در این مقاله می خواهیم در رابطه با علت کابوس های شبانه کودکان و راه های درمان آن بیشتر صحبت کنیم تا یکی از دغدغه های والدین را برطرف سازیم.
همه ما انسان ها زمان زیادی در شبانه روز را به خواب اختصاص می دهیم که نیاز بدنی همگی ماست و اگر به آن رسیدگی نکنیم قطعا بیمار خواهیم شد. خواب در انسان های بزرگسال بااهمیت است. ولی در کودکان از توجه بیشتری برخوردار است؛ زیرا آنان در سن رشد قرار دارند. هرگونه بی اهمیتی نسبت به این موضوع ممکن است کودکان را با بیماری هایی مواجه کند. اگر خواب کودک ما به هر دلیلی دچار مشکل شود؛ باید فورا پیگیری کنیم و به رفع مشکل بپردازیم. یکی از موضوعات رایج که در بین کودکان متداول است کابوس های شبانه است.
کابوس های شبانه در کودکانی که در رده سنی (6-3) سال قرار دارند بیشتر دیده می شود. علت هم این است در این سن قوه تخیل کودکان بسیار قوی است. به همین دلیل زمینه ساز بسیاری از ترس های طبیعی می شود. مطالعات انجام شده توسط افراد متخصص نشان می دهد که نیمی از بچه ها در این سن دچار کابوس می شوند. به زبان ساده اگر بخواهیم کابوس را توضیح دهیم؛ باید بگوییم که کابوس؛ رویای ترسناک و ناخوشایندی است که موجب بروز ناراحتی ها و غمگینی هایی در زندگی می شود.
علت کابوس های شبانه کودکان چیست؟
کابوس یعنی رویای بد. ما معمولا پس از دیدن کابوس احساس خطر یا تهدید می کنیم. در کابوس، ممکن است ما رویایی ترسناک ببینیم، تصاویر و چهره ای آزاد دهنده، ارواح و حیوانات وحشی و افراد بدی که ممکن است به ما ضرر برساند.
اصولا کابوس و وحشت شبانه با یکدیگر متفاوت هستند. در کابوس، کودک هراسان از خواب بیدار می شود و خوابی را که دیده است، کامل به یاد می آورید. اما در وحشت های شبانه که کودک میبیند فورا از خواب بیدار نمی شود، گویا که اذیت می شود و معمولا خواب هایی را که دیده به یاد نمی آورد.
علت کابوس های شبانه کودکان مشخص نیست؛ اما ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد. مثل شروع مدرسه، رفتن به یک محله جدید و یا هر دلیل دیگری. دیدن کابوس ممکن است ریشه ژنتیکی داشته باشد. برحسب آمار نشان داده شده، حدود 7 درصد از کودکان که کابوس شبانه می بینند، در افراد دیگر خانواده هم دیده شده است. کودکانی که دارای مشکلات جسمانی هستند مانند عقب ماندگی ذهنی و افسردگی و برخی بیماری های دیگر که بر مغز اثردارد، این کابوس ها شایع تر است. گاهی این کابوس ها با تب همراه می شوند.
راه های درمان کابوس های شبانه کودکان
کودک را باور کنید
اول از همه حرف کودکتان را گوش بدهید. سعی کنید او را درک کنید و بفهمید.کودک را به دلیل ترس هایش سرزنش نکنید. زیرا این کار فقط مشکل را سخت تر می کند. چه بسیارند والدینی که با روش های غلطی که در تربیت فرزندشان دارند مشکلات را حل نمی کنند هیچ؛ بلکه بر مشکلات هم می افزایند.
دومین راه حل اطمینان دهی به او است. اگر شب کودکتان ترسید و از خواب پرید به اون اطمینان بدهید و به او بگویید که امن است و شما مراقبش هستید.
چرا کودکان با دهان باز می خوابند؟
مقابله را به کودکتان بیاموزید
یکی از موثرترین راه ها این است که به کودکتان یاد بدهید با مشکلی که دارد مقابله کند. برای مثال در مقابل ترس، شجاع باشد و یا مثبت بیندیشید. برای آموزش این کار، مثال هایی از خودتان را برای کودکتان شرح دهید که در مقابل برخی از مشکلات چه راه های مقابله ای دارید. از دیگر روش های موثر، خواندن داستان های مشابه است که کودک به تدریج با آن ها همزاد پنداری می کند و برای مثال شجاعت را تقلید می کند و این کم کم در وجود او ثابت و ماندگار خواهد شد.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشتریک شی امن به کودک بدهید
از علت کابوس های شبانه کودکان ، احساس تنهایی در هنگام خوابیدن است. کودک خود را به یک شی مانند عروسک عادت دهید. این عروسک در تختخواب حس تنهایی را از کودک شما می گیرد و با آرامش بیشتری می خوابد.
در تاریکی بازی کنید
ترس از تاریکی و شب از علل کابوس های شبانه کودکان است. برای رفع این مشکل، والدین می توانند تاریکی را برای کودک خود دلنشین و جذاب کنند. بازی در تاریکی از جمله این راهکارها است. با وسایلی که در تاریکی می درخشند و یا ایجاد سایه هایی روی دیوار و حدس زدن می شود با کودک بازی کرد.
همانند کودک خلاق باشید
از دیگر علل کابوس های شبانه کودکان ، خیال هایی مانند هیولاهای شبانه است. به جای مقابله با این فکر کودک، با او همراه باشید و با ترس های خیالی او بجنگید. سعی کنید به روش هایی محیط خواب کودک را کاملا آرام کنید. برای برخی کودکان وجود یک حیوان خانگی و یا حتی یک ماهی می تواند آرامشی را فراهم کند تا حس تنهایی نداشته باشند.
از چراغ خواب استفاده کنید
بهتر است به دلیل کاهش کابوس های شبانه کودک خود، یک چراغ خواب با نور ملایم در اتاقش قرار دهید و همواره آن را روشن بگذارید. این مورد کمک بسیاری در درمان کابوس های شبانه کودک شما دارد. چرا که اگر زمانی خواب ببیند و یا دچار وهم شود با دیدن کامل اتاق و امن بودن آن به خواب خود ادامه می دهد. مورد دیگر اینکه در اتاق خواب کودک را همواره باز بگذارید تا حس جدایی از خانواده را نداشته باشد.
تماشای برنامه های تلویزیونی ترسناک را ممنوع کنید
گاه دیدن یک برنامه تلویزیونی و یا حتی یک کارتون باعث می شود که ذهن کودک به حد زیادی درگیر شود. به طوری که در شب به صورت کابوس در خواب او نیز دیده بشود. بنابراین برای جلوگیری از ترس و کابوس های شبانه هر گونه برنامه تلویزیونی منفی و ترسناکی را از کودک نازنین خود منع کنید.
چطور کودک مثبت اندیش تربیت کنیم؟
مثبت اندیشی را در کودک تقویت کنید
علت کابوس های شبانه کودکان و یا حتی بزرگسالان متفاوت است. با این وجود ریلکسیشن راهی بسیار موثر برای داشتن خوابی آرام است. به کودک خود آموزش دهید قبل از خواب به راحتی کاملا راحت دراز بکشد و در ذهن خود صحنه ای آرام مانند:
- یک ساحل زیبا
- یک فضای رویایی را تصور کند
- و یا در ذهن خود به یک موسیقی آرام فکر کند.
این موارد برای دوری از افکار منفی و ترس بسیار با اهمیت است.
نتیجه گیری
علت کابوس های شبانه کودکان به عوامل متفاوتی بستگی دارد. طبیعتا کودکان به دلیل ذهن خلاقی که دارند؛ ممکن است کابوس های شبانه ی ترسناکی را تجربه کنند. همیشگی بودن این کابوس ها و وحشت ها می تواند در روحیه ی و خلق و خوی فرزند شما تاثیرات منفی بگذارد. به همین منظور شما باید به عنوان والدین علت را جویا شوید و به کمک شیوه هایی موثر این وحشت و ترس او را برطرف سازید. در این مقاله روش هایی مهم و کارآمد را به شما معرفی کردیم تا بتوانید کابوس های شبانه فرزندتان را کنترل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید