علت تپش قلب میتواند یک زنگ هشدار برای شما باشد. تپش قلب به صورتهای گوناگون نظیر کوبیدن، لرزیدن ، تپیدن و … احساس میشود. تپش قلب در افراد ممکن است با رخ دادن ضربانی غیرعادی اغلب در قفسه سینه، گردن یا گلو نیز همراه باشد. برخی ذکر میکنند که قلبشان هری میریزد یا بعضی میگویند که قلبشان چند دقیقه تاپ تاپ میزند و دوباره به حالت عادی برمیگردد. در برخی نیز تپش قلب به صورت دائم احساس میشود. احساس تپش قلب، همیشه به معنی سرعت بالای ضربان قلب (تاکی کاردی) نیست. به طوری که در سرعت ضربان خیلی پایین (برادی کاردی) هم ممکن است احساس تپش قلب وجود داشته باشد. تپش قلب ممکن است بیانگر یک بیماری جدی باشد یا اهمیت چندانی نداشته باشد. به همین دلیل ما امروز قصد داریم علت تپش قلب را بررسی کنیم و راههای درمان آن را معرفی نماییم.
تپش قلب و اهمیت آن
تپش قلب برای هر کس ممکن است اتفاق بیفتد که به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما گاهی این مسئله به این سادگی قابل توجیه نیست و لازم است که به پزشک مراجعه کنید. برای اینکه بتوانید تشخیص درستی میان علت تپش قلب در شرایط مختلف داشته باشید؛ دانستن نکاتی در مورد آن و همچنین علل تپش لازم و ضروری است.
ساختار قلب به مانند یک تلمبه عضلانی است که خون را از قسمتهای مختلف به درون خود میکشد و آن را به سمت کلیهها برای گرفتن اکسیژن جاری میکند. بر اساس آمار و ارقام، قلب شما در طول عمرتان نزدیک به 300 میلیون لیتر خون پمپاژ میکند. تپش را میتوان به حالتی گفت که در آن، فرد به صورت کاملاً مشهود ضربان قلب خود را احساس میکند. این حالت در واقع نیاز به بررسی بیشتر و کشف علت آن دارد.
علائم و نشانههای تپش قلب
تپش ممکن است همراه با علائمی مانند
- درد در قفسه سینه
- غش
- تنگی نفس
- و سرگیجه باشد.
در این مواقع لازم است؛ سریعاً به پزشک مراجعه کنید. در بیشتر موارد علت تپش قلب تغییر رفتار روزمره یا احساسی است. مهمترین ابزارهایی که پزشکان برای کشف علت تپش از آن استفاده میکنند الکتروکاردیوگرام ECG، هولتر مانیتورینگ و اکوکاردیوگرام است.
محرک تپش قلب چیست؟
همانطور که مطالعه کردید؛ تپش قلب میتواند به عوامل گوناگونی بستگی داشته باشد و یک عامل تنها دلیل بروز آن نیست. در این قسمت برخی از مهمترین عوامل تپش را به صورت یکجا برای شما لیست کردیم تا بتوانید در میان این رفتارها علت تپش خودتان را کشف کنید. این عارضه به عوامل مختلفی بستگی دارد که علت اصلی آن را باید توسط پزشک تایید شود:
- استرس اصلیترین علت تپش قلب
- کم آبی
- کمبود پتاسیم
- قند خون پایین
- کافئین زیاد، مصرف الکل
- مصرف نیکوتین زیاد
- ورزشهای هوازی
- ایستادن در هوای گرم
- بلع غذا
- تب شدید
- افتادگی دریچه میترال
- کم خونی
- ناهماهنگی تیروئیدی
- بارداری
- یائسگی
- مشکلات گوارشی
- مصرف داروهای افزایش دهنده ضربان قلب؛ همانند آمفتامینها، آنتیبیوتیکها، هورمونهای بدنسازی
- رژیمهای غذایی
روشهای تشخیص علت تپش قلب
برای بررسی خطرناک بودن یا نبودن تپش قلب باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. اگر ضربان قلب شما در اثر دویدن، مصرف کافئین، اضطراب و عوامل مشهور دیگر برای تپش قلب دچار نوسان میشود، میتوان به طور قطع اعلام کرد که شما دچار تپش نیستید.
اما اگر تپش شما در این حالتها به همراه علائم دیگری به مانند کاهش فشارخون، سرگیجه و صرع باشد؛ لازم است که پزشک خودتان را در جریان قرار دهید. بهترین کاری که پزشک برای شما در این حالت میتواند انجام دهد؛ استفاده از دستگاه نوار قلب است.
پزشک با بررسی نوار قلب متوجه خواهد شد که دقیقاً مشکل از فعالیت شما بوده است یا دچار تپش قلب هستید. اگر تپش شما به صورت روزانه و ساعتهای غیرعادی است، استفاده از دستگاه هولتر مانیتورینگ توسط پزشک توصیه خواهد شد. این دستگاه ضربان قلب شما را در 24 ساعت ثبت و به پزشک گزارش میکند تا او از وضعیت قلب شما آگاه شود. شما در ثبت نتایج دخالت دارید و باید زمانهایی که قلبتان شروع به افزایش یا کاهش تپش میکند گزارش کنید.
درمانهای خانگی تپش قلب
اگر تپش در شما به واسطه انجام فعالیتهای ورزشی، خوردن مواد غذایی و همچنین تغییرات خلق و خونی به وجود میآید و علائم جانبی دیگری به مانند غش کردن، تنگی نفس، درد در ناحیه قفسه سینه ندارد، میتوانید از درمانهای خانگی برای کاهش تپش استفاده کنید. بهترین درمانهای خانگی در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد:
آب سرد بخورید
شاید باورتان نشود؛ اما خوردن یک آب سرد میتواند به میزان زیادی تپش شما را کنترل کند. زمانی که آب سرد وارد مری شما میشود، مری فشار زیادی به قلب وارد میکند و ریتم آن را به حالت ابتدایی خود بازمیگرداند. در مورد گرفتن دوش آب سرد کمی با احتیاط عمل کنید. تغییر ناگهانی در سیستم عصبی بدن شما ممکن است شک زیادی به قلب و تغییر ضربان ناگهانی آن وارد کند که در نهایت منجر به سکته قلبی میشود.
لذا اگر میخواهید از آب سرد برای کاهش دادن ضربان قلب خود استفاده کنید، بهتر است آب سرد را اندک اندک روی سر خود بریزید.
منیزیم بدن را تامین کنید
همانطور که در بالا اشاره کردیم؛ کمبود مواد الکترولیتی میتواند منجر به بروز تپش شود. منیزیم یکی دیگر از مواد الکترولیتی است که شما میتوانید آن را با خوردن آجیل، اسفناج، میوههای خشک، تخم کدو، اووکادو، ماست کم چرب، شکلات تلخ و کینوآ تامین کنید. اگر پزشک شما برای درمان تپش قلب از مکملهای منیزیمی استفاده میکنید، هیچ وقت آنها را فراموش نکنید.
موز بخورید
گاهی اوقات علت تپش قلب میتواند نبود مواد معدنی و مغذی به مقدار کافی در سیستم عصبی باشد. قلب، به عنوان یک ماهیچه با استفاده از ضربانهای عصبی کار میکند و در صورتی که مقدار انتقال دهندههای عصبی کافی در آن نباشد، انتقال پیامهای عصبی با مشکل مواجه میشود. از این رو خوردن مواد غذایی به مانند موز میتواند کمک خوبی برای افزایش الکترولیت خون از جمله پتاسیم آن باشد.
نفس عمیق بکشید
اگر حس میکنید که ضربان قلب شما به صورت غیرعادی بالا رفته است، چند نفس عمیق به روشی که در ادامه خواهید خواند؛ بکشید تا زودتر ضربان قلب عادی داشته باشید. برای کاهش ضربان قلب توسط تنفس عمیق به این صورت عمل کنید:
- چهار زانو روی زمین قرار بگیرید.
- دهان خود را بسته نگه دارید و با بینی شروع به کشیدن نفس کنید؛ به صورتی که ریههایتان کاملاً پر شود.
- حال هوا را به بیرون بفرستید.
- این کار را برای چندین بار پشت سر هم انجام دهید و مطمئن باشید که تپش قلب کمتر خواهد شد.
نتیجه گیری
آنچه که مطالعه کردید بخشی از مطالبی بود که هر کسی باید در مورد تپش قلب و علت آن میدانست بود. درمانهای خانگی برای تپش قلب، مخصوص کسانی که در اثر انجام فعالیتهای روزانه یا محرکهای خاص دچار کاهش یا عموماً افزایش ضربان قلب میشوند، است. اما اگر بیش از حد دچار تپش قلب میشوید و این عارضه با عوامل دیگری همراه است؛ باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی را بیابید و آن را کنترل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید