تاریخ امروز10 فروردین 1403

مشکلات دیابت برای پوست و مو

دیابت یا همان سرطان عروق، بیماری و معضلی که آمار مبتلاشوندگان آن در جامعه امروزی به شدت در حال افزایش بوده و حتی در برخی کشورها، افراد جوان نسبت به افراد مسن بیشتر درگیر این بیماری می‌شوند. دیایت می‌تواند بخش‌های مختلفی از بدن را به مرور زمان تحت تاثیر خود قرار دهد و در صورتی که قند خون فرد مبتلا بیش از حد بالا رود، پوست و موی شما نیز درگیر خواهد شد. از این رو، قصد داریم در این مقاله جامع ابتدا ماهیت این بیماری و انواع آن‌را مورد بررسی قرار دهیم، سپس شما را با مشکلات دیابت برای پوست و مو آشنا خواهیم کرد و در پایان نیز، راه‌های موثر و تضمین شده‌ای را ذکر می‌کنیم تا با رعایت آن‌ها دچار این بیماری نشوید و در نهایت زندگی سالم و بدون دغدغه داشته باشید.

دیابت چیست؟

دیابت یک اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن است که عواملی همچون ژنتیک و محیط در بروز آن نقش مهمی دارند. در حالت طبیعی، غذا در معده تبدیل به گلوکز یا قند خون می‌شود. قند از معده وارد جریان خون شده، سپس لوزالمعده (پانکراس) هورمون انسولین را ترشح می‌کند و این هورمون، باعث می‌شود قند از جریان خون وارد سلول‌های بدن شود. در نتیجه، مقدار قند خون در حد طبیعی و متعادل باقی می‌ماند؛ ولی در بیماری دیابت، انسولین به میزان کافی در بدن وجود ندارد و یا بهتر است بگوییم انسولین موجود، قادر نیست تا وظایف خود را به درستی انجام دهد. در این حالت، به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون نمی‌تواند به طور موثری، وارد سلول‌های بدن شود و مقدار آن بالا می‌رود.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

اصلی‌ترین دلیل بروز دیابت چیست؟

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، این بیماری براثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می آید. انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته و… را در بدن به انرژی تبدیل می نماید. تا کنون علت بروز این بیماری کشف نشده است ولی همان طور که گفتیم، گمان می رود که زمینه مساعد ژنتیکی و عوامل محیطی همچون چاقی و بی تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش موثری داشته باشد. درکشور ایران، حدود ۸ میلیون نفر (کودک و بزرگسال) به انواع دیابت مبتلا هستند، ولی متاسفانه تعداد اندکی از این افراد از شرایط خود آگاهاند و یا به کنترل صحیح و دقیق قند خون می پردازند. در ادامه به بررسی آمار دقیقی از مبتلایان به این بیماری در کشورمان اشاره خواهیم کرد.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

آمار دیابت در ایران چگونه است؟

طبق آمار موثق ارائه شده، حدود 6 درصد افراد ۳ تا ۶۹ ساله در شهر تهران مبتلا به دیابت هستند. مطالعات نشان داده است که نصف افراد دیابتی بررسی شده در ایران قبل از انجام مطالعات از بیماری خود آگاهی نداشتند. میزان شیوع انواع دیابت در نواحی مختلف ایران متفاوت است. به عنوان مثال، طبق بررسی های انجام شده بیشترین میزان شیوع بیماری دیابت در شهر یزد وجود داشته است. طبق مطالعات اخیر ۱۴ تا ۲۳% ایرانیان بالغ بالای ۳۰ سال دیابتی بوده یا دچار عدم تحمل گلوکز (IGT) هستند. همچنین ۶۰ تا ۷۰ در صد افراد دیابتی دچار آسیب عصبی می‌شوند که ممکن است منجر به قطع پا در آنها گردد. در حدود ۱۵ % این افراد زخم پای ناشی از دیابت مشاهده شده است. طبق بررسی‌های به عمل آمده، متاسفانه ایران جزو کشورهایی است که به میزان زیاد در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارد و بروز دیابت در ایران رو به افزایش است. ۱۰ کشوری که دارای بیشترین تعداد مبتلایان به دیابت هستند به ترتیب عبارت از : هند، چین،‌ ایالات متحده امریکا، اندونزی، روسیه، ژاپن، امارات متحده عربی، پاکستان، برزیل و ایتالیا.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

مشکلات دیابت برای پوست و مو

حال به اصلی‌ترین و مهم‌ترین قسمت این مقاله یعنی مشکلات دیابت برای پوست و مو رسیده‌ایم. امیدواریم تا اینجای مقاله به صورت کلی با ماهیت این بیماری آشنا شده و به خوبی درک کرده باشید که کنترل دیابت تا چه حدی حائز اهمیت است. اکنون برخی از مشکلات دیابت برای پوست و مو را مورد بررسی قرار خواهیم داد.


اگر از فقر آهن رنج می‌برید، مقاله درمان کمبود آهن و مهم ترین علائم آن برای شما گزینه مناسبی‌ست.

آلرژی

یکی از مشکلات دیابت برای پوست و مو ، واکنش‌های آلرژیک است. برخی از حساسیت‌ها به غذا، نیش حشرات و داروها می‌تواند باعث ایجاد تظاهرات پوستی، افسردگی و یا برجستگی و تاول بر روی پوست شود. همچنین مطالعات صورت گرفته نوعی ارتباط بین دیابت و خارش بدن را نشان می‌دهند. برخی واکنش‌های آلرژیک به اقدامات اورژانسی نیاز دارند. این مورد به خصوص در افرادی دیابتی که انسولین تزریق می‌کنند از اهمیت بالاتری برخوردار بوده و در صورت بروز ضایعات پوستی و یا برجستگی و تاول در محل تزریق باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنند.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

آکانتوزیس نیگریکانس

این بیماری باعث تیرگی و ضخیم شدن پوست در قسمت‌هایی مانند زیربغل، داخل کشاله ران و گردن می‌شود. در برخی افراد نیز این علائم بر روی دست، آرنج‌ها و یا زانوها قابل مشاهده است. اگرچه آکانتوزیس نیگریکانس می‌تواند افراد سالم را نیز درگیر کند اما معمولا در افراد مبتلا به دیابت بیشتر دیده می‌شود و جزو شایع‌ترین مشکلات دیابت برای پوست و مو به حساب می‌آید.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

عفونت‌های باکتریایی

انواع مختلفی از عفونت‌های باکتریایی وجود دارند که بر روی پوست تاثیرگذارند. از جمله می‌توان به عفونت غدد موجود در پلک‌ها، عفونت فولیکول‌های مو و غدد چربی ساز، عفونت در عمق پوست و بافت‌های زیرین اشاره کرد. همچنین برخی باکتری‌ها نیز عفونت ناخن‌ها را به همراه دارند. نواحی درگیر با عفونت باکتریایی معمولا متورم، گرم، قرمز و دردناک هستند.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

ریزش مو تدریجی

یکی دیگر از مشکلات دیابت برای پوست و مو ، ریزش مو تدریجی براثر قند خون بالا است. دیابت کنترل نشده یا درمان نشده، بالا رفتن بسیار زیاد سطح قند خون را به همراه خواهد داشت. این قند خون بالا ممکن است باعث آسیب رساندن به بافت‌های مختلف، اعضا و رگ‌های خونی بدن شود. با آسیب دیدن رگ‌های خونی، جریان خون در بدن محدود شده و برخی سلول‌ها به علت عدم دریافت اکسیژن یا مواد مغذی مورد نیاز، ممکن است عملکرد خوبی نداشته و حتی از بین بروند. این موضوع می‌تواند بر روی چرخه رشد طبیعی فولیکول‌های مو تاثیر منفی گذاشته و فرد دچار ریزش مو شود.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

آلوپسی آره‌تا یا ریزش موی سکه‌ای

آلوپسی آره‌تا یک مشکل در سیستم ایمنی است که باعث می‌شود به اشتباه فولیکول‌های سالم مو مورد حمله قرار بگیرند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ معمولا بیشتر در معرض این نوع ریزش مو و طاسی سر هستند. آلوپسی آره‌تا که از دیگر مشکلات دیابت برای پوست و مو به حساب می‌آید، می‌تواند در سر، بازوها و سایر قسمت‌های بدن که رویش مو وجود دارد، باعث ریزش مو سکه‌ای شود. خوشبختانه ریزش مو ناشی از دیابت در برخی موارد قابل بازگشت بوده و به لطف درمان‌های متعددی که در دسترس زنان و مردان وجود دارد، شانس بهبود شرایط بالا خواهد بود. توجه داشته باشید که اولین و مهمترین گام برای جلوگیری از ریزش مو مرتبط با دیابت، کنترل و درمان این بیماری است تا قند خون و استرس در محدوده مناسبی قرار گرفته و تاثیر دیابت بر پوست و مو به حداقل برسد. نظارت همیشگی بر سطح قند خون، مصرف به موقع داروهای تجویز شده، بهره‌گیری از یک رژیم غذایی سالم و مناسب برای افراد دیابتی، ورزش و تحرک کافی، استفاده از مکمل‌های مفیدی مانند بیوتن (با دستور پزشک معالج) و ایجاد تغییرات مثبت دیگر در سبک زندگی می‌‌توانند به خوبی تاثیر دیابت بر مو را کاهش داده و حتی خنثی کنند.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

راه های پیشگیری از مشکلات پوست و مو

اگر به دیابت مبتلا هستید با رعایت نکات زیر می‌توانید از بروز بسیاری از مشکلات پوستی دیابتی جلوگیری کنید.

– دیابت را تحت کنترل درآورید؛ به توصیه‌های پزشک خود در زمینه رژیم غذایی، ورزش و مصرف به موقع داروها توجه کنید. سطح قند خون خود را در محدوده امن قرار دهید تا تاثیر دیابت بر پوست به حداقل برسد.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

– پوستتان را تمیز و خشک نگه دارید؛ از آب گرم یا ولرم و صابون‌های مرطوب کننده برای دوش گرفتن استفاده کنید. برای خشک کردن بدنتان با حوله‌ای تمیز به پوست ضربات آرامی بزنید (حوله را بر روی پوست نکشید یا مالش ندهید). قسمت‌هایی مانند زیر بغل، قسمت‌های داخلی بازو، زیر سینه‌ها، بین پاها و بین انگشتان پا معمولا جاهایی هستند که آب در آنجا جمع می‌شود. خشک کردن این قسمت‌ها را فراموش نکنید.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

– پوستتان را مرطوب کنید؛ با استفاده از لوسیون یا کرم، پس از حمام پوستتان را مرطوب کنید. می‌توانید در کنار سینک آشپزخانه یا دستشویی خانه یک لوسیون نرم و مرطوب کننده قرار دهید تا پس از هر بار شستشوی پوست دست از آن استفاده کنید. مرطوب کننده‌های فاقد عطر و رنگ‌های شیمیایی بیشتر توصیه می‌شوند.


همچنین سری به مقاله دلیل کبودی بدن چیست؟ در مجله زیبایی روژه بزنید.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

– نسبت هر بریدگی کوچکی حساس باشید؛ در صورتی که پوست بدنتان به هر دلیل بریده شد در اسرع وقت محل بریدگی را با آب و صابون بشویید. از ضدعفونی‌ کننده‌ها، ید یا الکل برای تمیز کردن زخم و بریدگی خودداری کنید. این مواد بسیار قوی بوده و می‌توانند به پوست حساس یک فرد دیابتی آسیب وارد نماید.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

– روزانه ۸ لیوان آب بنوشید تا رطوبت لازم برای پوست بدنتان فراهم شود. در فصول سرد سال نیز می‌توانید از یک دستگاه بخور یا مرطوب کننده هوا خانگی استفاده کنید. در روزهای گرم و آفتابی حتما از یک ضد آفتاب با SPF حداقل ۳۰ استفاده نموده و ترجیحا یک کلاه آفتابی بپوشید. از لباس‌های کاملا نخی استفاده کنید تا جریان هوا به خوبی بر روی پوست بدنتان جابجا شود.

مشکلات دیابت برای پوست و مو

نتیجه‌گیری

اصلی‌ترین هدف مجله زیبایی روژه، کمک به شما عزیزان و بالا بردن سطح آگاهی شماست. پس، در صورتی که خود یا نزدیکانتان به دیابت مبتلا هستید، سعی نمائید با رعایت نکات ذکر شده از حاد شدن مشکل جلوگیری کنید و اگر مشکلتان برطرف نشد، حتما با پزشک مربوطه مشورت کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.