تاریخ امروز31 فروردین 1403
فاصله سنی مناسب بین فرزندان

بهترین فاصله سنی مناسب بین فرزندان

در گذشته تعداد فرزندان خانوار و فاصله سنی میان آن ها مسئله چندان مهمی در زندگی زناشویی به حساب نمی آمد. چرا که خانواده ها پر جمعیت بودند و در اکثر مواقع فاصله سنی کمی با یکدیگر داشته اند. همچنین سطح انتظارات کودکان چندان بالا نبود و خانواده ها از پس خرج و مخارج و بزرگ کردن آن ها به خوبی بر می آمدند. افرادی که در نظر دارند در طول زندگی خود بیش از یک فرزند داشته باشند، ممکن است با این چالش روبرو شوند که چه سن و سالی برای فاصله بین فرزندان مناسب تر است. فرض را بر این بگذاریم که در صورت اقدام بتوانید به موقع باردار شوید و فاصله سنی مناسب بین فرزندان را تنظیم کنید. حال باید بدانید که بهترین فاصله سنی بین دو فرزند چه سن و سالی است.

 

فاصله سنی مناسب بین کودکان

در دنیای امروز به دلیل این که بحث و توجه به کودکان بیش از گذشته است، کمتر شاهد این موضوع هستیم که والدین لوازم و وسایل کودکان بزرگ خانواده، به ویژه پوشاک را برای فرزند کوچک مورد استفاده قرار دهند. همین موضوع می تواند دلیلی باشد تا خانواده ها در رابطه با تعداد فرزند محتاط تر عمل کنند تا جایی که خانواده ها به تک فرزندی و دو فرزندی روی آوردند. این موضوع دلیلی شد تا خانواده ها فاصله سنی بین کودکان را افزایش دهند در مواردی ممکن است؛ حتی 10 سال اختلاف سنی وجود داشته باشد.

اما امروزه فاصله سنی مناسب بین فرزندان اهمیت زیادی دارد. به نوعی که خانواده ها در تلاش هستند تا این فاصله را در مورد فرزند دوم یا سوم رعایت کنند. توجه داشته باشید که روابط خانوادگی بین اعضا، می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد که یکی از این موارد فاصله سنی مناسب بین آن ها است. برخی از خانواده ها بر این باورند که فاصله سنی کم بین کودکان می تواند زودتر موجب توافق بین آن ها شده و طبق نظر گروهی دیگر فاصله سنی زیاد می تواند موجب همکاری لازم فرزند بزرگتر با والدین شود.

در واقع می توان گفت که در هر دو گروه نظرات می تواند درست باشد. اما این موضوع را نمی توان یک قاعده کلی در تمام کودکان با هر خلق و خویی دانست. فاصله سنی بین فرزندان شاید مسئله قابل تاملی باشد؛ اما در مقایسه با دیگر عوامل ممکن است تاثیر مهمی بر روابط آن ها نگذارد.

فاصله سنی مناسب بین فرزندان

فاصله سنی 9 تا 18 ماه بین کودکان

برخی بر این باورند که فاصله سنی مناسب بین فرزندان 9 تا 18 ماه است. اما توجه داشته باشید که فاصله سنی کم بین کودکان می تواند منجر به این مسئله شود که هر دو فرزند شما نیاز های مشترک و مشابهی داشته باشند. در حقیقت فرزند دوم با این فاصله سنی، زمانی به دنیا می آید که کودک اول شما توقعات بچگانه ای برای استراحت، جلب توجه و تغذیه دارد. کودکانی که در این سن و سال زندگی می کنند، نمی توانند ورود یک فرزند دیگر به خانواده را درک کرده و در چنین شرایطی سردرگم، دلتنگ و ناراحت خواهند شد.

کودکانی که در این سن قرار دارند؛ به دلیل روند تکاملی که در آن سیر می کنند، کم کم به سمت خود کفایی در حرکت هستند و تلاش می کنند تا وابستگی خود را نسبت به والدین کمتر کنند. اما اگر فرزند دوم شما نیز در این زمان به دنیا بیاید، به دلیل نیاز به توجه لحظه به لحظه نوزاد، این امکان نیز وجود دارد که فرزند اول شما هم وابستگی زیادی به مادر نشان داده و نسبت به کودک دوم شما رفتار های پرخاش گرانه ای را بروز دهد. در صورتی که والدین بتوانند با یکدیگر همکاری کنند تا مادر زمان بیشتری را برای فرزند بزرگتر خود بگذارد، آسیب های احتمالی بین فرزندان کمتر خواهد بود.


مزایا و تاثیرات چند فرزندی


 

 فاصله سنی 18 ماه تا 3 سال بین کودکان

طبق تحقیقات انجام شده، این سن یکی از رایج ترین فواصلی است که والدین میان فرزندان خود رعایت می کنند و می تواند ویژگی های خوب زیادی داشته باشد. چرا که فرزند بزرگ تر تا حدودی از آب و گل درآمده و می تواند عاقلانه و منطق پذیرتر، با این موضوع برخورد کند. در صورتی که این فاصله نزدیک به 3 سال باشد، کودک می تواند تمایلات و نیاز های خود را بیان کند. اما اگر این فاصله 2 سال باشد، با وجود این که نیاز به مراقبت های زیادی، همچون تعویض پوشک وجود دارد؛ اما کودک می تواند برای رفع نیاز های خود کمی صبر کند.

کودکان بین 2 تا 3 سال معمولا برنامه منظمی در طی زندگی دارند. به عنوان مثال ساعت خاصی از شب به خواب می روند. اما در صورتی که فرزند دوم به دنیا بیاید، این برنامه ها در کودک شما مختل شده و در طول شب بیدار می ماند. والدین می توانند با گوش دادن به حرف های فرزند خود از بار غم، دلتنگی و نگرانی کودک بکاهند. گاهاً کودکان در این سن برای جلب توجه والدین وابستگی های شدیدی به مادر نشان می دهند. این رفتار ها در چنین شرایطی امری عادی محسوب می شود.

فاصله سنی مناسب بین فرزندان

رده سنی 3 تا 5 سال بین کودکان

در صورتی که از کارشناسان در این باره سوال پرسیده شود، فاصله سنی مناسب بین فرزندان را 3 تا 5 سال عنوان می کنند. در حقیقت بر این باورند که کودکان با رسیدن به این سن می توانند به خوبی حرف بزنند و قدرت درک و فهم آن ها به اندازه ای است که نیاز مبرمی به توجه و مراقبت بیش از اندازه والدین ندارند. اما با در نظر گرفتن ملاحظات دیگری، همچون افزایش سن مادر و خطرات احتمالی آن، ممکن است ایجاد این فاصله سنی عملی نباشد.

توجه داشته باشید که کودکان در این سن علاقه بسیار زیادی به بازی کردن دارند و می توانند نیاز های خود را به غیر از مادر توسط افراد دیگری برطرف سازند. در خانواده هایی که صاحب فرزند دوم می شوند؛ این روحیه فرزند اول می تواند فرصت خوبی را برای ایجاد رشد و استقلال در کودک فراهم بیاورد. توجه داشته باشید که فرزند شما در این سن اگر با برخورد مناسبی از سوی شما مواجه نشود؛ تلاش می کند با بهانه گیری و بد رفتاری کمبود توجه خود را جبران کند.


با کمترین هزینه فرزند خود را پرورش دهید


 

فاصله سنی 5 سال به بالا بین کودکان

زمانی که سن کودک شما بالاتر می رود؛ به مراتب استقلال آن ها در جنبه های مختلف زندگی به طبع بالاتر خواهد رفت. اما مسئله ای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که بین کودکان بیش از 5 سال نیز بسته به سن آن ها رقابت و حسادت وجود دارد؛ اما شدت آن کمتر از فاصله های سنی کمتر است. علاوه بر آن، فرزند کوچک تر در این شرایط از فرزند بزرگ تر الگو پذیری می کند و در مقابل نیز فرزند بزرگ احساس مسئولیت بیشتری نسبت به فرزند کوچک خواهد داشت. در حقیقت فرزندان بزرگتر، گاهاً نقش والدین و حامی را برای فرزند دوم خواهند داشت. به همین منظور می توان گفت که از نظر برخی والدین 5 سال به بالا می تواند فاصله سنی مناسب بین فرزندان شناخته شود.

فاصله سنی مناسب بین فرزندان

نتیجه گیری

روانشناسان کودک در این زمینه مطالعات بسیار زیادی دارند و در تلاش هستند تا از ویژگی های مختلف کودکان در سنین مختلف رشد خود اطلاعات کاملی را به دست بیاورند. از این رو شما می توانید با استفاده از تجارب روانشناسان و اطلاع از روش های تربیتی مناسب، مهارت های لازم را برای پروش کودکان خود بیابید تا از این طریق تنش های احتمالی و مشکلات بین فرزندان خود را کاهش دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.