تاریخ امروز4 اردیبهشت 1403
نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی چیست؟

ما در این مقاله سعی داریم اطلاعات لازم در ارتباط با نوروپاتی دیابتی را در اختیار شما قرار بدهیم، اگر تا به حال در ارتباط با این مسئله اطلاعاتی نداشته اید و یا اینکه کنجکاو شده اید که نوروپاتی دیابتی چیست و در چه مواقعی اتفاق می افتد تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

 

نوروپاتی دیابتی چه زمانی به وجود می آید؟

دیابت یکی از مشکلاتی است که ممکن است مردم با آن مواجه شوند و در صورتی که به موقع درمان نشود و یا از داروهای مناسب استفاده نشود؛ عوارض جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. دیابت معمولا زمانی ایجاد می شود که مقدار قند بدن انسان از حالت نرمال خیلی بیشتر باشد. در این حالت معمولا از داروهایی مانند انسولین برای کنترل دیابت استفاده می شود.

از جمله عوارضی که ممکن است در اثر دیابت ایجاد شود و جبران ناپذیر باشد قطع اعضای بدن را می توان نام برد که در اثر میزان بالای قند خون کاملا از بین رفته و راهی جز قطع کردن باقی نمی گذارد. اثر دیگری نیز که ممکن است ایجاد نماید نوروپاتی دیابتی است که سعی می کنیم در این مقاله بیشتر به آن بپردازیم.


سیاتیک و بهترین درمان برای آن


 

نوروپاتی دیابتی چه قسمت هایی از بدن را درگیر می کند؟

همانطور که اشاره کردیم دیابت ممکن است قسمت های مختلفی را از بدن درگیر بکند. هنگامی که در اثر دیابت اعصاب و سیستم عصبی انسان درگیر شود و میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی برسد در این حالت ممکن است نوروپاتی دیابتی به وجود آید. این اثر دیابت معمولا اعصاب محیطی را در سیستم عصبی درگیر خود می کند و بر روی ان ها تاثیر می گذارد.

اعصاب محیطی در تمام قسمت های مختلف بدن وجود دارد و ممکن است تحت تاثیر نوروپاتی دیابتی قرار بگیرند. مهمترین قسمت های بدن که تحت تاثیر قرار می گیرند اعصاب محیطی دست و پا است. اعصاب محیطی که در دست و پا قرار دارند؛ معمولا زودتر از اعصاب محیطی سایر قسمت های بدن تحت تاثیر قرار می گیرند و درگیر نوروپاتی دیابتی می شوند.

با توجه به شواهد موجود این علائم معمولا از قسمت پا شروع می شود و هر دو پا را نیز معمولا درگیر می کند. بعد از پا، اعصاب محیطی دست ها بیشتر از سایر قسمت های بدن تحت تاثیر دیابت قرار می گیرد.

نوروپاتی دیابتی

نشانه ها و عوارض نوروپاتی دیابتی در بدن چگونه است؟

نوروپاتی دیابتی را معمولا با نشانه های مختلفی که ایجاد می کنند می توان تشخیص داد، این نشانه ها به این صورت است که باعث ایجاد گرما در قسمت های مختلف بدن به خصوص پا می شود، به گونه ای که ممکن است حالت کلافگی به شخص بدهد. از دیگر علائمی که در صورت مشاهده می توان به دیابت و نوروپاتی دیابتی شک کرد این است که قسمت های درگیر شده حالت خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن پیدا می کند. اگر این حالت مدت طولانی ای دوام پیدا کند و شخص همواره این علائم را مشاهده کند می تواند به نوروپاتی دیابتی شک داشته باشد و برای اطمینان به دکتر مراجعه نماید.

یکی از مهمترین علائمی که برای وجود دیابت و نوروپاتی دیابتی می توان به آن اشاره کرد این است که وقتی در بدن زخمی ایجاد می شود مدت طولانی ای طول می کشد تا زخم بهبود پیدا کند و به حالت طبیعی خود بازگردد. بنابراین هنگامی که این علائم را مشاهده می کنید بهتر است هرچه سریعتر به دکتر مراجعه کرد تا راه های درمان این مشکل را به شما بگویند و عوارض آن را کاهش بدهند.

افرادی که در هنگام راه رفتن دچار بی حسی می شوند و یا اینکه دچار ضعف و بی حالی می شوند نیز ممکن است به نوروپاتی دیابتی دچار شده باشند و به همین دلیل این عوارض را نشان می دهند.

 

پزشکان از چه روش هایی برای تشخیص دیابت و نوروپاتی دیابتی استفاده می کنند؟

همانطور که گفتیم اگر میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی خود بوده و مدت طولانی این مشکل ادامه داشته باشد ممکن سبب ایجاد نوروپاتی دیابتی شود. نوروپاتی دیابتی اعصاب محیطی را تحت تاثیر قرار می دهد و با توجه به مطالب گفته شده و بررسی های انجام شده اثر دیابت بر اعصاب محیطی پا بیشتر از سایر قسمت های بدن است.

بنابراین یکی از روش هایی که پزشکان برای تشخیص دیابت مورد استفاده قرار می دهند این است که پاها را معاینه می کنند. در این روش میزان دمای پا، سالم بوده یا آسیب دیده بودن پوست پا و همچنین میزان نبض پا را با روش های مخصوص مورد بررسی قرار می دهند. گاهی مواقع نیز برای اینکه از آسیب ندیدن اعصاب پا مطمئن شوند از تست های اعصاب مخصوص، و یا نوار های که از عضله گرفته می شود استفاده می کنند.

 

نوار عضله برای تشخیص نوروپاتی دیابتی

یکی از روش هایی که پزشکان برای تشخیص نوروپاتی مورد استفاده قرار می دهند این است که از عضلات هر دو نوار هایی را می گیرند و بعد بررسی هایی که انجام می شود می توان تشخیص داد که آیا ارتباط بین عضله و اعصاب پا تحت تاثیر دیابت قرار گرفته است یا خیر.

 

تست سرعت انتقال پیام های عصبی

یکی دیگر از روش هایی که برای تشخیص این بیماری کاربرد زیادی در بین پزشکان پیدا کرده است، تست سرعت انتقال پیام های عصبی است که با استفاده از آن سلامت عصب پا و همچنین سرعت سیستم عصبی برای انتقال پیام را می توان تشخیص داد. چون دیابت اعصاب محیطی را تحت تاثیر قرار می دهد؛ از این روش ها استفاده می شود و قدرت تشخیص را برای پزشکان بالاتر می برد و همچنین سرعت تشخیص بیماری را بالاتر می برد و با به کار بردن درمان های مختلف می توان از آسیب های جدی که ممکن است به وجود بیاید جلوگیری کرد.

 

برای درمان و پیشگیری از نوروپاتی دیابتی چه کار هایی را می توان انجام داد؟

با توجه به بررسی هایی که در طی چند سال اخیر انجام شده است؛ پزشکان به این نتیجه رسیده اند که اگر میزان قند خون را در حالت تعادل و میانگینی که برای آن در نظر گرفته اند بتوان نگه داشت از هر گونه آسیب احتمالی و ایجاد مشکل می توان جلوگیری کرد.

دیابت معمولا در اثر مصرف بسیار بالای قند و شیرینی ها ایجاد می شود و به دنبال ان اگر میزان قند خون و دیابت افزایش پیدا کند و مدت طولانی بدن با آن درگیر باشد؛ اعصاب محیطی دچار آسیب می شود و سبب نوروپاتی دیابتی می شود. به همین دلیل یکی از مهمترین کارهایی که برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و به دنبال ان نوروپاتی دیابتی می توان انجام داد، این است که میزان مصرف شیرینی ها و قند را کم کرده و مصرف آن را در رژیم غذایی به حد تعادل رساند.


درمان با رفلکسولوژی

 

 نگهداری قند خون در نقطه تعادل و تعیین شده

اگر میزان قند خون انسان در حالت تعادل خود قرار داشته باشد میزان آسیبی که می تواند به اعصاب محیطی وارد کند نیز کاهش پیدا می کند و اثرات آن بر دست و پا نیز کم می شود. هنگامی که میزان قند خون از حالت نرمال خود خارج نشود و ثابت باقی بماند اعصاب دست و پا نیز تحت تاثیر نوروپاتی قرار نمی گیرند و از آسیب های احتمالی از جمله قطع کردن دست و پا و همچنین افسردگی های احتمالی که به دنبال دارد جلوگیری می شود.

نوروپاتی دیابتی

توصیه پزشکان

زمانی که پزشکان با انجام تست ها و آزمایش های خون مختلف، دیابت را در بدن شخص تشخیص می دهند راه کار های مختلفی را بر اساس صلاح دید خود به کار می برند. اگر میزان این بیماری در بدن شخص زیاد باشد معمولا داروهایی را از جمله انسولین برای بیمار تجویز می کنند تا میزان قند خون را در حالت کنترل شده نگه دارد و در مقابل اگر میزان قند خون خیلی بالا نباشد به بیمار توصیه می کنند که استفاده از مواد شیرین را کاهش دهند تا میزان قند خون به حالت طبیعی خود بازگردد. در این حالت معمولا استفاده از دارو توصیه نمی شود و یا اینکه داروهای ساده و با دز پایین برای بیمار تجویز می کنند.

 

نتیجه گیری

با توجه به مطالب گفته شده دیابت یکی از مهمترین بیماری هایی است که یک شخص ممکن است در طول زندگی خود با آن مواجه شود و عوارض مختلفی را برای او به دنبال داشته باشد. از جمله این عوارض نوروپاتی دیابتی است که باعث از بین رفتن و آسیب دیدن اعصاب محیطی بدن می شود و اگر به مدت طولانی ای در بدن ادامه پیدا کند و درمان نشود سبب آسیب دیدن و به دنبال ان قطع شدن عضوی از بدن شخص شود.

این عوارض را معمولا در ابتدا با نشانه های مختلفی که در بدن ایجاد می کنند می توان تشخیص داد و قبل از آنکه شدید شود به پزشک مراجعه نمود. در این حالت پزشک با تست ها و آزمایش های مختلفی که انجام می دهد می تواند بیماری را تشخیص بدهد و بر اساس حساسیت و میزان قند خون روش های درمانی خاصی را مورد استفاده قرار بدهد. امیدوار هستیم که اطلاعات کافی در ارتباط با مسئله نوروپاتی دیابتی را در اختیار شما قرار داده باشیم.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.