تاریخ امروز29 فروردین 1403
درماتیت سبوره

درماتیت سبوره‌ای چیست؟

درماتیت سبوره ای یک بیماری پوستی مزمن، عود کننده و التهابی است. این بیماری در گونه‌ای از اگزما است و با نام اگزمای سبوره نیز شناخته می‌شود. این عارضه معمولا باعث بروز علائمی مانند خارش، خشکی و یا چربی بیش از حد پوست و شوره سر می‌شود. بر خلاف تصور عموم این بیماری مسری نخواهد بود. این بیماری یک عارضه پوستی شایع محسوب می‌شود؛ که حدود 4 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند. شوره سر نیز شکل خفیفی از درماتیت سبوره کف سر است و نیمی از افراد بزرگسال را درگیر کرده است. این بیماری در مردان نسبت به زنان شایع‌تر است. این عارضه در هر سنی بعد از سن بلوغ می‌تواند اتفاق بیفتد. اگر دچار این معضل و بیماری هستید؛ پیشنهادد می‌کنیم، مطالعه‌ی این مقاله را از دست ندهید.

 

علت بروز عارضه درماتیت سبوره

تصور می‌شود که عامل این بیماری نوعی قارچ به نام مالاسزیا است و درماتیت سبورئیک زمانی ایجاد خواهد شد که این قارچ بیش از حد رشد کند یا سیستم ایمنی بدن شخص بیش از حد به آن واکنش نشان دهد. این قارچ از نوع قارچی که باعث برفک یا کپک در غذا می‌شود نیست. درماتیت سبوره‌ای معمولا با هیچ بیماری زمینه‌ای در ارتباط نیست. اما ممکن است در صورت ابتلای فرد به HIV  شدید‌تر شود. این عارضه همچنین در بین افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند، بیشتر شایع است.

خستگی مفرط و استرس نیز گاهی می‌تواند باعث بروز ناگهانی این بیماری پوستی شود. این عارضه در آب و هوای سرد بیشتر از آب و هوای گرم شایع است و ارتباطی با رژیم غذایی فرد ندارد.

درماتیت سبوره

درماتیت سبوره‌ای این مناطق را درگیر خواهد کرد

علائم این بیماری معمولا در قسمت‌هایی از پوست که چربی بیشتری دارند، ظاهر می‌شوند. از جمله:

  • خشکی و سرخی پوست صورت که معمولا در پیشانی، اطراف چشم‌ها، روی پلک‌ها، ابروها و رستنگاه مو و کناره‌های بینی دیده می‌شود.
  • پوست سر
  • داخل و یا اطراف گوش‌ها
  • قسمت بالایی سینه
  • پشت کمر یا کتف
  • مو
  • زیر بغل
  • ریش و سبیل
  • اطراف گردن و یا ترقوه
  • در نواحی تاشدگی و چین ‌خوردگی پوست برای مثال در ناحیه کشاله ران، خط باسن
  • بیضه‌ها

 

نشانه‌ها و علائم این عارضه

درماتیت سبوره‌ای می‌تواند موجب خشک شدن بیش از حد پوست و یا برعکس؛ باعث چرب شدن بیش از اندازه پوست شود. شایع‌ترین علائم و نشانه‌های درماتیت سبورئیک عبارتند از:

  • معمولا در ناحیه آسیب دیده پوست قرمز، خارش دار، حساس و بسیار خشک است.
  • لکه‌های پوستی سفید یا زرد پوسته پوسته و یا شوره سر، شوره سر ناشی از این بیماری معمولا مقاوم است.
  • لکه‌های پوستی چرب که با پوسته‌های فلس مانند که به رنگ سفید یا زرد هستند، پوشیده شده است.
  • پلاک‌های پوستی
  • ریزش مودر ناحیه آسیب دیده
  • قرمزی یا پوسته شدن پلک‌ها (پلک ‌آماس یا بلفاریت)

میلیا یا تجمع کراتین در پوست


 

راه‌های درمان درماتیت سبوره

 

درمان به کمک شامپوهای ضد قارچ

شامپو کتوکونازول روش موثری برای درمان این عارضه است. به خصوص اگر همراه با یک محصول حاوی کلوبتازول دو بار در هفته استفاده گردد. شامپو کلوال دی اس دوکری، نیز از جمله شامپوهای خوب در درمان درماتیت سبورئیک به شمار می‌رود.

شامپوی ضدقارچ

درمان به کمک کرم‌ها و پمادهای کنترل کننده التهاب

هیدروکورتیزون، فلوسینولون و دزونید، کورتیکواستروئیدهای موضعی هستند که می‌توانید بر روی پوست سر یا نواحی مبتلا شده بمالید. این داروها بسیار موثر هستند و استعمال آن‌ها نیز راحت است. اما تنها برای مدت کوتاه قابل استفاده بوده و اگر استفاده از آنها برای بیش از ده روز ادامه یابد. ممکن است عوارض جانبی آنها پدیدار شوند که شامل نازک شدن پوست و تشکیل خط و استریا بر روی پوست خواهد بود. از جمله ترکیبات درمانی بسیار خوب غیر کورتیکو استروئیدی، می‌توان به کرم کلوال دی اس دوکری نیز اشاره نمود که با داشتن پیروکتون اولامین و گلیکولیک اسید به خوبی به درمان درماتیت سبوره‌ای کمک خواهد کرد.

 

درمان به کمک ضدقارچ خوراکی

پزشک ممکن است برای شما قرص تربینافین راتجویز نماید که بیشتر در موارد شدید و مقاوم، این اتفاق خواهد افتاد. تربینافین ممکن است عوارض جانبی نظیر آسیب به کبد و واکنش‌های آلرژیک را به همراه داشته باشد. به همین دلیل گزینه آخر در درمان محسوب خواهد شد.

 

درمان به کمک تقویت سیستم ایمنی

کرم‌ها و لوسیون‌های حاوی تاکرولیموس یا پروتوپیک و یا پیمکرولیموس ( یا الیدل ) می‌توانند در درمان این بیماری موثر باشند. این داروها عوارض کمتری از کورتیکواستروییدها دارند. اما به دلیل خطرات کارسینوژنیک یا سرطان زایی، هیچ گاه گزینه اول درمان نخواهند بود. ضمناً هزینه درمانی بسیار بالاتری نسبت به کورتیکواستروییدها دارند.

 

درمان به کمک کرم‌ها و ژل‌های ضد باکتری

می‌توان از ژل‌ها و کرم‌های مترونیدازول به میزان 2 بار در روز جهت درمان درماتیت سبورئیک نیز استفاده نمود.

درماتیت سبوره

درمان به کمک نور درمانی

این درمان ترکیبی شامل پسورالن همراه با نور درمانی است ( فتوکموتراپی ). پس از خوردن قرض پسورالن و یا استفاده موضعی از پسورالن بر روی ناحیه مبتلا شده، شما در معرض امواج فرابنفش یا UV قرار خواهید گرفت. این درمان برای تمام افراد و یا افراد با موهای ضخیم مناسب نخواهد بود.


روش‌های رفع ترک های پوستی پس از بارداری


 

چند توصیه کاربردی برای افراد مبتلا به درماتیت سبوره

  • درماتیت سبورئیک خفیف تا متوسط به کمک کرم‌های ضدقارچ موضعی نظیر کتوکونازول و یا ژل‌هایی نظیر سیکلوپیروکس درمان خواهد شد.
  • شست و شوی روزانه صورت با  شامپوهای ضد شوره یا صابون‌های حاوی پیریتون زینک، سلنیوم سولفاید یا سولفاستامید سولفور که با آب رقیق شده باشند نیز موثر است. کرم‌ها یا لوسیون‌های استروئید موضعی گروه VI یا VII ( هیدروکورتیزون یا دزونید ) 2 بار در روز به مدت چند روز ممکن است به صورت دوره‌ای برای کنترل بیماری لازم باشند.
  • استعمال دراز مدت پماد الیدل یا Elidel جایگزین دراز مدت موثری برای استروئیدهای موضعی است.
  • بهترین درمان برای درگیری خفیف تا متوسط پوست سر، شست و شوی مکرر و طولانی مدت با شامپوهای ضدشوره است.
  • کف سولفاستامید یک درمان جایگزین موثر است. این دارو هنگام خواب و برای چند روز مصررف می‌شود و در صورت لزوم می‌توان آن را تکرار کرد.
  • برای برداشتن پوسته‌‌های متراکم، ضخیم و چسبناک باید روغن معدنی گرم یا زیتون را روی پوست سر بمالید و چند ساعت بعد بشویید.
  • موارد شدید ممکن است برای ریشه کن کردن پتیروسپوروم اووال، به درمان خوراکی ضدقارچ نیاز داشته باشند. این درمان‌ها عبارتنداز: کتوکونازول 200 میلی گرم هر روز یا فلوکونازول 150 میلی گرم هر روز یا ایتراکونازول  200 میلی گرم هر روز به مدت یک الی دو هفته. البته تمام مصرف این داروهای باید حتما زیر نظر پزشک انجام شود.
  • آنتی بیوتیک‌های خوراکی ضد استافیلوکوک نظیر سفالکسین یا کلوگزاسیلین باید برای عفونت ثانویه همراه با ترشح زیاد سرم و تشکیل دلمه به کار گرفته شود.
  • برای سرکوب بلفاریت ( پوسته پوسته شدن پلک و قرمز شدن پلک ) می‌توان از ماساژ پلک‌ها و شست و شوی مکرر با شامپوهای ضدشوره حاوی پیریتون زینک یا تار استفاده کرد.

درماتیت سبوره

نتیجه گیری

هنگامی که بر روی ابروها یا خط ریش پوسته‌های زخیمی که زرد رنگ هستند ایجاد شود، شما دچار اگزمای سبوره شده‌اید. اگزمای سبوره‌ی شدید البته در کمر و سینه هم دیده می‌شود. پوسته‌ها همچنین می‌تواند در هر منقطه‌ای از سطح پوست، پشت گوش‌ها و سایر چین‌های پوستی ظاهر شوند. این پوسته‌ها معمولا با قرمزی خفیف، ریزش مو و ضایعات پوستی، خارش، زخم و دردی که می‌تواند منجر به احساس ناراحت‌های کلی گردد، همراه هستند.

این شرایط می‌تواند بدتر شود و یک آسیب دائمی به فولیک‌های مو برساند. اگر بیماری زیر نظر یک پزشک درمان نگردد. اگزما سبوره همچنین می‌تواند به صورت پسوریازیس وجوش‌های اگزما سبوره بروز کند. اگر برای مدت طولانی بدون درمان باقی بماند، همه این موارد می‌تواند منجر به از دست دادن موها به صورت دائمی شود.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. مارکو پاسخ

    سلام من چند ساله درماتیت سبوره ای دارم و خودم خودمو درمان کردم
    چیزهایی که میخورید خیلی رو این بیماری تاثیر داره
    مثل لبنیات کاکائو موز و خیلی چیزای دیگه
    شامپو ضد شوره مدیلن و صابون درخت چای و مرطوب کننده برای پوست صورت من خودم استفاده میکنم و عالی هست
    خستگی،کم خوابیدن،آب داغ،غذا خوردن زیاد باعث بدتر شدن بیماری میشه
    ورزش،سبزیجات،ویتامین ها،نبات قرص آنتی هیستامین عالی هستن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.