تاریخ امروز3 آذر 1403

علائم بارداری کدام‌اند و چه زمانی احساس می‌شوند؟

علائم بارداری به محض باردار شدن شما، به دنبال تغییر سطح ترشح هورمون‌ها‌، تغییرات زیادی در بدن شما به وجود می‌آورد. با این حال بیشتر زنان، علائمی را که در بدن آنها در ابتدای بارداری نمایان می‌شود، تشخیص نمی‌دهند. علائم بارداری قبل از پریود (signs of pregnancy) می‌توانند به خانمی که حامله شده‌، برای اداره دوران بارداری کمک کند.
شروع اولین علائم بارداری در خانم‌ها متفاوت است. اما شایع‌ترین نشانه حاملگی، عقب افتادن عادت ماهانه است. البته این موضوع اغلب برای افرادی صحت دارد که عادت ماهانه منظمی دارند. در صورتی که قبلا باردار شده باشید، ممکن است نشانه‌های بارداری مجدد شما، متفاوت از بارداری گذشته باشد. به منظور آشنایی بیشتر با این علائم، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه نمایید.

 

علائم بارداری در هر هفته

در صورت بارداری بودن‌، درهر هفته ممکن است این علائم و نشانه‌ها در شما دیده شود:

  • علائم بارداری در هفته اولتا چهارم :‌گرفتگی خفیف عضلات و لکه بینی.
  • هفته 4:‌ پریود نشدن.
  • هفته 4 تا 5: ‌احساس خستگی‌، حالت تهوع‌، سوزن سوزن شدن و درد سینه‌ها‌، تکرر ادرار.
  • هفته 5 تا 6: احساس بی‌حوصلگی‌،‌ نفخ شکم‌، نوسانات خلقی .
  • هفته 6 تا 8: ‌تغییر دمای بدن‌، فشار خون بالا .
  • هفته 8 تا 9: ‌خستگی شدید و سوزش قلب‌، ضربان قلب شدید .
  • هفته 9 تا 11:‌ تغییرات پستان‌، آکنه‌، افزایش قابل توجه وزن .
  • هفته 12: ‌معلوم شدن و درخشش بارداری .

اگر به علائمی که بدن شما نشان می‌دهد، توجه کنید. در همان مراحل اولیه، به آسانی می‌توانید به بارداری خود پی ببرید. این موضوع به شما کمک می‌کند تا بدانید، چه زمانی باید برای انجام آزمایش‌های بارداری، به پزشک مراجعه کرده و سپس بر اساس آن، برنامه ریزی کنید.

 

نشانه‌ها و علائم حتمی بارداری

برخی از نشانه‌های صد در صدی که می‌تواند شما را متوجه شروع بارداری کند. عبارتند از:

 

درد سینه‌ها

پس از باردار شدن، اولین نشانه‌ای که در بدن ظاهر خواهد شد، سینه‌های متورم، حساس و دردناک است. به دلیل تغییر سطح ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون، سینه‌ها حساس و متورم خواهد شد. ممکن است در چند روز باقی مانده به شروع قاعدگی نیز، چنین دردی را در سینه‌های خود احساس کنید.

حساس شدن و درد سینه‌ها در هفته اول بارداری نمایان می‌شود و بعد از گذراندن سه ماهه اول بارداری، تا حد زیادی کاهش خواهد یافت. تا آن زمان، از سینه بندهای محکم و مناسب برای کاهش درد استفاده کنید.

در بعضی موارد، نوک سینه‌ها بیش از حد معمول بیرون می‌زنند. همچنین هاله سینه نیز تیره‌تر و لکه لکه می‌شود. این حساسیت سینه‌ها در زمان تخمک گذاری و در زمان شروع قاعدگی نیز احساس خواهد شد.

درد سینه

سرگیجه

داشتن سرگیجه خفیف از علائم بارداری و قاعدگی است. اما این سرگیجه معمولا در هفته 6 تا 8 بارداری نمایان می‌شود. زیرا به دلیل افزایش ترشح هورمون پروژسترون، رگ‌های خونی گشاد شده و فشار خون پایین می‌آید. این امر منجر به کاهش جریان خون رسانی به مغز و سرگیجه موقتی و گذرا خواهد شد.

 

حساسیت به بو

بارداری موجب می‌شود تا شما، نسبت به برخی بوها حساس‌تر شوید. در حقیقت، حساس شدن به انواع بو، یکی از علائمی است که زنان قبل از اینکه به بارداری خود پی ببرند، ابتدا متوجه آن می‌شوند.

تغییرات مداوم در سطح هورمون استروژن در بدن، بر سیستم بویایی تاثیرگذار خواهد بود و موجب می‌شود، مادران باردار نسبت به بوهای محیط اطرافشان، حساس‌تر شوند و واکنش نشان دهند.

این حساسیت به بوها یا غذاهای خاص، می‌تواند باعث شود تا نسبت به بعضی از غذاها میل بیشتری پیدا کنید. همچنین می‌تواند باعث تهوع صبحگاهی و یا ایجاد یک طعم فلز مانند و گس در دهان حس شود.
این که به طور ناگهانی نسبت به بوی غذای مورد علاقه خود احساس ناخوشایندی پیدا کنید و یا نسبت به بوهای محیط اطرافتان حساس شوید، می‌تواند یکی از دلایل بارداری باشد.

 

اختلالات خلقی از علائم بارداری

حاملگی می‌تواند احساسات شما را از حالت طبیعی و عادی خارج کند. همچنین ممکن است احساس ناخوشی، بی‌حوصلگی و ناراحتی داشته باشید و اختلالات روحی متفاوتی را تجربه کنید. این عارضه در روزهای ابتدایی بارداری طبیعی است و به دلیل تغییرات هورمونی در فرد به وجود می‌آید که بر انتقال دهنده‌های عصبی (پیام رسان‌های شیمیایی در مغز) تاثیرگذار خواهد بود.

احساس ناراحتی و بی‌حوصلگی از علائم مشترک حاملگی و قاعدگی است. به همین خاطر، معمولا اکثر خانم‌ها این علائم را نشانه بارداری نمی‌دانند و به آن بی‌توجهی می‌کنند.

البته زنانی که به طور ذاتی بی‌حوصله و بدخلق هستند. ممکن است حتی کوچک‌ترین تغییری در خلق و خوی خود احساس نکنند. هر چند که تغییرات روحی و احساسی مکرر، نمی‌تواند روش مناسبی برای تشخیص بارداری به حساب آید. اما در چنین مواقعی مراجعه به پزشک بهترین گزینه است.

بهتر است از تمرینات مدیتیشن غافل نشوید و سعی کنید همیشه شاد و سرحال باشید. تا بتوانید تغییرات روحی خود را بهتر کنترل کنید.

اختلالات خلقی

احساس نفخ

یکی دیگر از نشانه‌های بارداری، این است که شما همچنان از رژیم غذایی همیشگی‌تان پیروی می‌کنید. اما به نفخ ناگهانی دچار خواهید شد. مانند سایر نشانه‌های بارداری‌، داشتن احساس نفخ هم می‌تواند به دلیل تغییر در سطح ترشح هورمون‌ها در فرد رخ دهد.

به علت بالا رفتن سطح استروژن و پروژسترون، ماهیچه‌های رحم ضخیم‌تر شده و باعث ایجاد نفخ در شکم و رحم می‌شود. به علاوه، تغییرات هورمونی باعث می‌شود تا فرآیند هضم غذا کند‌تر شود که این شرایط، نفخ معده را ایجاد خواهد کرد.

از آنجایی که داشتن مشکلات گوارشی در دوران بارداری، امری کاملا طبیعی محسوب می‌شود. می‌توانید با مصرف فیبر بیشتر در رژیم غذایی خود، نوشیدن آب فراوان و همچنین انجام منظم حرکات ورزشی، تا حد زیادی با این مشکل مقابله کنید.

 

خستگی و کوفتگی

زمانی که باردار هستید، بدن شما دچار تغییرات زیادی خواهد شد. افزایش سطح هورمون پروژسترون باعث می‌شود که زودتر خسته شوید و احساس ضعف و درماندگی مکرر داشته باشید. پایین آمدن فشار خون و قند خون نیز در دوران بارداری‌، می‌تواند یکی دیگر از دلایل احساس این نوع خستگی‌ها باشد.

مرحله اولیه بارداری که شامل تشکیل جفت جنین در رحم است. تمام انرژی شما را می‌گیرد و باعث می‌شود احساس خستگی کنید. در سه ماهه اول و سوم بارداری، معمولا این احساس بیشتر هم خواهد شد.

این علائم اولیه ممکن است به راحتی نادیده گرفته شوند. زیرا خانم‌هایی که در مراحل اولیه بارداری هستند، معمولا این نوع خستگی را با خستگی طبیعی و روزمره اشتباه می‌گیرند.
اگر به طور ناگهانی احساس خستگی شدیدی کردید، و یا اگر برخی دیگری از علائم ذکر شده را مشاهده کردید؛ بهتر است اقدام به انجام تست بارداری کنید. اگر نتیجه آزمایش مثبت شد. باید استراحت کرده و غذاهای سرشار از پروتئین و آهن مصرف کنید.

 

احساس حالت تهوع از علائم بارداری

یکی دیگر از علائم شایع و اولیه بارداری، حالت تهوع صبحگاهی است. طبق بیانیه‌ای در کنگره زنان و زایمان در آمریکا، حالت تهوع و استفراغ در 70 تا 85 درصد از زنان باردار دیده می‌شود. البته داشتن حالت تهوع و استفراغ می‌تواند در هر ساعتی از شبانه روز رخ دهد. این مشکل ممکن است از دو هفته اول بارداری شروع شود. احساس تهوع تا ابتدای سه ماهه دوم، از بین می‌رود. البته تغییر در سطح ترشح هورمون‌ها هم می‌تواند یکی از دلایل ایجاد تهوع باشد.

کمبود اسید فولیک نیز در کنار تغییرات هورمونی، می‌تواند باعث ایجاد تهوع در دوران بارداری شود. در برخی از خانم‌ها، تهوع صبحگاهی فقط تا یکی دو ماه بعد از بارداری دیده خواهد شد. اما برخی دیگر از خانم‌ها ممکن است این مشکل را در تمام طول بارداری خود تجربه کنند.

به منظور مقابله با حالت تهوع، بهتر است در هنگام صبحانه خوردن، ابتدا از غذاهای نشاسته‌ای و با هضم راحت‌تر استفاده کنید. همچنین آب فراوان بنوشید تا بدنتان در حالت هیدراته باشد.

حالت تهوع

احساس گرفتگی عضلات شکم  

گرفتگی عضلات شکمی که خانم‌های باردار آن را تجربه می‌کنند، از علائم مشترک بارداری و قاعدگی است.
این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که تخمک بارور و به لایه داخلی رحم متصل شده و منجر به انقباضات رحمی می‌شود؛ که احساس گرفتگی در عضلات شکمی را در فرد ایجاد خواهد کرد. این نوع گرفتگی‌ها اغلب به عنوان سندرم پیش از قاعدگی نیز شناخته می‌شوند که ممکن است با نشانه‌های حاملگی اشتباه گرفته شود.

اگر گرفتگی عضلات شکمی همراه با نفخ باشد، می‌تواند یکی از نشانه‌های حتمی بارداری محسوب شود. پیاده روی، انجام حرکات کششی ملایم و ورزش در این دوران، می‌تواند به کاهش این مشکلات کمک کند.

 

پریود نشدن از علائم بارداری

اگر در حال سپری کردن دوره و یا چرخه تخمک گذاری خود هستید و در حین رابطه، اقدامی برای جلوگیری از بارداری نمی‌کنید و زمان قاعدگی شما حداقل یک هفته به تاخیر افتاده است، احتمالا باردار هستید.
در بعضی موارد، ممکن است در زمان قاعدگی فقط مقدار کمی خونریزی ببینید. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که تخمک بارور شده و در حال لانه گزینی و اتصال به دیواره رحم است. این نوع از لکه بینی معمولا بی‌خطر بوده و جای نگرانی ندارد.

عواملی مانند: تغییر در رژیم غذایی، استرس بیش از حد، تغییرات وزنی، تغییرات هورمونی و انواعی از بیماری‌ها می‌توانند باعث تاخیر در قاعدگی شوند.

 

علائم بارداری

تکرر ادرار

زمانی که باردار هستید، عضلات مثانه نسبت به بارداری واکنش نشان داده و حساس‌تر می‌شود. بنابراین حتی اگر میزان مصرف مایعات خود را افزایش نداده باشید. باز هم ممکن است دچار تکرر ادرار شده و نیاز بیشتری به دفع ادرار در طول روز داشته باشید.

در دوران بارداری حجم خون بدن بیشتر می‌شود و این خون توسط کلیه‌ها تصفیه شده و باعث افزایش حجم ادرار خواهد شد. در نتیجه مثانه شما سریع‌تر پر شده و دچار تکرر ادرار خواهید شد. البته در چنین مواقعی، شما بیشتر از قبل احساس تشنگی می‌کنید و آب بیشتری می‌نوشید؛ که باعث افزایش حجم ادرار شده و نیاز مداوم به دفع ادرار پیدا می‌کنید.

تکرر ادرار در دوران بارداری امری طبیعی است. چرا که ماهیچه رحم برای این که بتواند به رشد و نمو جنین کمک کند، به طور مرتب در حال گسترده‌تر و بزرگ‌تر شدن است. در نتیجه فشار بیشتری به مثانه وارد شده و باعث می‌شود که نیاز به دفع ادرار شما بیشتر شود.

 

نتیجه گیری

نشانه‌ها و علائم بارداری قبل از انجام آزمایش، به شما کمک خواهد کرد که در صورت باردار بودن، اقدامات و مراقبت‌های لازم در این دوران را انجام دهید. تا سلامت خود و جنین را حفظ نمایید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.