سن مناسب برای بارداری میتواند تا حد قابل چشمگیری، خطرات و عوارض حاملگی را کاهش دهد. طبیعتاً زوجینی که تصمیم به بچه دار شدن دارند، نگران مناسبترین سن برای شروع بارداری هستند. اینکه در چه سن و سالی اقدام به بارداری کنید تا خطرات و عوارض وارد شده به خود و فرزندتان را کاهش دهید؛ از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشید. در این مقاله قصد داریم بیشتر در رابطه با سن و سال مناسب برای باردرای صحبت کنیم. بنابراین اگر میخواهید فرزندی سالم و سلامت به دنیا بیاورید؛ بهتر است این مطالب را تا انتها مطالعه نمایید.
بهترین سن مناسب برای بارداری
بهترین سن برای بارداری معمولا 25 و 26 سالگی است. در این سن، اکثریت عوارض بارداری کاهش پیدا میکند و معمولا بارداری به صورت طبیعی ادامه مییابد. احتمال دیابت، فشارخون و کاهش رشد جنین بسیار کم است و بارداریها در این سن معمولا بدون خطر هستند. در ضمن احتمال ناهنجاریهای جنینی که بیشتر به علت سه تایی شدن کروموزومهای 13، 18 و 21 اتفاق میافتد؛ بسیار کم است.
تمام تخمکهای یک خانم در زمان تولد تولید و ذخیره میشوند و تا 50 سالگی هر ماه یکی از آنها آزاد شده و باعث تخمک گذاری و عادت ماهانه میشود. حال هرقدر سن باروری پایینتر باشد (البته نه زیر 18 سال) به خصوص در 25 تا 26 سالگی، کیفیت تخمکهایی که بارور میشوند بسیار بهتر است و معمولا دوران بارداری راحتتر و بدون مشکل میگذرد.
بارداری در سن زیر 18 سالگی خطراتی را به همراه خواهد داشت!
تخمک گذاری در خانمهای جوان از سن بلوغ شروع شده که از همان زمان، امکان بارداری فراهم خواهد شد. در چند سال اول بعد از بلوغ، معمولا تخمک گذاریها نامرتب بوده و در برخی مواقع یک تا 2 سال طول میکشد تا ریتم طبیعی خود را پیدا کند. بارداری در سنین زیر 18 سال، میتواند همراه با خطراتی از جمله کاهش رشد داخلِ رحمی جنین، افزایش احتمال فشار خون بارداری و پرکلامسی همراه باشد. علاوه بر این، مادری که در سن کم باردار میشود؛ مسلماً تجربیات کافی برای به آخر رساندن یک بارداری را ندارد. معمولا در کشورهای پیشرفته این نوع بارداریها بدون برنامه ریزی قبلی رخ میدهد و احتمال سقط در آنها زیاد است. چرا که ممکن است تخمک یا اسپرم کیفیت مناسب برای باروری نداشته باشند.
در دوران بارداری چی بخوریم؟
بارداری در سن 20 تا 30 سالگی
گفته میشود فاصله 20 تا 30 سالگی، بهترین دهه برای بارداری است. به گفته محققان، قدرت باروری زنان در 24 سالگی در اوج است. تمام دختران هنگام تولد، حدود یک میلیون تخمک دارند و در سالهای باروری تعداد تخمکها حدود 300 عدد است. با افزایش سن، سن تخمدانها هم افزایش مییابد و تخمکها نیز کیفیت ابتدایی را نخواهند داشت.
خطر سقط جنین در زنان 20 تا 24 ساله، فقط 10 درصد است، در حالی که بین سنین 35 تا 39 سالگی، به 18 درصد افزایش پیدا میکند. احتمال سقط جنین در زنان 40 ساله، 34 درصد است.
در 20 سالگی خانمها کمتر دچار مشکلات زنانگی نظیر فیبروم و اندومتریوز میشوند، در حالی که با افزایش سن خطر این بیماریها افزایش مییابد.
در هر سیکل قاعدگی و تخمک گذاری، شانس باروری 25 درصد است و بررسیها نشان میدهد، شانس بارداری در اوایل 20 سالگی، 98 درصد و در اواخر 20 سالگی، 84 درصد است و فقط 7 درصد از زنان 20 ساله، نابارور خواهند بود. در حالی که حدود دو سوم زنان بالای 40 سال، دچار ناباروری میشوند.
بارداری در سنین بالای 35 سالگی پرخطر است!
خانمها در 30 سالگی یک افت باروری و در 35 سالگی یک افت شدید باروری دارند و بعد از 42 سالگی احتمال بارداری آنها بسیار کم خواهد شد. تقریبا بارداریها به صورت اتفاقی رخ میدهند. میتوان گفت 25 تا 35 سالگی، سن مناسب برای بارداری است. یعنی تا 35 سالگی نیز بارداریها قابل قبول هستند. اما از 35 سالگی به بعد عوارض بارداری بیشتر بروز میکند و اختلالات و ناهنجاریهای کروموزومی بسیار شایع میشود. اگر در 25 سالگی از هر 1500 جنین یک نفر دچار مشکل کروموزومی شود؛ در 35 سالگی این نسبت به یک به 250 میرسد. یعنی احتمال ناهنجاریهای کروموزومی 10 برابر بیشتر میشود. همچنین این احتمال در 42 سالگی، حدوداً یک در 42 خواهد شد.
بنابراین با بالارفتن سن، تخمکها کیفیت خود را از دست میدهند و احتمال ناهنجاریهای جنینی، دیابت و در پی آن مرگ داخلِ رحمی جنین، عوارض و ناهنجاریهای قلبی و مغزی، سقط و کاهش رشد جنین افزایش مییابد. به خصوص اگر اولین بارداری بعد از 35 سالگی اتفاق بیفتد. احتمال پرکلامسی یا فشار خون بارداری و تصلب شرائین بسیار بیشتر میشود.
مراقب بیماری های خود ایمنی در دوران بارداری باشید
یک توصیهی مهم
به تمام خانمها توصیه میشود 6 ماه قبل از بارداری به پزشک زنان مراجعه کنند و تمام آزمایشهای روتین و مورد نیاز را انجام دهند. البته امروزه، وزارت بهداشت انجام این آزمایشها را اجباری کرده است. در این آزمایشها کم خونی، فعالیت غده تیروئید، گروه خونی، هپاتیت، ایدز، سیفلیس، عملکرد کلیه و … بررسی میشوند. همچنین واکسنهایی که قبلا تزریق نشدهاند؛ مانند واکسن کزاز، سرخچه و … برای فرد تزریق خواهد شد. سپس از او درخواست میشود حتما 3 ماه قبل از بارداری شروع به مصرف مولتی ویتامینها و اسیدفولیک کند و یک زندگی سالم داشته باشد. یعنی میزان مصرف فست فود، چربی، شیرینی و نشاسته را کاهش داده و از انواع پروتئینها، حبوبات، سبزیجات، لبنیات کم چرب و یک یا دو بار در هفته از ماهی استفاده کند.
همچنین لازم است هر روز ورزشهای مناسبی انجام دهید. برای مثال میتوانید روزی 45 دقیقه تا 1 ساعت پیاده روی تند داشته باشید یا شنا، ایروبیک و هر ورزشی که دوست دارید، انجام دهید. تا عضلات آمادگی اضافه شدن 2 لیتر خون و 15 تا 20 ضربان قلب در دقیقه و کشش و تحمل حداقل 12 کیلو اضافه وزن را حین بارداری داشته باشد. اگر سیگار میکشید، حتما مصرف سیگار را قطع کنید و قلیان را کنار بگذارید. در صورت وجود اعتیاد نیز باید حتما مصرف مواد مخدر و محرک را ترک کنید تا حین بارداری مشکلی برایتان ایجاد نشود.
بهترین سن باروری در آقایان!
بهترین سن باروری برای آقایان بین 20 تا 30 سالگی است. با این حال آقایان هیچ محدودیت سنی از لحاظ بچه دار شدن ندارند. در سنین بالا تا حدودی قدرت باروری کمتر میشود. اما معمولا تا آخر عمر اسپرم وجود دارد. درمورد اینکه باروری آقایان در سنین بالا میتواند روی سلامت جنین تاثیر بگذارد یا خیر. هنوز هیچ مطالعه اثبات شدهای وجود ندارد. اما به طور کلی، آقایان باید سعی کنند همیشه تغذیه سالم داشته باشند. به خصوص از مواد حاوی آنتی اکسیدان مثل ویتامین C استفاده کنند. مانند گوجه فرنگی، مرکبات و… . این مواد باعث میشود قدرت باروری افزایش پیدا کند. ما معمولا درصورتی قدرت باروری آقایان را بررسی میکنیم که بیمار نازایی داشته باشد. در هرحال، یکی از علتهای نازایی میتواند کاهش میزان هورمونهای مردانه در سنین بالا باشد.
نتیجه گیری
آگاهی از سن مناسب برای بارداری یکی از مسائلی است که میتواند ذهن هر زوجی را به خود درگیر کند. این موضوع که بهترین سن برای حاملگی چه سنی خواهد بود تا مشکلات و خطرات وارده در این دوران به مادر و کودک به حداقل برسد؛ بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله در رابطه با سنین مختلف بارداری توضیحات لازم داده شده است تا خانمها و آقایان جوان، آگاهی لازم از این دوران را داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید