تاریخ امروز3 آذر 1403

هر آنچه که باید در مورد دیسپلازی رحم بدانید

امروز قصد داریم مقاله ای را با عنوان دیسپلازی رحم برای شما مورد بررسی قرار دهیم. پیشنهاد می کنیم مطالب امروز را از دست ندهید چرا که خالی از لطف نیست.

رحم یکی از حساس ترین قسمت بدن زنان است که به طور مداوم نیاز به مراقبت دارد. زیرا در معرض بیماری های زیادی قرار می گیرد. یکی از این بیماری ها، دیسپلازی نام دارد که در دهانه رحم ایجاد می شود. اما این که به چه علت به وجود می آید، یا این که چگونه می توان آن را برطرف کرد؛ سوالاتی است که زنان با آن رو به رو خواهند شد. اگر شما هم چنین سوالاتی در ذهن خود دارید؛ پس ادامه ی مطالب را مطالعه کنید تا پاسخ سوالات خود را بیابید.

 

دیسپلازی رحم چیست؟

دیسپلازی دهانه رحم به نوعی بیماری گفته می شود که سلول های بین رحم و واژن به رشد غیر عادی می رسند. چنانچه به موقع برای درمان آن اقدام نشود؛ حتی ممکن است به سرطان نیز تغییر ماهیت دهد. در یک تعریف ساده تر می توان گفت که دیسپلازی دهانه رحم، نوعی ضایعات پیش سرطانی است، و چیزی بین 5 تا 10 سال طول می کشد، تا به سرطان تبدیل شود. لازم به ذکر است که این اعداد و ارقام تنها یک میانگین بوده و شاید در بدن شخص دیگری این زمان کمتر به طول بینجامد.

 

علت ابتلای شخص به دیسپلازی رحم

با توجه به تحقیقات انجام شده و آماری که از این بیماری به دست آمده، مشخص شد کسانی که مبتلا به اپ پی وی پاپیلومای انسانی یا همان زگیل تناسلی هستند؛ به این بیماری دچار می شوند. HPV ها بیش از صد نوع مختلف هستند که به واسطه ی رابطه جنسی به شخص سرایت پیدا می کند. چنانچه ویروس، میزان کمتری خطر برای انسان داشته باشد به زگیل تناسلی تبدیل می شود. در حالی که نوع پر خطر آن سلول های پیش سرطانی را در دهانه رحم فعال می کند و دیسپلازی رحم نام دارد. اما موارد دیگری نیز وجود دارند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند، عواملی همچون:

  • زایمان پیش از 16 سالگی
  • رابطه جنسی پیش از 18 سالگی
  • داشتن شریک جنسی زیاد
  • مصرف دخانیات
  • اضافه وزن
  • بیماری های تضیف کننده سیستم ایمنی بدن
  • دارو هایی موثر بر تضعیف سیستم ایمنی بدن مثل داروهای مناسب برای اعضای پیوندی
  • سابقه خانوادگی
  • داشتن بیش از 3 بارداری
  • رژیم غذایی دارای میزان ناکافی از میوه و سبزیجات
  • استفاده بیش از حد از قرص ضد بارداری یا آی یو دی هورمونی

دیسپلازی رحم

راه‌های تشخیص

از آن جایی که این بیماری در داخل رحم به وجود می آید. در نتیجه نمی توان با چشم غیر مسلح به آن پی برد. برای تشخیص این بیماری از آزمایش ساده ای به نام پاپ اسمیر استفاده می کنند. جالب است بدانید بسیاری از اشخاصی که به این بیماری مبتلا می شوند؛ هیچ علائمی ندارند فقط در برخی موارد منجز به خونریزی غیر طبیعی خواهد شد.


اگر آمپول ویتامین bcomplex می‌زنید، بخوانید

 

انواع مختلف دیسپلازی رحم

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که دیسپلازی های مختلفی وجود دارند که آن ها را بر اساس شکل، میزان شدت تغییر و نوع سلول ها تقسیم بندی می کنند. به طور کلی 4 نوع دیسپلازی وجود دارد که بدین شرح است:

  • ضایعات پوششی سنگفرشی با درجه پایین SIL یا LSIL 

این نوع از دیسپلازی تنها در سلول های مخاطی دهانه رحم ایجاد می شوند.

  • ضایعات پوششی سنگفرشی با درجه بالا SIL یا HSIL 

نوع دیگری از این بیماری وجود دارد که در آن سلول های مخاطی دهانه رحم، به شکل فجیع تری درگیر می شوند.

  • سلول های سرطانی

در این نوع، سلول ها به شکل بسیار واضح تری به این بیماری مبتلا شده اند. علاوه بر آن شدت بسیار بالاتری نیز دارند.

  • ضایعات ASC

منظور از این ضایعات در واقع تشکیل شدن سلول های نازک و تخت روی مخاط دهانه رحم است. این نوع ضایعات خود به دو دسته تقسیم می شوند که شامل ASC_US و ASC_H است. دسته ی اول با انجام آزمایش نشان می دهد که دیسپلازی بدخیم است یا خیر. اما دسته دوم حتی با آزمایش نیز نمی توان به واقعیت این موضوع رسید.

 

روش‌های پیشگیری از ابتلا به دیسپلازی رحم

از مهم ترین راه هایی که می توان خطر ابتلا به دیسپلازی را کاهش داد شامل موارد زیر است:

  • تزریق واکسن HPV از سن 9 تا 26 سالگی برای خانم ها و آقایان
  • استفاده از کاندوم برای رابطه جنسی
  • عدم استفاده از دخانیات
  • عدم برقراری رابطه جنسی تا پیش از 18 سالگی
  • برخورداری از تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم
  • انجام آزمایش پاپ اسمیر از 21 سالگی برای زنان
  • عدم برقراری رابطه با شرکای جنسی مختلف

تشخیص دیسپلازی رحم

درمان دیسپلازی در رحم

با توجه به پیشرفت علم و به کار بردن تکنولوژی در عرصه ی پزشکی، راه های متعددی به وجود آمده اند که می توان با استفاده از آن برای درمان دیسپلازی اقدام کرد. اما نمی توان گفت که شخص به طور حتمی درمان خواهد شد. به این خاطر که شدت بیماری هر کس با دیگری تفاوت دارد. با این حال درمان هایی که برای این بیماری وجود دارد بدین ترتیب هستند:

 

Cryosurgery کرایوسرجری

در این روش با استفاده از نیتروژن مایع که سرمای شدیدی دارد بافت را از بین می برند، در واقع این روش به نحوی بافت را منجمد می کند.

 

لیزر درمانی

زمانی از لیزر درمانی استفاده می شود که بیماری به سرطان تبدیل شده و ضایعه آن قابل رویت است.

 

حلقه الکتریکی جراحی برش (LEEP) 

زمانی که شخص به دیسپلازی مبتلا می شود؛ ناحیه ای از رحم که با این بیماری درگیر است تغییر شکل می دهد. در این روش با استفاده از حلقه الکتریکی بخش درگیر و قسمتی از بافت مجرای سرویکس برداشته می شوند. لازم به ذکر است که پس از استفاده از حلقه الکتریکی این امکان وجود دارد که شخص هرگز باردار نشود.

 

مخروط برداری از سرویکس

مخروط برداری از سرویکس به دو منظور تشخیص و درمان کاربرد دارد. بدین صورت که قسمتی از بافت رحم برداشته خواهد شد؛ سپس با انجام یکسری آزمایشات مشخص می شود که شخص بیمار است یا خیر یا این که بیماری او در چه مرحله ای قرار دارد.


همه چیز درباره‌ی تست پاپ اسمیر

 

دیسپلازی رحم دارای چند مرحله است؟

اگر تا به این قسمت از مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید؛ می دانید که دیسپلازی انواع مختلفی دارد. جالب است بدانید که حتی از مراحل متفاوتی نیز برخوردار است، مراحل آن شامل موارد زیر است:

 

دیسپلازی دهانه رحم خفیف

در صورتی که شخص به دیسپلازی خفیف مبتلا شود؛ در بسیاری از مواقع حتی می توان بدون نیاز به درمان، مشکلات موجود را برطرف کرد. البته باید تست پاپ اسمیر همچنان وجود داشته باشد تا از رفع آن مطمئن شد. البته این بدان معنا نیست که تمامی افراد با دیسپلازی خفیف به درمان نیاز ندارند. بلکه شرایط مختلفی همچون شدت بیماری و سن در این موضوع تاثیر به سزایی دارند.

 

دیسپلازی دهانه رحم متوسط

شدت این مرحله بیشتر از مرحله قبل است و زمانی به وجود می آید که دیسپلازی خفیف از دو سال قبل باقی مانده باشد، که در این حالت باید برای درمان اقدام کرد. نوع درمان را باید با مشورت پزشک مشخص کرد.

 

دیسپلازی دهانه رحم شدید

دیسپلازی شدید در واقع چیزی نزدیک به سرطان است و از دو مرحله قبل شدت آن بیشتر بوده که به مراقبت پیگیری بیشتر در جهت درمان و بهبودی نیاز دارد.

دیسپلازی رحم

چه عواملی باعث ابتلا به دیسپلازی رحم خواهد شد که نمی توان از آن ها پیشگیری کرد؟

در قسمت های قبل، مواردی را ذکر کرده‌ایم که باعث ابتلای شخص به دیسپلازی می شدند که با رعایت یکسری نکات، قابل پیشگیری بودند. اما بهتر است بدانید که موارد دیگری نیز وجود دارند که قابل پیشگیری و تغییر نخواهند بود. از جمله این آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از داروهای هورمونی که برای سقط جنین مورد استفاده قرار می گیرد، که در اصطلاح پزشکی به DSE شناخته می شود.
  • ژنتیک و وراثت، بدین معنا که در برخی خانواده ها داشتن سرطان رحم به صورت وراثتی بوده و در هر نسل ممکن است هر کسی به آن مبتلا شود.

دو مورد ذکر شده از جمله مواردی است که به هیچ وجه قابل تغییر و پیشگیری نخواهد بود و در صورت ابتلا تنها باید برای درمان اقدام کرد.

 

نتیجه گیری

دیسپلازی رحم یکی از بیماری هایی است که برای دهانه رحم به وجود می آید که دارای انواع مختلف با مراحل متفاوت است. این بیماری از راه های مختلفی می تواند برای شخص به وجود آید یا این که حتی به او انتقال پیدا کند. اما می توان به راحتی از طریق یکسری اقدامات پیشگیرانه از آن جلوگیری کرد. در صورتی که بیماری به وجود آمده باشد، دیگر اقدامات پیشگیرانه جوابگو نخواهد بود. بلکه باید در جهت درمان، وارد عمل شد. برای درمان نیز راه های مختلفی وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط شخص مناسب ترین نوع را پیشنهاد خواهد داد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.