تاریخ امروز3 آذر 1403

چگونه از پیشروی آب مروارید جلوگیری کنیم؟

جلوگیری از آب مروارید یکی از دغدغه‌های افراد، در بزرگسالی است. چرا که آب مروارید یکی از شایع‌ترین اختلالات بینانی محسوب می‌شود که معمولاً بعد از 40 سالگی در افراد ظاهر خواهند شد. در این بیماری، عدسی چشم شافیت خود را از دست می‌دهد، و فرد تصاویر را واضح  و شفاف نمی‌بیند. روش‌های بسیاری به منظور جلوگیری از ابتلا به این بیماری چشمی و راه‌های درمان آن وجود دارد. در این مقاله سعی داریم بیشتر درباره آب مروارید و راه‌های پیشگیری از آن، به شما توضیح دهیم.

 

بیماری آب مروارید چیست؟

در واقع، آب مروارید موجب می‌شود که قسمتی از عدسی چشم، مات شده و شفافیت خود را از دست بدهد. به طور کلی در این اختلال، نور به راحتی از عدسی چشم عبور نمی‌کند و افراد مبتلا به این آب مروارید، یک تصویر مه آلود را تماشا می‌کند. بهتر است بدانید، هرچه عدسی چشم ابری‌تر و مات‌تر شود؛ بینایی و دید فرد به همان نسبت ضعیف‌تر و بدتر خواهد شد. همچنین ممکن است آب مروارید مادرزادی، از بدو تولد یا چند ماه پس از تولد وجود داشته باشد. البته گاهی هم امکان دارد که در دوران نوزادی یا کودکی ظاهر شود. اما شایع‌ترین نوع آب مروارید، در اثر کهولت سن است که در ادامه بیشتر در این باره توضیح خواهیم داد.

جلوگیری از آب مروارید

علائم آب مروارید چیست؟

به طور کلی، وخیم شدن وضعیت آب مروارید سال‌ها طول می‌کشد و اغلب در سنین بالا ظاهر خواهد شد. همچنین آب مروارید می‌تواند خواندن یا رانندگی کردن را به خصوص در شب، برای افراد دشوارتر کند. بنابراین به خاطر داشته باشید که آب مروارید به آهستگی گسترش پیدا خواهد کرد. اکثر افراد در ابتدا نمی‌دانند که به آب مروارید دچار شده‌اند. اما با گذشت زمان، وضعیت بینایی آن‌ها بد و بدتر خواهد شد. تا جایی که تشخیص چهره، برای این افراد به‌ شدت دشوار خواهد بود. آب مروارید اغلب روی هر دو چشم اثرگذار است. اما معمولا روی هر دو چشم به یک اندازه تاثیر نمی‌گذارد. علائم ابتلا به آب مروارید به صورت زیر، در فرد ظاهر می‌شود:

  • حساسیت به نور
  • تاری دید
  • نیاز به نور بیشتر برای خواندن و انجام فعالیت‌های دیگر
  • سفید شدن مردمک چشم
  • وضوح پایین رنگ‌ها
  • دیدن هاله‌ای از نور در اطراف چراغ‌ها
  • دشواری دید در شب
  • تغییرات مکرر در شماره عینک یا لنز
  • دشواری در خواندن و در نهایت از دست دادن کامل بینایی

اگر شما هم این علائم را دارید، توصیه می‌شود به پزشک مراجعه نمایید. به علاوه اگر از ابتلا به این اختلال چشمی، نگران هستید. بهتر از از روش‌های جلوگیری از آب مروارید استفاده کنید.


اگر این علائم را دارید، بدنتان را سم زدایی کنید

چه افرادی در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند؟

هر فردی ممکن است در خطر ابتلا به این بیماری قرار داشته باشد. چرا که بزرگ‌ترین عامل خطر ابتلا به این بیماری، سن افراد است. از مهمترین عواملی که می‌تواند احتمال ابتلا به آب مروارید را در فرد افزایش دهد. عبارتند از:

  • سن
  • دیابت
  • سابقه خانوادگی
  • اشعه ماوراء بنفش
  • کشیدن سیگار
  • سابقه التهاب چشم
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت طولانی
  • استفاده طولانی مدت از استروئیدها و سایر داروها
  • پرتو درمانی
  • آسیب دیدگی قبلی

بهتر است بدانید که خلبانان به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه یونیزه، بیشتر در معرض ابتلا به آب مروارید قرار دارند.

آب مروارید

معرفی انواع آب مروارید

انواع مختلفی از آب مروارید وجود دارد که برخی از آنها به سن فرد مربوط نمی‌شود:

 

هسته‌ای

یکی از شایع‌ترین انواع این بیماری، آب مروارید هسته‌ای است که اغلب، افراد مسن را درگیر خود خواهد کرد. این نوع از آب مروارید؛ همان‌طور که از نامش پیدا است، موجب تاری هسته یا مرکز عدسی چشم شده و به مرور رنگ زرد یا قهوه‌ای در چشم پدیدار می‌شود.

 

کورتکس

در این حالت، لبه‌های خارجی عدسی چشم به ‌نام کورتکس، تغییر شکل داده و موجب ایجاد لکه‌های سفیدی بر روی چشم می‌شود. تابش شدید و خیره‌کننده، مهم‌ترین مشخصه آب مروارید کورتکس است. این تابش به‌ حدی شدید است که دید در هنگام شب را برای افراد دشوار می‌کند.

 

آب مروارید ثانویه

این نوع از آب مروارید ممکن است بعد از عمل جراحی چشم، به دلیل شرایطی همانند گلوکوم یا دیابت در فرد ایجاد شود.

 

آب مروارید زیر کپسول قدامی

این نوع از بیماری چشمی، به هرگونه آسیب یا التهاب چشم همانند اگزما اشاره دارد. بینایی فرد با ابتلا به این نوع از آب مروارید تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد که می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

 

آب مروارید زیر کپسول خلفی

یکی دیگر از انواع این بیماری، آب مروارید زیر کپسول خلفی است. که طی آن، دید نزدیک فرد تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این نوع از آب مروارید، با سرعت بیشتری پیشرفت خواهد کرد و علائم آن در طول چند ماه ظاهر می‌شوند.

 

آب مروارید تروماتیک

بسیاری از صدمات و آسیب‌دیدگی‌های مربوط به چشم ممکن است تا چند سال بعد موجب بروز این نوع آب مروارید شود.

 

آب مروارید زنولار

یکی دیگر از انوع آب مروارید، زنولار نام دارد که بیشتر کودکان را تحت تاثیر قرار داده و معمولا هر دو چشم آنها را درگیر خواهد کرد. این حالت، در ابتدا به‌ صورت لکه‌های سفید در عدسی چشم ظاهر می‌شود و به مرور تمام عدسی چشم را فرا می‌گیرد.

 

آب مروارید ناشی از پرتو نور خورشید

اشعه ماوراء بنفش خورشید می‌تواند منجر به ایجاد آب مروارید در چشم فرد شود. به همین منظور افرادی که به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار دارند؛ باید حتما از عینک آفتابی مناسب استفاده نمایند.

 

آب مروارید مادرزادی

کودک ممکن است به دلایل ژنتیکی، یا بر اثر ابتلای مادر به بیماری سرخک در دوران بارداری؛ نوزاد متولد شده، در زمان تولد دچار آب مروارید شود. آب مروارید مادرزادی معمولا در بینایی هر دو چشم اثرگذار نیست. اما اگر هر دو چشم درگیر شدند، ممکن است پزشک نیاز به عمل جراحی را تجویز کند.

آب مروارید در کودکان

روش‌های جلوگیری از آب مروارید

به منظور کاهش عوارض ابتلا به آب مروارید، افراد باید به ‌طور منظم معاینه چشم انجام دهند. به ‌خصوص افرادی که سن بالایی دارند. برخی از روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری، عبارتند از:

 

ترک سیگار موجب جلوگیری از آب مروارید خواهد شد

سیگار کشیدن خطر ابتلا به برخی بیماری‌های مربوط به چشم را افزایش خواهد داد. چرا که طبق تحقیقات انجام شده، افراد سیگاری، به طور زود هنگام، دچار علائم آب مروارید می‌شوند.

 

تغذیه سالمی داشته باشید

نداشتن رژیم غذایی مناسب، می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها، از جمله اختلالات چشمی را در فرد افزایش دهد. یک رژیم غذایی سالم سرشار از سبزیجات، میوه‌ها، کربوهیدرات تصفیه نشده، غلات سبوس‌دار، چربی‌های مفید، مانند روغن زیتون، آووکادو، روغن امگا و پروتئین‌های دارای منبع گیاهی یا بدون چربی است. توجه داشته باشید میوه‌ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.


درمان بونیون یا انحراف شست پا

برای جلوگیری از آب مروارید ، مراقب اضافه وزن و ابتلا به دیابت باشید

چاقی به ‌طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت نوع 2، که یکی از عوامل ایجاد آب مروارید است را افزایش خواهد داد. حفظ وزن مناسب و کنترل دیابت، به کاهش خطر ابتلا به این اختلال در فرد کمک می‌کند.

 

سایر عواملی که به عنوان روش‍های جلوگیری از آب مروارید تاثیرگذارند. شامل:

  • استفاده از عینک آفتابی؛ چرا که از تابش اشعه ماوراءبنفش در برابر نور خورشید جلوگیری کنید.
  • حداقل 7 ساعت خوابه شبانه داشته باشید.

درمان اختلالات چشمی

 

نتیجه گیری

همانطور که گفته شد، آب مروارید یکی از شایع‌ترین اختلالات چشمی است که معمولا افراد سنین بالا را درگیر خود می‌کند. ابتلا به این بیماری ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد. چرا که بسیاری از عوامل مختلف وجود دارند که در ایجاد این بیماری و بروز علائم آن تاثیرگذار هستند. در هر صورت ابتلا به آب مروارید معمولا یک پروسه طولانی است که اغلب در سنین بالا ظاهر می‌شود. امیدواریم با خواندن مطالب گفته شده و راه‌های پیشگیری از آن، خطر ابتلا به این اختلال را در سنین بالاتر کاهش دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.