تاریخ امروز1 اردیبهشت 1403
ترس از شلوغی

آگورافوبیا یا ترس از شلوغی چیست؟

ترس از شلوغی اختلالی است که برخی افراد به آن مبتلا هستند. هر کس در زندگی خود ممکن است از چیزهایی ترس داشته باشد، حتی گاهی برخی از این ترس ها تا پایان عمر با انسان همراه خواهد بود، به طور کلی در علم روانشناسی به ترس ها فوبیا می گویند. به طور مثال آگورافوبیا یا ترس از شلوغی یکی از آن ها است. این که این ترس چگونه به وجود می آید، چه علائمی دارد و تاثیرات آن بر انسان چیست از جمله سوالاتی است که هر فرد ممکن است از خود بپرسد. در ادامه به هر آن چه که باید در این باره بدانید پاسخ خواهیم داد.

 

آگورافوبیا یا ترس از شلوغی چیست؟

آگورافوبیا یکی از هزاران فوبیایی است که انسان ها به آن دچار می شوند. شخصی که به این نوع از فوبیا دچار می شود از مکان های باز یا محیط های شلوغ ترس دارد. جالب است بدانید افرادی که پانیک اتک دارند بیشتر به این فوبیا مبتلا خواهند شد. اشخاص با آگورافوبیا از سینما، مراکز خرید، ترمینال ها و به طور کلی هر جایی که ازدحام جمعیت در آن وجود داشته باشد؛ فراری هستند. به این خاطر که فکر می کنند نمی توانند به راحتی از آن محیط خارج شوند.

از جمله مشکلاتی که ممکن است توجه‌ی این افراد با چنین ویژگی به خود جلب کند؛ شامل، احساس مرگ، جنون، درد در قفسه سینه، سرگیجه، لرزش، احساس تهوع، عرق کردن اختلالات تنفسی است. بر اساس تحقیقات به دست آمده روی این بیماری، زنان بیش از مردان به این فوبیا مبتلا می شوند. معمولا شروع این فوبیا از 20 تا 29 سالگی است.

 

آگورافوبیا چه علائمی دارد؟

هر بیماری یا اختلال با یکسری علائم خاص، خود را نشان می دهد. از جمله علائمی که در آگورافوبیا به وفور دیده می‌شود؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شخص میلی به تنهایی بیرون رفتن از منزل را ندارد یا این که نمی تواند برای این کار اقدام کند.
  • در صف ها و تجمعات حاضر نمی شود.
  • از مکان هایی مثل سینما، آسانسور، مغازه های کوچک و… دوری می کند.
  • فضاهای بسیار بزرگی مثل پارک ها، پل ها و مراکز خرید برایش ناخوشایند است.
  • از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس، مترو، قطار و هواپیما که جمعیت زیادی در آن حضور داشته باشند استفاده نمی کند.

ترس از شلوغی

اختلال ترس از شلوغی به چه علت به وجود می آید؟

هنوز به طور قطعی دلیلی برای به وجود آمدن این بیماری مشخص نشده است. اما بر اساس تحقیقات مواردی همچون ژنتیک و وراثت، اختلال در سیستم عصبی به سبب دلایل بیولوژیکی، در معرض آسیب های روحی قرار گرفتن و… می‌تواند از دلایل آن باشد. حتی گاهی ممکن است شخص به یکی از نزدیکان خود وابستگی شدید داشته باشد و او را از دست بدهد، در این حالت ممکن است او به آگورافوبیا مبتلا شود.


نشانه‌های حملات پانیک چیست؟

 

آیا می توان برای درمان فوبیا ترس از شلوغی اقدام کرد؟

بله، در صورتی که پس از مطالعه این مقاله احساس کردید خود یا یکی از نزدیکانتان به این اختلال مبتلا هستند. نگران نباشید چرا که می توان برای درمان آن اقدام کرد. اما دقت داشته باشید که باید جلسات درمان را تکمیل کنید و صبر داشته باشید تا علائم بهبودی را مشاهده کنید. به طور کلی باید از سه طریق برای رفع این مشکل اقدام کرد که در ادامه همه ی آن ها را شرح خواهیم داد.

 

روان درمانی

زمانی که به روانشناس یا روانپزشک مراجعه می کنید، او مشخص خواهد کرد که چه اهدافی را در طول درمان در نظر دارد. در جلساتی که برگزار می شود، مهارت های عملی را برای کاهش اضطراب آموزش خواهد داد. از موثر ترین روش های درمان برای رفع این اختلال درمان شناختی رفتاری است.

 

مصرف دارو

داروهای ضد افسردگی زیادی وجود دارند که برخی از آن ها در درمان این اختلال تاثیر به سزایی خواهند داشت. این تاثیر زمانی خود را نشان می دهد که ترس از شلوغی با اختلال هراس یا پنیک همراه باشد. معمولا در این حالت پزشک داروهایی که از خانواده مهارکنندگان انتخاب باز جذب سرتونین هستند را تجویز می کند. سرتونین نوعی هورمون است که به طور طبیعی در مغز ترشح می شود، زمانی که میزان آن از حد نرمال کمتر شود، موجب به وجود آمدن یکسری اختلالات یا بیماری ها نظیر افسردگی می شود.

گاهی با توجه به شرایط بیمار داروهایی از خانواده بنزودیازپین ها نیز ممکن است تجویز شود. لازم به ذکر است که این دسته از داروها، تنها برای زمان کوتاهی باید مصرف شوند. پس هیچ گاه برای ادامه ی مصرف آن ها نباید اصرار داشت.

 

تغییر در شیوه ی زندگی

بدون شک شخصی که به اختلال ترس از شلوغی دچار می شود، زندگی او روال طبیعی خود را از دست خواهد داد. برای این که بتوان به حالت قبلی بازگشت، باید به کمک متخصص برخی اقدامات را در زندگی خود انجام دهیم. مهم ترین آن ها بدین شرح هستند:

  • برنامه ای که پزشک برای ما در نظر گرفته است را رها نکرده و به طور کامل به آن عمل کنیم.
  • درست است که قرار گیری در مکان های شلوغ برای شخصی که آگورافوبیا دارد؛ کار راحتی نیست. اما نباید از آن ها فرار کرد؛ بلکه باید توانایی مقابله با چنین محیط هایی را داشت.
  • سعی کنید از روش هایی که باعث ریلکس شدن و آرام شدن می شوند استفاده کنید.
  • زمانی که اطرافیان برای آرام کردن شما پیشنهاد مواد مخدر یا الکل می دهند؛ توانایی نه گفتن به آن ها را داشته باشید.
  • خواب کافی، انجام ورزش های متناسب با روحیات، داشتن تغذیه سالم و… از دیگر مواردی است که باید در زندگی خود به کار ببرید.
  • در صورتی که متخصص صلاح بداند، می توانید در برنامه های گروه درمانی شرکت کنید.

ترس از شلوغی

ترس از شلوغی چه عوارضی به همراه دارد؟

اگر تا به این قسمت از مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید؛ می دانید که آگورافوبیا چه تاثیری بر زندگی دارد در نتیجه تاثیرات منفی آن را نیز می توانید درک کنید. با این حال به مختصر عوارض آن اشاره خواهیم کرد که شامل موارد زیر است:

  • در صورتی که بیماری شما بسیار شدید باشد؛ حتی نمی توانید از خانه خارج شوید.
  • ممکن است ارتباط شما با اطرافیان و دوستانتان محدود شود و در نهایت تنها شوید.
  • حتی امکان دارد از محیط کار یا مدرسه نیز فراری باشید و دیگر رغبتی برای رفتن به این مکان ها نداشته باشید.
  • تنهایی طولانی مدت، داشتن اضطراب و استرس همگی می تواند با اختلال هراس از شلوغی به وجود بیاید که نتیجه همه ی آن ها افسردگی است.
  • شخصی که به آگورافوبیا مبتلا است، امکان دارد برای آرام کردن خود به دخانیات یا الکل اعتیاد پیدا کند.

همه باید عذرخواهی کردن را یاد بگیرند

 

چگونه می توان تشخیص داد که شخص به آگورافوبیا مبتلا شده است؟

جدا از این که این بیماری با یکسری علائم خاص که در قسمت های قبلی ذکر کردیم، همراه است. اما برای تشخیص آن باید اقدامات دیگری انجام داد:

  • بیمار باید به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کرده تا از لحاظ فیزیکی مورد معاینه قرار بگیرد.
  • باید در خصوص نشانه و علائم موجود از بیمار سوال شود؛ سپس به بررسی آن ها پرداخت.
  • گاهی حتی می توان به مشاوره نیز مراجعه کرد، البته این موضوع زمانی کاربردی است که بیماری شخص خفیف باشد یا تازه علائم ترس از شلوغی در او ظاهر شده باشند.

آگورافوبیا یا ترس از شلوغی

منظور از شناخت درمانی در اختلال آگورافوبیا چیست؟

با استفاده از شناخت درمانی می توان برای درمان این اختلال اقدام کرد. منظور شناخت درمانی این است که ازعواملی که باعث تشدید آگورافوبیا می شوند آگاهی پیدا کنید. از جمله راه هایی که طی شناخت درمانی به شما آموزش داده خواهد شد بدین شرح است:

  • سعی کنید در زندگی روزمره خود عواملی را که باعث حمله پانیک یا وحشت زدگی شما می شوند شناسایی کنید.
  • از علائمی که باعث اضطراب شما می شوند فرار نکنید؛ بلکه با آن ها مقابله کنید.
  • سعی کنید مواردی که سبب به وجود آمدن نگرانی در شما می شوند را به چالش بکشانید و در آن شرایط قرار بگیرید.
  • رفتارهایی که به صورت ناخواسته داشته اید و می دانید که انجام آن ها درست نیست را به سمت مخالف آن تغییر دهید. این گونه می توانید راحت تر از قبل در محیط هایی که باعث استرس و اضطراب شما می شدند مواجه شوید.

 

نتیجه گیری

آگورافوبیا یا ترس از شلوغی یکی از اختلالاتی است که ممکن است برای همه ی ما به وجود بیاید یا حتی به وجود آمده باشد و اکنون به آن مبتلا باشیم. این اختلال نیز مانند سایر اختلالات علائم خاص خود را دارد. اما جای هیچ نگرانی نیست. زیرا اگر به موقع به متخصص مراجعه شود به راحتی می توان برای درمان اقدام کرد. در طول مدت درمان، دکتر ممکن است داروهای خاصی را تجویز کند یا این که برای زندگی شما برنامه خاصی در نظر بگیرد. کاری که شما باید انجام دهید این است که به توصیه های آن عمل کنید. با کمی صبر کردن خواهید دید که علائم بهبودی روز به روز در شما بیشتر دیده می شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.