تاریخ امروز3 آذر 1403
علت کمبود شیر مادر

علت کمبود شیر مادر چیست؟

علت کمبود شیر مادر به عوامل مختلفی بستگی دارد. بسیاری از مادران پس از زایمان دچار کمبود شیر می شوند؛ از همین رو نگران نوزاد خود هستند. زیرا تنها منبع تغذیه نوزادان شیر مادر است. حتی جالب است بدانید که شیر مادر خواص دارویی و درمانی دارد؛ به طور مثال کودکی که تب دارد پس از خوردن شیر مادر از شدت تب او کاهش می یابد. پس بسیار مهم است که مادر به اندازه ی کافی شیر داشته باشد. اگر شما هم جزو مادرانی هستید که تا به حال تجربه ی نگه داری از فرزند را نداشته و نمی داند که با کمبود شیر خود چه باید بکنند؛ پس با ما همراه باشید. چرا که در این مقاله قصد داریم در خصوص علت کمبود شیر مادر صحبت کنیم.

 

علت کمبود شیر مادر چیست؟

علل مختلفی وجود دارد که باعث کاهش شیر مادر یا کمبود آن می شود. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

استفاده از شیرخشک؛ علت کمبود شیر مادر 

بسیاری از متخصصان کودک، شیردهی را یک قانون می دانن.د از این نظر که هر چه تقاضای برای دریافت شیر بیشتر باشد؛ در نتیجه شیر بیشتری نیز تولید می شود. زمانی که سینه های مادر خالی شود پیامی مبنی بر این که باید دوباره شیر تولید شود، به مغز ارسال خواهد شد. حالا فرض کنید که مادر از شیر خشک نیز برای تغذیه نوزاد استفاده کند، اینجاست که پیامی در این میان رد و بدل نخواهد شد. در نتیجه مادر به کمبود شیر دچار می شود. تا جایی که می توانید از شیر خشک برای تغذیه نوزاد استفاده نکنید. چرا که بهترین و سالم ترین تغذیه برای او، شیر مادر است.

 

استفاده از شیشه ‌شیر

اگر به شکل سر سینه و سر شیشه شیر دقت کنید؛ می بینید که کاملا با هم تفاوت دارند. حتی نحوه ی استفاده از آن ها نیز با هم متفاوت است. بدین معنا که برای خوردن شیر مادر، نوزاد باید بیشتر به مکیدن ادامه دهد. این در حالی است که با کمترین میزان مکیدن می تواند از شیشه شیر استفاده کند. با این اوصاف اگر می خواهید با کمبود شیر مواجه نشوید؛ اجازه ندهید که نوزادتان به شیشه شیر و نحوه ی مکیدن با آن عادت کند. چرا که دیگر نمی تواند به درستی از سینه شما شیر بخورد و بخاطر این که فکشان خسته می شود رغبتی به شیر مادر نخواهند داشت.

علت کمبود شیر مادر

استفاده از پستانک؛ علت کمبود شیر مادر 

پستانک نیز می تواند به اندازه سایر موارد علت کمبود شیر مادر شود. از این نظر که کودک زمانی که در حال استفاده از پستانک است، آرامش می گیرد. در نتیجه مدت زمان بیشتری دوست دارد از آن استفاده کند. هر چه نوزاد کمتر از سینه ی مادر استفاده کند، تقاضا برای تولید شیر نیز کمتر می شود. در نتیجه شیر مادر رفته رفته کاهش پیدا می یابد.


روش های ترک عادت شیشه شیر در کودکان


 

برنامه ‌ریزی زمان شیردهی

شیردهی نباید هیچ قانون و قاعده ای داشته باشد؛ یعنی هر زمان که کودک شما گرسنه باشد، باید به او شیر بدهید. زمانی که شما برای شیر دادن برنامه ریزی می کنید، با همان قانون تقاضا و تولید شیر مواجه خواهید شد. از آن گذشته در صورتی که کودک در زمان گرسنگی شیر نخورد، دچار افت قند و مشکلات مختلفی می شود. پس اگر قانونی شیردهی را در پیش گرفته اید؛ آن را از همین حالا بردارید.

 

خواب‌ آلودگی نوزاد

نوزادان تا چند هفته پس از تولد بیش از 20 ساعت می خوابند. اما حتی اگر در خواب باشند نیز بدن آن ها برای این که عملکرد صحیحی داشته باشد، به تغذیه یعنی همان شیر مادر نیاز دارد. به طور متوسط و با توجه به اشتهای کودک حتما باید هر 2 تا 4 ساعت یک بار، به کودک شیر دهید. حتی خواب آلودگی نوزاد نیز می تواند علت کمبود شیر مادر باشد. البته در صورتی که نسبت به خوابیدن بی تفاوت بود؛ این موضوع صدق پیدا می کند.

 

کوتاه ‌بودن زمان شیردهی؛ علت کمبود شیر مادر 

هیچ گاه سعی نکنید مدت زمان خاصی را برای شیر خوردن نوزاد در نظر بگیرد. همانطور که ما تا زمان سیر شدن از غذا خوردن دست نمی کشیم؛ نوزاد نیز چنین است. پس به او اجازه دهید تا زمانی که به شیر خوردن تمایل دارد، شیر بخورد. با توجه به یافته های موجود، هر چقدر که مدت شیر دهی افزایش پیدا کند، احتمال این که پستان مادر، شیر بیشتری تولید کند؛ افزایش خواهد شد. علاوه بر آن چربی شیر مادر نیز بیشتر خواهد شد.

علت کمبود شیر مادر

هر بار شیردهی فقط با یک پستان

برخی از مادران عادت دارند که تنها از یک پستان به نوزاد خود شیر دهند. در حالی که این یک کار کاملا اشتباه است؛ زیرا می تواند علت کمبود شیر مادر شود. زمانی که در حال شیر دادن به کودک هستید اجازه دهید که ابتدا یک پستان را تمام کند. سپس به سراغ دیگری بروید با این کار شیر بیشتری تولید خواهد شد.


خوردن این غذاها در دوران شیردهی ممنوع!


 

 اختلال در سلامتی نوزاد

در صورتی که نوزاد دچار یکسری مشکلات جسمی باشد و به راحتی نتواند شیر بخورد؛ این احتمال وجود دارد که شیر مادر کاهش پیدا کند. از جمله مواردی که بر شیر خوردن کودک تاثیر منفی دارد، می توان به زردی یا مشکلات ساختاری زبان و فک اشاره کرد.

 

اختلال در سلامتی مادر

گاهی موضع تغییر پیدا می کند؛ یعنی کودک از همه نظر سلامت است، اما مادر با مشکلاتی رو به رو است که باعث کاهش شیر او می شود. کم خونی، کم کاری تیروئید، خون ریزی بعد از زایمان، جراحی، آسیب های قبلی سینه، مشکلات هورمونی، مشکلات آناتومی، داروهایی مثل قرص ضد بارداری، سیگار کشیدن و… از جمله این موارد است.

 

نتیجه گیری

نوزاد تا تقریبا 6 ماه چیزی به جز شیر مادر نمی تواند مصرف کند. پس باید به اندازه کافی در طول شبانه روز شیر بخورد. گاهی بر اثر ناآگاهی، مادر با کمبود شیر مواجه می شود که این موضوع بر سلامتی کودک تاثیر منفی خواهد داشت. از جمله عواملی که به کاهش شیر مادر منجر می شود، می توان به مواردی همچون استفاده بیش از حد از شیر خشک، استفاده از شیشه شیر، استفاده از پستانک، خواب آلودگی نوزاد، سلامتی مادر، سلامتی نوزاد، کوتاه بودن زمان شی دهی، برنامه ریزی کردن برای شیر دادن به نوزاد و در نهایت شی دهی به نوزاد تنها با یک پستان اشاره کرد. با توجه کردن به این موارد می توان روند افزایش شیر را به همراه داشت. امیدواریم مطالب گفته شده برای مادران کم تجریه بسیار مفید بوده باشد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.