علت پرمویی زنان یکی از مشکلاتی است که برخی خانمها با آن دست و پنجه نرم میکنند. چرا که رشد بیش از حد موهای زائد برای خانمها خجالت آور است. امروز روشهای بسیاری به منظور از بین بردن موهای بدن، پیشنهاد میشود. خانمهای بسیاری با پیروی از برخی روشها، پاسخی نگرفتهاند و مدام به دنبال راهی برای از بین بردن آنها هستند. پرمویی باعث رشد بیش از حد موهای تیره در ناحیه صورت، قفسه سینه و پشت کمر میشود. مقدار موی بدن شما، تا حد زیادی توسط آرایش ژنتیکی شما تعیین خواهد شد. در واقع ضخامت و رنگ مو به علت تفاوت در وراثت، در هر فرد به یک شکل است. با این حال، پرمویی یک بیماری پزشکی محسوب میشود که میتواند از هورمونهای بیش از حد مردانه به نام آندروژنها، به ویژه تستوسترون، ایجاد شود. همچنین میتواند به دلیل یک صفات خانوادگی باشد. در این مقاله سعی داریم درباره علل پرمویی زنان بیشتر صحبت کنیم.
پرمویی یا هیرسوتیسم
بیشتر قسمتهای سطح بدن انسان، از موهای ریز و ظریف به نام ولوس (vellus) پوشیده شده است. این موهای ریز و ظریف، در اثر تحریک هورمون آندروژن میتوانند به موهای ترمینال؛ یعنی موهای بزرگ تبدیل شوند. بهتر است بدانید که آندرژونها شامل هورمونهای جنسی مردانه هستند که باعث تولید صفات ثانویه جنسی در مرد، از قبیل ریش، سبیل و کلفتی صدا میشوند.
هیرسوتیسم (Hirsutism) در خانم ها عارضه ای است که در اثر آن موهای صورت و همچنین موهای بدن با طرحی مردانه رشد خواهند کرد. به عبارت دیگر خانمهای مبتلا به هیرسوتیسم از رشد مو در نواحی اطراف نوک پستان، روی شکم و رویش ریش رنج میبرند. رنگ این موها معمولا تیره است. در صورتی که موهای ریز و کرکی از نوع ولوس، بیرنگ بوده و یا خیلی کم رنگ و نامرئی هستند.
علائم پرمویی در زنان چگونه ظاهر میشوند؟
در واقع پرمویی در زنان، با رشد موی ضخیم و محکم در نواحی از بدن که به طور معمول مو ندارند، ظاهر خواهد شد. هنگامی که سطح بالای آندروژن موجب پرمویی بدن زنان شود؛ ممکن علائم زیر در فرد به وجود آید:
- تقویت صدا
- آکنه
- کاهش اندازه سینه
- کچلی
- بزرگ شدن خروسک
- افزایش توده عضلانی
علت پرمویی در زنان به چه دلیل است؟
در بلوغ، تخمدان دختران شروع به تولید ترکیبی از هورمونهای جنسی زنانه و مردانه میکنند. این موضوع موجب رشد مو در ناحیه زیر بغل و اندام تناسلی خواهد شد. پرمویی در اثر ترکیب بیش از حد هورمون جنسی مردانه (آندروژن) در زنان ایجاد میشود. پرمویی میتواند به دلایل زیر ظاهر شود:
-
سندرم پلی کیستیک
سندرم پلی کستیک شایعترین علت پرمویی ناشی از عدم وجود هورمونهای جنسی است که میتواند منجر به دورههای نامنظم، چاقی، ناباروری و گاهی کیستهای متعدد در ناحیه تخمدان شود.
-
سندرم کوشینگ علت پرمویی زنان
این سندرم زمانی رخ خواهد داد که بدن شما، در معرض سطوح بالایی از هورمون کورتیزول قرار بگیرد. در واقع سندرم کوشینگ، میتواند از غدههای آدرنال و تولید کورتیزول بیش از حد و یا مصرف داروهایی نظیر پردنیزون در طول یک دوره طولانی، ایجاد شود.
-
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
این وضعیت ارثی توسط تولید غیرطبیعی هورمونهای استروئیدی، از جمله کورتیزول و آندروژن، توسط غده فوق کلیه فرد ایجاد خواهد شد.
-
تومورها، علت پرمویی زنان
تومور ترشح آندروژن در تخمدانها و یا غده فوق کلیه، مشکلات پرمویی را در زنان به همراه دارد.
-
داروها
مصرف برخی از داروها میتواند باعث پرمویی در زنان شوند. یکی از این داروها، دانازول است که به منظور درمان زنان مبتلا به آندومتریوز، مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین کورتیکواستروئیدهای سیستمیک و فلوکستین به منظور درمان افسردگی مصرف میشوند.
به خاطر داشته باشید، در برخی مواقع پرمویی میتواند بدون علت قابل شناسایی، در فرد رخ دهد.
آیا پرمویی زنان عوارض دارد؟
پرمویی میتواند از نظر احساسی برای خانمها ترسناک باشد. برخی از زنان با داشتن موهای زائد اعتماد به نفس خود را از دست خواهند داد. حتی بعضی از آنها دچار افسردگی خواهند شد. بهتر است بدانید که هیرسوتیسم عوارض فیزیکی در بدن ایجاد نخواهد کرد. اما نشانگر علت اصلی عدم تعادل هورمونی در فرد محسوب میشود. اگر دوره پریودی نامنظمی داشته باشید؛ ممکن است به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشید که می تواند باروری را مهار کند.
چطور موهای زائد را از بین ببریم؟
تمام افراد پرمو میتوانند موهای زائد بدن خود را تا حدودی از بین ببرند. اما توجه داشته باشید که باید اختلالات هورمونی و بیماریهای درونی مشخص و کنترل شوند.
امروزه سریع ترین و متداول ترین روش برای از بین بردن موهای زائد، لیزر است. لیزر در واقع نوری است که به ناحیه پرمو تابانده میشود. این نور به داخل پوست نفوذ کرده و ریشه مو را که حاوی رنگدانه است، مورد حرارت خواهد داد. در اثر افزایش دما، ریشه سلولهای زائد، آسیب دیده و در نهایت موها از بین میروند.
انواع مختلفی از لیزرها وجود دارند که هر یک طول موج مختلفی دارند. اما عملکرد همهی آنها به یک شکل است. در حقیقت لیزرها نسبت به روشهای قدیمی، مانند سوزاندن مو با الکترولیز و … بسیار کارآمدتر و موفقتر هستند.
پرمویی هیچ روش پیشگیری نخواهد داشت!
در حقیقت پرمویی به طور کلی قابل پیشگیری نیست. اما اضافه وزن موجب افزایش موهای بدن خواهد شد. بنابراین کاهش وزن تا حدی میتواند به آن کمک نماید. به ویژه اگر به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشید.
راههای تشخیص هیرسوتیسم
تشخیص هیرسوتیسم معمولا با مشاهده رشد موهای ضخیم در مناطق غیرمعمول در زنان صورت میگیرد. به یاد داشته باشید هیرسوتیسم یک علامت است و معمولا برای بررسی دقیقتر علت آن معایناتی مانند آزمایش خون و سونوگرافی، سی تی اسکن ، ام آر آی و حتی لاپاراسکوپی انجام میشود.
تغذیه ناسالم، علت پرمویی زنان!
پیروی از تغذیه سالم و استفاده نکردن از غذاهای آماده، که حاوی مواد نگهدارنده و افزودنی هستند؛ بسیار در بروز علائم این بیماری تاثیرگذار خواهند بود. استفاده فراوان و کافی از سبزیجات، میوهها، کاهش مصرف گوشت قرمز، اضافه کردن روغن زیتون به رژیم غذایی به کم مویی کمک خواهد کرد. همچنین پرهیز از مصرف الکل، قهوه، سیگار و مصرف آب کافی و ورزش می توانند نقش به سزایی در کنترل هیرسوتیسم داشته باشند. به علاوه استفاده از مولتی ویتامین همراه با مواد معدنی در صورت کمبود، برای فرد کمک کننده خواهد بود.
نتیجه گیری
پرمویی یکی از بیماریهای شایع در زنان محسوب میشود. این اتفاق تا حد زیادی به عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی فرد مربوط خواهد شد. در حقیقت درمان قطعی برای این حالت رنج آور در خانمها وجود ندارد. اما استفاده از برخی روشها میتواند علائم این بیماری را در فرد کاهش دهد. در صورت مشاهده نشانههای شدید و ناراحت کننده، توصیه میشود به پزشک مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید