شاید شما هم با افراد عقده ای برخورد داشته باشید. اشخاصی که به شدت تمایل دارند مورد توجه دیگران قرار بگیرند و اغلب نمایشی و یا به شکل نامناسب رفتار میکنند. تا با اینکار توجه دیگران را به خود جلب کنند. این اختلال بیشتر در خانمها شایع است و معمولا در دوران نوجوانی یا اوایل بلوغ خود را نشان میدهد.
در واقع، ابتلا به شخصیت نمایشی یا هیستریونیک، یک اختلال شخصیتی عجیب محسوب میشود. افرادی که به این اختلالات شخصیتی مبتلا خواهند بود، احساسات شدید و ناپایدار و تصویر تحریف شدهای از خود نشان خواهند داد. خودباوری این افراد به تایید دیگران وابسته است و از ارزش دادن به خود نشات نمیگیرد.
نشانههای افراد عقده ای به چه صورت است؟
بسیاری از این اشخاص مهارتهای اجتماعی خوبی دارند. اما از این مهارتها برای اداره دیگران استفاده میکنند؛ تا بتوانند در مرکز توجه آنها قرار بگیرند. شخصی که به این اختلال مبتلا است معمولا به این شکل رفتار خواهند کرد:
- ناراحت است. البته تا زمانی که در مرکز توجه دیگران نباشد.
- لباس تحریک آمیزی میپوشد و یا رفتار اغواکنندهای را به نمایش میگذارد.
- احساساتش دائماً تغییر میکند.
- بسیار نمایشی رفتار میکند، طوری که انگار در مقابل تماشاچیان تئاتر قرار دارد. احساسات و رفتارهای اغراق شده از خود نشان میدهد. اما همچنان صمیمیتی در رفتارش احساس نمیشود.
- بیش از حد به ظاهر خود اهمیت میدهد.
- مدام به دنبال تایید شدن از سمت دیگران است.
- گول میخورد و به راحتی تحت تاثیر دیگران قرار میگیرد.
- بیش از حد به انتقاد یا عدم تایید حساس میشود.
- تحمل سرخوردگی را ندارد و به راحتی از روزمرگی خسته خواهد شد. اغلب پروژهها را نیمه کاره رها میکند و از پروژهای به پروژهی دیگر در گردش است.
- اغلب اعمالش را بدون فکر انجام میدهد.
- عجولانه تصمیم گیری میکند.
- خودخواه است و به ندرت به دیگران توجه میکند.
- در حفظ روابطش مشکل دارد و در برخورد با دیگران، اغلب دروغین یا بیمایه به نظر میرسد.
- برای جلب توجه دیگران تهدید یا حتی اقدام به خودکشی میکند.
چه عواملی بر ایجاد شخصیت نمایشی یا هیستریونیک تاثیرگذار است؟
علت دقیق اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک هنوز مشخص نشده است. اما بسیاری از متخصصان سلامت روان معتقدند که، هم عوامل اکتسابی و هم ارثی در ایجاد این اختلال تاثیرگذار هستند. به طور مثال وجود اختلال شخصیت هیستریونیک در اعضای یک خانواده نشان میدهد که استعداد ژنتیکی این اختلال ممکن است ارثی باشد. اما شاید فرزندی که دچار این اختلال است؛ صرفاً رفتاری را که از مادر یا پدر خود آموخته، الگو قرار دهد.
از دیگر عوامل محیطیای که ممکن است در بروز این اختلال تاثیر داشته باشند. عبارتند از:
- فقدان انتقاد یا تنبیه در کودکی
- توجهی که صرفاً در قبال اعمال یا رفتارهای مورد تایید خاصی به کودک ارائه میشود
- توجه دمدمی مزاجانه و غیرقابل پیشبینی والدین
تمام این موارد منجر به سردرگمی میشود؛ که بالاخره کدام رفتار مورد تایید والدین قرار خواهد گرفت. اختلالات شخصیتی، معمولا در رابطه با طبیعت فردی و سبکهای روان شناختی و شیوههای برخورد افراد با استرس، در طی دوران بلوغ هم توسعه خواهد یافت.
افراد استرسی بخوانند
راههای تشخیص وجود اختلال در افراد عقده ای
اگر نشانههای این اختلال شخصیت وجود داشته باشند. پزشک مربوطه، ارزیابی پزشکی و روان پزشکی کاملی انجام خواهد داد. اگر نشانههای جسمانی دیده شوند، معاینه و چند آزمایش مانند تصویربرداری عصبی یا آزمایش خون نیز برای فرد تجویز میشود. تا اطمینان حاصل شود که هیچ بیماری جسمانی سبب بروز این اختلال نباشد.
اگر دکتر برای این نشانهها دلیل جسمانی پیدا نکند. شخص را به روان پزشک یا روان شناس معرفی میکند. این متخصصان سلامت روانی که برای تشخیص و درمان بیماریهای روانی آموزش تخصصی دیدهاند؛ از ابزارهای مصاحبه و ارزیابیای که به طور تخصصی، به منظور ارزیابی اختلالات شخصیتی افراد طراحی شدهاند، استفاده میکنند.
راههای درمان اختلال نمایشی
به طور کلی، افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی نمیپذیرند که باید درمان شوند. آنها در احساسات خود نیز اغراق آمیز عمل کرده و روزمرگی را دوست ندارند. همین موضوع موجب خواهد شد تا پیگیری برنامه درمانی برای فرد دشوار نباشد. اما اگر افسردگی، که احتمالا با ازبین رفتن رابطه همراه است یا مشکل دیگری که به واسطه اعمال فرد به وجود آمده، باعث ناراحتی او شود، درخواست کمک میکنند.
روان درمانی، به طور کلی درمان بهترین روش به منظور کنترل اختلال شخصیت نمایشی به شمار میآید. هدف از این درمان، کمک به فرد درگیر این اختلال است، تا به منظور آشکارکردن انگیزهها و ترسهایی که با افکار و رفتار او مرتبط هستند؛ به خوبی عمل کند. همچنین به منظور برقراری ارتباط با دیگران به شیوهی مثبتتر از این شیوه استفاده خواهد شد. برخی مواقع، از دارو برای درمان عوارض این اختلال، همچون افسردگی و اضطراب استفاده میشود.
درگیری افراد عقده ای با این اختلال، چه عواقبی برای آنها دارد؟
اختلال شخصیت نمایشی ممکن است بر روابط اجتماعی، حرفهای یا عاطفی فرد و چگونگی واکنش او نسبت به شکستهایش تاثیرگذار باشد. بهتر است بدانید که احتمال ابتلا به افسردگی، در افرادی که از این اختلال رنج میبرند، بیشتر از سایر افراد خواهد بود.
به علاوه، بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال، میتوانند از نظر اجتماعی و در محیط کار عملکرد خوبی داشته باشند. اما آن دستهای که دچار حالات شدید این اختلال هستند، ممکن است با مشکلات زیادی در زندگی روزمرهی خود مواجه شوند.
چطور با افراد درگیر اختلال نمایشی برخورد کنیم؟
در ادامه نحوه برخورد صحیح با این دسته از افراد را برای شما توضیح خواهیم داد:
آنها را درک کنید
در برخورد با اشخاص عقدهای، باید بفهمید آنها از کجا آمدهاند. سعی کنید زبان ارزشی آنها را بیابید. زبان ارزشی، همان چیزی است که شخصی بیش از همه برای آن ارزش قائل است. این همان چیزی است که تصمیمات آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. برای برخی از افراد، پول، و برای برخی دیگر، قدرت یا دانش است. این موضوع نه تنها کمک میکند تا آنها را درک کنید. بلکه به آنها کمک میکند تا آرام شوند و ذهن بازتری داشته باشند.
به عنوان مثال، گاهی اوقات افراد عقده ای فقط میخواهند نظر خود را توضیح دهند. اگر اجازه دهید با شما صحبت کنند، این ممکن است به آنها کمک کند تا رفتار ناپسندی از خود نشان ندهند و یا سعی نکنند بر یک موقعیت مسلط شوند.
در مقابل افراد عقده ای ، لبخند نزنید
لبخند زدن ممکن است این گونه به نظر برسد که فرد را مورد تمسخر خود قرار داهاید. یا او را تایید میکنید و اجازه میدهید تا به رفتارش ادامه دهد. لبخند زدن ممکن است نتیجه بالعکسی نشان دهد. پس در برخورد با این افراد، بهتر است با آنها رفتاری دوستانه و محبت آمیز نداشته باشید.
عادت های افراد موفق چیست؟
آرامش خود را حفظ کنید
رفتار شخص مقابل از عهده شما خارج است. اما در برخورد با این اشخاص، شما باید تصمیم بگیرید که چگونه عکس العمل نشان دهید تا درگیر آن شوید. یکی از راههای انجام این کار افزایش تحمل ناامیدی است، که شامل اعتقادات غیر منطقی و به چالش کشیدن است که امکان دارد شما را به استرس، عصبانی شدن یا از دست دادن خونسردی سوق دهد.
منطقه امن خود را در مقابل افراد عقده ای حفظ کنید
برخی از این افراد میتوانند سمی باشند. اشخاص سمی میتوانند پرخاشگر، منفعل، پست یا آسیب زننده باشند. بنابراین در برخورد با افراد، اگر مجبور هستید با آنها کنار بیایید، میتوانید بفهمید که آنها از کجا میآیند و سپس فاصله خود را حفظ کنید. روابط سمی مضر است. بنابراین، باید اطراف خود را با دوستان خوب محاصره کنید. آنها را کمتر ببینید و اگر مجبور هستید با آنها در ارتباط باشید، باید یک منطقه امن ایجاد کنید.
در مقابل افراد عقده ای ، به حرف آنها گوش دهید
همه میخواهند احساس شنیده شدن داشته باشند. تا زمانی که فرد مقابل احساس تصدیق نکند؛ هیچ پیشرفتی نمیتواند اتفاق بیفتد. در حالی که در حال گوش دادن هستید، واقعاً بر صحبتهای طرف مقابل تمرکز کنید. نه به آن چه میخواهید به او بگویید.
سعی نکنید افراد درگیر به اختلال نمایشی را تغییر دهید
وقتی با یک فرد هیستریونیک ملاقات میکنید، یا اگر یکی از این افراد را در اعضای خانواده خود دارید. غریزه شما این است که سعی کنید در آنها تغییر ایجاد کنید. تغییر آنها هرگز اتفاق نمیافتد. در حقیقت در برخورد با این اشخاص با مشکل رو به رو میشوید و او هم از شما کینه به دل میگیرد. پس به جای تغییر آنها؛ برخورد درستی داشته باشید.
رفتار خود را مورد بررسی قرار دهید
اگر مدام در برخورد با اشخاص عقدهای در ارتباط هستید. ممکن است شما افراد اشتباهی را جذب میکنید. به عنوان مثال، اگر شما بیش از حد منفی باشید، افراد بدبین دیگر ممکن است به سمت شما جذب شوند. سعی کنید دوستانی پیدا کنید که رفتارهای مثبتی داشته باشند.
اختلال نمایشی یا هیستریونیک، پیشگیری نخواهد شد!
اگرچه پیشگیری از اختلال شخصیت نمایشی امکانپذیر نخواهد بود. اما درمان آن، موجب میشود تا فرد مستعد ابتلا به این اختلال، راههای سازندهتری برای مقابله با موقعیتهای مختلف فرا بگیرد.
نتیجه گیری
ممکن است همهی ما دورهای یا به طور مداوم با اشخاص عقدهای برخورد داشته باشیم. افرادی که تنها به هر روشی به دنبال جلب توجه هستند تا مورد تایید دیگران و یا در معرض توجه آنها قرار بگیرند. این اختلال ممکن است در اشخاص، به دلایل اثری و عوامل اکتسابی ایجاد شود. این افراد معمولا از نوعی اختلال نمایشی رنج میبرند که به منظور درمان و بهبود شرایط خود، باید تحت نظر پزشک و روانشناس قرار بگیرند. اگر شما هم با چنین افرادی در ارتباط هستید؛ باید فاصلهی خود را با آنها حفظ کنید و دست از تغییر دادن آنها بردارید. در عوض دقت کنید که برخورد مناسبی داشته باشید تا اوضاع را وخیمتر نکنید.
منم عقده ای هستم لطفا راه حل خودکشی هم بنویسید
من همینطوری هستم چه کار کنم خوب بشوم؟
با مشاور صحبت کنید خیلی راهگشاست
متاسفانه سرطان روانی بدخیم میباشد همسرمن تمام زندگی خود ومن وفرزندانش را نابود این شخصیت نمایشی نمود و بچه ها را تاحودی مبتلا وتحت تاثیر قرار داد اما آنان مانند خودش نیستند و میتوان امیدوار بود آسیب رسان بی احساس بی عطفه خائن عدم ثبات و گستردگی شخصیت که تماما در خدمت موقعیت ضرب زدن نقش بازی میکنند حتی با فرزندانش ونوه اش ظرفیت وروش یکسانی چون غریبه دارد همیشه از خودش وخاطره هایش واز همه گریزان است در صورت امکان ضربه را وارد میکند وبرایش فرق ندارد بچه نوه یا شوهر پدر و…