تاریخ امروز3 آذر 1403
قوز قرنیه

بیماری قوز قرنیه چیست؟

قرنیه که یکی از اجزای چشم به شمار می آید؛ گاهی دچار بیماری هایی می شود. یکی از بیماری هایی که در برخی افراد به وجود می آید قوز قرنیه است. مانند تمام بیماری ها که یکسری علائم و عوارض به همراه دارد یا بر اثر شرایط خاص به وجود می آیند؛ این بیماری نیز چنین است. در ادامه هر آنچه که باید در رابطه با این بیماری بدانید را برای شما مورد بررسی خواهیم کرد.

 

قوز قرنیه به چه بیماری گفته می شود؟

قوز قرنیه یا در اصطلاح پزشکی کراتوکونوس ( Keratoconus )به یک پدیده ی غیر التهابی گفته می شود که در اکثر مواقع هر دو چشم را تحت تاثیر قرار می دهد. چشمی که به این بیماری مبتلا شود، قرنیه آن نازک و مخروطی شکل می شود. همانطور که می دانید قرنیه چشم ها در حالت عادی باید کروی باشند. پس زمانی که به مخروطی شکل تغییر حالت دهند، مشکلاتی را برای شخص به وجود می آورند. زیرا دیگر حالت طبیعی خود را از دست داده اند. نزدیک بینی و آستیگماتیسم از شایع ترین مشکلات هستند.

 

نحوه ی تشخیص بیماری قوز قرنیه به چه شکل است؟

چشم پزشک برای این که بتواند بیماری شما را تشخیص دهد؛ ابتدا به سابقه پزشکی و خانوادگی می پردازد؛ سپس چشم را بررسی می کند. راه های که برای بررسی چشم وجود دارد به شرح زیر است:

 

بازتاب چشم

در آزمایش بازتاب چشم، پزشک با استفاده از یکسری ابزارهای خاص به بررسی چشم بیمار می پردازد تا بینایی را مورد سنجش قرار دهد. در برخی مواقع از بیمار خواسته می شود تا دستگاهی که لنزهای متفاوتی دارد را مورد استفاده قرار دهد. اما وسیله ی دیگری که ابزار دست است نیز برای معاینه چشم وجود داشته که رتینو اسکوپ نام دارد.

قوز قرنیه

معاینه لامپ

همانطور که از نام آن پیداست در این آزمایش با استفاده از یک لامپ وضعیت چشمان بیمار مشخص می شود. این لامپ به صورت یک پرتو عمودی به چشم تابانده خواهد شد؛ سپس دکتر با استفاده از یک میکروسکوپ ضعیف شکل قرنیه را مشاهده می کند. گاهی با توجه به شرایط چشم بیمار برای این که قرنیه بازتر شود، دکتر از یک قطره ی چشمی در چشم بیمار می ریزد، با استفاده از این قطره پشت چشم به خوبی مشخص خواهد شد.


ناخنک چشم چیست؟


 

کراتومتری

در روش کراتومتری پزشک با متمرکز کردن یک دایره نور روش چشم بیمار وضعیت قرنیه و شکل پایه آن را مشاهده خواهد کرد.

 

طرح کامپیوتری

دقیق ترین روشی که با استفاده از آن می توان بیماری قوز قرنیه را تشخیص داد طرح کامپیوتری است. در این روش از تست های عکاسی ویژه ای مثل توموگرافی مختلط اپتیک و توپوگرافی قرنیه استفاده می شود. دقت بالای طرح کامپیوتری به قدری است که حتی می تواند ضخامت قرنیه را مشخص کند.

 

برای درمان قوز قرنیه چه راهکارهایی وجود دارد؟

پس از آن که پزشک معاینات لازم را انجام داد؛ حالا مناسب ترین درمان را به بیمار ارائه می کند. راه های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که در ادامه نام برده شده اند:

 

لنزها

لنزها خود به چند دسته تقسیم می شوند که به شرح زیر هستند:

 

عینک یا لنزهای نرم 

این نوع از عینک ها برای کسانی مناسب است که نمی توانند به خوبی ببینند و بینایی آن ها تار است. اما این درمان ثابت نیست و باید با هر بار تغییر شکل قرنیه عینک آن ها نیز تغییر کند. لنزهای تماسی سخت درمان دیگری است که در نظر گرفته می شود. افرادی که از این نوع لنزها استفاده کرده اند رضایت کافی از آن ها دارند، هر چند که در ابتدای درمان احساس ناخوشایندی را به شخص می دهند. جالب است بدانید که می توان آن را با قرنیه تنظیم کرد.

قوز قرنیه

لنزهای هیبرید

برخلاف لنزهای دیگر که تماما سفت هستند؛ این لنزها تنها در مرکز سخت بوده و اطراف آن بسیار نرم است. به همین جهت استفاده از آن احساس بدی را به همراه ندارد.

 

لنز اسکلرال

در صورتی که پزشک تشخیص دهد که بیمار قوز قرنیه پیشرفته ای دارد؛ ممکن است لنز اسکرال را برای او تجویز کند. این لنزها دقیقا مشابه با لنزهای سنتی مورد استفاده قرار می گیرند؛ یعنی باید در سفیدی چشم قرار گرفته تا بدون لمس در قرنیه قرار بگیرند. لازم به ذکر است که استفاده از لنزهای درمانی بسیار حساس است. زیرا باید دائما درون چشم باشند؛ پس پیش از شروع درمان به سراغ یک پزشک مجرب بروید. در صورتی که یک لنز با چشم شخص سازگاری نداشته باشد به قرنیه آسیب می زند.

 

عمل جراحی

چنانچه وضعیت بیمار بسیار حاد تشخیص داده شود؛ باید برای جراحی های مربوط به قرنیه اقدام کند. به طور مثال اگر زخم قرنیه، نازک شدن قرنیه و… داشته باشید و لنزها تاثیری بر بهبودی شما نداشته باشند. بایستی یکی از عمل های زیر را انجام دهید:

 

درج قرنیه

منظور از درج قرنیه این است که پزشک با استفاده از یکسری ابزار خاص قرنیه شما را باز کرده و قطعات پلاستیکی کوچک شفاف یا نیمه شفافی را درون آن قرار می دهد؛ با این کار مخروطی بودن قرنیه برطرف و صاف می شود. علاوه بر رفع نقص ظاهر قرنیه بینایی را نیز بهبود می دهد. از مزیت هایی که این عمل جراحی دارد، می توان به نرم تر کردن قرنیه، کاهش روند پیشرفت، کاهش نیاز به پیوند قرنیه و تقویت بینایی اشاره کرد. لازم به ذکر است که این عمل موقت بوده به این دلیل که قابل برداشته شدن است که البته خطراتی مثل عفونت یا آسیب دیدن چشم نیز به همراه دارد.


از لنزهای چشمی چگونه استفاده و نگهداری کنیم؟


 

پیوند قرنیه

پیوند قرنیه یا در اصطلاح پزشکی کراتوپلاستی به جراحی بخشی ضخیم از قرنیه گفته می شود که جایگزین قرنیه ناسالم می شود. به بیان دیگر این که قرنیه بیمار که ضخامت داشته و معیوب است را برداشته و به جای آن بافت اهدا کننده را جایگزین می کنند. توجه داشته باشید که بازیابی این روش بسته به شرایط بیمار گاهی تا یک سال هم به طول می انجامد، حتی گاهی لازم است که بیمار برای مدتی از لنزهای تماسی سفت و سخت استفاده کند تا بتواند سلامتی کامل را به دست آورد.

قوز قرنیه

نتیجه گیری

قوز قرنیه به بیماری گفته می شود که قرنیه شخص از حالت کروی به مخروطی تغییر شکل می دهد. شخصی که به این بیماری دچار می شود، نمی تواند به خوبی ببیند. روش های زیادی برای بهبودی و حتی سلامت کامل وجود دارد. هر یک از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند که پزشک با توجه به شرایط بیمار بهترین روش را انجام می دهد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.