تاریخ امروز3 آذر 1403
خواص قهوه

مفید یا خطرناک، بررسی قهوه در یک مقاله متفاوت

ماده‌ای که بیشترین درصد معتاد را در دنیا به خود اختصاص داده است، چیست؟ شاید الان مواد مخدری مثل نیکوتین به ذهن‌تان برسد! اما این طور نیست. بیشترین اعتیاد در جهان، عادت مردم به کافئین است! بله، قهوه، همان نوشیدنی محبوب خیلی از ما که هر روز نوش جان می‌کنیم، اما از خواص قهوه بی‌اطلاعیم. بد نیست بدانیم ماده‌ای که بیشترین طرفدار را در جهان دارد و به بیشترین میزان در طول روز مصرف می‌شود، فایده‌ای هم دارد یا خیر؟ پاسخ مثبت است. به خواص قهوه کمتر از نوشیدن و طرز تهیه‌ی آن توجه می‌شود. پس با ما همراه باشید، تا بدانید خواص قهوه ای که هر روز میل می‌کنید، ولی از آن‌ها بی‌خبرید چیست.

خواص قهوه

خواص قهوه چیست؟

انرژی زاست

یکی از خواص قهوه، که همه می‌دانند افزایش انرژی پس از مصرف آن است. قهوه انرژی بدن را افزایش می‌دهد و افرادی که آن را می‌نوشند، کم‌تر احساس خستگی می‌کنند، چون کافئین دارویی محرک است. وقتی قهوه مصرف می‌کنید، کافئین در جریان خون شما جذب می‌شود، سپس به سمت مغز حرکت می‌کند که در آن، انتقال دهنده عصبی آدنوزین را مسدود می‌کند.

آدنوزین، یک انتقال دهنده عصبی بازدارنده است، اگر چه به انتقال انرژی کمک می‌کند، اما به عنوان بخشی از سیستم عصبی مرکزی عمل می‌کند. این به آن معناست که برانگیختگی را سرکوب می‌کند و خواب را بهبود می‌بخشد. معمولا، میزان آدنوزین در مغز، هر وقت که بیدار می‌شوید، افزایش می‌یابد و بیشتر و بیشتر خواب آلود می‌شوید و هنگامی که مسدود شود، انتقال دهنده‌های عصبی دیگری مثل نوراپی‌نفرین و دوپامین افزایش پیدا می‌کنند. این همان چیزی است که اثر محرک را ایجاد می‌کند. تعداد نورون‌ها نیز افزایش می‌یابد، در نتیجه بیشتر بیدار می‌مانید.


ویتامین کولین چیست؟، یک مقاله متفاوت درباره این ویتامین تاثیرگذار.

بسیاری از تحقیقات نشان می‌دهند که قهوه حافظه، حالت، سرعت واکنش، هوشیاری و عملکرد شناختی عمومی را بهبود می‌دهد؛ بنابراین علاوه بر افزایش سطح انرژی، قهوه، شما را نیز باهوش‌تر می‌سازد.

خواص قهوه

با خواص قهوه کمتر آلزایمر می‌گیرید

از خواص قهوه می‌توان گفت که شما را از فراموشی دور می‌کند. بیماری آلزایمر، که به عنوان یک بیماری قدیمی شناخته می شود، معمولا بر سالمندان بالای 65 سال تاثیر می گذارد. این، عامل اصلی زوال عقل است. هم‌چنین شایع‌ترین بیماری اعصاب در سراسر جهان است. متاسفانه آلزایمر یک اختلال ذهنی برگشت ناپذیر است. به تدریج، افراد مبتلا به آلزایمر مهارت‌های حافظه خود را از دست می‌دهند، که هنوز هیچ درمان شناخته شده ای برای آن وجود ندارد. با این حال، اقدامات پیشگیرانه‌ی زیادی وجود دارد، که می‌توانید انجام دهید.

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف کنندگان قهوه، می‌توانند بیش از 65 % شانس ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند. در مطالعه‌ای با 54 شرکت کننده، مصرف کافئین با ریسک بسیار پایینی همراه بود.

خواص قهوه افسردگی را به زانو درمی‌آورد

افسردگی یک اختلال روحی جدی است که کیفیت زندگی را تا حد زیادی پایین می‌آورد. این بیماری به طور باورنکردنی شایع است و تحقیقاتی نشان داده که هم اکنون حدود ۴.۱ درصد مردم آمریکا دچار افسردگی شدید هستند. طبق مطالعه‌‌ای که از سوی دانشگاه هاروارد انجام شد و در سال ۲۰۱۱ به چاپ رسید، زنانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می‌خوردند، ۲۰ درصد کمتر دچار افسردگی می‌شدند.

در مطالعه‌ی دیگری که روی ۲۰۸۴۲۴ نفر انجام شد، دریافتند کسانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می‌خوردند، ۵۳ درصد کمتر دست به خودکشی می‌زدند. پس خانم‌های روژه‌ای، این خاصیت قهوه را فراموش نکنید که هدف ما نیز شادی مضاعف شماست!

خواص قهوه

سپری برابر سنگ صفرا و کلیه

کسانی که مصرف کننده بالای قهوه هستند، یعنی 4 فنجان و بیشتر در روز، قهوه می‌نوشند؛ ۲۵% کمتر از افرادی که این نوشیدنی را میل نمی‌کنند؛ مبتلا به سنگ کلیه و صفرا می‌شوند. نوشیدن حداقل یک فنجان قهوه در روز تا ۱۰% احتمال این بیماری را کاهش می‌دهد.

خواص قهوه محافظ سلامتی کبد شماست

کبد مسئول صدها وظیفه است که بدن را فعال نگه می‌دارد. بیماری‌هایی که می‌توانند بر کبد تاثیرگذار باشند، نیز متعدد هستند. آن‌ها شامل هپاتیت، بیماری کبد و… هستند. خوشبختانه، از خواص قهوه این است که می‌تواند سلاحی علیه تمام این بیماری‌ها باشد. هر روز 4 فنجان قهوه بنوشید که ممکن است ریسک این خطرات را تا حدود 22 درصد کاهش دهید.

با خواص سپری مقابل ابتلا به نارسایی قلبی بسازید

یکی از خواص قهوه که بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد، این است که مصرف متوسط قهوه، برای محافظت در برابر حملات قلبی مناسب است. مگر کافئین فشار خون را افزایش نمی‌دهد؟ پس چگونه قهوه می‌تواند به بیماری‌های قلبی و سکته کمک کند؟ زنانی که قهوه می‌نوشند، شواهدی از کاهش خطر بیماری قلبی را گزارش کرده‌اند. علاوه بر این، مطالعاتی نیز وجود دارند که 20 % کاهش خطر سکته در مصرف کنندگان قهوه را نشان می‌دهد. این ممکن است به خاطر آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه باشد.

کاهنده‌ی ابتلا به دیابت نوع2

یکی از ویژگی‎های دیابت نوع 2، بالا بردن سطح قند خون، به علت مقاومت به اثرات انسولین است. تعداد مبتلایان به این بیماری متداول، در عرض چند دهه 10 برابر شده است و حالا بیش از 300 میلیون نفر اسیر آن هستند.

جالب است بدانید تحقیقات نشان می‎دهد افرادی که قهوه می‎نوشند، 23 تا 67 درصد شانس کمتری در ابتلا به این بیماری دارند.

محققان با بررسی 18 تحقیق انجام شده روی 457922 نفر که روزانه یک فنجان قهوه می‎خورند؛ متوجه خواص قهوه برای آنان شدند که شانس این افراد برای ابتلا به بیماری دیابت نوع 2، هفت درصد کمتر بوده است.

 

خواص قهوه برای پوست و مو

در مراکز زیبایی سراسر جهان از خواص قهوه برای زیبایی و سلامت موها استفاده می‌کنند . برای اینکه از خواص بی‌نظیر قهوه برای موها بهره ببرید تنها کافی است قهوه را در خانه دم کنید و بر روی موهای خود بگذارید. خواص قهوه برای موها عبارتند از:

⦁ ماسک قهوه از شکستن موها جلوگیری کرده و موها را درخشان و خوش‌بو می‌کند.

⦁ آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه، سبب براق شدن موهای شما خواهد شد.

⦁ قهوه سبب برطرف شدن آسیب‌هایی که بر اثر مواد شیمیایی ایجاد شده، می‌شود.

رنگ موی طبیعی با قهوه

برای رنگ کردن مو، از رنگ‌های شیمیایی و آسیب زا برای موهایتان استفاده نکنید، بلکه بهتر است برای براق و خوش‌رنگ شدنشان، قهوه را به مدت طولانی دم کرده و روی مو بگذارید. برای تیره شدن موها با مواد طبیعی و غیرشیمیایی، می‌توانید از پودر کاکائو نیز استفاده کنید و یا قهوه را با حنا مخلوط کنید تا رنگ زیبایی به دست آید.

رنگ موی طبیعی با قهوه

شاداب کننده‌ی پوست

قهوه نیز مانند شاتوت و انار دارای آنتی اکسیدان‌هایی قوی است که اثر فوق العاده‌ای بر روی سلامت پوست دارد و با پیری زودرس پوست که بر اثر آلودگی، گرما و نور ایجاد می‌شود، مبارزه می‌کند.

رفع تیرگی دور چشم با خواص قهوه

از خواص قهوه برای رفع سیاهی دور چشم استفاده می‌شود و به علت گشادکنندگی عروق سبب برطرف شدن پف زیر چشم نیز خواهد شد. برای این منظور قهوه را با کرم های مخصوص چشم مخلوط نمایید و دور چشمان تان بزنید. این ترکیب سبب گشاد شدن رگ‌های خونی دور چشم می‌شود. هشدار: هیچ‌گاه قهوه را به طور مستقیم دور چشمان‌تان نمالید.

روشن‌کننده‌ی پوست

قهوه دارای خاصیت ضد تورم و التهاب است و به عنوان اسکراب بدن استفاده می‌شود و پوست را روشن می‌کند. کافئین موجود در قهوه، سبب سفت شدن پوست و جلوگیری از چین و چروک و افتادگی آن می شود. هم‌چنین قهوه برای رفع سلولیت و کاهش دانه‌های رنگی روی پوست بسیار مفید است.

روشن‌کننده‌ی پوست

انواع مختلف قهوه، با خواص قهوه های متفاوت

بله دوستان عزیزم. به طور مثال خواص قهوه اسپرسو با خواص قهوه سبز یکی نیست. برای اطلاعات بیشتر در ادامه توضیح خواهم داد.

خواص قهوه اسپرسو

مسکن سردرد

آیا می‌دانستید که قهوه‌، یک ماده‌ی کلیدی فعال در بسیاری از داروهای سردرد است؟

کافئین می‌تواند گیرنده‌های خاصی را در بدن شما مسدود کند و به این ترتیب به تسکین سردرد یا میگرن کمک می‌کند. اعتقاد بر این است که قهوه، اثربخشی داروهای مسکن مخصوص سردردها را تا ۴۰ درصد افزایش می‌دهد. هم‌چنین به بدن کمک می‌کند تا داروهای سردرد را سریع‌تر جذب کند. نوشیدن قهوه‌ اسپرسو به طور مرتب، تضمین می‌کند که کافئین کافی در سیستم بدن شما برای جلوگیری از سردرد یا میگرن وجود دارد.

با این حال، قهوه‌ اسپرسو باید در حد اعتدال مصرف شود. مصرف بیش از حد این نوشیدنی می‌تواند منجر به اعتیاد شود و همین، سبب کاهش اثربخشی آن برای کاهش سردردها و میگرن خواهد شد و نتیجه‌ی عکس می‌دهد.

این مورد تنها یک نمونه از خواص قهوه اسپرسو بود، از دیگر فواید آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

– باعث حفظ سلامت روده و جلوگیری از یبوست می‌شود.

– تمرکز شما را افزایش می‌دهد.

– به شما کمک می‌کند که سنگین‌‌تر ورزش کنید.

– پس از انجام تمرینات ورزشی، باعث کاهش درد عضلات می‌شود.

خواص قهوه

خواص قهوه سبز

لاغر کننده‌ی عالی

محققان، وجود موادی مانند اسید کلروژنیک، که از مواد موثر برای لاغرکننده بودن قهوه سبز است را تایید کرده‌اند؛ هم‌چنین وجود کافئین قهوه، باعث کُند شدن تجمع چربی و افزایش سرعت متابولیسم بدن می‌شود. اعتقاد بر این است که کلرژن اسید، عامل اصلی فعال در دانه‌های این ماده است. یعنی ماده‌ای است که تاثیراتی در کاهش وزن دارد. اکثر کلرژنیک اسید‌ها زمانی که قهوه‌ها گرمادیده می‌شوند، از بین می‌روند، به همین دلیل است که مصرف دانه‌های قهوه بو داده، اثر مشابهی نخواهند داشت.

خواص قهوه

خواص قهوه تلخ

ضامن سلامتی قلب

مصرف قهوه، بدون اضافه کردن شکر به آن، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را پایین می‌آورد. مطالعات نشان می‌دهد که نوشیدن قهوه تلخ، احتمال دچار شدن به سکته مغزی را تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهد و خطر بروز بیماری‌های التهابی که مغز و قلب را تحت تاثیر قرار می‌دهند، کمتر می‌کند.


برای شروع یک روز متفاوت و خاص، مقاله صبحانه انگلیسی آماده کنید را مطالعه نمائید.

مقوی حافظه

قهوه تلخ، بر فعالیت‌های مغزی شما اثر می‌گذارد و حافظه فعال‌تان را تقویت می‌کند. به گفته محققان، این نوشیدنی نه تنها احتمال ابتلا به آلزایمر را تا ۶۵ درصد کمتر می‌کند، بلکه توانایی شما برای به‌خاطر آوردن اطلاعات و عملکرد حافظه کوتاه‌مدت را هم بهتر می‌کند.

خواص قهوه

خوب و بدش را شما مشخص می‌کنید…

مثلا مصرف قهوه برای معده، مثل تیغ دو لبه است و بستگی به معده خودتان دارد. به طور مثال اگر معده شما مستعد سوزش و رفلاکس باشد، مصرف قهوه آن را تشدید می‌کند. از طرف دیگر اگر معده‌تان دچار مشکل هضم باشد، قهوه به رفع مشکل‌تان کمک می‌کند و می‌تواند مفید باشد، بنابراین تصمیم با خودتان است! خواص قهوه یا عوارض قهوه؟

 

چه میزان مصرف قهوه مفید است و ضرر ندارد؟

اگرچه بیشتر افراد در مورد منابع کافئین آگاهی دارند، اما نسبت به مقدار مصرف کافئین در روز هوشیار نیستند و اغلب آن را فراموش می‌کنند.

به عنوان مثال، ممکن است چندین فنجان قهوه در صبح داشته باشیم، بعد از آن به سراغ نوشیدن چای در طول روز برویم؛ بعد از شام یا نهار تکه‌ای شکلات بخوریم یا در طول روز برای جلوگیری و کاهش سردرد، به سراغ مصرف مسکن‌ها برویم.

این عادت‌های روزانه به نظر بی‌ضرر می‌رسند؛ اما مصرف همه موارد در کنار هم، باعث می‌شود عوارض جانبی وحشتناکی در انتظار ما باشد. حداکثر مقدار مصرفی کافئین برای بزرگسالانی که بالای ۱۸ سال دارند، تا ۴۰۰ میلی گرم است، که این مقدار به صورت تقریبی معادل ۴ فنجان قهوه است. مصرف قهوه بیشتر از مقدار ذکر شده، به معنای افزایش کافئین دریافتی است.

خواص قهوه

بعد از زیاده‌روی در مصرف قهوه، چه اتفاقی می‌افتد؟

همان‌قدر که از خواص قهوه صحبت کردیم، لازم است بگوییم که مصرف بیش از حد آن نیز چه عواقبی به دنبال دارد. مثل:

فشار خون

به خصوص افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند و کسانی که معمولا کافئین مصرف نمی‌کنند، باید بیشتر دقت کنند. افراد مبتلا به فشار خون بالا با نوشیدن 250 میلی گرم کافئین (حدود 2 فنجان قهوه) حدود 2 تا 3 ساعت پس از مصرف کافئین، فشارخون‌شان بالا می‌رود.

خطر حملات قلبی

بررسی‌ها نشان می‌دهد بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا، 4 برابر بیشتر، احتمال حمله قلبی در صورت مصرف 4 فنجان قهوه را دارند، اگرچه مصرف کمتر آن خطر را کاهش می‌دهد.

خطر حملات قلبی

بیماری نقرس

افرادی که در گذشته سابقه بیماری نقرس را داشتند باید مصرف کافئین یا قهوه را کنار بگذارند، زیرا به شدت ریسک ابتلای مجدد به بیماری نقرس را افزایش می‌دهد.

احتمال ابتلا به کیست پستان

زنانی که روزانه 31 تا 250 میلی گرم کافئین مصرف می‌کنند، احتمال رشد بیماری فیبروکیستیک پستانی را تا 5 برابر در مقایسه با افراد دیگر افزایش می‌دهند.

انقباضات قلبی

مطالعه اخیر نشان می‌دهد بلافاصله پس از مصرف نوشیدنی انرژی زا، قلب دچار انقباضات شدیدتر می‌شود، اما مشخص نیست که این موضوع تاثیرات بلند مدت دارد یا خیر.

تشدید علائم یائسگی و قاعدگی

اگرچه نوشیدن قهوه در عصر یک روز بسیار لذت بخش است، اما مصرف زیاد آن نیز باعث اختلال در چرخه قاعدگی و درنتیجه تاخیر دوره قاعدگی و خون ریزی زیاد می‌شود. هم چنین زنانی یائسه‌ای که کافئین مصرف می‌کنند بیشتر از دیگران گرگرفتگی را تجربه می‌کنند.

کاهش جذب آهن

وجود ماده تانین در قهوه، باعث کاهش جذب آهن می‌شود. در نتیجه افرادی که سابقه کم خونی دارند، قهوه را مانند چای باید یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند تا آهن موجود در غذا جذب بدن شود.

افزایش اضطراب و افسردگی

اگر از آن دسته افرادی هستید که بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه مضطرب می‌شوید، بدانید قهوه می‌تواند در کوتاه مدت، اثرات جانبی زیادی بر روی افراد مستعد اضطراب داشته باشد. علاوه بر این، نوشیدن قهوه، می‌تواند منجر به عصبانیت، لرزیدن و ضربان قلب تند شود.

کاهش تولید کلاژن

اگر فردی هستید که عادت به نوشیدن قهوه یا چای دارید، مسئله تولید کلاژن و پیری پوست را بیشتر جدی بگیرید، زیرا کافئین موجود در این نوشیدنی‌ها باعث کاهش قابل توجه ترشح هورمون ضدپیری می‌شود و با دهیدراته کردن بدن، باعث خشکی، بروز چین و چروک و هم‌چنین آکنه روی پوست می‌شود.

کاهش تولید کلاژن

افزایش پوکی استخوان

اگرچه نوشیدن یک فنجان قهوه یا نوشیدنی‌های کافئینی، به صورت روزانه مشکلی ایجاد نمی‌کند؛ اما مصرف طولانی مدت و زیاد آن، باعث کاهش کلسیم و در نتیجه پوکی استخوان می‌شود. زیرا کلسیم، سلامت استخوان‌ها را تامین می‌کند. از این رو، کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که افراد سالمند و به خصوص خانم‌ها که پوکی استخوان در آن‌ها رایج‌تر است، از خوردن بیش از حد آن اجتناب کنند.

چاقی

کافئین یکی از علل اصلی و مستقیم افزایش وزن است. زیرا با افزایش هورمون‌های استرس در بدن باعث گرسنگی شدید و در نتیجه پرخوری می‌شود.

حساسیت

اگرچه حساسیت به کافئین، به ندرت رخ می دهد؛ ولی برخی افراد با حساسیت زیادی که به کافئین دارند، ممکن است کهیر، درد و واکنش‌های پوستی را تجربه کنند.

کم آبی و خشکی دهان

کافئین به دلیل داشتن ویژگی ادرارآور بودن، باعث خروج مایعات زیادی از بدن و کم آبی سلول‌های بدن می‌شود. در نتیجه بدن دیگر قادر به جذب مواد مغذی نیست. به همین دلیل در دفع مواد زائد مشکل ایجاد کرده و دهان خشک و کم آب می‌شود.

بی‌اختیاری ادرار

زنانی که بیش از حد کافئین مصرف می‌کنند، احتمال بی‌اختیاری ادرار در آن‌ها تا 70 درصد بیشتر می‌شود.حتی ممکن است با خندیدن، سرفه یا عطسه به راحتی ادرار از بدن آن‌ها خارج شود.

بی‌خوابی

کافئین می‌تواند در سیستم خواب یک فرد تاثیر بگذارد و موجب بی‌خوابی شود. اگر جز آن دسته افرادی هستید که شب‌ها عادت به نوشیدن قهوه و کافئین دارید، حتما بی‌خوابی و بدخوابی را تجربه کرده‌اید که باعث خستگی و کسالت شما در روز بعد می‌شود.

سوء هاضمه

افرادی که نوشیدنی‌های کافئینی مصرف می‌کنند، اغلب دچار ناراحتی معده یا گوارش می‌شوند، این مشکل عمدتا زمانی رخ می‌دهد که نوشیدنی‌ها با معده خالی مصرف شود.

سردرد

یکی از رایج‌ترین عوارض زیاده روی در مصرف قهوه، این مورد مهم عنوان شده است که؛ مصرف مناسب کافئین می‌تواند علائم سردرد را کاهش دهد. اما استفاده بیش از حد از آن موجب سردرد و میگرن نیز خواهد شد.

سردرد

کاهش باروری و سقط جنین

مصرف کافئین در زنان، می‌تواند احتمال بارداری را حدود 27 درصد کاهش دهد.

مطالعات اخیر، نشان می‌دهد نوشیدن کافئین حداقل 2 فنجان در طول شبانه روز، خطرات سقط جنین در زنان را افزایش می‌دهد. زیرا کافئین محلول در آب است و به راحتی از طریق خون وارد جفت می‌شود. به عنوان یک محرک، باعث افزایش ضربان قلب و متابولیسم جنین می‌شود. علاوه براین، رشد جنین را نیز کند می‌کند. حتی زنان شیرده در نوشیدن قهوه دقت کنند، زیرا مستقیما روی نوزاد تاثیر می‌گذارد.

رفلاکس گوارشی

یکی از مضرات دیگر قهوه، بازگشت اسید معده و سوزش معده است. به خصوص افرادی که سابقه این بیماری را دارند، با مصرف کافئین، این مسئله را تجربه می‌کنند که با حفظ تعادل در مصرف قهوه می‌توان از بروز بیشتر این بیماری جلوگیری کرد.

نتیجه گیری

با توجه به این که مصرف قهوه باعث کاهش احتمال ابتلای افراد به بسیاری از بیماری‎‌های رایج کشنده و هم‌چنین خودکشی می‎‌شود، باید بگوییم که قهوه می‎‌تواند به طول عمر بیشتر کمک کند.

تحقیقات به عمل آمده می‌گوید که روزانه مصرف 4 تا 5 فنجان قهوه ( نه بیشتر نه کمتر)، بیشترین تاثیر مفید آن را در پی دارد. به نحوی که این مقدار مصرف احتمال مرگ در مردان و زنان را به ترتیب 12 و 16 درصد کم می‎‌کند.

و برعکس، مطالعاتی که در این زمینه نشان می‌دهد مردانی که روزانه، بیش از چهار فنجان قهوه می‌نوشند، 21 درصد بیشتر از دیگران احتمال مرگ و میر دارند. هم‌چنین افرادی که مقادیر زیادی کافئین مصرف می‌کنند نیز احتمالا سیگار می‌کشند و تناسب اندام خوبی ندارند. اما با میانه روی در مصرف آن می‌توانید از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کنید و از خواص قهوه و نوشیدن آن لذت ببرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.