دلایل علمی زیادی وجود دارد که اثرات مضر مصرف زیاد قند را بر سلامت انسان نشان میدهد. محققان در مطالعات مختلف دلایل کافی برای ترک اعتیاد به قند را به اثبات رساندهاند. آنها میگویند قندها میتواند بسیار مضرتر از چربیها باشد.
به گفته سازمان قلب امریکا، حداکثر میزان قند مصرفی به این صورت است :
برای زنان حداکثر 6 قاشق چایخوری (معادل 25 گرم) و برای مردان 9 قاشق چایخوری (معادل 36 گرم).
اما متاسفانه اکثر افراد بیشتر از این میزان توصیه شده قند مصرف میکنند. اما اگر در مصرف قند زیاده روی کنیم چه اتفاقی میافتد؟
عوارض مصرف قند زیاد
اعتیاد به مواد قندی میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر در طول روز زیاد شیرینیجات میخورید، ترک اعتیاد به قند برای شما ضروری است. البته قبل از اینکه با مشکلات زیر مواجه شوید:
- افزایش وزن
- بیماریهای قلبی
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- آسیبهای کبدی
- پوسیدگی دندان
- بیخوابی
- بیش فعالی
- مشکلات خلقی
- نقرس
- سنگ کلیه
- پیر شدن پوست
- بیماریهای پوستی از قبیل آکنه
- خطر ابتلا به برخی سرطانها
- تشدید افسردگی
راههای ترک اعتیاد به قند
به فکر حذف کامل قند و شکر نباشید
از آن جایی که در تهیه اغلب مواد غذایی، شکر به کار رفته است، بنابراین حذف کامل قند از رژیم امکان پذیر نیست. کافی است مصرف قندهای خالص ( قند و شکر ) را برای خود محدود کنیم؛ به عبارتی کاهش مصرف قند و مواد شیرین را به تدریج در رژیم روزانه خود اعمال کنیم.
مصرف شیرین کنندهها را به تدریج کم کنید
اگر تصمیم بگیرید که دیگر هیچ چیز شیرینی نخورید، طبیعتا این کار را برای یک روز انجام میدهید و سپس این تصمیم دیگر موثر نخواهد بود. بنابراین برای ترک اعتیاد به قند باید یک برنامه اجرایی بهتر داشته باشید.
مثلا مقدار شکر در غذاهایی که میخورید را به تدریج کاهش دهید. به عنوان مثال: فرض کنید شما در حال حاضر جو دوسر یا قهوهتان را پر از شکر میکنید. اگر استفاده از شکر را متوقف کنید، ممکن است طعم منزجر کنندهای پیدا کنند. اما اگر هر بار، مقدار شکر را کمی کاهش دهید، در نهایت میتوانید یاد بگیرید که از جودوسر یا قهوه، بدون شیرینی لذت ببرید و ممکن است حتی قادر باشید که شکر را کاملا حذف کنید.
اگر کسی به خوردن چیزهای شیرین عادت داشته باشد و به تدریج آن را کاهش دهد، پس از مدتی که یک چیز بسیار شیرین میخورد، شیرینی بیش از حد بالای آن را حس خواهد کرد.
برای ترک اعتیاد به قند میوه تازه بخورید
بسیاری از میوه جات تازه، طعم شیرینی دارند که به تنهایی برای ذائقه شیرین ما مناسب هستند. با استفاده از آنها در تهیه کیک و شیرینی، می توانیم طعم شیرینی طبیعی را حس کنیم. میوههای جهت ترک اعتیاد به قند، بهترین جایگزین برای آنها هستند.
برچسبهای مواد غذایی را با دقت بخوانید
مقدار قندی که روی برچسبهای مواد غذایی نوشته شده است، معمولا مجموع قند طبیعی و شکر افزوده شده در مراحل تهیه محصول است. در این جدول شما به راحتی هر کلمهای که به حرف ” اوز” ختم میشود نظیر ساکاروز، فروکتوز، لاکتوز و … را میتوانید معادل قند محاسبه کنید. از محصولاتی هم که حاوی قند فراوانی هستند میتوان به عسل، شربت، عصاره آب میوهها و قند اینورت اشاره کرد.
شیرینیها را به صورت گزینشی مصرف کنید
ممکن است حذف شیرینی به طور کامل، عملی نباشد. درست است که ارزش غذایی آنها بالا نیست اما لذت بردن گاه به گاه از برخی مواد غذایی شیرین، ایرادی ندارد. با این حال شیرینیها باید یک خوردنی مناسبتی باشند، نه یک روال روزانه. سعی کنید که بار یترک اعتیاد به قند ، مصرف شیرینی جات را به یک یا دو بار در هفته محدود کنید. به جای خوردن ۴ کوکی یا یک بستنی قیفی بزرگ، یک کوکی بخورید یا یک بستنی یک اسکوپی بخرید. به جای آن که سعی کنید هر چقدر که میتوانید بخورید، یاد بگیرید که از طعمها و این تجربه لذت ببرید.
همچنین به دقت در مورد نوع شیرینیهایی که میخورید، فکر کنید. به عنوان مثال: پاستیل تقریبا قند خالص است، در حالی که شکلات و بستنی، شکر و مقداری چربی دارند که تعداد بیشتری از جوانههای چشایی شما را ارضا خواهد کرد و شما را بهتر سیر میکند. به جای کمیت، به کیفیت فکر کنید.
کمتر مواد قندی بخرید تا ترک اعتیاد به قند راحتتر شود
سعی کنید انواع شیرینی جات، کلوچهها، شکلات، کیک و مواد قندی را فقط برای مناسبتهای خاص تهیه کنید و از انبار کردن مواد قندی ذکر شده در کابینت آشپزخانه جداً بپرهیزید.
برای ترک اعتیاد به قند دارچین بخورید
دارچین یکی دیگر از گزینههای خوب برای ترک اعتیاد به قند است. استفاده از این ماده خوراکی به تنظیم قند خون نیز کمک میکند.
دارچین سیلان بهترین نوع دارچین برای کنترل سطوح قند خون و هوسهای غذایی است. شما میتوانید برای کاهش هوسهای قندی خود نوشیدن چای دارچین را مد نظر قرار دهید.
یک چوب دارچین سه اینچی (7.6 سانتیمتر) را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید.
آنها را در یک و نیم فنجان آب بریزید و آب را روی حرارت کم به جوش آورید.
حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه به همان حالت باقی بماند.
چای را صاف کرده و بنوشید. روزی یک بار این چای را مصرف کنید.
به خودتان تلقین نکنید
بسیاری از افراد اظهار میکنند تا زمانی که شیرینی و مواد قندی نخورند، حس و حال ندارند و قند خونشان پایین میآید. در حالی که بدن، خود قند خون را تنظیم میکند و با مصرف مواد قندی ( به خصوص محصولات طبیعی حاوی قند ) به مقدار متعادل و اندازه مورد نیاز، با مشکل جدی برخورد نمیکنید.
نتیجه گیری
قند و شکر پُر از کالری بیهوده و عاری از مواد مغذی است. اعتیاد به شیرینی مثل اعتیاد به الکل یا نیکوتین است. بدن شما به شیرینی وابسته میشود و حتی وقتی که مقدار بسیار ناچیزی شیرینی از رژیم غذاییتان کاسته میشود انرژیتان را از دست میدهید و احساس ضعف میکنید. این وابستگی کاذب و بیفایده به عوارضی که شیرینی جات برایتان دارند، نمیارزد. پس سعی کنید ترک اعتیاد به قند را از همین الان شروع کنید. بهتر است قبل از مشکلساز شدن ترکیبات قنددار برای سلامت بدنتان به فکر کنترل و کاهش مصرف آنها باشید.
دیدگاهتان را بنویسید