تاریخ امروز3 آذر 1403
روش های هیپنوتیزم

هیپنوتیزم چیست؟

روش های هیپنتوتیزم شاخه‌ای از علم روانشناسی است ولی جالب است که علم هنوز نمی‌تواند به طور کامل درباره نحوه کار کردن روش‌ های هیپنوتیزم توضیح دهد. زیرا هیپنوتیزم یک شهر کوچک از دنیای ذهن انسان است. کار بسیار سخت و دشواری است که انسان‌ها بتوانند به طور کامل درک کنند که ذهنشان واقعا چطور کار می‌کند.

روش‌ های هیپنوتیزم

هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم یا خوابگری شاخه‌ای از علم روانشناسی بوده که فرد در آن با استفاده از تلقین، در حالت خاصی از هوشیاری قرار می‌گیرد و ذهن در آن روی موضوع خاصی متمرکز می‌شود. در روش های هبپنوتیزم در امواج مغزی تغییراتی ایجاد می‌شود. آگاهی محیطی کاهش می‌یابد و درباره موضوعات قابل توافق تلقین پذیری فرد افزایش می‌یابد.

تقریبا همه، هیپنوتیزم را وقتی که غرق مطالعه یک کتاب، گوش کردن به موسیقی دلخواه، تماشای یک فیلم یا هر فعالیت مورد علاقه دیگری هستند تجربه نموده‌اند. زیرا در این هنگام ارتباط آن‌ها با محیط اطراف کم می‌شود و ممکن است در این موقعیت‌ها متوجه صدای اطراف نشوید.

افرادی که هنگام فکر کردن به موضوعی به شدت روی موضوع متمرکز می‌شوند، توانایی هیپنوتیزم پذیری مناسبی دارند. وقتی این فرد در حالت هیپنوتیزم قرار می‌گیرد، ذهنش برای پذیرش پیشنهادات و تلقینات درمانگر آمادگی دارد و هیپنوتیزم بر آن‌ها اثربخش‌تر است و با تلقینات مثبت و هیپنوتیزم درمانی به لایه‌های عمیق ذهن نفوذ می‌کنند.

 

انواع هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود:

خود هیپنوتیزم و دگر هیپنوتیزم.

خود هیپنوتیزم به معنای این است که فرد خود، خود را هیپنوتیزم کند و دگر هیپنوتیزم به این معناست که شما توسط فرد دیگری هیپنوتیزم شوید. دگر هیپنوتیزم نیازمند متخصص است و برای درمان و تسکین بیماری‌های روانی و جسمی استفاده می‌شود. ولی خود هیپنوتیزم برای از بین بردن احساساتی مانند استرس و یا فرار از افکار زیاد و تسکین سردرد استفاده می‌شود.

انواع هیپنوتیزم

آموزش هیپنوتیزم

یادگیری هیپنوتیزم نیازمند زمان و تمرین زیاد است.

در مرحله اول آموزش خود هیپنوتیزم به ریلکسیشن می‌پردازیم. به عبارت دیگر باید آرامش سرتاسر بدن شما را فرا بگیرد. که آن را هنر وا نهادگی و یا آرمیدگی می‌نامند.

مرحله دوم pmr یا به عبارتی شل شدن تدریجی عظلات است. در این بخش تک تک ماهیچه‌ها را مرحله به مرحله آرام و ریلکس می‌کنیم. معمولا از نوک پا تا سر شروع می‌شود که این بخش بسیار برای آرامش درونی و درمان برخی مشکلات روان تنی موثر است.

مرحله سوم ضمن ادامه ایجاد آرامش و عمیق‌تر کردن خلسه برای خارج کردن انرژی‌های منفی از بدن و جایگزین کردن انرژی‌های مثبت است. در این مرحله پس از جایگزین کردن انرژی آرام آرام از حالت خلسه بیرون می‌آییم.

 

روش‌ های هیپنوتیزم

روش اول

چراغ قوه

در یکی از روش های هیپنوتیزم به یک چراغ قوه احتیاج داریم. در ابتدا از سوژه بخواهید که به صورت ریلکس قرار گیرد و ۵ بار نفس عمیق بکشد.

آن گاه با چراغ قوه کوچکی نور متساطع شده از آن را بر روی چشم‌های وی هدایت کنید. به او بگویید خیره و مستقیم به نور چراغ قوه نگاه کند تا چشمانش خسته شده و بسته شوند.

پس از این که چشمان وی بسته شد، به او تلقین کنید که دیگر نمی‌تواند چشمانش را باز کند. اگر جواب مثبت بود به او بگویید که من تا پنج شماره می‌شمارم و با هر شماره‌ی شما به خواب هیپنوتیکی عمیق‌تری فرو خواهد رفت.

سپس به او تلقین کنید که به تدریج متوجه نقطه قرمز رنگی در چشمانش که در معرض نور قرار داشت می‌شود.

به او بگویید در صورت دیدن آن نور با تکان دادن انگشت اشاره دست راست خود، شما را مطلع کند.

در صورت جواب مثبت سوژه به او بگویید که آن نقطه ناپدید می‌شود و شما اینک نقطه دیگری به رنگ سبز می‌بینید.

در صورت دیدن نقطه سبز شما را بار دیگر با تکان دادن انگشت اشاره دست راست خود مطلع نماید.

در صورت پاسخ مثبت او آماده‌ی تلقین پذیری است.

در آخر با ادامه تلقینات خود با استفاده از روش های هیپنوتیزم وی را می‌توانید به سمت خواب عمیق تر هیپنوتیکی هدایت نمایید.

تلقین را می‌توانید این گونه ادامه دهید به سوژه تلقین کنید که بدنش بسیار ریلکس و سست شده است. لحظه به لحظه به خواب هیپنوتیکی عمیق‌تری می‌رود و این تلقین را چند بار تکرار کنید و سپس تلقین اصلی یا آن باوری که می‌خواهید در ذهن سوژه بکارید را چند مرتبه تکرار کنید و سوژه به خوبی پذیرای آن خواهد شد.

چراغ قوه

راه دوم روش های هیپنوتیزم

ساعت شنی

در این بخش از روش های هیپنوتیزم شما نیاز به یک ساعت شنی دارید.

حتما در فیلم‌ها و انیمیشن‌ها دیده‌اید که فردی توسط ساعتی شنی سوژه را هیپنوتیزم می‌کند. در این روش شما باید به سوژه بگویید ۵ بار نفس عمیق بکشد. سپس به وی بگویید که با تمام وجود و تمرکز به ساعت شنی که در روبه‌رویش قرار دارد نگاه کند.

هر دانه که از آن مخزن بالایی به مخزن تحتانی ساعت می‌افتد بشمارد.

در همین حال به او تلقین نمایید. او در حالی که به شمارش ریزش آرام شن فکر می‌کند به خواب عمیق هیپنوتیکی فرو می‌رود.

تمرکز روی شن‌های ساعت شنی همراه با تلقینات هیپنوتیزم کننده باعث می‌شود که چشمان سوژه به علت نگاه مداوم به ریخته شدن دانه شن خسته و سنگین گردد.

در این زمان هیپنوتیزم کننده با تلقینات بسته شدن پلک چشم‌ها و ادامه دادن تلقین سوژه را در خواب هیپنوتیکی عمیق فرو می‌برد.

حال که چشمان وی بسته است بهترین زمان برای کاشتن تلقین اصلی در ذهن سوژه خواهد بود.

ساعت شنی

روش چهارم

فشار انگشت

در یکی دیگر از روش های هیپنوتیزم کردن، هیپنوتیزم کننده از سوژه خواهش می‌کند به هر صورتی که راحت است قرار بگیرد و با آرامش کامل به انگشت وی نگاه کند.

سپس بعد از چند دقیقه چشمانش را ببندد.

آن‌ها را بسته نگه دارد و با چشمان بسته به انگشت وی نگاه نماید. باید سعی کند چشمان بسته‌اش را روی انگشت او متمرکز کند.

سپس هیپنوتیزم کننده با انگشت خود بر روی پیشانی سوژه قدری فشار می‌آورد و به وی می‌گوید همچنان که چشمانت بسته است؛ هر اندازه که می‌توانی چشمت را به بالا بچرخان و به بالا نگاه کن. مخصوصا به فاصله بین ابروانت.

پس از مدتی سوژه چشمش خسته می‌شود و به هیچ وجه نمی‌تواند چشمانش را باز کند.

سپس تلقینات خواب را به سوژه القا می‌کند و بعد از این که سوژه به خواب رفت، تلقینات و باورهای اصلی را در ذهن سوژه می‌کارد.

 

روش پنجم روش های هیپنوتیزم

شمارش اعداد

در این شیوه از روش های هیپنوتیزم ، هیپنوتیزم کننده از سوژه می‌خواهد به صورتی راحت قرار بگیرد و با تنفس‌های عمیق به بدن خویش آرامش دهد. سپس جملاتی را مدام برایش تکرار می‌کند. مثل:

فقط به خواب فکر کن…

خواب و خواب…

شما احساس خواب آلودگی دارید…

خواب آلوده شده‌اید…

سپس با شمارش هیپنوتیزم کننده به سوژه میگوید؛ تا ۲۰ می‌شمارم و با شمردن هر عدد عمیق‌تر به خواب خواهی رفت و بدین گونه بیان می‌کنند؛

یک… تو به خوابی عمیق می‌روی..

دو… تو عمیق‌تر به خواب می‌روی…

سه… بخواب و بخواب

این چنین بین شمردن هر عدد تلقینات را به سوژه می‌دهد و سوژه با رسیدن به عدد بیست کاملا در خواب هیپنوتیکی قرار می‌گیرد و در آخر تلقینات اصلی را بیان می‌کند.

 

ششمین راه از روش های هیپنوتیزم

زود هنگام

در این روش سوژه به سرعت توسط هیپنوتیزم کننده به خواب هیپنوتیکی می‌رود به صورتی که،

از سوژه خواسته می‌شود به هر صورتی که راحت باشد قرار بگیرد.

چشمان خود را ببندد و نفس‌های عمیق بکشد.

پس از چند ثانیه هیپنوتیزور تلقین می‌کند که بدنش کاملا ریلکس شده و شروع به نام بردن تک تک اعضای بدنش (بدن سوژه) می‌نماید.

با پیشرفت تدریجی تلقینات و موثر افتادن آن چشمان سوژه بسته می‌شود.

سپس هیپنوتیز کننده تلقین می‌کند که چشمان او بسته شده و دیگر نمی‌تواند بازش کند مگر وی به او دستور دهد.

آن گاه از سوژه  می‌خواهد که چشمان خود را باز نماید و با بستن مجدد چشم، عمق هیپنوتیزم وی بیشتر می‌شود.

سپس از سوژه می‌خواهد که از شماره ۵۰ به پایین شروع به شمردن بکند و با هر شماره‌ای که می‌شمارد، خواب او چندین برابر عمیق‌تر و سنگین‌تر می‌شود.

در آخر تلقینات از روش های هیپنوتیزم را آن قدر ادامه می‌دهد که سوژه کاملا به خواب عمیق و سنگینی فرو رود.

روش های هیپنوتیزم

نتیجه گیری

نکته بسیار مهم این است که هیپنوتیزم خواب نیست. این باور غلطی است که اکثر افراد درباره روش های هیپنوتیزم دارند. فردی که هیپنوتیزم می‌شود هوشیاری کاملی نسبت به محیط اطراف خود دارد، صداهای محیط را می‌شنود و با درمانگر خود ارتباط برقرار می‌کند. اما هر چیزی به سادگی حواس او را پرت نمی‌کند زیرا توجه او کاملاً متمرکز به کاری است که انجام می‌دهد.

 

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. بابک مجمع پاسخ

    با سلام برای من بسیار جالب بود به خصوص در مورد روش پنجم که من به صورت ناخودآگاه برای چالش های بین خواب های شب از ان استفاده میکنم و آن را نمیدانستم بدین صورت که به علت هجوم افکار پر از استرس خواب از سرم میپرید تا چندی قبل احاس کردم با گفتن حالا فقط بخواب / راحت تر بخواب میروم من به دنبال فراموش کردن گذشته سختم هستم و آزارهای محیطی تا بتوانم به اخلاق بهتری برسم و شروع زندگی بهتر و فکر بهتری داشته باشم ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.