با شنیدن اسم سندرم سیندرلا ، اولین چیزی که به ذهن شما میرسد؛ انیمیشن سیندرلا محصول والت دیزنی است. بسیاری از فیلمها وداستانهایی به این شکل وجود دارند که مردی سوار بر اسب سفید برای نجات دختری وارد میشود و او را غرق در خوشبختی خواهد کرد. در حقیقت سندروم سیندرلا در علم پزشکی، مجموعهای از اختلالات و مشکلات است که اصولا دختران جوان را درگیر خود میکند. اگر به عنوان یک زن در تصمیم گیری به دیگران متکی هستید و نمیتوانید به تنهایی کاری را انجام دهید؛ ممکن است به عقده سیندرلا مبتلا باشید. برای آشنایی با شرایط این سندرم و روشهای درمان، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
سندرم سیندرلا
این عارضه نوعی خطای رشد شناختی است که موجب میشود دختر بچهها این تصور را که همیشه باید منتظر مردی بمانند که در زندگی رویاییاش او را خوشبخت کند، پرورش دهند. این دختران نقش خود را برای خوشحال کردن در نظر نمیگیرند و همیشه سعی دارند به مردان در مسائل عاطفی، فیزیکی و مالی متکی باشند. در این سندرم فرد هیچ نوع استقلالی از خود در زمینههای مختلف نشان نخواهد داشت. در حقیقت برخی به دنبال این هستند که زیر چتر حمایت دیگران قرار بگیرند و از داشتن استقلال هراس دارند.
برای نخستین بار نام این سندرم، توسط خانم کولت داولینگ در کتاب ترس پنهان زنها از استقلال، تعریف شد. خانم داولینگ اشاره میکند که ریشه این عدم استقلال، ترس در ضمیر ناخودآگاه زنان است که باعث میشود، فرد خود به تنهایی توان رسیدن به اهدافش را نداشته باشد و در نهایت خود را متکی به مردان برای رسیدن به خوشبختی بداند.
علت ایجاد سندرم سیندرلا چیست؟
تاثیرگذارترین علتی که باعث میشود این موضوع در دختران ایجاد شود، نوع تربیتی والدین است. عموما دختران زمانی تشویق میشوند که ساکت، مودب، کامل و خوب باشند. همچنین محدودیتهای بسیاری برای دختران در نظر گرفته میشود؛ تا آنها را از شیطنت و انجام برخی از بازیهای کودکانه منع کند. اگر چه بعضی از محدودیتها برای حفظ کودک از برخی مسائل موضوع بدی محسوب نمیشود؛ اما راه درست این است که به دختران شخصیت بدهیم. یعنی او باید بداند که اولا باید مورد پسند خودش قرار بگیرد و شخصیت و منش خود را به پسنده شدن از دید اطرافیان یا مردان محدود نکند.
آثار سندرم سیندرلا به چه شکل ظاهر میشود؟
این دسته از زنان از کودکی مسئولیت پذیر نیستند و عزت نفس ندارند؛ آنها خود را به دیگران متکی میدانند و همیشه نیاز دارند تا فردی از او حمایت کند. این عدم استقلال باعث میشود که خود را در تصمیم گیری ناتوان ببینند. افراد مبتلا به عقده سیندرلا، خوشبختی را در یافتن مرد رویاهایشان میبینند و خود را با ازدواج محدود میکنند. در صورتی که بهتر است بدانید؛ بعد ازدواج زندگی دیگر شور و هیجان نخواهد داشت و همه چیز بیمعنا میشود. پس مهمترین مسئله مراقبت از شیوه تربیتی درست است که باید در نظر گرفته شود.
درمان سندروم سیندرلا
بهترین پیشگیری در ابتلا به سندرم سیندرلا ، تربیت صحیح فرزندان است. تربیتی که باید به دختران از همان کودکی بیاموزد؛ که زنها موجودات چند وجهی هستند و توانایی انجام هر کاری را برای رسیدن به خوشبختی خواهند داشت و به کمک و نظر کسی نیازی ندارند. باید به آنها بیاموزید که استقلال در زندگی بسیار ارزشمند است و اگر زمانی فرصت مستقل شدن به وجود آمد، باید از آن بهرهمند شد. ازهمان کودکی دختران خود را تشویق کنید که مسئولیت پذیر باشند و برای حل مشکلات بدون وابستگی، خودشان تلاش کنند. معنای خوشبختی در هر فرد متفاوت است؛ لزوما برای همه افراد شاهزاده سوار بر اسب سفید نخواهد بود.
راهکارهای به منظور پیشگیری از عقده سیندرلا!
- رشد شناختی یا راه تشخیص خوب از بد را به کودکانتان بیاموزید.
- مستقل بودن را به کودکتان بیاموزید تا برای رسیدن به خوشبختی، خود را متکی به دیگران ندانند.
- این موضوع را به دخترانتان بیاموزید که او خودش مسئول زندگیاش است.
- در هنگام ازدواج به دخترتان بگویید، این مسئله هم جزوی از مراحل زندگی است و بعد از آن، والدینش در کنار او مانند یک شریک مناسب حضور خواهند داشت.
- به او یاد بدهید که برای زندگیاش، هدفی را مشخص کند.
- برای اهداف و زندگی کودکان برنامه ریزی داشته باشیم، همچنین به او اجازه دهیم تا خودش هم، به تنهایی برنامه ریزیهایی را داشته باشد.
- غیرمستقیم به او بیاموزیم که دختر بودن به معنای منتظر یک مرد ماندن نیست.
- کودکتان را با نامهای “پرنسس من” کمتر صدا بزنید. در عوض او را شجاع و ورزشکار خطاب کنید.
- به کودکتان بیاموزد که چطور خودش به تنهایی شاد باشد و بخندد.
- تصور آنها را به سمت جملهی “هر وقت شوهر کردی…” نکشانید؛ زیرا این موارد هیچ ارزشی ندارند و آنها را محدود خواهد کرد.
- به آنها بیاموزید تا در سن مناسب، آمادگی شروع یک زندگی مشترک را داشته باشند.
- آموزش به پسران را هم دست کم نگیرید؛ به آنها بیاموزید که هر فرد، چه زن و چه مرد برای خود شخصیت قابل احترامی خواهد داشت.
- به مرور به پسران بیاموزید که دختران هم مانند خودشان و دیگر افراد جامعه زندگی میکنند.
- سعی کنید از جمله با بار منفی ” مثل دخترها…” برای پسران استفاده نکنید.
- به فرزندانتان به درستی بیاموزید که هر فرد توانایی مسئولیت پذیری را خواهد داشت.
- در سپردن مسئولیت به دختران، پذیرش و استقلال بیشتری نشان دهیم.
یک نکته مهم
یادمان باشد در هیچ کدام از مراحل تربیت فرزندانمان، زیاده روی نکنیم. یعنی در این زمینه آنقدر زندگی بدون مرد را به او القا نکنید که در بزرگسالی به این باور برسد که دیگر به هیچ مردی نیاز ندارند و خودش استقلال کافی برای زندگی را خواهد داشت. چرا که این مسئله هم یک تفکر افراطی است. بر اساس این تفکر، حالا فرزندتان تصورش بر این است که باید مرد ایده آلتری نسبت به شاهزاده سوار بر اسب سفید بیابد. بنابراین اعتدال را همیشه در تربیت و آموزش صحیح در کودکتان رعایت کنید.
نتیجه گیری
سندرم سیندرلا اختلالات و مشکلاتی است که از زمان کودکی با شیوه نادرست تربیتی بر روی دختران تاثیر میگذارد. در حقیقت پایان تمام زندگیها به خوشبختی و خوشی ختم نخواهد شد. هیچ فردی شما را سوار بر اسب سفید از سختیها دور نمیکند؛ زیرا این خودتان هستید که وظیفه و مسئولیت خوشبختی خود را برعهده دارید و شما همان شاهزاده سفید بر اسب زندگیتان هستید. ابتدا سعی کنید خودتان باشید؛ شخصیتی که میپسندید و به آن ارزش میدهید. در نهایت برای خودتان زندگی کنید و بعد به ارزشهای اطرافیانتان اهمیت دهید؛ پس هیچگاه خود را نادیده نگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید