تاریخ امروز3 آذر 1403
ترک پوستی

من و ترک‌های پوستی‌ام

از درمان ترک پوستی بسیار دشوار است با این وجود روش‌های درمانی بدون جراحی می‌توانند کمک شایانی کنند. اکنون که تصمیم به حذف این ترک‌ها گرفته‌اید، گزینه‌هایی در اختیار شما دوستان روژه قرار می‌دهیم.

 

ترک پوستی چیست؟

ترک‌های پوستی اسکار یا زخم‌های بد شکل پوستی هستند که به نام‌های استریا، استریا دیستنس، استریا اتروفیسنس و استریا گراویداروم شناخته می‌شود.

بیشترین نواحی از بدن که تحت تاثیر ترک پوستی قرار دارند عبارتند از:

  • شکم
  • سینه‌ها
  • باسن
  • ران‌ها
  • پهلو

ترک پوستی خطرناک نیست اما می‌تواند موجب اختلالات اضطرابی گردد. برای برخی از افراد ترک پوستی یک نگرانی زیبایی بسیار مهم است که می‌تواند زندگی هر روزه آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

ترک پوستی

عوامل ایجاد کننده ترک پوستی

ترک‌های پوستی نتیجه کشیده شدن پوست و افزایش کورتیزون در بدن شما است. کورتیزون هورمونی است که به صورت طبیعی توسط غده آدرنال در بدن ترشح می‌شود. با این وجود، بالا بودن سطح این هورمون در بدن موجب می‌شود که پوست خاصیت کشسانی خود را از دست بدهد.

ایجاد ترک‌های پوستی در شرایط زیر متداول خواهد بود:

حین دوران بارداری

اکثر خانم‌ها ترک‌های پوستی را حین دوران بارداری تجربه خواهند کرد. با بزرگ شدن شکم و نیاز به محیط برای رشد جنین پوست شکم کشیده خواهد شد و با تکرار شدن این روند در طول نه ماه بارداری پوست دچار ترک می‌شود.

بارداری

افزایش و کاهش وزن سریع

ترک‌های پوستی گاهی به دلیل افزایش و کاهش وزن سریع ایجاد می‌شوند. جوانان ممکن است ترک‌های پوستی را بعد از رشد ناگهانی دوران بلوغ بر روی پوست خود مشاهده کنند.

 

کرم‌ها، لوسیون‌ها و قرص‌های کورتیکواستروئید

این محصولات با کاهش قابلیت کشیدگی پوست می‌توانند موجب ترک پوستی شوند.

 

سندروم کوشینگ، سندروم مارفان، سندروم اهلرز و دیگر بیماری‌های غدد

با افزایش سطح هورمون کورتیزون می‌توانند موجب کشیدگی و ایجاد ترک پوست گردند.

 

چه افرادی بیشتر مستعد ترک پوستی هستند؟

افرادی که در لیست زیر به آن‌ها اشاره می‌شود بیشتر در معرض کشیدگی پوست قرار می‌گیرند:

  • زنان
  • افراد سفید پوست
  • داشتن سابقه خانوادگی ترک پوستی
  • باردار بودن
  • سابقه بارداری دو قلو یا بچه‌های درشت
  • افزایش وزن
  • کاهش یا افزایش وزن شدید
  • استفاده از داروهای کورتیکواستروئید

 

آیا جلوگیری از ایجاد ترک‌های پوستی امکان پذیر است؟

متاسفانه، هیچ  راهی برای جلوگیری از ایجاد ترک‌های پوستی وجود ندارد. هیچ کرمی، لوسیونی یا مامی برای جلوگیری از ایجاد ترک وجود ندارد. یک پیشنهاد خوب این است که پوست خود را با کرم یا لوسیون هیدارته نگه دارید. به ویژه اگر این کار باعث می‌شود که احساس بهتری در پوست خود داشته باشید، نرم‌تر و لطیف‌تر به نظر برسد و به از بین رفتن خارش که با بزرگ تر شدن شکم افزایش می‌یابد کمک می‌کند. برای کمک به هیدراته ماندن بدن آب زیادی بنوشید.

 

روش‌های درمان ترک پوستی

۱- لایه‌ برداری پوست مرده

یک روش آسان و کم دردسر برای رفع ترک‌های پوستی، لایه‌ برداری منظم است. این روش سلول‌های مرده‌ی پوست را می‌زداید و پوستی تازه و شاداب به فرد هدیه می‌دهد. از آن‌جا که از بین بردن پوست مرده، کمک می‌کند سایر درمان‌ها به عمق پوست نفوذ کنند و اثربخشی بهتری داشته باشند، برای بهترین نتیجه این روش در کنار سایر روش‌های درمانی به کار برده می‌شود.

 

۲- رفع ترک‌های پوستی با درمان موضعی

پمادها و کرم‌های موضعی، روش‌های مقرون به صرفه برای رفع ترک‌های پوستی هستند. برخی از این کرم‌ها بدون نسخه در دسترسند و برخی دیگر توسط پزشک تجویز می‌شوند. از جمله:

کرم‌های ترک پوستی، نرم‌کننده‌ها و ژل‌های سیلیکونی که ممکن است بدون نسخه در دسترس باشند.

کرم ترتینوئین که مشتقی از رتینوئید یا ویتامین A است. فقط این که این کرم نباید در دوره بارداری مصرف شود.

اعمال مرتب کرم‌های موضعی می‌تواند تا حدی این وضعیت را بهبود بخشد؛ اما شاید نتواند به طور کامل آن را از بین ببرد.

 

۳- میکرودرمابراسیون (لایه برداری مکانیکی پوست)

میکرودرمابراسیون، لایه‌برداری مکانیکی پوست یا میکرودرم ابریژن از دیگر روش‌های رفع ترک‌ پوستی است؛ همچنین کار جوانسازی و مراقبت از پوست را به نحو احسن انجام می‌دهد. در این روش بلورهای کوچک لایه‌بردار بر روی ناحیه آسیب‌دیده اسپری شده و پس از مدتی به همراه لایه‌های مرده پوست برداشته می‌شوند. این روش برای اثربخشی بهتر نیاز به تکرار دارد. پس از لایه‌برداری، معمولاً ۲۴ ساعت طول می‌کشد تا سفتی، خشکی و قرمزی ناشی از این فرایند بهبود یابد.

میکرودرمابراسیون رفع دائم علائم ترک‌های پوستی را تضمین نمی‌کند و میزان شدت ترک‌ها بر نتایج حاصله تأثیرگذار است.

 

۴- رفع ترک پوستی با میکرونیدلینگ

در روش میکرونیدلینگ تولید کلاژن با سوزن‌های ریز تحریک می‌شود؛ در نتیجه، افزایش کلاژن و الاستین باعث رفع ترک‌های پوستی، ترمیم پوست و زیبایی ظاهر آن می‌شود. رفع ترک‌های پوستی به شکل موثر نیازمند چند دوره میکرونیدلینگ در طی چند ماه است.

 

۵- از بین بردن ترک‌های پوستی با لیزر درمانی

یکی از محبوب‌ترین و البته گران‌ترین راه‌های رفع ترک پوستی، لیزر درمانی است. در این روش اشعه لیزر به عمق پوست نفوذ کرده و سلول‌ها را بازسازی می‌کند. در نتیجه بافت‌ اطراف ترک‌های پوستی تحریک می‌شود و با سرعت بیشتری التیام می‌یابد. لیزر درمانی با تحریک تولید ملانین در نواحی آسیب‌دیده، رنگ‌دانه‌های پوست را فعال می‌کند و باعث می‌شود رنگ این نواحی مشابه رنگ طبیعی پوست شود و کمتر جلب توجه کند. لیزر درمانی انواع مختلف دارد. برای انتخاب بهترین گزینه با یک متخصص پوست صحبت کنید.

 

۶- جراحی زیبایی برای از بین بردن ترک پوستی

اگر سایر روش‌های درمانی با موفقیت عمل نکنند، جراحی زیبایی یک گزینه دیگر است که علی‌رغم هزینه‌ی بالا، برای همیشه فرد را از شر ترک‌های پوستی خلاص می‌کند. به هر حال باید در نظر داشت که جراحی آثار زخم خود را دارد. جراحی شکم ابدومینوپلاستی نوعی جراحی زیبایی است که نه تنها علائم ترک‌های پوستی را از بین می‌برد؛ بلکه پوست و چربی اضافی شکم را برمی‌دارد؛ پوست و بافت شکم پس از این جراحی به طرز چشمگیری صاف و محکم می‌شود.

توجه داشته باشید که عمل‌ جراحی همیشه با عوارض و خطراتی همراه است. برای به حداقل رساندن این خطرات ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.

 

۷- امواج رادیو فرکانس

در این روش برای سفت کردن پوست شل و افزایش تولید کلاژن از امواج رادیو فرکانس استفاده می‌شود. در نتیجه بافت چربی و سلولیت‌های زیر پوست کاهش می‌یابد و با افزایش گردش خون در نواحی آسیب‌دیده، ترک‌های پوستی ترمیم می‌شوند. قرمزی پوست ناشی از این روش درمان طبیعی است و پس از چند روز از بین می‌رود.

 

۸- پلاسما درمانی برای رفع ترک‌ پوستی

درمان با پلاسمای غنی از پلاستیک (PRP) به عنوان یک روش احیای پوست و افزایش تولید کلاژن، محبوبیت زیادی کسب کرده است. در این روش بلافاصله قبل از درمان، پلاسمای تازه از خون فرد برداشت می‌شود و در محل آسیب‌دیده تزریق می‌گردد. پروتئین و دیگر فاکتورهای رشد درون پلاکت‌ها، کمک زیادی به فرایند ترمیم و بازسازی بافت پوست می‌کنند.

 

روش‌های خانگی درمان ترک پوستی

 

روغن نارگیل

زمانی که ترک‌های پوستی بر روی پوست ایجاد می‌شوند، روغن نارگیل ممکن است به درمان سریع آن‌ها کمک کند. محققان خواص درمانی روغن نارگیل را مورد مطالعه قرار دادند و متوجه شدند که تاثیر زیادی بر درمان زخم‌ها و مشکلات پوستی دارد. از روغن نارگیل خالص برای از بین بردن ترک‌های پوستی به صورت روزانه استفاده کنید. روغن نارگیل قرمزی ترک‌های پوستی را از بین می‌برد. اگر نسبت به این روغن آلرژی نداشته باشید، استفاده از آن بی‌خطر است.

روغن نارگیل

ویتامین E

ویتامین E به عنوان یک رتینوئید محسوب می‌شود. رتینوئید موجب نرم‌تر و جوان‌تر شدن پوست خواهد شد. از این ماده در بسیاری از لوازم آرایشی استفاده می‌شود. استفاده موضعی از ویتامین E یا ویتامین‌های خوراکی آن می‌تواند به سلامت پوست و ظاهر فرد کمک کند. رژیم غذایی غنی از مواد اصلی مانند هویج، سیب زمینی شیرین ممکن است به شما در افزایش سطح ویتامین E بدن نیز کمک کنند. در مطالعه‌ای دیگر که در سال 1996 انجام شد محققان دریافتند که رتینوئیدها می‌تواند به ترک پوستی کمک کنند. تحقیقات بیشتری هنوز نیاز است تاثیر آن بر ترک‌های پوستی را آشکار کنند.

 

رفع ترک پوستی با شکر

برخی از افراد از شکر به عنوان یک روش خانگی میکرودرم ابریوژن استفاده می‌کنند. میکرودرم ابریوژن یک روشی است که توسط متخصص پوست انجام می‌شود و تاثیر اندکی در از بین بردن ترک‌های پوستی دارد. بنابراین این روش خانگی به نظر خوب خواهد بود. استفاده از لایه بردار حاوی شکر بر روی پوست می‌تواند آن ناحیه را بهبود ببخشد.

برای انجام این کار مراحل زیر را انجام دهید:

یک فنجان شکر را با یک چهارم نرم کننده مانند روغن بادام یا روغن نارگیل ترکیب کنید.

قبل از مخلوط کردن می‌توانید کمی شن مرطوب ساحل را به آن اضافه کنید.

مقداری آب لیمو به آن بیافزایید.

این اسکراب را بر روی ناحیه ای از بدن که ترک پوستی ایجاد شده است بمالید.

این کار را چند بار در هفته زمانی که در حمام هستید انجام دهید.

مطمئن شوید که اسکراب بین 8 تا 10 دقیقه بر روی پوستتان مانده است.

 

آلوئه‌ورا

در حالی که شواهد پزشکی کمی در مورد تاثیر آلوورا بر روی رفع ترک‌های پوستی گزارش شده است. اما یک روش طبیعی برای نرم کردن پوست است. این ویژگی آن را به یک ماده خانگی برای درمان ترک‌های پوستی تبدیل کرده است. می‌توایند آلوورا را بر روی نواحی که ترک ایجاد شده است به صورت روزانه بمالید این کار را بعد از حمام انجام دهید.

 

هیالورونیک اسید

کلاژن نوعی پروتئین موجود در پوست است که به آن اجازه می‌دهد دارای شکل و ظاهر سالمی باشد. با افزایش سن، کلاژن موجود در صورت و بدن کاهش می‌یابد. هیالورونیک اسید یک منبع خوب تولید کلاژن است. هیالورونیک اسید را می‌توان با مصرف کپسول یا عصاره آن تامین کرد.

ترک پوستی

نتیجه گیری

از مهم‌ترین علل ظهور ترک پوستی می‌توان به چاقی و لاغری ناگهانی یا بارداری اشاره کرد. بنابراین تا حد امکان از رژیم‌های لاغری یا چاقی سریع دوری کنید و به دنبال روش‌های معقولانه برای تغییر وزن باشید. اگر به این خطوط دچار شدید، صبور باشید و پس از انتخاب یکی از روش‌های درمانی ذکر شده، دوره درمان را با شکیبایی پشت سر بگذارید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.