پارگی کیسه آب جنین در زمان نامساعد؛ یکی از خطرات دوران بارداری محسوب می شود. کیسه آب در واقع همان چیزی است که برای حیات جنین ضروری محسوب می شود. این کیسه که پر از آب بوده و جنین درون آن قرار دارد در برابر تروما و ضربه و حتی عفونت های صعودی از کودک محافظت می کند. این کیسه باید تا نزدیک زایمان سالم بماند؛ در غیر این صورت مشکلات متعددی برای جنین به وجود خواهد آمد. در این مقاله قصد داریم در خصوص پارگی کیسه آب جنین با شما صحبت کنیم؛ پس اگر می خواهید در این باره اطلاعات خود را افزایش دهید با ما همراه باشید.
کیسه آب چه وظیفه ای به عهده دارد؟
کیسه آب از دو لایه نازک تر و درونی آمنیون و یک لایه ضخیم تر با قابلیت الاستیک که آن را با نام کوریون می شناسند تشکیل شده است. مایع درون این کیسه آمنیوتیک بوده که جنین در آن شناور است. این مایع دقیقا شبیه به آب، بی رنگ و شفاف است. چنانچه تغییر رنگی در آن مشاهده شود به معنای وجود یک مشکل خواهد بود. از جمله وظایف کیسه آب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- باعث می شود تا جنین به راحتی در درون رحم به حرکت درآید و ثابت نباشد.
- مهم ترین نقش یا وظیفه ی آن این است که مانند یک سپر از جنین در برابر ضربات بیرونی، عفونت های صعودی از واژن و… محافظت می کند.
- مانع از روی هم قرار گرفتن پرده های درون شکم می شود.
- مانند یک ترموستات عمل می کند؛ یعنی از بیش از حد گرم شدن یا بیش از حد سرد شدن دمای بدن جنین جلوگیری می شود.
وظیفه تولید مایع آمنیوتیک تا مدت 12 هفته به عهده جفت است. اما پس از این زمان در 18 ماهگی جنین شروع به استفاده از مایع آمنیوتیک می کند. این کار برای آن است که دستگاه گوارش و کلیه های جنین وظیفه تولید این مایع را به عهده خواهند گرفت. جالب است بدانید که هر چه به روزهای آخر بارداری نزدیک شوید؛ از میزان این مایع کاسته خواهد شد. البته هیچ گاه نباید از 700 سی سی کمتر باشد چرا که برای جنین خطرساز خواهد شد.
علت کمبود شیر مادر چیست؟
پارگی کیسه آب جنین به چه علت است؟
همانطور که می دانید تمامی بارداری های طبیعی بین 37 هفته تا 42 هفته طول می کشد که به آن بارداری ترم می گویند. گاهی در صورت نازک شدن آن و انقباض هایی که جنین دارد کیسه آب پاره می شود که شایع ترین دلیل برای پارگی کیسه آب جنین به شمار می آید. اما به غیر از این موضوع دلایل دیگری نیز وجود دارند که باعث این مشکل می شوند، از جمله آن ها می تون به موارد زیر اشاره کرد:
- مادرانی که وضعیت اقتصادی اجتماعی مناسبی ندارند؛ نمی توانند پیش از زایمان مراقبت های لازم را داشته باشند. در نتیجه ممکن است دچار پارگی کیسه آب جنین شوند.
- وجود بیماری ها و عفونت هایی که ناشی از مقاربت است؛ مثل کلامیدیا یا سوزاک
- استفاده از دخانیاتی مثل سیگار
- در صورتی که تجربه زایمان زودرس وجود داشته باشد.
- در صورتی که شخص دچار خونریزی واژینال باشد.
- برخی دلایل ناشناخته هم می تواند منجر به پاره شدن کیسه آب شود.
چرا پاره شدن کیسه آب موضوع مهمی شناخته می شود؟
در یک سوم زایمان های زودرس معمولا پاره شدن کیسه آب به وفور دیده می شود. پس از آن که کیسه آب پاره شود به احتمال بسیار قوی نوزاد چند روز بعد به دنیا خواهد آمد که این بسیار خطرناک است. زیرا پیش از موعد خود به دنیا آمده است و پروسه ای که برای او نیاز بوده را طی نخواهد کرد. علاوه بر آن با پارگی کیسه آب جنین احتمال این که مادر و نوزاد به عفونت های جدی در بافت های جفتی دچار شوند که کوریوآمنیونیت نامیده می شود بسیار زیاد است. این عفونت هم برای مادر و هم برای نوزاد بسیار خطرناک است.
از دیگر خطراتی که در صورت پاره شدن کیسه آب وجود دارد می توان به دکولمان جفت اشاره کرد. منظور از دکولمان جفت، جداسازی زود هنگام جفت از رحم است. فشردگی بند ناف، زایمان سزارین و عفونت پس از زایمان نیز از دیگر مشکلات مرتبط است.
شایع ترین مشکلات پس از زایمان
پاره شدن کیسه آب چه علائمی را به همراه دارد؟
به طور کلی هر عارضه ای که در بدن به وجود آید؛ علائم و نشانه هایی به همراه دارد تا شخص متوجه شود که مشکلی وجود دارد. این قاعده برای پارگی کیسه آب جنین نیز صدق می کند. از جمله شایع ترین علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چکه کردن مایعی بی رنگ به صورت آهسته اما مداوم از واژن
- نشت مداوم و مرطوب شدن دائمی لباس زیر
- نشت مایعی از واژن که مدام شروع و متوقف می شود.
- جاری شدن یکباره و بسیار زیاد مایع آبکی از واژن به شکلی که تصور می کنید ادرار کرده اید.
برخی از مادران که دچار پارگی کیسه آب شده اند، صدای ترکیدن کوچک را شنیده و یا حس کرده اند. لازم به ذکر است که مایع آمنیوتیک بویی شبیه به بوی ادرار ندارد که شما بتوانید به راحتی آن را تشخیص دهید. پس هر گاه هر یک از علائم ذکر شده را داشتید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
در صورت پاره شدن کیسه آب آیا می توان برای درمان آن اقدام کرد؟
بله می توان برای درمان آن اقدام کرد. البته این موضوع برای همه صدق نمی کند. پس از این که کیسه آب پاره شود باید سریعا به پزشک مراجعه کرد تا تشخیص دهد که چه کاری باید انجام شود. از جمله اقداماتی که پزشک تجویز خواهد کرد؛ عبارتند از:
- در نظر گرفتن وسعت پارگی
- توجه کردن به نظر یا اولویت مادر
- بررسی بارداری، سلامت عمومی و سابقه پزشکی مادر
- انتظارات موجود در خصوص روند پارگی کیسه آب
- در نظر گرفتن تحمل شما برای استفاده از داروها، فرآیندها و یا درمان های پیش رو
پس از بررسی تمامی این موارد حالا باید پزشک تصمیم بگیرد که چه روشی را برای مادر تجویز کند. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بستری کردن مادر در بیمارستان
- مصرف آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری و یا درمان عفونت
- انجام آزمایش های لازم و کنترل علائم عفونت مثل تب، درد، افزایش ضربان قلب جنین و…
- به کار بردن داروهایی که برای پیشگیری از زایمان زودرس مورد استفاده قرار می گیرند و با نام توکولیتیک شناخته می شوند.
- تجویز داروهای کورتیکواستروئید به مادر که سبب رشد ریه های جنین خواهد شد. نوزادانی که زودتر به دنیا می آیند دچار مشکلات ریوی خواهند شد.
- در برخی از مادران که بسیار استثنا هستند ممکن است پارگی کیسه آب جنین به مرور جوش بخورد این روند بدون استفاده از دارو طی می شود. به این نوع از درمان، درمان انتظاری می گویند.
نتیجه گیری
کیسه آب نقش بسیار مهمی را در سلامت جنین ایفا می کند. در واقع اگر نباشد جنین نمی تواند زنده بماند. از جمله وظایف مهم کیسه آب این است که نوزاد را در برابر خطرات احتمالی مثل ضربه، تروما، عفونت های صعودی از رحم و… محافظت می کند. با پارگی کیسه آب علائمی مثل نشت مایع از واژن و مرطوب بودن لباس زیر نمایان می شود. در صورتی که چنین علائمی مشاهده شود باید به سرعت برای درمان به پزشک مراجعه کرد.
دیدگاهتان را بنویسید