تاریخ امروز31 فروردین 1403
عوارض کشیدن قلیان

صدماتی که با کشیدن قلیان به خودتان می‌زنید

آیا می‌دانید عوارض کشیدن قلیان در هر یک وعده، معادل کشیدن 3 پاکت سیگار است؟ جوانان امروز جلوی والدین خود سیگار مصرف نمی‌کنند، اما خانوادگی روی به مصرف قلیان می‌آورند. واقعیت امر این است که عوارض کشیدن قلیان جامعه ما را به شدت تهدید می‌نماید. همین مسئله آسیب‌های جدی به خانواده‌ها وارد می‌کند. مصرف قلیان منحصر به گروه سنی، طبقه اجتماعی، زمان و مکان خاصی نمی‌شود و مضرات قلیان متوجه شمار بسیاری از افراد است.

روزانه بیش از 100 میلیون نفر در کره خاکی به مصرف قلیان می‌پردازند. این وسیله در آمریکا بیشتر در بین دانشجویان رواج دارد. علاوه بر آن، به گزارش مرکز «کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا» در سال 2010 تقریبا یک نفر از هر 5 دانش‌آموز دبیرستانی در این کشور به صورت مستمر قلیان مصرف کرده است.

عوارض کشیدن قلیان

امّا در کشور خودمان…

بر اساس آمارها در ایران حدود 25 درصد دانشجویان کشور مصرف قلیان را یک بار تجربه کرده‌اند. مصرف این ماده دخانی د‌ر سال‌های اخیر 4 تا 5 برابر افزایش پیدا کرده است.

آمار مصرف دخانیات در بین مردان ایرانی 38 و در بین خانم‌ها 4 درصد است.

مصرف قلیان خطر افزایش مصرف سیگار را به دنبال دارد. بر اساس آمارها حدود 13.5 درصد مردان انواع مواد دخانی را به صورت روزانه و غیر روزانه دود می‌کنند.

عوارض کشیدن قلیان و دانش آموزان

امروزه مصرف قلیان در بین دانش آموزان و دانشجویان افزایش زیادی پیدا کرده و استعمال قلیان به عنوان تفریحی برای نوجوانان و جوانان ایرانی شده است.

دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران می‌گوید: براساس قانون، توزیع و فروش تنباکوی معطر در کشور ممنوع است. اما متاسفانه تنباکو معطر در قلیان مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل بوی خوشی که دارد، افراد زیادی را جذب خود می‌کند. عوارض مصرف قلیان میوه‌ای و معطر و معمولی به یک اندازه دامن‌گیر است.


همچنین مقاله چگونه گیاه آپارتمانی پرورش دهیم؟ را در روژه مگ بخوانید.

اثرات قلیان و عوارض کشیدن قلیان بر سلامتی چیست؟

عوارض کشیدن قلیان آشکارا است و تاثیرات مضری بر دو عضو حیاتی بدن به نام ریه‌ها و قلب دارد. سرطان ریه، سرطان مری، بیماری انسدادی ریوی مزمن، آمفیزم، پایین بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزایش حملات آسم و ذات‌الریه برخی از خطرات مربوط به کشیدن قلیان هستند.

خطر مشکلات ریوی

آن‌هایی که به‌طوری سنگین، قلیان می‌کشند، به‌دلیل استنشاق سطح بالای مونوکسید کربن، در معرض خطر ابتلا به مشکلات تنفسی و ریوی قراردارند. از خارش معمول گلو و گرفتگی قفسه سینه گرفته تا سرفه و خس‌خس، همگی از عوارض کشیدن قلیان و قرار گرفتن در آستانه‌ی بیماری‌های ریوی است. دود قلیان، حاوی سطح بالایی از ماده ریز نرمی است که در ریه مانده و خطر مشکلات قلبی-تنفسی را افزایش ‌می‌دهد. هم‌چنین، مطالعات، کشیدن قلیان را به خطر بالای بیماری‌هایی مانند سل و برونشیت مزمن ارتباط داده‌اند.

عوارض کشیدن قلیان

سرطان، از شایع‌ترین عوارض کشیدن قلیان

از اصلی‌ترین عوارض کشیدن قلیان این است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. بسیاری از افراد بر اساس این فرض که آب، دود را تصفیه‌کرده و مواجهه با مواد سمی را کاهش‌می‌دهد، عوارض کشیدن قلیان را در مقایسه با سیگار که باعث سرطان می‌شود، کم‌خطرتر می‌دانند. به‌هرحال، قلیان هم می‌تواند باعث سرطان شود.

قلیان، برای گرم ‌کردن تنباکو از زغال استفاده‌می‌کند. زغال باعث ایجاد دود حاوی میزان بالای مونوکسید کربن، هدروکربن‌های چندحلقه‌ای آروماتیک سرطان‌زا (PAH) و دیگر مواد سرطان‌زا می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند، افرادی که قلیان می‌کشند، سطح بالاتری از آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA) در خون خود دارند که با ایجاد تومور در ارتباط است. کشیدن قلیان می‌تواند خطر سرطان دهان، ریه، معده و مری، و در درجه اول، کارسینوما در پانکراس و ریه را افزایش‌دهد.

عوارض کشیدن قلیان

تاخیر در بهبود زخم

یکی دیگر از عوارض کشیدن قلیان ، کُند کردن روند ترمیم و بهبود زخم‌هاست. در بیمارانی که مبتلا به سوء هاضمه هستند، می‌توان گفت مصرف دخانیات، به صورت استنشاقی یا طرق دیگر، در ایجاد زخم های گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطان‌های دستگاه گوارش موثر است . هم‌چنین در بیمارانی که دچار زخم‌های سیستم گوارشی هستند، مصرف دخانیات، بهبود زخم را به تاخیر می‌اندازد و پاسخ به درمان را کم می‌کند.

به بیمارانی که از سوء هاضمه رنج می‌برند توصیه اکید می‌شود، حتما برای افزایش تاثیر درمان و کاهش عود بیماری، به طور جدی مصرف مواد دخانی را ترک کنند.

 

سرطان مثانه و ناباروری

مصرف دخانیات و قلیان جز ریز فاکتورهای سرطان مثانه است و سلامتی مثانه مردان را تحت تاثیر خودش قرار می‌دهد. مصرف قلیان به دلیل تنباکوی موجود در آن بر روی ناباروری مردان نیز تاثیر منفی دارد.

آب موجود در شیشه قلیان سموم تنباکو را دفع نمی‌کند، بلکه این سم‌ها وارد بدن می‌شود. به دلیل آن که در تهیه تنباکوها از مواد مضرر استفاده می‌شود، از عوارض کشیدن قلیان می‌توان گفت که مصرف قلیان میزان شیوع سرطان مثانه را افزایش می‌دهد.


اگر در مصرف مواد شوینده افراط می‌کنید، سری به مقاله عوارض وحشتناک مواد شوینده بزنید.

تاثیر منفی بر اسپرم مردان

شواهدی وجود دارد که اعلام می‌کند قلیان می‌تواند میزان اسپرم را در مردان کاهش دهد.

کشیدن قلیان می‌تواند تحرک و طول ‌عمر اسپرم را کاهش داده و موجب تغییرات ژنتیکی شود، که بر بچه نیز تاثیر می‌گذارد. ازآن جا که قلیان حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است، عوارض کشیدن قلیان شامل کاهش تولید اسپرم در مردان می‌شود.

عوارض کشیدن قلیان

پوکی استخوان

مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون‌های جنسی می‌شود. به دنبال آن هم به تسریع پوکی استخوان می‌انجامد. هم‌چنین، مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلول‌های سازنده استخوان موجب پوکی استخوان می‌شود.

 

کاهش سطح اکسیژن خون

کاهش سطح اکسیژن خون، از پسامدها و عوارض کشیدن قلیان است. یکی از مواد سمی اصلی در دود قلیان، مونوکسید کربن (CO) است. CO توانایی خون در حمل اکسیژن در بدن را کاهش‌داده و طیفی از مشکلات سلامتی، از بی‌خوابی گرفته تا سکته را افزایش‌می‌دهد.

 

بروز بیماری قلبی

مواد سمی دود قلیان می‌تواند در عروق، مانده و باعث انسداد آن‌ها و درنتیجه بیماری‌های قلبی شود. کشیدن سنگین قلیان با سطح بالای تری‌گلیسیرید که یک عامل اصلی برای پیشرفت بیماری قلبی کرونری است، ارتباط دارد. هم‌چنین، می‌تواند باعث تغییر در ضربان قلب و ایجاد آریتمی قلب شود.

 

عوارض کشیدن قلیان مساوی است با 10 پاکت سیگار

مصرف قلیان با تنباکو سنتی به اندازه 2 تا 10 پاکت سیگار به افراد آسیب وارد می‌کند. حتی افرادی که در معرض دود قلیان هستند، مانند این است که بین 10 تا 15 نخ سیگار استعمال کرده‌اند.

15 درصد از مرگ‌های ناشی از دخانیات به دلیل مواجهه با دود مواد دخانی است و در حال حاضر 8 میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات در دنیا فوت می‌کنند و از این تعداد 1 میلیون نفر به دلیل مواجهه با دود دخانیات است.

عوارض کشیدن قلیان

نتیجه گیری

عوارض کشیدن قلیان، جبران ناپذیرند. هم‌چنین می‌توانند باعث بسته شدن رگ‌ها، نرسیدن خون به مغز و در نهایت منجر به سکته مغزی شوند. میزان و عمق دَم، در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است. قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می‌‌شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می‌‌شود، 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.