تاریخ امروز3 آذر 1403

یادگیری در خواب هم ممکن است

خواب خوب می تواند نقش به سزایی در یادگیری افراد به همراه داشته باشد. علاوه بر آن، طبق تحقیقاتی که در سال های اخیر تا کنون در این زمینه انجام شده، مغز از توانایی عجیبی برای تثبیت آموخته ها و یادگیری مطالب در طی خواب برخوردار است. با این وجود مکانیسم دقیق و صدرصدی در مورد یادگیری در خواب و رخداد های موجود در آن تا کنون عنوان نشده است. ایده هایی که در این باره وجود دارد، ذهن هنرمندان و دانشمندان را درگیر خود کرده، تا نهایتا بتوانیم خلاقیت و بهره وری خود را با یادگیری همه چیز در خواب بهبود ببخشیم.

 

احتمال یادگیری انسان در زمان استراحت مغز

همان گونه که می دانید خواب، یکی از واجب ترین کار ها برای دست یابی به بدنی سالم است. طبق مشاهدات صورت گرفته، هر انسانی حدودا یک سوم زندگی خود را در خواب می گذراند. توجه داشته باشید که حتی قدرتمند ترین دستگاه های مکانیکی که تا کنون ساخته شده اند، پس از گذشت مدتی از کار کردن نیاز به خاموشی دارند. بدن انسان از نظر قدرت، تا حدی ضعیف تر از سایر دستگاه های مکانیکی ساخته شده است و نیاز به استراحت دارد.

اما دانشمندان در تلاش اند، تا بتوانند راهکار هایی را مورد استفاده قرار دهند که طبق آن بتوان هنگام استراحت نیز مغز را همچنان فعال نگه داشته تا به یادگیری خود ادامه دهد. مسلماً یادگیری مطالب آموزشی، برای هر فردی سخت است. علاوه بر آن، مشغله کاری موجب شده تا افراد زمان کافی برای یادگیری آن ها را نداشته باشند. از این رو بهره گیری از روش یادگیری در خواب می تواند همچون معجزه کمک کننده باشد.

شایان ذکر است که امکان یادگیری همه چیز در خواب بدین معنا نیست که انسان بتواند بدون اطلاع از موضوع مورد نظر و هیچ پیش زمینه ای در این رابطه، بتواند آن را در خواب به طور کامل فرا گیرد. در واقع استفاده از این روش می تواند به شما در افزایش یادگیری مطالب آموخته شده و تثبیت هر چه بهتر آن ها در ذهن کمک کند. جالب است بدانید افرادی که حافظه ضعیفی دارند با استفاده از این روش می توانند نسبت به تقویت حافظه و تثبیت مطالب آموزشی در ذهن خود اقدام نمایند.

یادگیری در خواب

بهترین زمان و روش یادگیری در خواب

در صورتی که به دنبال این موضوع هستید که چه ساعاتی از خواب می تواند میزان اثر بخشی یادگیری را افزایش دهد باید گفت که ساعات اولیه ای که بدن به حالت استراحت و خواب می رود بهترین تایم برای یادگیری آموزش های مختلف است. در این باره برای این که بتوانید همواره مغز را فعال نگه داشته و در خواب نیز یادگیری خود را افزایش دهید، بهتر است پیش از خواب مطالبی که باید در ذهن شما تثبیت شوند را مرور کنید.

در صورتی که بتوانید از فایل های صوتی آموزش دهنده، پیش از خواب استفاده کنید؛ می توانید میزان یادگیری در خواب را افزایش داده و مطالب مورد نظر را در ذهن خود تثبیت کنید. چرا که در این لحظات ذهن شما آمادگی بیشتری برای حفظ مطالب در خود دارد. برخی از افراد بر این باورند که آموزش مطالب هنگامی که انسان به حالت استراحت رفته است، امکان پذیر نخواهد بود. چرا که تحقیقات صورت گرفته در این باره طی سال های اخیر انجام شده و طولانی مدت نبوده است. به همین منظور بسیاری از افراد آن را بی پایه و اساس می دانند.

اما همان گونه که می دانید؛ استفاده از این روش حتی اگر هیچ گونه تاثیری بر مغز و میزان یادگیری شما نداشته باشد، در مقابل هیچ گونه ضرری نیز به شما وارد نمی کند. پس چه بهتر است که این فرصت و اجازه را به مغز خود بدهید، چه بسا ادامه این روش بتواند تاثیر به سزایی را بر یادگیری و خواب مفید برای شما به همراه داشته باشد.


دلایل ایجاد اختلال حواس پرتی


 

تاثیر خواب کم در میزان یادگیری

انسان در طول روز، زمان زیادی را برای مطالعه کردن و یادگیری موضوعات مختلف اختصاص می دهد. اما این موضوع نیز ممکن است برای همه پیش آمده باشد که هنگام مطالعه همزمان حواسشان به موضوعات دیگر پرت شود و این به معنای عدم تمرکز هنگام مطالعه است. عدم تمرکز در تمام دانش آموزان و دانشجویان یک مشکل شایع و اساسی بوده که ممکن است آن ها را مجبور به شب بیداری کند. در صورتی که این اتفاق به صورت مداوم رخ بدهد، نتایج شب بیداری ها کاملا برعکس خواهد شد. چرا که ذهن برای یادگیری بیشتر نیاز به استراحت دارد و ممکن است نهایتا منجر به افسردگی فرد شود.

در حقیقت، هنگامی که شما علاوه بر تلاش برای یادگیری، خواب کافی نیز داشته باشید؛ بسیار موفق تر ظاهر خواهید شد. علاوه بر آن مسئله مشخصی که وجود دارد، این است که پس از آموزش مطالب جدید، مغز در خواب، تمام این مطالب را تجزیه و تحلیل کرده و نهایتا آن را تثبیت می کند. بر این اساس، می توان گفت که خواب کافی می تواند کمک بیشتری به شما در یادگیری داشته باشد. هنگامی که ذهن خسته باشد، نمی تواند تمرکز کند و همه می دانند که بدون داشتن تمرکز یادگیری تا حدی سخت و طاقت فرسا است.

یادگیری در خواب

خواب چه نقشی در حافظه و یادگیری دارد؟

جالب است بدانید هنگامی که به خواب می روید؛ تمام اعضای بدن شما به جز مغز، به حالت استراحت و ریکاوری خواهند رفت. اما در این میان مغز استثنا بوده و در خواب به فعالیت خود ادامه می دهد. طی مطالعات صورت گرفته در این باره مشخص شده که مغز انسان هنگام خواب نیز در حال پردازش اطلاعات است. این موضوع می توان بدین معنی باشد که حتی هنگام استراحت نیز مغز می تواند به یادگیری در خواب ادامه داده و اطلاعاتی را به حافظه منتقل کند.


عملکرد مغز بر دست مخالف


این موضوع بدین معنی است که مغز می تواند مواردی که در گذشته آن ها را فرا گرفته را به بخش هایی از حافظه انتقال دهد. در حقیقت هنگامی که شما می خوابید مطالبی که در طی بیداری فرا گرفته اید وارد ذهن شده و جای ثابتی را برای خود پیدا می کند.

 

نتیجه گیری

از مسائلی که تا کنون در این مقاله عنوان شد، می توان نتیجه گرفت که خواب می تواند تاثیر به سزایی در انتقال مطالب آموزش دیده به مغز را داشته باشد و نقش اساسی را در تثبیت بیشتر و بهتر آن در ذهن شما ایفا کند. همان طور که مطالعه کرده اید؛ این مطالب تنها مختص به شب امتحان نبوده و برای افزایش سطح یادگیری در خواب ، بهتر است که در تمام طول سال از این روش بهره گیری کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.