بارداری یک نعمت الهی است و یکی از زیباترین دوران زندگی مادران است؛ اما باعث تغییرات زیادی در بدن مادر می شود. تغییراتی مثل حالت تهوع، کمر درد، ترک های روی پوست، ورم و درد پاها که دلیلش اضافه شدن وزن بدن مادر و تغییرات هورمونی است. در اینجا سعی داریم شما را با مشکلات بارداری و درمان ورم پا در بارداری آشنا کنیم.
ورم در بارداری به چه دلیلی است؟
مقدار خون و مایعات بدن مادر در زمان بارداری به دلیل این که بتواند نیازهای جنین را برطرف کند حدود 50 درصد بیشتر می شود. این امر موجب می شود 25 درصد وزن مادر هم بالا برود. به همین علت و بخاطر افزایش وزن ناگهانی بدن مادر دچار ورم می شود.
چه مشکلاتی در زمان بارداری ممکن است پاها را درگیر کند؟ و چگونه می توان آن ها را درمان کرد؟
به خاطر افزایش ناگهانی وزن بدن مادر در زمان بارداری، طرز تقسیم بار در بدن تغییر می کند و پاشنه پا مجبور است دردی بیشتر از همیشه را تحمل کند.
وجود کف پای صاف که در آن قوس کف پا از بین می رود و پا حین حرکت به سمت داخل می چرخد باعث می شود که راه رفتن بسیار دردناک شود. این عارضه در افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر دیده می شود. برای درمان این مشکل باید از کفی هایی استفاده کنید که مطابق شکل پای شما باشد و باعث اذیت نشود.
گرفتگی عضله های پا که باعث ایجاد درد ناگهانی و شدید در کف و ساق پا می شود که بیشتر در شب ها اتفاق می افتد و اغلب به خاطر خستگی است. برای درمان این مشکل ورزش کردن، دوش آب گرم و خوردن انواع ویتامین ها توصیه می شود.
مشکل رگ های واریسی یکی دیگر از دلایل است. رگ های واریسی رگ هایی هستند که به شکل متورم و کبود در زیر پوست قرار دارند برای درمان این عارضه از ایستادن یا نشستن به مدت زیاد خودداری کنید. زمان استراحت پای خود را بالا بگیرید و ورزش های سبک انجام دهید.
ورم بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
ورم های بارداری بیشتر در فصل گرما از کف دست ها کف پا و قوزک پا شروع می شود. بعد از هفته بیستم بارداری ورم در قسمت صورت و گردن هم دیده می شود. این امر برای همه ی مادران باردار وجود دارد؛ اما به نسبت بدن های آن ها مختلف است. در سه ماهه سوم بزرگ شدن رحم باعث می شود فشار زیادی به لگن وارد شود. این فشار باعث تجمع خون و مایعات زیر زانو شده و به طبع، آن موجب ورم می شود. طبق تحقیقات، از هفته 22 تا 27 بارداری اکثر خانم های باردار دچار ورم زیاد می شوند و در ماه نهم معمولا ورم شدت می گیرد؛ اما بعد از زایمان به آرامی کم شده و از بین می رود.
بهترین روتین پوستی در دوران بارداری
به چه صورت می توان درمان ورم پا در بارداری را انجام داد؟
چون ورم پا در بارداری امری طبیعی است با به کار گیری این راهکارها می توان کمی آن را کاهش داد:
- وقت نشستن تمام تلاشتان را بکنید که پاها را روی یک دیگر نندازید.
- هنگام نشستن طولانی مدت بلند شوید، مچ پاهای خود را بچرخانید انگشتانتان را حرکت دهید.
- آب زیاد بنوشید. شاید جالب باشد؛ اما نوشیدن زیاد آب باعث جلوگیری از تجمع آب در بدن می شود و به دفع سموم بدن هم کمک می کند.
- ورزش یوگا، باعث گردش خون بهتر می شود، به کاهش جمع شدن آب بافت ها، کمک ویژه ایی می کند، باعث تقویت عضلات پاها می شود که می تواند برای جلوگیری از جمع شدن مایع در مفاصل مفید باشد.
- مصرف مواد غذایی که پتاسیم زیادی دارند مثل کاهو، انجیر، اسفناج و… تا آب بدن حفظ شود.
- اجازه ندهید تورم بدن و پاها روحیه شما را از بین ببرد؛ چون این تورم ها بعد از زایمان از بین می رود.
از چه روش هایی برای درمان ورم پا در بارداری استفاده کنیم؟
روش های زیادی برای درمان ورم پا در بارداری وجود دارد که در این جا به صورت مختصر به آن ها اشاره می کنیم.
- مادر تا اندازه ای که برایش مقدور است پاها را بالاتر از سطح بدن نگه دارد.
- مادر می تواند تعدادی یخ را درون پارچه ریخته و پاهای خود را روی آن قرار دهد.
- از کفش های تنگ یا پاشنه بلند استفاده نکنید.
- ورزش منظم انجام دهید پیاده روی یک ورزش بسیار مناسب برای مادران باردار است.
- ماساژ پاهای متورم می تواند باعث آرامش و حس خوب برای مادران باشد.
- وجود فشار خون بالا می تواند باعث تشدید تورم پاها شود که علت وجود فشار خون بالا هم مصرف زیاد نمک است. بنابراین باید خوردن نمک توسط مادر باردار کنترل شود.
- ورزش دیگری که به خانم های باردار توصیه می شود شنا کردن است. شنا یک ورزش سبک است که باعث حرکت مایعات در بدن می شود؛ در نتیجه می تواند ورم را کاهش دهد.
- شنا همچنین چون وزن کمر و پشت را کاهش می دهد باعث جلوگیری از کمر درد می شود.
- داشتن رژیم غذایی مناسب که در برگیرنده انواع ویتامین ها مخصوصا منیزیم و پتاسیم باشد.
چه عواملی باعث زیاد شدن ورم در دوران بارداری می شود؟
- گرمای زیاد مخصوصا در تابستان
- مدت زمان زیادی سر پا بودن
- انجام کارهای زیاد
- کمبود ویتامین های مختلف مانند پتاسیم در رژیم غذایی
- استفاده بیش از حد از مواد کافئین دار مانند چایی و قهوه
- استفاده بیش از حد از نمک
- بعضی مواقع علت ورم در بارداری کمبود منیزیم است.
علت تورم پاها در بارداری چیست؟
ورم بدن در دوره بارداری به خاطر جمع شدن بیشتر مایعات در بدن یک امر طبیعی است. با رشد جنین رحم بزرگ تر می شود این امر باعث فشار آوردن سیاه رگ های قسمت لگن می شود که خون را از قسمت های تحتانی به قلب می فرستد. این فشار روند برگشت خون از پاها را کند تر می کند که باعث جمع شدن آن ها در پا می شود. در نتیجه باعث ورود مایع به داخل بافت پا و مچ پا می شود. به همین دلیل ورم پا در دوران ماه های آخر بارداری بیشتر است. ورم پا در مادرانی که چند قلو باردار هستند شدت بیشتری دارد. بعد از زایمان به دلیل دفع این مایعات ورم کل بدن و پاها به آرامی از بین می روند.
روش هایی برای درمان نفخ در بارداری
در چه صورت باید نگران ورم در دوران بارداری باشید؟
در بیشتر موارد تورم در بارداری طبیعی است و خطری ندارد؛ اما اگر تورم زیاد و غیر طبیعی باشد باید با پزشک مشورت کنید. تورم همراه با فشار خون بالا و افزایش سریع وزن باشد ممکن است مشکلی جدی باشد و اگر یکی از پاها نسبت به دیگری ورم بیشتری داشت ممکن است لخته خون در آنجا جمع شده باشد؛ در این صورت باید به پزشک مراجعه کرد.
نتیجه گیری
ورم پا در زمان بارداری یکی از عارضه های طبیعی دوران شیرین بارداری است. ورم پاها به دلیل افزایش مایعات بدن و کاهش گردش خون به وجود می آید. اگر ورم پاها ناگهانی باشد یا همراه با شدت زیادی همراه بود باید به پزشک مراجعه کنید. چون ممکن است به دلیل مشکل جدی باشد. با این حال وجود کمی تورم در زمان بارداری طبیعی است.
با انجام کارهایی مانند ورزش کردن، خوردن اب زیاد، استراحت کافی و رعایت رژیم غذایی مناسب و متعادل می توانید به راحتی از ورم پاها جلوگیری کنید و یک بارداری راحت و خاطره انگیز داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید