تاریخ امروز2 آذر 1403

راه‌های تصمیم گیری سریع

همه‌ی ما در زندگی تحت شرایطی قرار گرفتیم که مجبور به تصمیم گیری سریع بوده‌ایم و در زندگی روزمره‌ با این تصمیمات، زیاد مواجه می‌شویم، گاهی ساده از کنار آنها می‌گذریم، مثل انتخاب یک رستوران برای خوردن ناهار اما گاهی هم در شرایطی قرار می‌گیریم که باید در مدت زمان کوتاهی تصمیم مهمی بگیریم، احتمالا شما هم در چنین شرایطی نمی‌توانید راه حل مناسبی پیدا کنید و لازم است چند روش برای تصمیم گیری سریع را بدانید. در نظر داشته باشید که اگر در شرایطی قرار گرفتید که لازم بود سریع تصمیم بگیرید، بهتر است برای ارزیابی انتخاب‌هایتان از مهارت‌های تفکر انتقادی استفاده کنید، این‌گونه، تصمیم گیری سریع برای شما راحت‌تر خواهد بود. در ادامه‌ی مطلب چند روش تصمیم گیری سریع را به اختصار توضیح می‌دهیم.

10 روش تصمیم گیری سریع و صحیح

1- داشتن تفکر انتقادی

برای تصمیم گیری سریه در وهله‌ی اول از مهارت‌های‌ تفکر انتقادی استفاده کنید، تفکر انتقادی نوعی شیوه استدلال سطح بالا بر مبنای مشاهده، تجربه، تجزیه ‌و تحلیل و بازتاب است. پیش از تصمیم‌گیری، پیامدهای هر انتخاب را مجسم کنید. برای صرفه‌جویی در زمان، به جای نوشتن فهرست، مزایا و معایب آن‌ها را در ذهن‌ خود تجسم کنید. انتقادهایی را که به هر گزینه وارد است در نظر بگیرید و بهترین گزینه را انتخاب کنید.

تصمیم گیری سریع

2- شناختن اولویت‌ها و ارزش‌ها

وقتی چیزهایی که برایتان ارزشمند هستند را بشناسید، تصمیمات‌تان ساده‌تر خواهند شد. اگر برای خانواده‌تان بیشتر از پول ارزش قائل هستید، آن وقت تصمیم این که کاری انتخاب نکنید که زمان استراحت‌تان کنار خانواده را نگیرد و شما را از خانواده‌تان دور نکند، بسیار ساده‌تر به ذهنتان خواهد رسید و در تصمیم گیری سریع و بهتر موثر خواهد بود. رمز کار اینجا این است که درمورد چیزهایی که برایتان ارزشمند است با خودتان صادق باشید و با ارزش‌ترین را انتخاب کنید.

3- حذف حاشیه‌ها

برای تصمیم گیری زودهنگام باید حاشیه‌های تصمیم‌ خود را مشخص کنید، آیا تصمیمی که می‌خواهید بگیرید تصمیمات دیگری هم در پی دارد؟ تحت تاثیر تصمیمات دیگری قرار می‌گیرد؟ برای تصمیم‌گیری، مساله‌ی اصلی را از عوامل فرعی جدا کنید. اگر تصمیمی که می‌خواهید بگیرید برایتان واضح نیست، سعی کنید اطلاعات بیشتری کسب کنید، تا زمانی که صورت مساله را به خوبی نشناسید، نمی‌توانید سریع تصمیم بگیرید. مانند مساله ریاضی، اگر یکی از پارامترهای مساله را درک نکنید قادر به حل آن نخواهید بود.

4- دست‌پاچه نشوید

حفظ آرامش و خونسردی یکی از بهترین فاکتورهایی است که می‌توانید در تصمیم گیری‌های مهم و ناگهانی داشته باشید. تصمیم گرفتن در آرامش، مطمئنا خیلی بهتر خواهد بود چون قادر خواهید بود همه اطلاعات لازم را به خوبی بررسی کرده و احساسات گمراه کننده و نامربوط را از خودتان دور کنید.

5- اطلاعات کسب کنید

تا می‌توانید به سرعت، درمورد مسئله‌ای که نیازمند تصمیم گیری سریع است،‌ اطلاعات جمع کنید. ممکن است بخواهید از کسی اطلاعات بگیرید، اما وقتی تصمیمی آینده شما را تعیین می‌کند فقط روی توصیه‌های آن‌ها تکیه نکنید. درعوض برای گرفتن تصمیم‌تان از اطلاعات آن‌ها استفاده کنید.

تصمیم گیری سریع

6- تشخیص معیار

معیار‌های تصمیم‌گیری‌ خود را مشخص کنید، عوامل لازم برای عملی کردن تصمیم، معیار‌های تصمیم‌گیری هستند. مثلا اگر می‌خواهید تصمیم بگیرید برای شام چه غذایی آماده کنید، معیار تصمیم‌‌ شما ممکن است مواد غذایی موجود یا علایق فرزندتان باشد. این معیارهای مشخص به شما در به سرعت تصمیم گرفتن، کمک می‌کنند.

7- شجاع باشید

تصمیم گیری سریع شجاعت می خواهد. اینکه بتوانید سریع فکر کنید و با نشانه‌های احتمالی یک تصمیم گیری نادرست کنار بیایید و آن را بپذیرید، نیازمند شجاعت است. با گرفتن سریع تصمیمات کوچک از روی غریزه شروع کنید و بعد نتیجه را بررسی کنید.

8- در تصمیم گیری سریع ، دلی پیش نروید

برای انتخاب و یک تصمیم گیری سریع ، تا حد امکان احساسات خود را در تصمیم‌گیری دخالت ندهید، از خودتان بپرسید آیا نتیجه این تصمیم روی زندگیتان تاثیر زیادی دارد؟ اگر پاسخ منفی است، می‌توانید با کنار گذاشتن استرس و ناامیدی ذهن‌ خود را باز کنید و هوشمندانه‌تر تصمیم بگیرید. اگر بدون فکر و فقط از روی احساس تصمیم بگیرید، ممکن است تصمیم گیری سریع ، اما غلطی اتخاذ کنید.

تصمیم گیری سریع

9- حافظه‌ی تاریخی داشته باشید

حافظه ما آن‌قدرها که تصور می‌کنیم خوب نیست و درنتیجه یادمان نمی‌ماند که چقدر ممکن است بد باشد. همین حافظه‌های انتخابی است که باعث می‌شود یادتان بماند امروز با چه کسی حرف زدید اما یادتان نیاید که چهارشنبه هفته پیش صبحانه چه خوردید.

استفاده از تاریخ برای تصمیم گیری سریع ، نیازمند این است که به خاطر بیاوریم دفعه قبلی که در موقعیتی مشابه بودیم چه اتفاقی افتاد. تمرکز کنید و خاطره‌تان را خوب بررسی کنید، در این مرور وقایع مشابه در تاریخ‌های گذشته، نباید فقط پیروزی‌هایتان را به خاطر بیاورید و هیچ‌وقت شکست‌ها را نیز فراموش نکنید.

10- با تصمیم‌ گیری سریع خود زندگی کنید

یاد بگیرید که تصمیمات بد را پشت سر بگذارید و زیاد درگیر عواقب آن‌ها نشوید. وقتی تصمیمتان نتیجه‌ای که می‌خواهید را در برداشت، جشن بگیرید و خوشحالی کنید و از تصمیمات بدتان هم درس بگیرید و به عنوان تجربه، آن‌ها را گوشه‌ی ذهن خود داشته باشید. خیلی وقت‌تان را صرف تصمیمات بدتان نکنید و سعی کنید آن‌ها را از فکرتان بیرون بیندازید و بعد به عقب برگردید و ببینید چطور می‌توانید تصمیم را مدیریت کنید که بهترین نتیجه را به دنبال داشته باشد.

آخرین مرحله از تصمیم گیری سریع

اگر امکانش وجود داشت، بهترین کار این است که پس از تصمیم گیری ناگهانی، زمانی را برای تأمل درباره‌ی آن صرف کنید. ترجیحا پیش از اعلام آن به دیگران، کمی به آن فکر کنید، زیرا هنگامی که تصمیمی به صورت عمومی اعلام شود، تغییر آن بسیار سخت خواهد بود.

نتیجه گیری

تصمیم گیری سریع در زمان کم، نیاز به قدرت و کنترل بیشتر در زندگیتان دارد. هم‌چنین به این معناست که این فرصت را خواهید داشت که اطمینان دیگران را جلب کنید. اینکه بتوانید تصمیمات مهم بگیرید، زندگی و کارتان را بهتر خواهد کرد. تصمیم گیری سریع مهارتی است که برای موثر بودن در زندگی باید یاد بگیرید و وقتی روش‌های تصمیم گیری سریع را یاد بگیرید و چیزهایی که یاد گرفته‌اید را در زندگیتان پیاده کنید، درست در مسیر موفقیت افتاده‌اید. یادتان باشد هنگام تصمیم گیری سریع ، در مواجهه با گزینه‌های پیشِ رو صادق و صریح باشید، گزینه‌هایی را که قصد انتخاب ندارید، حذف کنید. هر چه تعداد گزینه‌ها کم‌تر باشد، تصمیم‌گیری آسان‌تر می‌شود. تصمیم‌ خود را اجرا کنید، با عملی کردن تصمیم‌، دیگران را هم از بلاتکلیفی خارج می‌کنید؛ به این ترتیب آن‌ها هم می‌توانند تصمیم بگیرند و پیش روند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.