تاریخ امروز3 آذر 1403
کمبود هورمون رشد در کودکان

تاثیرات کمبود هورمون رشد در کودکان

بدن تمامی انسان ها هورمون های مختلفی دارد که هر یک از آن ها وظیفه ی خاصی را انجام می دهند. یکی از این هورمون ها که به هورمون رشد شناخته می شود؛ وظیفه ی رشد اندام های مختلف بدن را بر عهده دارد. با کم شدن این هورمون در بدن شخص دچار یکسری مشکلات خواهد شد که کوتاهی قد و ضعیف بودن استخوان ها از شایع ترین مشکلات در این رابطه است. در صورتی که میزان ترشح هورمون رشد در بدن کم شود؛ علائمی را به همراه دارد که در این صورت باید به پزشک مراجعه نمایید. مقاله ای که پیش رو دارید در خصوص کمبود هورمون رشد در کودکان است. پس مطالعه ی آن می تواند به والدین کمک کند تا مراقب هورمون رشد فرزند خود باشند.

 

هورمون رشد چیست؟

استوماتوتروپین یا هورمون رشد به هورمونی گفته می شود که در بدن وظیفه ی رشد، نمو و احیا را بر عهده دارد. در این هورمون پیتیدی 191 آمینو اسید وجود دارد. همه ی این آمینو اسیدها با هم یک پلی پیتید تک رشته ای را به وجود می آورد. عملکرد آن ها اینگونه است که هورمون رشد در سلول های استوماتوتروپیک ایجاد شده و در غده هیپوفیز قدامی ذخیره می شوند. در واقع غده ی هیپوفیر در این جا مسئول آزاد کردن یا بهتر است بگوییم ترشح این هورمون است.

 

هورمون رشد چه تاثیراتی روی بدن دارد؟

هورمون رشد که در غده ی هیپوفیز ذخیره و ترشح می شود؛ در دو صورت مستقیم و غیر مستقیم می تواند بر بدن تاثیر داشته باشد. زمانی که هورمون گیرنده های اختصاصی در سلول ها را مورد هدف قرار می دهد و بر روی آن ها عمل می کند؛ در واقع در حال اثر گذاری مستقیم است. به عنوان مثال سلول های چربی در بدن برای این که تری گلیسرید موجود در خون را کاهش دهند، دارای یکسری گیرنده ها هستند. این گیرنده ها باید مستقیما توسط هورمون رشد تحریک شوند. از این رو می توان گفت که اگر هورمون رشد در بدن به میزان لازم ترشح شود؛ چربی ها در خون گردش پیدا کرده و در نتیجه احتمال ابتلا شخص به چربی خون کاسته می شود.

اثرات غیر مستقیم آن اینگونه است که به واسطه ی هورمون دیگری که در کبد است و فاکتور رشد انسولین یا IGF – 1 نام دارد ترشح می شود. هورمون IGF – 1 پس از این که روی سلول های مختلف اعمال شود باعث تحریک و رشد بافت های بدن می شود. علاوه بر آن، تحریک استئوبلاست و کندروسیت رشد استخوان ها را نیز بر عهده دارد.

کمبود هورمون رشد در کودکان

کمبود هورمون رشد در کودکان چه علائمی به همراه دارد؟

بسته به شرایط کودک ممکن است هر یک از آن ها علائم مختلفی داشته باشند. سن و شدت نقص در این میان تاثیر مستقیمی بر میزان ترشح هورمون رشد دارند.

کسانی که به کمبود هورمون رشد دچار هستند؛ معمولا در سال های اوایل زندگی خود هیچ نشانه یا علائمی ندارند. بلکه رشد آن ها کاملا طبیعی نیز محسوب می شود. اما در برخی از آن ها که جز استثنائات محسوب می شوند؛ قند خون پایین و رنگ زرد پوست مشاهده می شود.

کودکانی که کمبود هورمون رشد دارند؛ هم در اوایل و هم در اواخر کودکی سرعت رشد پایینی دارند. این سرعت رشد با همسالان و میانگین رشد آن ها مقایسه می شود. از دیگر علائمی که کمبود هورمون رشد در کودکان را نشان می دهد؛ می توان به چاقی و کوتاهی قد آن ها اشاره کرد.

علائم دیگر آن ضعیف بودن رشد استخوان ها در وسط صورت، مثل تیغه ی بینی است. با تمام این اوصاف کمبود این هورمون در بدن، تنها روی قد آن ها تاثیر منفی دارد و در هوش آن ها هیچ اختلالی ایجاد نمی کند. از این رو می توان گفت که کودکانی با سطح پایین هورمون ترشح زندگی کاملا عادی را تجربه می کنند.


چه میوه هایی برای کودکان مفید هستند؟

 

کمبود هورمون رشد در کودکان به چه علت است؟

بر اساس تحقیقات به دست آمده، کمبود این هورمون به طور کلی به دو دسته ی مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شود. شرح آن ها بدین صورت است:

 

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

کمبود هورمون رشد به صورت مادرزادی

جهش ژنتیکی، نامتعارف بودن غده ی هیپوفیز و هیپوتالاموس که پیش از تولد در بدن کودک شکل می گیرند. از جمله دلایل کمبود هورمون رشد به صورت مادرزادی است.


ویژگی های یک انیمیشن مناسب برای کودکان

 

کمبود هورمون رشد به صورت اکتسابی

پس از تولد نیز کودک ممکن است دچار کمبود هورمون رشد شود. از جمله دلایل اکتسابی آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نداشتن تغذیه مناسب
  • کم کاری غده ی تیروئید
  • آسیب رسیدن به سر
  • داشتن اختلال در دستگاه گوارش
  • وجود بیماری های خود ایمنی
  • داشتن تومور در غده ی هیپوفیز یا هیپوتالاموس
  • انجام روش های پرتو درمانی برای درمان سرطان سر
  • ابتلا به بیماری ها و عفونت های غده ی هیپوفیز یا هیپوتالاموس

کمبود هورمون رشد در کودکان

آیا می توان کمبود هورمون رشد در کودکان را درمان کرد؟

خوشبختانه با پیشرفت علم می توان بسیاری از مشکلات و بیماری ها را درمان یا کنترل کرد. کمبود هورمون رشد نیز جزو مشکلات قابل حل به شمار می آید. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که هورمون رشد در بدن کودک کم است؛ با تزریق هورمون رشد مصنوعی، سعی می کند جایگزینی برای هورمون به صورت طبیعی پیدا کند. این درمان ممکن است تا سن بلوغ ادامه داشته باشد. اما از سنین کم تزریق آن با دز پایین انجام می شود و رفته رفته میزان آن با توجه به نیاز بدن افزایش می یابد.

 

نتیجه گیری

هورمون رشد یکی از هورمون های بسیار حیاتی است که از آغاز خلقت تا زمانی که شخص رشد می کند و در سن رشد قرار دارد؛ در بدن ترشح می شود. این هورمون در غده ی هیپوفیز قدامی وجود دارد. ترشح آن به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. در صورتی که کمبود هورمون رشد در کودکان وجود داشته باشد؛ فرزندتان دچار چاقی، کاهش رشد تیغه ی بینی و کوتاهی قد خواهد شد. علل کمبود این هورمون در بدن می تواند به سبب وجود مشکلات مادرزادی و یا مشکلات اکتسابی باشد. اگر فکر می کنید کودک شما به نسبت کودکان دیگر قد کوتاه تری دارد؛ حتما به پزشک مراجعه کنید تا در این باره راهنمایی های لازم را به شما بدهد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.