تاریخ امروز3 آذر 1403
بیماری نرمی استخوان

همه چیز درباره نرمی استخوان

بیماری نرمی استخوان یک اختلال شایعی است که در اثر کمبود ویتامین D، کلسیم یا فسفات در افراد به وجود می‌آید. کمبود این ویتامین موجب می‌شود تا نیاز رشد استخوان‌های بدن، تامین نشود و آنها را دچار نرمی و پوکی کند. استخوان‌های نرم و ضعیف، روند رشد کندتری دارند و ناهنجاری‌های اسکلتی را به وجود می‌آورند. اصلی‌ترین مورد در حفظ سلامت استخوان‌ها، ویتامین D است که می‌توان آن را از رژیم غذایی مناسب و نور خورشید به دست آورد. همچنین کمبود این ویتامین موجب می‌شود که مقدار کافی از کلسیم و فسفات به خوبی در بدن حفظ نشود و سلامت بخش‌های اسکلتی را به خطر بیندازد. اختلال بیماری نرمی استخوان ، در نوزادان 6 تا 36 ماهه شایع‌تر از بزرگسالان است؛ اما این تحلیل استخوان به دلیل برخی مسائل، در افراد سنین بالاتر نیز بروز می‌یابد. به منظور آشنایی با علائم، علل ایجاد و راه‌های درمان نرمی مفاصل، توصیه می‌شود این مقاله را مطالعه نمایید.

 

نرمی استخوان را با پوکی استخوان اشتباه نگیرید!

در نرمی استخوان، بدن توانایی جذب مواد معدنی و سفت شدن آن را ندارد؛ در نهایت احتمال ضعیف شدن، خم شدگی و یا شکستگی را در افراد افزایش می‌دهد. تنها بزرگسالان در معرض خطر بیماری نرمی استخوان یا استئومالاسیا قرار دارند؛ اما این بیماری در کودکان راشیتیسم نامیده می‌شود. این اختلال در زنان بسیار شایع‌تر است که اکثرا در دوران بارداری اتفاق می‌افتد. پوکی استخوان را با نرمی استخوان اشتباه نگیرید. در حقیقت هر دو آنها موجب شکستگی استخوان می‌شوند؛ اما پوکی استخوان باعث تضعیف استخوان شده و نرمی، مانع از سفت شدن استخوان خواهد شد.


روش‌های از بین بردن قارچ ناخن، بهترین مقاله و راهنما برای مبارزه با این مشکل 

علائم و نشانه‌های وجود نرمی مفاصل در افراد

این بیماری هم مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر با مشکلات و علائمی همراه است. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • کندی رشد استخوان و کوتاهی قد
  • گرفتگی عضلات
  • ایجاد احساس درد در ناحیه استخوان پاها، بازوها، لگن یا ستون فقرات
  • شکستگی‌های پی در پی

همچنین برخی ناهنجاری‌های دندان نیز خبر از وجود این بیماری در فرد می‌دهد؛ مانند:

  • آبسه
  • تاخیر در رویش دندان‌ها
  • ایجاد سوراخ در ناحیه مینای دندان
  • افزایش تعداد کرم خوردگی
  • وجود نقص در ساختار دندان

 

بیماری نرمی استخوان

برخی از ناهنجاری‌های اسکلتی در اثر نرمی استخوان

  • پاهای پرانتزی
  • خمیدگی ستون فقرات
  • ناهنجاری‌های لگنی
  • بیرون زدگی استخوان لگن
  • برآمدگی دندان‌ها
  • شکل عجیب جمجمه

 

عوامل موثر بر ایجاد نرمی استخوان در فرد

برخی از عوامل موجب می‌شوند تا خطر ابتلای فرد را به نرمی استخوان افزایش دهد. در صورت رعایت نشدن این مسائل، استخوان‌ها به مرور تحلیل می‌روند؛ در ادامه برخی از موارد موثر بر این بیماری را معرفی خواهیم کرد. از جمله:

 

ابتلا به بیماری نرمی استخوان ، در صورت عدم استفاده از ویتامین D :

هر فرد برای جذب کلسیم بیشتر در بدن، به ویتامین D نیاز دارید؛ این ویتامین با مصرف رژیم غذایی مناسب، مکمل‌ها و نور خورشید به خوبی تامین خواهد شد. به خاطر داشته باشید که کمبود این ویتامین می‌تواند سلامت استخوان‌های شما را به خطر بیندازد.

 

عدم جذب ویتامین D در بدن :

وجود برخی اختلالات کلیوی و کبد می‌تواند در جذب و مصرف ویتامین D در بدن تاثیرگذار باشد. اگر کلیه‌های فرد به درستی اسید‌ها را کنترل نکند، باعث دفع این ویتامین از بدن خواهد شد. به مرور اسیدهای اضافی در مایعات بدن دفع شده و می‌تواند به آرامی ساختار استخوان‌ها را در خود حل کند. همچنین مصرف داروهایی که برای درمان تشنج استفاده می‌شود؛ می‌تواند در نرمی مفاصل نیز موثر باشند.

 

ابتلا به بیماری نرمی استخوان ، به دلیل عدم استفاده از نور آفتاب :

هنگامی که بدن در معرض نور خوشید قرار می‌گیرد؛ ویتامین D بیشتری تامین می‌کند. بنابراین اگر در مناطق کم نور هستید یا ساعاتی طولانی را دور از نور خورشید قرار دارید؛ خطر ابتلا به بیماری نرمی استخوان در شما افزایش خواهد یافت.

بیماری نرمی استخوان

عوامل ژنتیکی :

عوامل ژنتیکی یکی از دلایل ایجاد بافت نرم در مفاصل محسوب می‌شود که از طریق ژن به افراد نسل بعد منتقل خواهد شد. این اختلال ارثی باعث عدم جذب فسفات توسط کلیه‌ها می‌شود.

 

ابتلا به بیماری نرمی استخوان ، به دلیل افزایش وزن بدن :

ویتامین  Dتوسط سلول‌های چربی از خون خارج می‌شود و موجب آزاد شدن آن در گردش خون خواهد شد. افرادی که دارای شاخص توده بدنی 30 یا بیشتر هستند؛ اکثرا با کمبود ویتامین D رو به رو می‌شوند.

 

رنگ پوست افراد :

واکنش پوست تیره نسبت به نور خورشید کمتر از پوست روشن است، بنابراین میزان ویتامین D کمتری تولید خواهد شد. به طور مثال کودکان اهل آفریقا، خاورمیانه و جزایر اقیانوس آرام بیشتر در معرض خطر ابتلا به نرمی استخوان قرار دارند.

 

راه‌های تشخیص بیماری نرمی استخوان

پزشکان به منظور تشخیص درست وجود این بیماری در افراد، روش‌های زیر را تجویز خواهند کرد:

  • استفاده از اشعه X به منظور بررسی ساختار استخوان‌ها
  • آزمایش خون برای اندازه گیری میزان ویتامین D در فرد
  • آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان که میزان فسفات و کلسیم موجود در مفاصل را اندازه گیری خواهد کرد.

در مواقع وخیم‌تر ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق‌تر علت نرمی استخوان، آزمایش بافت برداری (بیوپسی) را انجام دهد؛ در این آزمایش تکه‌ای از استخوان برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد. البته این کار اغلب انجام نمی‌شود.

بیماری نرمی استخوان

روش‌های درمان نرمی استخوان

یکی از موثرترین روش‌ها به منظور تامین ویتامین D بیشتر، در معرض نور خورشید قرار گرفتن است. البته که بیش از حد در معرض آفتاب بودن هم ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را در فرد افزایش دهد. به همین منظور اگر دچار کمبود ویتامین D هستید؛ حتما با پزشک خود مشورت کنید. همچنین این دسته از افراد باید مقدار بیشتری ویتامین D مصرف نمایند، که ممکن است پزشک مصرف برخی مکمل‌ها را تجویز کند. در برخی مواقع پزشک به منظور درمان شکستگی و تغییر شکل استخوان، پابند تجویز خواهد کرد. در موارد حادتر نیز امکان دارد فرد نیاز به جراحی داشته باشد.


با گردن درد چه باید کرد؟

می‌توانید با اضافه کردن برخی مکمل‌ها و مواد غذایی سرشار از ویتامین D به رژیم خود، نشانه‌ها و علائم این بیماری را در خود درمان کنید. خوراکی‌های حاوی ویتامین D عبارتند از:

  • پنیر
  • انواع ماهی‌ها؛ مانند قزل آلا، ماهی شمشیری، ساردین و تن
  • جگر
  • غلات
  • تخم مرغ
  • ماست و شیر
  • آب پرتقال

 

خوراکی های سالم

پیشگیری بهتر از درمان است!

به دلیل موقعیت جغرافیایی کشور ما، مخصوصا نواحی شمالی، ممکن است افراد زیادی دچار کمبود ویتامین D باشند؛ به همین منظور توصیه می‌شود در اکثر فصول سال حدود 10 تا 15 دقیقه از روز را در معرض آفتاب ظهر قرار بگیرید. البته برای جلوگیری از آسیب‌های پوستی، حتما از کرم ضدآفتاب در این هنگام استفاده نمایید. همچنین رژیم غذایی سرشار از ویتامین D را داشته باشید تا احتمال ایجاد خطر پوکی و نرمی استخوان را در خود کاهش دهید.

 

نتیجه گیری

همانطور که گفته شد؛ بیماری نرمی استخوان یکی از اختلالات شایع اسکلتی است که می‌تواند افراد و حتی کودکان را درگیر خود کند. عواملی بسیاری در بروز این بیماری موثر است که به کمک برخی از روش‌های پیشگیری، می‌توان تا حدی علائم و نشانه‌های آن را در فرد کاهش داد. مشکلات بروز بیماری نرمی مفاصل ممکن است خطرات دیگری را هم به همراه داشته باشد. بنابراین برای حفظ سلامت استخوان و ایجاد پوکی یا نرمی در اسکلت بدن، مراقب میزان مصرف ویتامین D باشید تا به استقامت هر چه بیشتر بدن نیز کمک نمایید. در این مقاله قصد داشتیم با معرفی برخی از عوامل موثر بر ایجاد این بیماری و راه‌های درمان آن، به افزایش سلامت استخوان‌هایتان کمک کنیم.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.