تاریخ امروز2 آذر 1403
درمان درس نخواندن کودکان

با کودک بی‌علاقه به درس خواندن چه کنیم؟

بسیاری از والدین، برای حل مشکل بی‌میلی به درس خواندن بچه‌ها، روش‌های نادرستی را پیش می‌گیرند، که این اقدامات نتیجه‌ی عکس انتظار خواهد داد. برای درمان درس نخواندن کودکان باید با رفتارهای به‌جا و کنترل شده برای او الهام بخش باشید تا بتوانید به سمت درس و مشق از راه و روش درست، ترغیبش کنید. در این بخش از روژه، برخی از اقدامات غلط و روش‌های صحیح برای درمان درس نخواندن کودکان را برای شما بیان می‌کنیم.

تنش‌های خانوادگی اگر والدین بین خود مسائل و مشکلاتی دارند و در حضور کودک به مشاجره می‌پردازند، روحیه و انگیزه کودک خراب می‌شود.

برای درمان درس نخواندن کودکان چه روش‌هایی نتیجه مثبت می‌دهند؟

تشویق و ترغیب

تشویق و ترغیب در هر کسی تاثیر مثبت دارد؛ اما در مورد کودکان تشویق و ترغیب یک اصل بسیار اساسی برای تقویت انگیزه و درمان درس نخواندن کودکان است. لذا اگر که می‌خواهید کودک‌تان را به تحصیل علاقه مند کنید، با استفاده از روش‌های مختلف او را تشویق و ترغیب نمایید. به عنوان مثال هر تکلیفی که انجام می‌دهد او را تحسین کنید، آفرین بگویید، نوازش کنید، به کارهای او توجه کنید، برایش جایزه بخرید، حتی خریدهای عادی را می‌توانید به درس خواندن او مرتبط سازید. تلاش‎های فرزندتان را به طور مستمر تحسین کنید. تشویق نمودن را فقط برای گرفتن نمره بیست در امتحان، ذخیره نکنید. بلکه فرزندتان را هر روز برای تلاش‎ها و فعالیت‎هایش تشویق کنید. تشویق می‎تواند به شیوه‎های مختلف انجام شود. حتی گفتن یک «آفرین» می‌تواند اثر تشویقی قابل توجهی در درمان درس نخواندن کودکان داشته باشد.

درمان درس نخواندن کودکان

هدف‌مند کردن کودک

هدف، جزء جدانشدنی از انگیزه است. در واقع انگیزه تمایل رسیدن به هدف است. اگر هدف در نظر فرد ارزشمند باشد و احتمال رسیدن به آن هم وجود داشته باشد، فرد انگیزه قوی برای رسیدن به آن خواهد داشت. برای اینکه کودک شما با انگیزه شود، به او کمک کنید که هدف‌های زندگی خود را انتخاب کند. درس خواندن را راهی برای رسیدن به آن اهداف بداند. اگر می‌خواهید درس خواندن، هدف او باشد، باید ارزشمندی آن برای کودک ثابت گردد تا به انجام آن اشتیاق و انگیزه پیدا کند. لذا شما آثار درس خواندن و فواید او را به زبان کودکی برایش توضیح دهید تا به درس خواندن علاقه‌مند گردد و به درمان درس نخواندن کودکان کمک کند.


مقاله چگونه کودکانی مسئولیت پذیر تربیت کنیم را در روژه مگ بخوانید.

افزایش تجربه موفقیت برای درمان درس نخواندن کودکان خیلی موثر است

بخشی از انگیزه انسان ناشی از این است که انسان احساس کند می‌تواند موفق شود. اما اگر کسی احساس کند که به نتیجه نمی‌رسد، آن وقت با خود می‌گوید تلاش فایده ندارد لذا دلسرد شده و انگیزه‌اش ففروکش می‌کند. کودک زمانی احساس موفقیت می‌کند و توانایی موفق شدن را در خود می‌بیند که قبلا موفقیت‌های زیادی را تجربه کرده باشد. برای درمان درس نخواندن کودکان و اینکه چنین وضعیتی در کودک شما به وجود بیاید، شما تکالیف و کارهایی را به کودک واگذار کنید که می‌تواند از عهده آن برآید. وقتی کودک آن را انجام داد احساس موفقیت می‌کند و برای موفقیت‌های بعدی انگیزه پیدا خواهد کرد.

درمان درس نخواندن کودکان

به عنوان یک مادر یا پدر برای درمان درس نخواندن کودکتان برایش الگو باشید

چرا کودک وقتی از مدرسه به خانه برمی‌گردد باید تکالیفش را انجام دهد، درحالی‌که پدر و مادرش وقتی از سر کار به خانه بازمی‌گردند تلویزیون تماشا می‌کنند؟ چرا کودک باید بخواهد برای درس و مدرسه تلاش کند درحالی‌که می‌شنود که پدر و مادرش حرف‌های خوبی در مورد کارشان نمی‌زنند؟ چرا وقتی ‌که پدر و مادرش مطالعه نمی‌کنند، کودک باید کتاب بخواند؟ لازم است بین خواسته و توقعی که از فرزندمان داریم و عملی که خود انجام می‌دهیم، انسجام وجود داشته باشد. برای آن که فرزندتان را به درستی طی دوران تحصیلی‌‌اش همراهی کنید، ابتدا باید خودتان در زندگی روزانه برایش یک الگو باشید.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

برای انجام تکالیف کودک محیط مناسبی فراهم کنید

بستگی به انتخاب خود کودک دارد؛ داخل آشپزخانه، داخل اتاقش یا مکانی که همه افراد خانواده دور و بر او هستند. بعضی از بچه‌ها بیشتر از بچه‌های دیگر نیاز دارند تا با حضور والدینشان احساس حمایت کنند. اما در کل، هر چه کودک بزرگ‌تر شود، برای انجام تکالیفش بیشتر به تنهایی نیاز دارد. بنابراین روش درست، آن است که از این استقلال حمایت کنیم. برای آن که مطمئن شوید تکالیفش را انجام داده او را نپایید. بلکه نشان دهید که به او اعتماد دارید. در عین حال نشان دهید که برای پاسخگویی به سؤالاتش در دسترس و مراقب ادامه روند تحصیلی‌‌اش هستید. این‌گونه فرزندتان را به انجام تکالیف مشتاق می‌کنید و به درمان درس نخواندن کودکان کمک خواهید کرد.

درمان درس نخواندن کودکان

اجازه دهید که کودک خوش تصمیم بگیرد و با نتایج آن روبه‌رو شود

به فرزندتان اجازه دهید که خودش تصمیم بگیرد. وقتی تصمیم اشتباهی می‌گیرد، بگذارید با نتایج طبیعی که به دنبال آن تصمیم اشتباه ایجاد می‌شود، روبه‌رو شود و خودش مسئولیت آن اشتباه را بپذیرد.

مثلا اگر نتیجه‌ی انجام ندادن تکالیف مدرسه، استفاده نکردن از کامپیوتر است، امکانِ بازگرداندن زمان استفاده از کامپیوتر را در دستان خود او بگذارید. یعنی اگر تکلیفی را که به او محول شده تمام کند، زمان استفاده از کامپیوتر را که بر سر آن توافق کرده‌اید، به دست می‌آورد. این می‌تواند برای او انگیزه‌ای در جهتِ درست باشد. بدون اینکه لازم باشد به او بگویید که چه کاری انجام بدهد، چگونه این کار را انجام بدهد و بدون اینکه لازم باشد درباره اهمیت انجام تکالیف سخنرانی کنید. شما باید به عنوان پدر و مادر از خود بپرسید که «در مورد چه چیزهایی باید صبور باشم؟ ارزش‌ها و اصول من کدامند؟» و به آن‌ها پایبند باشید، در این صورت است که درمان درس نخواندن کودکان هم ممکن می‌شود.

 

درمان درس نخواندن کودکان با مدیریت زمان

اغلب بچه‌ها وقتی عادت می‌کنند تکالیفشان را به‌طور نامنظم انجام دهند، عاجز می‌شوند. ازاین رو باید خیلی زود به آن‌ها ریتم منظم کاری داد. وقتی کودک از مدرسه به خانه برمی‌گردد، چه زمانی بیشتر احساس راحتی می‌کند تا تکالیفش را انجام دهد؟ با درنظر گرفتن علایق او و محدودیت‌های خانواده، یک ساعت مشخص را برایش تعیین کنید. بدین‌ ترتیب کودکی که از همان کلاس اول هر روز بعد از خوردن عصرانه به خواندن عادت کند، بعد‌ها نیز راحت‌تر می‌تواند وقت بیشتری را به‌‌طور منظم به انجام تکالیف مدرسه‌‌اش اختصاص دهد.

درمان درس نخواندن کودکان

کودک را قضاوت نکنید، بر او نظارت کنید

در هر حالتی، کودک باید تکالیفش را خودش به تنهایی انجام دهد. چنان‌چه تکالیف کودک را به جای او، انجام دهید، باعث می‌شود همه اعتمادی که به قابلیت‌هایش برای پیشرفت کردن دارد را از دست بدهد. در حالی‌که اجازه نمی‌دهید پیامدهای اشتباهاتش را تجربه کند، او را بی‌مسئولیت بارمی‌آورید. پدر و مادر بنا به درخواست کودک و برای آن که ببینند تکالیفش را به اتمام رسانده است باید مداخله کنند. این نظارت فرصتی است تا نقاط ضعف دانش آموز را مشخص کنند و به‌ویژه نشان دهند که شاهد تلاش‌ها و زحمات او هستند. همین کار قوت قلبی برای کودک و درمان درس نخواندن کودکان تلقی می‌شود.

 

بگذارید کودک بین درس خواندن، استراحت کند

در حین درس خواندن و انجام تکالیف برای فرزندتان، زمانی جهت استراحت و رفع خستگی در نظر بگیرید. میزان این استراحت باید کم، اما کافی باشد. بهترین حالت این است که به ازای هر یک ساعت مشق نوشتن، 10 تا 15 دقیقه استراحت بدهید. در وقت استراحت فرزند شما می‌تواند تلویزیون ببیند، کمی بازی فیزیکی کند، چیزی بخورد و یا با دوستانش حرف بزند. نکته مهم این است که به این زمان پایبند باشید. به محض تمام شدن زمان، فرزندتان را دوباره به فضای درس برگردانید.

 

چه چیزهایی درمان درس نخواندن کودکان را بی‌اثر می‌کند؟

تنش‌های خانوادگی

اگر والدین بین خود مسائل و مشکلاتی دارند و در حضور کودک به مشاجره می‌پردازند، روحیه و انگیزه کودک خراب می‌شود. این کار سبب بی‌میلی به درس خواندن کودک می‌شود.

تنش‌های خانوادگی اگر والدین بین خود مسائل و مشکلاتی دارند و در حضور کودک به مشاجره می‌پردازند، روحیه و انگیزه کودک خراب می‌شود.

اجبار به تحصیل

اگر والدین با خشم، تهدید و تروشرویی کودک را به تحصیل وادار کنند، با خشونت از او بخواهند که به مدرسه برود یا تکالیف خود را انجام دهد، در این صورت انگیزه کودک تضعیف می‌شود. چون ترشرویی و بداخلاقی والدین با تحصیل تداعی می‌شود. همان‌طور که تهدید و ترشرویی نفرت آور است درس خواندن نیز اینگونه می‌شود.

 

انتقاد و سرزنش

اگر کودک به تحصیل توجه ندارد، اما والدین مدام او را به خاطر این کار سرزنش می‌کنند، باید بدانند که این کار هیچ تاثیری بر حل مشکل بی‌میلی به درس خواندن کودکان ندارد. مثلا به او می‌گویند که او در آینده به هیچ جایی نخواهد رسید و کسی نخواهد شد. این برخوردها نه تنها انگیزه کودک را تحریک نخواهد کرد، بلکه روحیه و اشتیاق او را تخریب می‌کند. علت بی‌میلی به درس خواندن بسیاری از کودکان هم همین است.

درمان درس نخواندن کودکان

تنبیه روش درمان درس نخواندن کودکان نیست!

تنبیه کردن کودک به خاطر مدرسه یا تکالیف درسی اثر مخرب بر روی انگیزه او دارد. خصوصا اگر تنبیه جنبه بدنی داشته باشد.

 

شاید این موارد علت بی‌میلی به درس خواندن کودکان باشند

مشکلات جسمی

ممکن است فرزند شما در بینایی یا شنوایی ضعف داشته باشد. شاید به بیماری مزمنی مبتلا باشد. مراجعه به متخصص، نگرانی شما را از این جهت از بین می‌‏برد.

 

مشکلات روحی

فشارهای روحی ناشی از اختلاف پدر و مادر، حسادت به فرزند تازه متولد شده، تبعیض و مقایسه‏‌ی کودک با دیگران، سرزنش و توبیخ و… به طور قطع در رشد تحصیلی او اثر منفی دارد و او را از انجام امور درسی باز خواهد داشت.

 

اختلال در یادگیری

اختلال در یادگیری یا ناتوانایی‏‌های یادگیری که ۸۰ درصد به صورت اختلال در خواندن خود را نشان می‏‌دهد، یکی از عوامل مشکلات درسی و عدم انجام تکالیف است.

کودکان مبتلا به این اختلال از جهت بهره هوشی، متوسط رو به بالا هستند. پس برخلاف تصور برخی، اختلال در یادگیری، به معنای عقب‏ ماندگی ذهنی نیست.

مشکلات این گونه کودکان، مربوط به ادراک، حافظه و توالی دیداری و شنیداری است و به طور معمول در تشخیص کلمات مشابه چون دوز و زود و غاز و زاغ، روز و زور، و… مشکل دارند.

 

خستگی

بازی و فعالیت‏های فیزیکی بیش از حد، سبب خستگی فراوان و در نتیجه، عدم انجام تکالیف خواهد شد؛ پس این گونه فعالیت‏‌ها نیز باید حساب شده و براساس برنامه باشد.

 

حواس ‏پرتی

برخی کودکان، وقتی تنها هستند، حواسشان پرت می‏‌شود. پس باید زمینه‌های فراهم شود که یا مادر در اتاق کودک باشد یا کودک در محل فعالیت مادر (آشپزخانه) به تکالیفش برسد تا در صورت حواس‏پرتی، مادر به او کمک کند.


برای بالا بردن تمرکز و هوش کودکتان، مقاله بازی هایی برای افزایش تمرکز کودکان را مطالعه کنید.

هوش فوق‏‌العاده

در مواردی، بهره هوشی بالای کودک، مانع از انجام تکالیف است؛ زیرا از دید او، انجام تکالیف، بسیار بچگانه است. برای چنین کودکی می‏توانید با هماهنگی با معلم، برنامه ‏ی ویژه ‌ای را ترتیب دهید.

تنش‌های خانوادگی اگر والدین بین خود مسائل و مشکلاتی دارند و در حضور کودک به مشاجره می‌پردازند، روحیه و انگیزه کودک خراب می‌شود.

نتیجه گیری

برای درمان درس نخواندن کودکان ، کنترل کردن او نتیجه مثبتی در بر ندارد، اما در تربیت قاطع باشید. برای هر تعامل و تجربه منفی با کودکتان، سعی کنید تعامل و تجربه مثبت ایجاد کنید و انگیزه‌اش را تقویت کنید. پیوند زدن درس‌ها با زندگی روزانه منجر به درک ملموس و عمیق مفاهیم و موضوعات درسی می‌شود. هم‌چنین به خاطر سپردن آن‌ها نیز برای کودک آسان‌تر خواهد شد. با جذاب کردن درس خواندن و خارج کردن آن از حالت کسل‌کننده می‌توانید بی‌میلی به درس خواندن در کودک را از بین ببرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.