اولین پریود ، یک نقطه عطف درزندگی دختران است و معمولا نخستین بار در خاطرشان میماند. دخترها با شروع قاعدگی، مرحله جدیدی از زندگی را تجربه خواهند کرد، چرا که دنیای متفاوتتری پیش روی آنها قرار دارد. نکته مهم این است که در اولین عادت ماهانه ، والدین چه رفتاری با دخترشان خواهند داشت و نحوه برخوردشان با این موضوع باید چگونه باشد؟ دختران لازم است که قبل از وقوع قاعدگی، آگاهی کامل و جامعی در مورد این پدیده طبیعی داشته باشند. این امر، به عهدهی مادر است که قبل از اولین عادت ماهانه، دخترش را نسبت به دوران قاعدگی آگاه کند تا او در تجربهی اولین پریود ، دچار ترس و سردرگمی نشود.
مادران عزیز باید بدانند راجع به چه چیزهایی با دخترشان صحبت کنند؛ اما بسیاری نمیدانند از کجا شروع کنند. نگران نباشید، ما به شما کمک میکنیم. بهتر است ابتدا دخترتان را با چرخه قاعدگی و این که اصلا چرا دختران پریود میشوند آشنا کنید تا طبیعی بودن این موضوع برایش روشن شود.
برای آماده کردن دخترم برای اولین پریود ، چه چیزهایی به او بگویم؟
دختر عزیزم، میدانی چرخه قاعدگی چیست؟
با شروع بلوغ، مغز دختران به تولید هورمون فرمان میدهد. برخی از این هورمونها، طی چرخهای، بدن دختر را هر ماه برای بارداری احتمالی آماده میکنند. هنگامی که سطح هورمون زنانه (استروژن و پروژسترون) بالا میرود، دیوارهی رحم با لایهای از خون و بافت اضافی، ضخیمتر میشود، تا محیط آن برای ورود و کاشت تخمک آماده شود. در پی افزایش سطح هورمونها، یکی از دو تخمدان، تخمک آزاد میکند. این عمل تخمکگذاری نام دارد. در این مرحله، تخمک به سوی یکی از دو لولهی رحمی (فالوپ) به سمت رحم سرازیر میشود. اگر اسپرم مرد تخمک را بارور نکرده باشد، بارداری اتفاق نمیافتد؛ بنابراین، سطح هورمون پایین میآید. این امر سبب میشود لایه اضافی روی دیوارهی رحم ریزش کند و از راه واژن از بدن خارج شود. به این چرخه، «چرخه قاعدگی» میگوییم.
دخترم، میدانی از چه موقع باید آمادهی اولین عادت ماهانه باشی؟
بیشتر دختران در سنین 11 تا 14 سالگی پریود میشوند، ولی در افراد مختلف، زمان اولین پریود متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. به طور معمول دختران تا قبل از 15 سالگی پریود شدن را تجربه کردهاند، اما در صورتی که فرد هنوز بیشتر از این سن پریودی را تجربه نکرده باشد، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه نماید. سن شروع قاعدگی معمولا به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ مثلا:
سابقه خانوادگی در تجربه اولین پریود موثر است
اگر من به عنوان مادر، در سن کمتر از 15 سالگی قاعدگی را تجربه نکرده باشم، احتمال دارد دخترم نیز مثل من باشد و درسنین بالاتر با این موضوع مواجه شود که دراین صورت جای نگرانی نیست. مخصوصا اگر مادر، خواهر یا حتی خواهرزاده من در سنین بالا قاعده شدهاند به احتمال زیاد توهم که دخترم هستی مثل مادرت اولین پریود را تجربه می کنی.
دختر عزیزم، یادداشت کردن تاریخ اولین پریود شدنت را فراموش نکنی بهتر است
از همان اولین پریود بهتر است با نوشتن تاریخهای شروع و پایان قاعدگی یک الگوی ماهانه در اختیار داشته باشید، تا بتوانند تاریخ پریود بعدی خود را پیش بینی کنید. البته حواستان باشد که در ماههای اول، ممکن است زود تر یا دیرتر پریود شوید که این جای نگرانی ندارد.
سیکل پریود چیست؟
اولین روز از اولین پریود تا اولین روز از پریود بعدی، چرخه پریود یا سیکل قاعدگی نامیده میشود. این چرخه معمولا میان 25 تا 35 روز متغیر است. البته در سالهای اولیه ممکن است قاعدگی با بینظمی همراه باشد. در چرخههای نامنظم ممکن است 21 تا 35روزه (یا حتی طولانیتر) باشند. معمولا چرخه قاعدگی در دخترانی که زودتر پریود شدهاند، سریعتر از دختران دیگر منظم میشود. حدود 6 سال زمان نیاز است تا الگوی قاعدگی خود را تشخیص بدهید. سپس میتوان زمان قاعدگی دفعه بعد خود را پیش بینی کرد.
دخترم، بیا تا با وسایلی که میتوانند خون خارج شده را جذب کنند، آشنایت کنم
نواربهداشتی
نواربهداشتی نوعی پد است که در داخل لباسزیر قرار داده میشود. باید چسب پشت آن را جدا کنید و در لباسزیر قرار دهید. دو بخش چسبدار کوچک هم در دو طرفش دارد که به آنها بال میگویند. این دو بخش را باید به لبههای لباسزیر بچسبانید تا نوار محکم در جایش ثابت بماند. از نوع نازک آن میتوانید یکی دو روز قبل از شروع پریود یا در روزهای آخر (که جریان خون کم است) استفاده کنید.
بسته به شدت خونریزی، احتمالا ۳ تا ۶ نوار بهداشتی در روز نیاز خواهید داشت. معمولا در دو روز و شب اول، به نوارهای بالدار ضخیمتر و بلندتری نیاز خواهید داشت.
نواربهداشتی را هر ۴ تا ۶ ساعت تعویض کنید؛ البته باز هم بستگی به میزان خونریزیتان دارد.
تامپون
تامپون در اندازههای مختلفی موجود است و بستگی به حجم خونریزی شما دارد. روی جعبه تامپون نوشته شده است که تا چه حد مایعات را جذب میکند. «سوپرتامپون» که ضخیمتر است برای خونریزی شدید و نوع «اسلیم» آن برای خونریزی کم مناسب است.
تامپون را باید هر ۴ تا ۸ ساعت تعویض کنید؛ زیرا اگر زیاد در بدنتان باقی بماند، ممکن است به سندرم شوک سمی (بیماری شدید ناشی از عفونت باکتریایی) مبتلا شوید.
کاپ قاعدگی
کاپ یا فنجان قاعدگی از لاستیک یا پلاستیک ساخته شده است و کاملا انعطافپذیر است. پس از اینکه کاپ را طبق دستورالعمل در واژن قرار دادید، هر ۸ تا ۱۲ ساعت آن را بردارید و تخلیه کنید. بعضی از کاپها یکبارمصرف هستند. برخی دیگر قابلشستوشو هستند و میتوانید پس از شستن، مجددا از آنها استفاده کنید.
کدام یک برای اولین پریود دخترم مناسبتر است؟
البته معمولا استفاده از نواربهداشتی برای دختران مخصوصا در ماههای اول قاعدگی و اولین پریود راحتتر است. البته در هر سنی میتوانید از تامپون یا کاپ استفاده کنید، اما استفاده از آنها نیاز به تمرین دارد و کمی زمان میبرد.
چند کلمه صحبت با مادران عزیز
سعی کنید با صحبت کردن و دادن هدیه مثل کتاب یا سی دی آموزشی اطلاعات کافی را در خصوص قاعدگی و رعایت بهداشت در اختیار دختر خود قرار دهید. سعی کنید با آرامش و ایجاد یک فضای صمیمی و دوستانه به او توضیح دهید که این یک مرحله رشدی است و هیچ مشکلی برایش پیش نخواهد آمد. لوازم مورد نیازش را تهیه کنید و نگذارید از این بابت دچار شرم و خجالت شود و این خجالت در اولین عادت ماهانه از سوی او طبیعی است.
میتوانید در حضور دخترتان، خودتان نحوه استفاده از پدهای بهداشتی را به او نشان دهید و یا از فیلمهای آموزشی استفاده نماید. در برخی از مدارس نیز مشاوران تمامی نکات مربوط به قاعدگی را آموزش میدهند
مادران باید قبل از اولین پریود شدن دخترشان، فرزندشان را با دردهای عضلانی و دردهایی که در زیر شکم خواهند داشت، آشنا کنند تا دچار استرس نشوند. به او بگویید که در چنین مواقعی میتواند از قرصهای مسکن یا کمپرس آب گرم استفاده کند.
اگر دخترتان نپرسید، خودتان این اطلاعات را قبل از اولین پریود به او بدهید
پریود چند روزه است و کی تمام میشود؟
به طور متوسط دوران پریود 3 تا 5 روزه است. اما برخی از دختران تا 7 روز پریود میشوند.
چقدر خون از بدن من خارج میشود؟
به دخترتان بگویید که بیش از چند قاشق غذاخوری خون از دست نمیدهید. البته گاهی این خونریزی کمتر و یا بیشتر میشود. اگر خونریزی شدید باشد بهتر است با پزشک مشورت نمایید.
نوسانات خلقی دخترتان را در اولین پریود درک کنید
هنگامی که دخترتان در اولین پریود (و پریودهای بعدی) دچار تغییرات خلقی میشود، به او حریم خصوصی و فضای کافی بدهید تا با اطرافیان درگیر نشود. کنارآمدن با این حالت، هم برای خودش و هم برای اطرافیان،میتواند کمی دشوار باشد. مخصوصا که او اولین عادت ماهانه را تجربه میکند. اگر این تغییرات او را آزرده کرده یا زندگی روزمره او را مختل کرده است، شاید لازم باشد با متخصص بهداشت دختران صحبت کنید.
نتیجه گیری
قبل از اولین پریود دخترانه باید به او توضیح دهید که قرار است چه اتفاقی در بدن او رخ دهد. مثلا پریود چیست، چند روز طول میکشد، یا هر چند وقت ی کبار اتفاق میافتد. اگر دخترتان با شما احساس راحتی نمیکند از فردی دیگر مانند خواهر بزرگتر بخواهید تا این مسائل را برای دخترتان توضیح دهد. معمولا اغلب پدرها در گفتگو پیرامون این مسائل با دختر خود راحت نیستند پس اگر پدری هستید که به تنهایی با دخترتان زندگی میکنید و فکر میکنید که دخترتان دوست دارد با یک خانم در مورد این مسئله صحبت کند، از عمه، خاله و یا حتی مشاور و معلم مدرسه که مورد اعتماد شما هستند کمک بخواهید.
فراموش نکنید درست و بدون شرمساری در مورد قاعدگی صحبت کنید و از دخترتان بخواهید که سوالات خود را بدون رودربایستی از شما بپرسد و این موضوع کاملا طبیعی است و نگرانیهای او را برطرف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید