سندروم قلب شکسته یک بیماری قلبی موقتی است که اغلب به خاطر موقعیتهای استرس زا مانند مرگ یک دوست ایجاد میگردد. سندرم قلب شکسته اغلب با استرسهای جسمی یا روحی همراه است. علائم سندرم قلب شکسته بسیار شبیه به سکته قلبی است.
سندرم قلب شکسته چیست؟
در سندرم قلب شکسته ، یک اختلال موقتی عملکرد پمپاژ طبیعی قلب وجود دارد، در حالی که عملکرد طبیعی قلب باقی مانده و یا حتی با انقباضات بیشتری همراه است.
سندرم قلب شکسته ممکن است توسط واکنش قلب به افزایش هورمونهای استرس زا ایجاد شود. این بیماری همچنین ممکن است کاردیومیوپاتی Takotsubo ، نشانگان بالونی شدن آپیکال یا کاردیومیوپاتی استرسی توسط پزشکان نامیده شود.
علائم سندروم قلب شکسته
علائم سندرم قلب شکسته مشابه حمله قلبی است و شامل موارد زیر میشود:
– درد قفسه سینه
– تنگی نفس
هر گونه درد دائمی و مزمن در قلب میتواند نشان از سندرم قلب شکسته داشته باشد. بنابراین رسیدگی به آن بسیار مهم است و باید در صورت وجود هرگونه دردی در ناحیه سینه به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
علت بروز سندرم قلب شکسته
علت دقیق بروز broken heart مشخص نیست. اما تصور بر این است که افزایش هورمونهای استرس مانند آدرنالین ممکن است به طور موقت به قلب برخی از افراد آسیب برساند. البته چگونگی اینکه این هورمونها میتوانند به قلب آسیب برسانند یا اینکه چه چیز دیگری باعث بروز این سندرم میشود، همچنان مشخص نیست. البته انقباض موقت عروق بزرگ یا کوچک قلب نیز ممکن است نقشی در بروز این سندرم داشته باشند. همچنین افرادی که به سندرم قلب شکسته مبتلا میشوند نیز ممکن است ساختار عضله قلب آنها با دیگران متفاوت باشد. سندرم قلب شکسته اغلب در اثر یک حادثه ناگهانی جسمی یا عاطفی به وجود میآید.
برخی از محرکهای احتمالی در بروز broken heart شامل موارد زیر میشوند:
– طلاق
– مهمانی غافلگیرانه
– مرگ یکی از عزیزان
– از دست دادن یا برنده شدن پول زیاد
– از دست دادن شغل یا بروز مشکلات مالی
– تشخیص بیماری که باعث وحشت فرد شود.
– مشکلات جسمی مثل حمله آسم، شکستگی استخوان یا یک جراحی مهم
– همچنین در موارد نادر ممکن است بعضی از داروها با ایجاد هورمونهای استرس باعث بروز سندرم قلب شکسته در فرد مصرف کننده شوند.
عوامل خطر ابتلا به سندرم قلب شکسته
عواملی وجود دارد که میتواند احتمال بروز broken heart در فرد را افزایش دهد، این عوامل شامل موارد زیر میشود:
جنسیت
این بیماری زنان را بسیار بیشتر از مردان مبتلا میکند.
سن
به نظر میرسد بیشتر افرادی که به سندرم قلب شکسته دچار میشوند، سن بالای 50 سال دارند.
تاریخچه بیماری عصبی
افرادی که اختلالات عصبی مانند آسیب دیدگی سر یا اختلال تشنجی (صرع) دارند خطر بیشتری برای ابتلا به broken heart دارند.
اختلال روانپزشکی قبلی یا فعلی
اگر فرد دچار اختلالاتی مانند اضطراب یا افسردگی شدید باشد، احتمال ابتلا به این سندرم در او افزایش خواهد یافت.
قلب زنان بیشتر میشکند
تحقیقات مختلف نشان داده است که این بیماری، زنان را بیشتر از مردان درگیر میکند. در میان زنان میانسال نیز شیوع سندرم قلب شکسته بیشتر است. دلیل آن هم کاهش میزان استروژن در دوره یائسگی در این گروه سنی است.
حدود ۱۰ درصد از مردان نیز به سندرم قلب شکسته مبتلا میشوند؛ اما زنان بیشتر از مردان میتوانند از این بیماری جان سالم به در ببرند و احتمال مرگ مردها در این رویداد بیشتر است. در پی بررسیهای به عمل آمده، اطلاعات ثبت شده در هزار بیمارستان نشان داد تنها در سال ۲۰۰۷ حدود ۶ هزار و ۲۲۹ نفر در ایالات متحده به این سندرم مبتلا شدهاند که از این میان ۶۷۱ مورد از مبتلایان، مرد بودند. پس از انطباق شرایطی از قبیل فشار خون بالا، سیگار کشیدن و دیگر عواملی که میتوانند بر اختلالات قلبی تاثیرگذار باشند، دانشمندان دریافتند زنان ۵/۷ برابر مردان به این سندرم مبتلا میشوند.
در برخی از موارد داروهای مورد استفاده برای درمان آلرژیکهای شدید یا حمله شدید آسم که مورد استفاده قرار میگیرد، ممکن است منجر به سندروم قلب شکسته به دلیل ترشح زیاد آدرنالین شود.
سندروم قلب شکسته در افرادی که دارای تاریخچه بیماری عصبی و افرادی که دارای اختلالات عصبی، آسیبدیدگی به سر یا اختلالات تشنجی دارند خطر بیشتری دارد. گفتنی است اختلالات افسردگی و اضطراب نیز در افراد سبب ایجاد مشکلاتی میشود و حتما حین احساس درد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند.
تفاوت سندرم قلب شکسته و حمله قلبی چیست؟
حملات قلبی معمولا توسط انسداد کامل یا نزدیک به کامل شریان قلبی ایجاد میشود. که این انسداد به علت تشکیل لخته خونی در محل باریک شده از تجمع چربی (تصلب شرایین) در دیواره شریانها است. در سندرم قلب شکسته، عروق قلب مسدود نشدهاند، هر چند جریان خون در شریانهای قلب ممکن است کاهش یابد.
تشخیص سندروم قلب شکسته
همانطورکه اشاره شد این بیماری معمولا باعلائم درد قفسه سینه و تنگی نفس تظاهر میکند. گروه کمتری ازبیماران ممکن است دچار بینظمی ضربان قلب، شوک قلبی یا ایست ناگهانی قلبی شوند. درشرح حال گروه قابل توجهی از بیماران میتوان سابقه و ردپای عامل استرس زا را یافت. بعد از اقدامات اولیه شامل نوار قلب و تست آنزیمهای قلبی این تشخیص نخست با اکو کاردیوگرافی در این بیماران تایید میشود. لازم به ذکر است که درحدود پانزده درصد موارد کاردیومیوپاتی ناشی از استرس به طور همزمان بیماری عروق کرونر نیز مشاهده میشود.
نوار قلب (ECG)
در این تست غیر تهاجمی، یک تکنسین سیمهای بر روی قفسه سینه شما متصل کرده و پالسهای الکتریکی ضربان قلب شمارا ثبت خواهد کرد. نوار قلب این سیگنالهای الکتریکی ثبت و به پزشکتان در شناسایی بینظمی ریتم و ساختار قلبتان میتواند کمک کند.
عکس رادیوگرافی قفسه سینه
پزشکتان به احتمال زیاد دستور عکس برداری از قفسه سینه بدهد، برای دیدن اینکه قلب شما بزرگ شده و یا اینکه اشکال دیگری از سندرم قلب شکسته دارید و یا برای دیدن هر گونه مشکل در ریهها که میتواند باعث بروز علائم شما شوند.
اکوکاردیوگرام
پزشکتان ممکن است یک اکوکاردیوگرافی برای دیدن بزرگ شدگی قلب شما یا دارا بودن اشکال غیرطبیعی آن، که نشانهای از سندرم قلب شکسته است، از شما بخواهد. این آزمایش غیرتهاجمی، که شامل یک سونوگرافی از قفسه سینه شماست، تصاویر دقیق از ساختار و عملکرد قلبتان نشان میدهد. امواج اولتراسوند منتقل میشوند، و پژواک آنها را با یک دستگاه به نام مبدل که خارج از بدنتان قرار دارد ثبت میگردد. یک کامپیوتر با استفاده از اطلاعات مبدل تصاویری متحرک بر روی یک مانیتور ایجاد میکند.
آزمایشهای خون
بسیاری از افرادی که مبتلا به سندرم قلب شکسته هستند، مقدار آنزیمهای خاصی در خونشان افزایش مییابد. پزشکتان ممکن است آزمایش خون به منظور بررسی این آنزیمها و برای کمک به تشخیص سندرم قلب شکسته انجام دهد.
آنژیوگرافی عروق کرونر
در طول آنژیوگرام کرونری، یک نوع از رنگ که توسط دستگاه اشعه ایکس قابل مشاهده است به عروق خونی قلب شما تزریق میشود. سپس، یک دستگاه اشعه ایکس به سرعت یک سری از تصاویر (آنژیوگرافی) میگیرد که به پزشکتان در نگاه دقیقتر به داخل رگهای خونیتان کمک میکند. افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته معمولا هر گونه انسدادی در رگهای خونی ندارند. در حالی که افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند معمولا انسدادی دارند که با آنژیوگرافی قابل مشاهده است.
درمان دارویی قلب شکسته
داروهایی که ممکن است به ایجاد سندرم قلب شکسته کمک کنند، عبارتند از:
۱- اپی نفرین (EpiPen ، EpiPen Jr)، که برای درمان واکنش های آلرژیک شدید یا حمله شدید آسم استفاده میشود.
۲- دولوکستین (Cymbalta)، یک داروی داده شده برای درمان مشکلات عصبی در افراد مبتلا به دیابت، یا به عنوان یک درمان برای افسردگی است.
۳- ونلافاکسین (Effexor XR)، که یک درمان برای افسردگی است .
۴- لووتیروکسین (Synthroid، Levoxyl)، یک داروی داده شده به افرادیست که غده تیروئیدیشان به درستی کار نمیکند.
نتیجه گیری
خوشبختانه مشکلات قلبی ناشی از سندروم قلب شکسته درصورت تشخیص صحیح و به موقع و درمان مراقبتی مناسب و با برطرف شدن عامل استرسزا میتوانند درعرض چند هفته بهبود یابند. عواملی مثل دیابت، فشارخون، سن بالا، افزایش چربی خون، مصرف سیگار و عدم فعالیت فیزیکی مناسب میتوانند باعث انسداد سرخرگهای کرونر و سکته قلبی شوند و از طرف دیگر، آزردن احساسی قلب نیز میتواند کارکرد قلب را حتی وقتی رگها هنوز باز و سالم هستند، دچار وقفه و اختلال کند. با درمان مناسب قند و فشار و چربی خون، با مصرف نکردن دخانیات، با ورزش متناسب و با همدلی و آرامش و صبوری و عشق ورزیدن با قلبهایمان مهربان باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید