تاریخ امروز2 آذر 1403
عرق کردن زیاد

تعریق زیاد خطرناک محسوب می‌شود؟

در بهترین شرایط عرق کردن یک حالت ناراحت کننده و عذاب دهنده ایجاد می‌کند. همه‌ی ما می‌دانیم عرق کردن یک عمل طبیعی بدن در هنگام گرما، حرارت و یا تحرک است. اما گاهی علت این تعرق زیاد می‌تواند به دلیل بروز یک بیماری مثل مشکلات تیروئیدی، دیابت و یا عفونت باشد. همچنین افرادی که دچار اضافه وزن هستند بیشتر از بقیه عرق می‌کنند. عده‌ای دیگر از افراد هم هستند که در هنگام خواب دچار تعرق شبانه خواهند شد. به طوری که تمام ملحفه و تشک شان از عرق، خیس می‌شود.

تعرق در اکثر مواقع بی خطر است!  اما اگر نگران هستید که دلیل این عرق کردن زیاد چیست، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

آیا عرق کردن زیاد بیماری است؟

همانطور که گفته شد، تعرق یک عمل طبیعی بدن است. هنگامی که شما در معرض هوای گرم قرار دارید یا در حال ورزش کردن و فعالیت هستید، تعرق خطرناک نیست و بیماری محسوب نمی‌شود. همچنین افراد مختلف با شدت‌های متفاوتی عرق می‌کنند که این اتفاق در عده‌ای راحت‌تر صورت می‌گیرد.

عرق کردن زیاد هنگامی بیماری محسوب می‌شود که از حالت طبیعی و عادی خارج شود. ممکن است شما دچار بیماری هایپرهیدروزیس (Hyperhydrosis) یا تعرق زیاد باشید. این بیماری به نوعی است که شما بدون داشتن مشکل یا فعالیت، از حد طبیعی بیشتر عرق کنید. برای مثال در حال تماشای تلویزیون هستید، هوا کاملا مطلوب است و مضطرب نیستید و حتی تب ندارید، در این حین بدن شما شروع به عرق کردن می‌کند، این نوع تعرق در شما طبیعی به حساب نمی‌آید. به طور کلی تعریق به دو دسته‌ی تعرق عمومی و تعرق موضعی تقسیم می‌شود که در ادامه بیشتر با مشکلات عرق کردن زیاد آشنا خواهید شد.

عرق کردن زیاد

تعرق موضعی یا هایپرهیدروزیس اولیه

محققان هنوز دلیل مشخصی برای این نوع از تعرق نیافته‌اند. احتمال دارد این مسئله از نقص در سیستم عصبی خودکار باشد. این نوع عرق کردن، بیماری محسوب نخواهد شد. در این نوع تعرق که فقط در یک نقطه از بدنتان رخ خواهد، بیماری گفته نمی‌شود. نگران نباشید زیرا نشانه های عرق کردن زیاد در تعرق موضعی نسبتا خاص هستند. بخش هایی مثل ران، کف دست، زیربغل، صورت، سر، دست‌ها و پاها به ویژه نیم تنه‌ی بالا بیشتر از سایر قسمت‌ها تحت تاثیر قرار می‌گیرند. جالب است بدانید این نوع تعرق به صورت ارثی نیز منتقل می‌شود.

تعرق عمومی یا هایپرهیدروزیس ثانویه

این نوع تعرق عامل وراثتی ندارد و شیوع آن در بین افراد کمتری اتفاق می‌افتد. این بیماری به جای تعرق در یک نقطه، کل بدن را درگیر عرق کردن خواهد کرد. این علایم در اثر بیماری‌های درونی و یا مصرف برخی داروها در فرد بروز می‌کند. اگر شما جز این دسته از افراد هستید و از عرق کردن زیاد خود رنج می‌برید بهتر است برای درمان به یک پزشک مراجعه کنید تا به کمک آن این معضل را حل نمایید.


آیا شما هم سندرم متابولیک دارید؟

راه‌های تشخیص بیماری‌ هایپرهیدروزیس

با مراجعه به پزشک و معاینه، می‌توان تشخیص لازم را انجام داد. اما اگر پزشک پی ببرد که دلیل این تعرق به عواملی دیگر مربوط است با انجام آزمایشات زیر، علت بیماری را شناسایی می‌کند. به منظور تایید این بیماری در فرد دو تست وجود دارد.

 

آزمون کاغذ

در این آزمایش پزشک یک نوع کاغذ خاص را در ناحیه‌ای از بدن که عرق می‌کند قرار می‌دهد. بعد از اینکه عرق توسط کاغذ جذب شد، آن را وزن می‌کند. وزن نشان داده شده سلامت فرد و یا ابتلا به بیماری هایپرهیدروزیس را بیان خواهد کرد.

تست نشاسته و ید

ابتدا مقداری از یک محلول یددار در ناحیه‌ای که زیاد عرق می‌کند، ریخته می‌شود؛ سپس بر روی آن نشاسته پاشیده خواهد شد. رنگ آبی تیره یا بنفش، مناطق تعریق بیش از حد را نشان می‌دهد.

عرق کردن زیاد

 

نکته‌ی مهم ( بیماری و دلایلی که باعث تعرق ثانویه می‌شود)

 

سرطان‌ها: تعرق یکی از نشانه‌های زودرس در برخی از سرطان‌ها است. سرطان بافت لنفاوی و سرطان خون از بیشترین سرطان‌هایی است که باعث تعرق زیاد می‌شود. ممکن است افراد که به این سرطان‌ها مبتلا هستند، دچار علایم دیگری مثل کاهش وزن بی دلیل و تب نیز بشوند.

یائسگی و قاعدگی: گر گرفتگی هنگام یائسگی در طول روز و شب برای زنان موجب عرق کردن بیش از حد خواهد شد. همچنین قاعدگی با حساس ضعف و تعرق زیاد همراه است.


اگر کبدتان چرب است، پیشنهاد می‌کنیم سری به مقاله کبد چرب و راه های درمان آن بزنید.

اختلالات هورمونی: از دیگر نشانه های عرق کردن زیاد، می‌توان به اختلالات هورمونی مانند پرکاری تیروئید، فئوکروموسیتوم، سندرم کارسینوئید اشاره کرد. فئوکروموسیتوم یک تومور خوش خیم در غده‌ی فوق کلیه است و باعث ترشح اپی نفرین و نوراپی نفرین خواهد شد. همچنین در دوران بلوغ نیز تعرق افزایش می‌یابد.

بیماری‌های مغز و اعصاب: برخی از بیماری‌های عصبی مثل دیس رفلکسی اعصاب خودکار،سیرینگومیلی، سکته مغزی و سایر آسیب‌های اعصاب خودکار، باعث تعریق زیاد خواهند شد.

 داروها: مصرف برخی داروها مخصوصا داروهای ضد افسردگی از دیگر دلایل عرق کردن زیاد است. همچنین داروهای کاهش دهنده‌ی تب مثل آسپرین و استامینوفن و یا کاهش دهنده‌ی قندخون، این عوارض را به همراه خواهد داشت.

عرق کردن زیاد

 

7 مورد از عوارض عرق کردن زیاد که بهتر است بدانید

  1. ایجاد زگیل و عفونت‌های باکتریی
  2. ایجاد عفونت‌های قارچی
  3. مبتلا به ماسراسیون و یا لیچ افتادگی پوست
  4. بوی بد همیشگی بدن
  5. ایجاد مشکلات پوستی به دلیل مصرف مداوم ضد عرق یا دوش گرفتن
  6. تعویض دائمی لباس
  7. وابستگی به مصرف ضد عرق

عرق کردن زیاد

راه حل‌های کاربردی برای درمان تعرق

 

استفاده از اسپری‌های خوشبو کننده

اسپری‌های خوشبو کننده به دلیل داشتن ماده‌ای به نام آلومینیوم کلراید باعث از کار افتادگی موقت غدد عرق به  مدت 24 یا 48 ساعت خواهد شد.

پوشیدن لباس‌هایی از جنس نخ طبیعی

لباس‌های گشاد، سبک و از جنس مواد طبیعی مثل نخ بپوشید و همچنین از به تن کردن لباس‌هایی از جنس ابریشم مصنوعی، نایلونی و پولی استر خودداری کنید؛ زیرا عرق را جذب نکرده و تهویه ایجاد نخواهند کرد.

پودر بچه بزنید

مصرف پودر بچه یا نشاسته‌ی ذرت از عرق کردن زیاد جلوگیری خواهد کرد اما توجه داشته باشید که عرق تولید شده را جذب کرده و پوست را خشک می‌کند.

عرق کردن زیاد

 

به کمک روش‌های زیر عرق کردن را کنترل کنید!

  • سعی کنید از محصولات خوشبو کننده، بعد از حمام استفاده کنید.
  • موی بدن خود را اصلاح کنید.
  • میوه و سبزی بیشتری مصرف کنید.
  • از داروهای گیاهی مثل: استراگالوس، مریم گلی،مارچوبه و باباآدم استفاده کنید.
  • از خوردن غذاهای تند جلوگیری کنید.
  • خوردن کافئین و نوشیدنی‌های انرژی‌زا را به حداقل برسانید.

 سخن آخر

عرق کردن یک عمل طبیعی بدن است که در اثر فعالیت زیاد و یا گرمای هوا صورت می‌گیرد. اگر عرق کردن زیاد برای شما رنج‌آور و ناراحت کننده است،حتی در حالی که فعالیتی ندارید؛ بهتر است برای حل آن به پزشک مراجعه کنید که در صورت وجود مسائل جدی، باید از داروهایی برای کنترل تعرق استفاده نمایید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.