هر منطقه ای با توجه به شرایط جغرافیایی که دارد آب و هوای خاصی نیز خواهد داشت. به طور مثال مناطق کوهستانی به دلیل این که از سطح دریا ارتفاع زیادی دارند؛ از آب و هوای سرد و تقریبا خشکی برخوردارند. یکی از عناصری که می تواند به طور مستقیم روی سبک زندگی انسان ها تاثیر داشته باشد آب و هواست. گرما، سرما، رطوبت و خشکی هوا همگی بر رفتار و خلق و خوی انسان ها تاثیر خواهد گذاشت. اگر دوست دارید در باره تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی بیشتر بدانید پس ادامه ی مطالب را مطالعه نمایید.
آب و هوا بر سبک زندگی چه تاثیری دارد؟
تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی انسان ها به قدری مشهود است که تمامی جوانب را تحت تاثیر قرار می دهد. از نوع پوشش و غذا خوردن گرفته تا رفتارها و حتی سلامتی. از جمله تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تاثیرات آب و هوا بر سلامت جسمی انسان
حتما شما هم کسانی را می شناسید که مشکلات جسمیشان فقط در یک فصل خاص عود می کند. این موضوع نشان دهنده آن است که تاثیرات آب و هوا بر سلامت جسمی انسان اثرگذار است. از جمله مشکلات جسمی انسان که ارتباط مستقیمی با آب و هوا دارد؛ می توان آرتریت، آرتروز، میگرن و مشکلات قلبی را ذکر کرد. اثبات این موضوع بر اساس مطالعات و تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته به دست آمده است. پس می توان گفت که از لحاظ علمی هم ثابت شده که آب و هوا بر سلامتی انسان بی تاثیر نیست.
اختلالات خواب و روش های درمان آن
بالا رفتن میزان سکته قلبی در فصل زمستان
در فصول سرد سال خصوصا زمستان، عضلات بدن و حتی رگ های خونی دچار انقباض می شوند. زمانی که رگ ها منقبض می شوند، جمع و کوچک خواهند شد. از همین رو زمانی که خون در حال جریان و عبور از رگ هاست، فضای کافی برای حرکت در اختیار ندارد که خود یک معضل محسوب می شود. زیرا اگر شخص در هوای سرد قرار بگیرد؛ این رگ ها انقباض بیشتری پیدا کرده در نتیجه خون در یک قسمت لخته بسته و موجب سکته قلبی می شود. البته این انقباض به این خاطر است که بدن دمای خود را از دست ندهد. پس برای جلوگیری از سکته قلبی در فصل زمستان خود را با لباس گرم بپوشانید.
تجربه دردهای مختلف در فصول سرد سال
از دیگر تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی و سلامتی این است که بسیاری از افراد در فصول سرد سال دردهای مختلف را بیشتر تجربه می کنند. این مشکل برای کسانی که به بیماری های عضلانی و اسکلتی مبتلا هستند شدید تر است. با توجه به آمارهای به دست آمده، در فصول گرم سال مراجعه برای دردهای گردن، کمر، پا و… بسیار کمتر است. این در حالی است که این مشکلات در نیمه ی دیگر سال، دو چندان خواهد شد. اگر جزو افرادی هستید که به آرتریت یا روماتوئید مبتلا هستند؛ پس بهتر است در زمستان از لباس ها و مواد غذایی که طبع گرمی دارند استفاده کنید تا کمتر اذیت شوید.
مبتلا شدن به انواع سردرد
حتی میزان افزایش یا کاهش سردرد نیز به فصل و آب و هوای فعلی که شخص در آن قرار دارد مرتبط است. به طور مثال سردردهای میگرنی به سرما حساسیت زیادی نشان می دهد. البته در برخی افراد پس از قرار گرفتن زیر نور آفتاب، سردرد آن ها عود خواهد کرد. اشخاصی که سردردهای سینوسی نیز داشته باشند؛ تنها با سرما به سردرد مبتلا خواهند شد. نوع دیگری از سردرد وجود دارد که به نوع خوشه ای شناخته می شود. بر اساس آمار به دست آمده شدت آن از زمستان به بهار و از بهار به تابستان رفته رفته بیشتر خواهد شد.
تاثیرات آب و هوا بر سلامت روان انسان
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که طول سال و هر از چند گاهی خلقیات مختلفی را تجربه کرده باشید. این موضوع به تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی و سلامت انسان بر می گردد. تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، نشان می دهد که تقریبا تمامی انسان ها در قرار گرفتن در آب و هوای گرم عصبی تر و پرخاشگر می شوند. این در حالی است که در هوای سرد غمگین و افسرده خواهند شد.
تاثیر گرمای هوای بر خلق و خوی انسان
محققان در یک آزمایش در فصول مختلف سال روی انسان ها با شرایط تقریبا یکسان، مطالعاتی انجام داده اند. آن ها دریافتند که آب و هوا در هر فصل زمانی که به شدت خود می رسد؛ تنها در جهت منفی روی خلقیات انسان ها تاثیر دارد، و به جرئت می توان گفت که گرما یا سرما تا کنون نتیجه ی مثبتی روی رفتار انسان ها مثل احساس شادی داشتن، نداشته است.
پریشانی، خشم، عصبانیت و آشفتگی رابطه مستقیمی با گرمای هوا دارند. هر چه هوا گرم تر باشد؛ احتمال این که این رفتارها در شخص تشدید شود بیشتر خواهد بود.
این موضوع برای سرمای هوا نیز صدق می کند؛ یعنی هر چه هوا سرد تر باشد؛ این امکان وجود دارد که افراد افسرده تر و غمگین تر باشند.
افسردگی و تاثیر آب و هوا بر انسان
اگر تا به حال در خصوص انواع افسردگی ها مطالعاتی داشته باشید؛ باید از افسردگی فصلی نیز مطلع باشید. به آن دسته از افسردگی ها که در یک فصل خاص عود می کنند؛ افسردگی های فصلی یا SAD گفته می شود. شخصی که به ابن نوع افسردگی مبتلا است شدیدترین نوع آن را در برخی از فصول سال تجربه می کند. اما در پایان فصل، رفته رفته از شدت آن کاسته خواهد شد. جالب است بدانید که باز هم پاییز و زمستان در این رابطه نقش دارند. البته این بدان معنا نیست که در سایر فصل ها این نوع از افسردگی پدیدار نخواهد شد.
احساسات انسان و رابطه آن با آب و هوا
کسانی که در مناطق مرطوب زندگی می کنند؛ معمولا به تنبلی ذهن و حتی رفتار دچار می شوند. به بیان دیگر این که در هوای مرطوب رغبتی برای انجام کارهای خود پیدا نخواهید کرد و دائما دوست دارید که استراحت کنید یا بخوابید. اما در هوای آفتابی (منظور هوای بسیار گرم نیست) از آن جایی که نور خورشید برای بدن مفید است؛ در نتیجه روی هورمون سروتونین تاثیر مثبت داشته و باعث افزایش ترشح آن می شود. هورمون سروتونین به هورمون شادی معروف است. در برخی شرایط دیگر مثل باریدن باران هر کس ممکن است واکنش خاصی نشان دهد. به طور مثال برخی ها غمگین می شوند؛ این در حالی است که برخی دیگر از بارش باران به وجد می آیند.
آیا می توان تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی را کنترل کرد؟
ممکن است برخی از کاربران پس از مطالعه این مقاله دچار استرس یا نگرانی هایی در رابطه با تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی و سلامت انسان شوند. اما باید بگوییم که جای هیچ نگرانی نیست. چرا که می توان برای هر یک از مشکلات به وجود آمده، در خصوص آب و هوا تحت درمان قرار گرفت تا مشکلی در خصوص تغییرات آب و هوایی یا فصلی به وجود نیاید.
چگونه طبع خود را بشناسیم؟
آیا تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی انسان در رابطه با خوراکی ها هم صدق می کند؟
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، انسان ها در شرایط آب و هوایی خاص به طور کلی تغییر می کنند. یکی از این جهات نوع غذا خوردن و مصرف خوراکی هایی است که تمایل به استفاده از آن ها را دارند. به طور مثال در فصل زمستان به سبب سردی هوا، انسان دچار انقباض عضلات می شود. در نتیجه انرژی لازم برای انجام بسیاری از کارها را ندارد. در این فصل مصرف خوراکی ها و غذاهایی که کربوهیدرات دارند بیشتر دیده می شود. چرا که کربوهیدرات انرژی زیادی به همراه دارد.
تغذیه ی فصل تابستان به طور کامل با فصل زمستان فرق دارد. در این فصل تمایل افراد بیشتر به سمت مواد خام، سبزیجات، میوه ها، نوشیدنی های خنک و… است. این خوراکی ها که عموما طبع سردی دارند؛ گرمای بدن انسان را دفع کرده و مانع از گرما زدگی یا مشکلات این چنینی می شوند.
نتیجه گیری
تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی در تمام طول عمر و از هر نظری قابل مشاهده است. ساده ترین مثال برای این موضوع تغییر در نحوه ی لباس پوشیدن است که در 6 ماه اول سال لباس های خنک و راحت؛ اما در 6 ماه دوم سال لباس های گرم و ضخیم مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر تاثیرات آب و هوا بر سبک زندگی می توان به بیماری هایی مثل آرتروز، آرتریت، میگرن، سینوزیت، سردردهای خوشه ای، افسردگی های فصلی و… اشاره کرد. حتی خلق و خوی انسان ها نیز در این رابطه دچار تغییرات چشم گیری خواهد شد. هر چه گرما بیشتر باشد پرخاشگری نیز بیشتر خواهد شد؛ اما در فصل زمستان افسردگی رواج دارد.
دیدگاهتان را بنویسید