امروزه کنترل بیماری تشنج از جمله مسائلی به شمار می رود که نیاز به دقت بسیاری داشته و تمامی افرادی که با این بیماری درگیر هستند؛ لازم است نکات مهمی را در این راستا رعایت نمایند. تشنج های شدید عمدتا ناشی از بیماری صرع بوده و در حال حاضر افراد بسیاری را می توان یافت که به این بیماری مبتلا هستند. پیرو همین مطلب سوالی با این مضمون که چگونه می توان تشنج را کنترل نمود ایجاد می گردد که برای پاسخ به این پرسش باید گفت طی پژوهش ها و تحقیقاتی که پزشکان در سراسر دنیا انجام داده اند؛ لازمه این امر رعایت مجموعه دستورالعمل های پیشگیرانه ای است که تاکنون ارائه شده اند و می توانند به شما کمک های شایانی نمایند.
در این مقاله قصد داریم تا به بیان این راهکارها پرداخته و به این طریق اطلاعات مفیدی را به شما انتقال دهیم. توصیه داریم برای کسب آگاهی های بیشتر در زمینه کنترل بیماری تشنج تا اتنها ما را همراهی کنید.
تشنج چیست؟
تشنج در واقع نوعی حمله عصبی است که آثار دیگری همچون حرکات بدنی شدید نیز به همراه دارد. بیشتر افرادی که به بیماری صرع مبتلا هستند؛ به طور مکرر به تشنج دچار می شوند. تشنج علائم خاصی دارد که این علائم شامل لرزش های شدید در اندام های بدن و از دست دادن کنترل می شوند که بسیار آزاردهنده بوده و می توانند به فرد مبتلا آسیب های بسیاری بزنند.
انواع مختلف تشنج
تشنج انواع مختلفی دارد که هر کدام طی شرایط متفاوتی رخ می دهند. تشنج ها معمولا شامل تشنج های غیرصرعی، تشنج های جزئی و تشنج های گسترده می شوند. در ادامه به بررسی هرچه بیشتر انواع مختلف این بیماری پرداخته و اطلاعات وسیع تری را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
تشنج های غیرصرعی
تشنج های غیرصرعی عمدتا به دلیل آسیب هایی بروز می یابند که به دلایل مختلفی به سر وارد شده اند. زمانی که این آسیب ها برطرف شوند، بیماری تشنج نیز از بین رفته و فرد مبتلا بهبود می یابد.
تشنج های جزئی
تشنج های جزئی از جمله تشنج هایی هستند که در اکثر مواقع برای افراد مبتلا به صرع رخ می دهد. افرادی که به صرع مبتلا هستند؛ طی روز به طور مکرر تشنج می کنند. اما میزان درگیری بدن در نمونه های جزئی کمتر بوده و حین تشنج تنها یک سمت بدن با لرزش مواجه می گردد.
تشنج های گسترده
در بخش های قبل بیان نمودیم که تشنج جزئی بخشی از بدن را درگیر خود می نماید. در صورتی که تشنج های گسترده هر دو طرف مغز را دربرگرفته و می توانند شما را با مشکلات بیشتری مواجه سازند. به طور معمول این نوع تشنج ها دارای دو دسته کلی تشنج های صرع بزرگ و تشنج های صرع کوچک هستند که علائم فیزیکی خاصی نداشته و نمی توان آن ها را پیش بینی نمود. راهکارهای رفتاری و دارویی مختلفی برای کنترل بیماری تشنج وجود دارند که هرکدام مزیت های خاص خود را برای بهبود افراد مبتلا دارند.
علائم اصلی تشنج
در این بخش قصد داریم تا به بیان علائم اصلی تشنج بپردازیم. آشنایی با این علائم در تشخیص و کنترل بیماری تشنج اثرات مثبت بسیاری به دنبال دارند. این علائم شامل سردرد، لرزش در اندام های بدن، تاری دید، بروز اضطراب و ترس به صورت ناگهانی، بروز حالاتی مانند گیجی و ناراحتی های ناحیه معده می شوند. قبل از شروع تشنج نیز فرد با علائم خاصی مواجه می شود که این علائم به صورت گاز گرفتن زبان، حرکت های غیرطبیعی چشم ها، کف کردن دهان، اسپاسم ماهیچه ها، کاهش سطح هوشیاری، تغییر مزه دهان، بی اختیاری ادراری و تغییر در رفتار بروز می یابد.
راهکارهای تشخیص علل تشنج
تشخیص دلایل تشنج می تواند به شما کمک های بسیاری در راستای کنترل بیماری تشنج نماید تا با کسب اطلاعات ببشتر بتوانید شرایط بهتری را برای خود رقم بزنید. برای تشخیص علل تشنج لازم است آزمایش های خاصی را طی کنید تا از این طریق بتوانید با عواملی که موجب بروز تشنج در شما می شوند آشنا شوید. مهم ترین آزمایشاتی که باید در این راستا انجام دهید شامل آزمایش خون، بررسی میزان سطح قند خون، بررسی میزان عملکرد صحیح کبد و کلیه، آزمایش ال پی، نوار مغز، سی تی اسکن، ام آر آی و پت اسکن می شود که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند.
با این خوراکیها مغزتان را تقویت کنید
رفتارهای پیشگیرانه
گاهی برای کنترل این بیماری لازم است رفتارهای خود را در نظر بگیریم؛ به این شکل که از برخی حالت های مخرب دوری کنیم. برخی از همین رفتارها می توانند زمینه های لازم برای تشدید تشنج را فراهم نموده و شما را با مشکلات متعددی مواجه سازند. از مهم ترین کارهایی که لازم است در این راستا انجام دهید، می توان به دوری از اضطراب و استرس، عدم مصرف الکل، خواب و استراحت کافی اشاره نمود که هر کدام مزیت های خاص خود را دارند. در ادامه به تشریح هرچه بیشتر این رفتارهای مفید می پردازیم.
دوری از هرگونه استرس و اضطراب
لازم است بدانید بهترین رویکرد برای کنترل این بیماری دوری نمودن از هرگونه اضطراب و استرس است. چرا که این قبیل حالات روحی به عنوان یک عامل محرک برای تمامی فعالیت های مغز به شمار می روند. تمامی افرادی که با بیماری تشنج مواجه خواهند شد، لازم است از هرگونه تنش دور بوده و در یک محیط آرام فعالیت های روزانه خود را انجام دهند.
پرهیز از مصرف الکل
گاهی به طور طبیعی الکل ها موجب تشنج فرد می شوند. حال اگر یک شخص خود مبتلا به بیماری تشنج باشد شرایط بدتری پیش رو خواهد داشت. لازم است بدانید افرادی که به این نوشیدنی ها اعتیاد دارند حین ترک نیز ممکن است دچار تشنج شوند. بنابراین توصیه می شود از ابتدا به هیچ عنوان الکل مصرف نکنید، تا بعدها برای کنترل بیماری تشنج مجبور به ترک آن نشوید.
خواب و استراحت کافی
طی تمام تحقیقاتی که تاکنون در زمینه بیماری تشنج صورت گرفته است؛ خواب و استراحت کافی به عنوان مهم ترین گزینه های کنترل تشنج شناخته می شوند و لازم است به سادگی از کنار این مسئله عبور ننمایید. اگر در خانواده خود افرادی را دارید که با بیماری تشنج مواجه هستند باید به آن ها کمک کنید تا بتوانند در یک محیط آرام، کامل استراحت نموده و به خوبی بخوابند. محرومیت از خواب یا هرگونه اختلال دراین زمینه می تواند به راحتی این بیماری را تشدید نماید.
عوامل تحریک کننده بیماری تشنج
در کنار تمامی رفتارهایی که در بخش قبل برای کنترل بیماری تشنج بیان شد؛ باید بدانید هرگونه تغییر در میزان داروی مصرفی، روشن شدن چراغ ها به صورت ناگهانی، انجام دادن بازی های کامپبوتری، تماشای بیش از حد برنامه های تلویزیونی و کار کردن بیش از حد می توانند موجب تحریک بیشتر تشنج شده و شما را با مشکلات متعددی مواجه سازند.
آیا با هیپوگلیسمی آشنا هستید؟
تغذیه مناسب راهی برای کنترل بیماری تشنج
ممکن است با این سوال مواجه شوید که تغذیه مناسب به چه شکل می تواند موجب کنترل بیماری تشنج گردد؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم مصرف برخی از ویتامین ها می تواند در این زمینه اثربخشی قابل توجه ای داشته باشد. به گونه ای که کمبود آن ها نیز می تواند سبب تحریک هرچه بیشتر تشنج شده و شرایط را برای شما سخت تر نماید. از مهم ترین ویتامین هایی که دراین مسیر مصرف آن ها ضروری است می توان به H ,B6,B2, B1 و بتاکاروتن اشاره نمود که هرکدام اهمیت خاص خود را دارند.
لازم است بدانید کمبود ویتامین B1 سبب کاهش میزان اشتها شده و بر روی سیستم عصبی اثرات منفی بسیاری می گذارد. بنابراین به هیچ عنوان نباید مصرف این ویتامین را فراموش کنید. علاوه بر تمامی ویتامین هایی که بیان شد کمبود منیزیم نیز آثار مخربی به همراه دارد و موجب تحریک تشنج می گردد. پس بهتر است برای کنترل بیماری تشنج حتما به طور مرتب منیزیم مصرف کنید.
مصرف ویتامینE به میزان لازم برای افرادی که به بیماری صرع مبتلا هستند؛ ضروری بوده و نمی توان آن را انکار نمود. برخی افراد ممکن است نتوانند با استفاده از دارو بیماری خود را کنترل کنند. در چنین شرایطی پزشکان مصرف ویتامینE را توصیه می نمایند. هم اکنون داروهای بسیاری در راستای کنترل بیماری تشنج تولید شده اند که هرکدام کارایی های خاص خود را دارند. توصیه داریم تمامی این داروها را تحت نظر پزشک های متخصص مصرف نمایید.
نتیجه گیری
به عنوان سخن آخر در راستای کنترل بیماری تشنج باید بگوییم در صورتی که داروهای موجود نتوانند در این زمینه موثر واقع گردند؛ می توان با استفاده از روش های دیگری، همچون عمل جراحی، تحریک عصب واگ، تحریک عمقی مغز و رژیم درمانی این بیماری را درمان یا کنترل نمود. حتما نکات ایمنی لازم را رعایت کنید تا حین بروز حالات تشنج با مشکلات متعددی مواجه نشوید.
دیدگاهتان را بنویسید