مشکل بیاختیاری ادراری در زنان موجب شده است تا راهی برای درمان کنترل مثانه خود بیابند. این ناتوانی ممکن است در در برخی بانوان هنگام دویدن، سرفه کردن و یا خندیدن، ناخواسته آنها را با چند قطره ادرار مواجعه کند، اما عدهای دیگر حس میکنند که باید سریعا به سرویس بهداشتی بروند تا قبل از اینکه مقدار زیادی از ادرار را در جای نامناسبی دفع کنند. در حقیقت زنان بعد از بارداری و زایمان دو برابر بیشتر از مردان دچار بیاختیاری ادراری میشوند. این عارضه به دلایل مختلفی در فرد ایجاد میشود. در این مقاله سعی داریم به بررسی مشکلات و درمان عدم کنترل ادرار در زنان بپردازیم.
انواع بیاختیاری ادراری در زنان
همانطور گفته شده بود بیاختیاری ادراری در زنان شایعتر است. البته هم خانمها و هم مردان ممکن است به این مشکل دچار شوند. در ادامه به برخی از انواع بیاختیاری در افراد میپردازیم:
بیاختیاری ادراری از نوع استرسی
برخی از زنان هنگام عطسه کردن، خندیدن، سرفه کردن و یا حرکتهای دیگر که به مثانه فشار بیاورد، متوجه ترشح ادرار میشوند که این عارضه را بیاختیاری ادرار استرسی یا فشاری مینامند. همچنین ایجاد تغییرات بدنی مثل بارداری، زایمان و یائسگی میتواند در ایجاد این عارضه در زنان موثر باشد. بیاختیاری استرسی در میان خانمها شایعتر است که در بسیاری از موارد با درمان کنترل مثانه رفع میشود.
کاپ قاعدگی چیست؟ یک مقاله جامع برای آشنائئ با این محصول کاربردی.
بیاختیاری ادراری از نوع فوریتی
اگر ادرار پس از ایجاد ناگهانی احساس دفع، بدون هیچ دلیلی خارج شود، بیاختیاری ادراری اضطرابی و فوریتی نامیده میشود. در واقع انقباضات نامناسب مثانه یکی از اصلیترین دلایل ایجاد بیاختیاری ادراری از نوع فوریتی است. طبق پیامهای غیرطبیعی که موجب اسپاسم و گرفتگی مثانه میشود؛ موجب تخلیهی ادرار در هنگام خواب، پس از نوشیدن، لمس کردن و یا شنیدن صدای آب خواهد شد.
بیاختیاری ادراری از نوع مختلط
عموما بیاختیاری استرسی و فوریتی با یگدیگر ظاهر میشوند. ترکیب این دو نوع از عدم کنترل ادرار، را بیاختیاری مختلط مینامند. در حقیقت طبق پژوهشهای انجام شده عدم کنترل ادرار مختلط از شایعترین نوع ناتوانی در کنترل ادرار خصوصا در خانمها محسوب میشود.
بیاختیاری ادراری در اثر مثانه بیش فعال
اگر عصبهای نا به هنجار پیامهایی را در زمان نامناسب به مثانه بفرستد تا عمل تخلیه را بدون هیچ هشدار قبلی انجام دهد، علت آن بیش فعالی مثانه در فرد است. در حقیقت تخلیه ادرار تا 7 بار طبیعی است؛ اما خانمهایی که دچار بیش فعالی هستند بیشتر از 7 بار به تخلیه ادرار نیاز دارند که اصطلاحا به آن مشکل تکرر ادرار نیز گفته میشود.
بیاختیاری ادراری از نوع عملکردی
معمولا افراد دچار به بیماریهای مختل کننده حرکت، تفکر یا ارتباط برقرار کردن نمیتوانند به موقع خود را به منظور تخلیه ادرار به سرویس بهداشتی برسانند. این نوع از بیاختیاری ادراری از نوع عملکردی نامیده میشود.
بیاختیاری ادراری از نوع سرریزی
این نوع از بیاختیاری در زنان به ندرت ظاهر میشود. این مورد در حالتی که مثانه به خوبی تخلیه نمیشود و ادرار سرازیر شده، اتفاق میافتد. در حقیقت این عارضه در اثر آسیبهایی که در دیابت یا دیگر بیماریها به عضلات مثانه صدمه میزند، مشکلاتی را به وجود میآورد.
راههای درمان کنترل مثانه
روشهای مختلفی برای درمان عدم کنترل ادرار در فرد وجود دارد. از جمله این درمانها عبارتند از:
رفتار درمانی در فرد
اصولا پزشک با بررسی عملکرد مثانه، الگوی خاصی را برای فرد توصیه میکند تا در فواصل زمانی معینی مثانه را از ادرار تخلیه نماید. این نوع از رفتار درمانی زمانبندی شده، باعث میشود تا زمان تخلیه ادرار در فرد افزایش یابد. همچنین انجام تمرینهای کگل به منظور تقویت و درمان کنترل مثانه بسیار موثر است.
درمان کنترل مثانه با مصرف دارو
با مراجعه به پزشک، داروهایی به منظور درمان مثانه بیش فعال برای فرد تجویز خواهد شد تا پیامهای عصبی که موجب تکرر ادرار و بیاختیاری فوریتی میشود را مسدود نماید.
استفاده از دستگاههای واژینال
یکی از علتهای بیاختیاری استرسی، ضعف عضلههای لگنی است که مثانه را در جای خود نگه میدارد و از خروج بیموقع ادرار جلوگیری میکند. پساری حلقه سفتی است که پزشک آن را در درون واژن قرار میدهد تا به دیواره آن و مجاری ادراری فشار وارد کند. این فشار موقعیت مجرای ادرار را تغییر داده و ترشح یا عدم کنترل ادرار استرسی را کاهش میدهد. در صورت استفاده از پساری باید مراقب ایجاد عفونت واژن و مجرای ادراری باشید و به طور منظم به پزشک مراجعه نمایید.
درمان کنترل مثانه با تزریق کلاژن و کربن
پزشک کلاژن و کربن را که یکی از عوامل حجیم کننده بافتهای اطراف گردن مثانه و میزراه است را در نزدیکی اسفنکتر مجرای ادراری تزریق خواهد کرد تا بافتها ضخیمتر شده و به بسته شدن و درمان کنترل مثانه در فرد کمک نماید.
استفاده از کاتتریزاسیون
اگر بیاختیاری در فرد ناشی از سرازیر شدن ادرار و مشکل عصب مثانه باشد یا از حجم عضلانی ضعیف، انجام جراحی یا آسیب دیدن نخاع به عارضه تبدیل شده باشد، برای تخلیه ادرار از سوند استفاده خواهد شد. سوند لولهای است که بیمار میتواند شیوه قرار دادن آن را در میزراه بیاموزد. برخی افراد فقط گاهی از سوند استفاده میکنند و برخی دیگر به طور مداوم، لوله را به کیسه متصل کرده و آن را بر روی پا میچسبانند. دقت داشته باشید اگر به مدت طولانی از سوند استفاده خواهید کرد باید مراقب بروز عفونتهای احتمالی در مجاری ادراری باشید.
درمان کنترل مثانه با نورومدولاسیون
اگر بیاختیاری فوریتی با رفتاردرمانی یا مصرف دارو در فرد مشکل ایجاد کند. عصبهای مثانه که از ستون فقرات خارج میشود را به منظور رفع این مشکل تحریک میکنند.
اگر قصد انجام جراحی زیبایی آلت تناسلی را دارید، حتما مقاله دربارهی جراحی لابیاپلاستی بیشتر بدانید را مطالعه کنید.
عمل جراحی
برخی بانوان بعد از زایمان، با مشکل جا به جا شدن مثانه رو به رو خواهند شد. پزشک برای برگرداندن مثانه به موقعیت اصلی خود و ثابت نگه داشتن آن، روشهایی را برای جراحی در فرد تجویز خواهد کرد. این جراحی به 3 روش زیر انجام میشود:
- رتروپوبیک
- ساسپنسن
- اسلینگ
متخصص با بررسی علائم بیمار تعیین میکند که چه روشی برای انجام جراحی در فرد مناسب است. در واقع عمل با توجه به نظر بیمار و تجربه و صلاحیت پزشک انجام میگیرد.
نتیجه گیری
عدم کنترل ادرار یکی از شایعترین عارضهها در بین خانمها است. این اتفاق امکان دارد در حین خندیدن، سرفه کردن یا زمانی که فشار زیادی به مثانه وارد میشود در زنان ظاهر شود. این مسئله برای بسیاری از خانمها مشکل ساز و آزاردهنده خواهد بود که موجب میشود آنها را به دنبال راهی برای درمان کنترل مثانه ترغیب کند. در این مقاله سعی داشتم مشکلات این عارضه را برایتان شرح دهیم و همچنین به شما در کنترل و یا درمان این اتفاق کمک کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید