تاریخ امروز3 آذر 1403
تغذیه با شیر مادر

شیر مادر بهترین غذای نوزادان

تغذیه با شیر مادر اهمیت زیادی هم برای حفظ سلامت مادر و هم حفظ سلامت نوزاد دارد. کودکان در زمینه‌های مختلف از جمله رشد و تکامل با هم تفاوت‌هایی دارند؛ که این خود باعث تمایز آنها از یکدیگر می‌شود. لذا در زمینه‌ی تغذیه با شیر مادر یکسان نخواهند بود و برای تغذیه باید به خصوصیات فردی آنها توجه شود. به همین دلیل است که تغذیه با شیر مادر علم و هنر محسوب می‌شود.

شیوه تغذیه شیرخوار ممکن است با افزایش سن او تغییر کند. در روزهای اول زندگی، بسیاری از نوزادان میل دارند زود به زود و برای مدت طولانی از پستان‌های مادر تغذیه کنند. این مکیدن‌ها به افزایش تولید شیرمادر کمک می‌کند. اگر شما به تازگی نوزادتان به دنیا آمده است؛ پیشنهاد می‌کنیم تا با خواندن این مقاله از اهمیت تغذیه با شیر مادر نیز آشنا شوید.

 

اهمیت تغذیه با شیر مادر

شیری که پستان‌ها در 2،3 روز اول پس از زایمان تولید می‌کنند؛ آغوز یا ماک یا کلستروم نامیده می شود. این شیر، غلیظ، زرد رنگ و یا به رنگ روشن و سرشار از مواد ایمنی بخش است و نوزاد را در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کند. به حدی که آن را اولین واکسن نوزاد می نامند. شیر مادر بهترین غذا و راه تغذیه‌ای برای نوزادان است. وجود حداقل 400 ماده مغذی در کنار هورمون‌ها و ترکیبات مبارز با بیماری در شیر مادر وجه تمایز آن با شیر خشک ایجاد خواهد کرد.

شیر مادر با ارزش غذایی بالا به هنگام رشد، نیازهای کودک شما را هم برطرف خواهد کرد. بهبود رشد شناختی کودک شما و همچنین هوشمندی کودکان، تا حدود زیادی توسط تغذیه با شیر مادر امکان می پذیرد. ابتلای نوزادان به بیماری‌ها در سال‌های ابتدایی زندگی کاهش می‌یابد. در صورتی که منحصراً با شیر مادر تغذیه کنند. شیردهی به نوزادان و کودکان برای برخی مادران آسان و راحت و برای برخی دیگر بسیار دشوار خواهد بود.

تغذیه از شیر مادر

مزایای و فواید استفاده از شیر مادر برای کودک

  • احتمال مرگ و میر ناشی از بیماری‌های کودکان را کاهش می‌دهد.
  • تمام نیازهای نوزاد را در 6 ماه اول تولد، به غذا و مایعات را به تنهایی تامین می‌کند. هنگام شروع تغذیه تکمیلی (پس از پایان 6 ماهگی) نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. به طوری که در سال اول زندگی، غذای اصلی شیرخوار محسوب شده و در سال دوم نیز یک سوم نیازهای تغذیه‌ای کودک را با بهترین کیفیت فراهم خواهد کرد.
  • تغذیه با شیر مادر، بهترین الگوی رشد و تکامل کودکان را فراهم می‌کند.
  • عوامل ضد عفونت موجود در این مایع بی‌نظیر، از بسیاری بیماری‌های مرتبط به شیرخوار چون آسم، اگزما، آلرژی، عفونت گوش، اسهال و عفونت‌های گوارشی و تنفسی و ... حفاظت می‌کند.
  • دوران بزرگسالی با کاهش احتمال بیماری و عوارض‌های چاقی، بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون بالا، انواع سرطان، دیابت و ... در صورت تغذیه ابتدایی نوزادان با شیر مادر همراه خواهد بود.
  • شیر هر مادری برای فرزند خودش بهترین است و ترکیب آن براساس تغییر نیازهای شیرخوار برحسب سن و حتی در هر وعده تغییر می‌کند. شیر روزهای اول یا آغوز، حاوی عوامل ضد عفونت بسیاری برای محافظت نوزاد در برابر بیماری‌ها است. چرا که هنوز سیستم ایمنی او تکامل نیافته است.
  • به رشد و تکامل فک و صورت کمک کرده و از پوسیدگی دندان پیشگیری خواهد کرد.
  • امکان تکلم بهتر، هوش بالاتر و کسب مهارت‌های تکاملی و تحصیلی بهتر را در آینده فراهم می‌کند.
  • تامین کننده‌ی گرما، صمیمیت، نزدیکی و تماس مادر و فرزند است. با بهره مندی از شیر مادر و برقراری پیوند عاطفی مستحکم و متقابل مادر و شیرخوار، به تکامل روحی و شناختی کودک کمک می‌شود. همچنین بهترین عامل سلامت عمومی و رشد و تکامل او است. این کودکان در آینده از تعادل روانی مناسب‌تری برخوردار خواهند بود.

خوردن این غذاها در دوران شیردهی ممنوع!

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

مزیت تغذیه از شیر مادر برای مادران

موثرترین و طبیعی‌ترین راه پی بردن به نیازهای کودک و بر آورده شدن آنها، تغذیه با شیرمادر است. گام‌های ابتدایی یادگیری شیوه مادری، با شیر دهدهی آغاز می‌گردد. همچنین:

  • برقراری ارتباط و احساسات نزدیک با کودک در دوران شیردهی، از لحاظ روانی مفید بوده و نیازهای روانی و عاطفی مادر نیز برطرف خواهد شد.
  • برخی بیماری‌ها در دوران شیردهی از دیابت، کم خونی، پوکی استخوان و شکستگی گردن استخوان ران مادر، در سنین سالمندی و سرطان پستان و تخمدان جلوگیری خواهد کرد. با شیردهی و تاخیر در شروع قاعدگی، بارداری مجدد پس از زایمان به تعویق خواهد افتاد.
  • مادر می‌تواند اضافه وزن ناشی از دوران بارداری را زودتر کاهش دهد.

رفتارهای بهداشتی مادر توسط تغذیه با شیر مادر تقویت خواهد شد. مانند:

  • عدم کشیدن سیگار
  • حس تندرستی بالا
  • مراقبت و ایجاد کننده‌ی محیط پرنشاط.

تغذیه با شیر مادر

چالش‌های شیردهی مادر و نوزادان

همانطور که پیش از این گفته شد، شیردهی برای برخی مادرها همراه با تلاش بیشتری است. بنابراین صبر و شکیبایی برای شیردهی و تغذیه با شیر مادر، برای نوزادان مفید خواهد بود. این تعهد برای مادران، به خصوص در ابتدا که نوزادان دائماً گرسنه هستند؛ بسیار بزرگ است. در طول روز مادر با شیردهی، برخی از فعالیت‌های روزمره، کار، گردش یا مسافرت دشوار می‌گردد. با توجه به اینکه شیر مادر نسبت به شیر خشک، سریع‌تر هضم شده، نوزادان با تغذیه شیر مادر، تغذیه زودتر گرسنه می‌شوند. بنابراین هفته‌های اول مادر باید دو یا سه ساعت درمیان (شاید کمتر یا بیشتر)، نوزاد خود را زود به زود شیر دهد.


بهترین لیست غذای کودک شش ماهه

 

نتیجه گیری

شیر مادر، ماده غذایی بی بدیلی است که در کنار تامین همه نیازهای غذایی و جسمی نوزاد از بدو تولد تاثیر انکار ناپذیری در رشد روانی و عاطفی او دارد. این موضوع باعث می‌شود که پیوندی عمیق میان مادر و نوزاد را شکل می دهد. همچنین تغذیه با شیر مادر، از فرزند در برابر بسیاری از بیماری های عفونی و مزمن محافظت می کند و رشد حسی و شناختی او را ارتقا می دهد. علاوه بر این، تاثیرات مثبتی مانند پیشگیری از بسیاری از بیماری های زنان به ویژه سرطان تخمدان، از جمله مواردی است که نمی توان نادیده گرفت.

اما برای این که شیردهی موفق طی این دوران صورت گیرد، سازمان بهداشت جهانی و یونیسف توصیه های مهمی را به صورت چارچوب کلی ارائه داده اند که آغاز شیردهی از زمان تولد نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر طی شش ماه نخست زندگی، شیردهی در هر نوبت تقاضای نوزاد و استفاده نکردن از شیشه شیر و پستانک مهم ترین آن ها است. امیدواریم به مطالب ذکر شده، به مادران شیرده کمک کند تا به تغذیه و نوع شیر خود اهمیت بیشتری بدهند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.