ماست یک خوراکی خوشمزه است که سرشار از انواع ویتامین های مختلف مورد نیاز بدن است. ماست از فراورده های شیر محسوب می شود و با شیر انواع حیوانات محلی مثل گاو و گوسفند به صورت پرچرب و کم چرب تهیه می شود.
ماست برای اولین بار به صورت تصادفی تولید شد، در گذشته برای نگهداری شیر از پوست بز که آن را به صورت مشک درست کرده بودند استفاده می شد. باکتری های موجود در پوست بز باعث می شد که شیر تخمیر شده و به شکل ماست در بیاید و از آن زمان تولید ماست مورد توجه قرار گرفت تا الان که به کارخانه های تولید لبنیات، از جمله ماست رسیده ایم.
خاصیت های ماست
ماست خاصیت های زیادی دارد و برای سلامتی توسط کارشناسان تغذیه توصیه می شود. در زیر چند نمونه از این خاصیت ها را ذکر می کنیم:
- زیاد کننده اشتها
- کمک به زیبایی پوست و مو
- کاهش دهنده چربی خون
- ضد سرطان
- ضد میکروب
- دفع سم های بدن
- از بین بردن یبوست
- هضم آسان تر غذا
- کمک به کاهش وزن
طرز تهیه ماست در خانه
انواع ماست از لحاظ چربی؟
ماست ها را می توان بر اساس خصوصیات زیادی دسته بندی کرد که یکی از آنها میزان چربی موجود در ماست است. چون چربی یکی از مهم ترین ویژگی همه خوراکی ها به شمار می رود.
ماست پر چرب
ماست از سه قسمت آب و پنیر و چربی درست می شود. اگر مقدار چربی از آب و پنیر بیشتر باشد، ماست از نوع پر چرب است؛ اما نکته مهم این است که چربی ماست از کجا تامین شده است؟ به همین علت است که کارشناسان تغذیه تاکید دارند که از مواد غذایی بی نام و نشان استفاده نکنید.
ماست کم چرب
ماست کم چرب که از شیر کم چرب درست شده برای افرادی که پرهیز رژیم غذایی دارند مناسب است و کارشناسان تغذیه تایید بر روی این نوع ماست دارند.
ماست نیم چرب
میزان چربی این نوع ماست از شیر کم چرب کمی کمتر است و چربی آن از شیر بدونه چربی کمی بیشتر است مصرف این نوع ماست برای افرادی که چربی و آنزیم های موجود در چربی را نمی خواهند مناسب است.
ماست بدونه چربی
این نوع ماست از کمترین مقدار چربی ممکن در شیر درست می شود و برای افرادی مناسب است که به هر دلیلی تمایل به استفاده از چربی ندارند.
ماست پر چرب یا کم چرب چیست؟
این نوع ماست ها یک نوع ماست معمولی هستند که نوع آن بستگی به میزان چربی موجود در شیر دارد. اگر شیر ماست پرچرب باشد ماست پرچرب تولید می شود و اگر شیر آن کم چرب باشد ماست کم چرب تولید می شود.
ویژگی ماست کم چرب؟
برخی کارشناسان عقیده دارند که ماست کم چرب چون دارای مواد قندی و مواد نگهدارنده برای طعم دار کردن است نسبت به ماست پر چرب سلامت کمتری دارد. اما از آنجایی که هیچ چربی اشباع شده و اضافه ای در آن قرار نمی گیرد نسبت به ماست پر چرب طبیعی تر است.
چطور مصرف مواد غذایی فرآوری شده را کاهش دهیم؟
آیا ماست پر چرب مضر است؟
تمامی ماست ها از شیر درست می شوند؛ اما چیزی که بین آنها فرق ایجاد می کند میزان چربی شیر است. ماست هایی که چربی آنها بیشتر از 5 درصد باشد پر چرب محسوب می شوند و چربی آنها به اندازه چربی گوشت قرمز و دنبه مضر است. چون که حاوی کلسترول است و تاثیر مستقیم روی قلب می گذارد.
کلسیم، ویتامینی است که مورد نیاز بدن است و داخل خود بدن تولید نمی شود، باید از بیرون از طریق خوراک به بدن برسد. کلسیم از جمله ویتامین هایی است که در ماست وجود دارد. حال این کلسیم با چربی موجود در ماست با یک دیگر رابطه عکس دارند؛ یعنی هر چه میزان چربی ماست بیشتر باشد کلسیم ان کمتر جذب می شود.
ماست های پر چرب انواع ویتامین های محلول در چربی را دارند؛ بنابراین متخصصان مصرف ماست پرچرب به افراد بسیار لاغر، افرادی که دچار سو تغذیه هستند یا افرادی که بیماری های سختی دارند که باعث کاهش وزنشان می شود را توصیه می کنند.
مصرف ماست پرچرب برای افرادی که تحرک کم تری دارند مناسب نیست؛ چون چربی ماست باعث می شود کالری که به بدن وارد می شود، در اثر کم تحرکی منجر به چربی های انباشته شود و ممکن است در دراز مدت باعث مشکلات قلبی عروقی گردد.
ماست پر چرب یا کم چرب؟ چرا؟
تفاوت این دو نوع ماست ها در مقدار چربی آنها است. ماست چرب حاوی حدود 5/3 درصد چربی است که یک فنجان ان حدود 255 کیلو کالری دارد. ماست کم چرب چربی آن حدود 1 یا 2 درصد است یک فنجان ماست کم چرب حدود 150 کیلو کالری دارد.
مقدار استفاده از ماست پرچرب یا کم چرب برای سن های مختلف فرق می کند در ماست پر چرب و کم چرب مقدار کلسیم یک اندازه است؛ اما هر چه مقدار چربی ماست کمتر باشد کلسیم بهتر جذب بدن فرد می شود و بر عکس مصرف ماست کم چرب باعث می شود بدن کلسیم بیشتری را جذب کند.
مصرف ماست پرچرب بیشتر به کودکان زیر 5 سال توصیه می شود؛ چون قند و پروتئین مورد نیاز این رنج سنی می تواند توسط ماست پرچرب تامین شود. و مصرف ماست کم چرب برای افراد بالای 18 سال مناسب است؛ زیرا در این افراد چربی زیاد باعث فشار خون و مشکلات قلبی می شود.
انتخاب خوردن ماست پرچرب یا کم چرب یک انتخاب شخصی و سلیقه ای است؛ اما همین که مصرف لبنیات و ماست را در رژیم غذایی خود قرار داده اید انتخابی درست است.
طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است مصرق لبنیات و ماست پرچرب یا باعث کاهش وزن می شود یا موجب می شود وزن به ندرت بالا برود. دلیلش هم این است که فرد با خوردن ماست پرچرب احساس سیری کرده و غذای کمتری می خورد. طبق نظر کارشناسان تغذیه تفاوت زیادی بین ماست پرچرب و کم چرب وجود ندارد؛ ولی بهتر است نوع کم چرب آن مورد استفاده قرار بگیرد.
نتیجه گیری
ماست یکی از فراورده های لبنی خوشمزه است که اکثر افراد ماست را در رژیم غذایی خود گنجانده اند. این فراورده خاصیت های زیادی دارد. بسیاری از ویتامین های مورد نیاز بدن در ماست وجود دارد. ماست انواع مختلفی دارد مهم ترین آنها ماست پرچرب و کم چرب است. حال می خواهیم طبق این مقاله به این نتیجه برسیم که ماست پر چرب بخوریم یا کم چرب؟
تفاوت ماست پرچرب یا کم چرب در مقدار چربی موجود در ماست است. اگر چربی ماست زیاد باشد پرچرب است که چربی زیاد باعث جذب کمتر کلسیم می شود و کارشناسان تغذیه مصرف ماست پرچرب را بیشتر برای کودکان زیر 5 سال توصیه می کنند.
تحقیقات نشان داده است ماست پر چرب چون باعث حس سیری در فرد می شود و به کاهش وزن هم کمک می کند. برخی معتقدند که ماست کم چرب چون چربی آن کم است از مواد دیگر برای طعم دار شدن آن استفاده می کنند که میزان سلامتی ان را کاهش می دهد. به همین دلیل باید از برندهای قابل اعتماد خرید کرد. کارشناسان تغذیه مصرف ماست کم چرب را به افراد بالای 18 سال توصیه می کنند؛ چون چربی زیاد باعث مشکلات قلبی می شود.
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس