حتما شما نیز در مواقعی قصد انجام کاری را داشتهاید اما احساس بیانگیزگی به سراغتان آمده و از انجام آن پشیمان شدهاید. در کنترل و درمان بی انگیزگی داشتن یک هدف و برنامهریزی برای آن میتواند بسیار یاری دهنده باشد.
قطعا شکی در این نیست که احساس بیانگیزگی یک احساس ناخوشایند است. برایتان انجامدادن هر کاری حتی کارهای روزمره و معمولی کسلکننده بوده و فقط منتظر به پایان رسیدن روز هستید. این احساس باعث میشود که کیفیت کاری که انجام میدهید به مرور پایین بیاید و در نهایت به شکست منجر شود. از آنجاییکه بیانگیزگی یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از افراد بوده و مانع عملکرد درست میشود، تصمیم گرفتهایم در این مقاله به معرفی راههای کنترل و درمان بیانگیزگی بپردازیم.
اهمیت تهیه لیست از کارهایی که باید انجام دهیم در درمان بی انگیزگی
گاهی بیانگیزگی و عدم اشتیاق به علت حجم زیاد کارهایی است که باید در طول روز انجام شود. برای جلوگیری از این مشکل میتوان لیستی از این کارها را تهیه کرد و سپس به ترتیب اهمیت، آنها را اولویتبندی کرد. تهیه این لیست بهویژه قبل از خواب، به فرد کمک میکند که برای انجام کارهای فردای خود آمادگی داشته باشد. این کار باعث میشود تا بتوانید کنترل زندگی را دوباره به دست گرفته و حس کارآمد بودن را جایگزین حس تنبلی کنید.
فرد باید باور داشته باشد که باهوش و با استعداد است
تمرکز بر روی استعدادها و تواناییهایی که ندارید، انگیزه شما را بسیار پایین میآورد. در عوض باورداشتن به مهارت و استعداد وجودی خود، باعث میشود انگیزه افزایش یابد. اما گاهی نداشتن اعتمادبهنفس است که مانع شکوفا شدن استعدادهای ما میشود. به همین دلیل بهتر است تا راهکارهای افزایش اعتمادبهنفس را بهعنوان یکی از راههای درمان بیانگیزگی بیاموزیم.
تاثیر دوری کردن از شبکههای اجتماعی در درمان بی انگیزگی
افراد به دلایل زیادی همچون کار، یادگیری یک چیز جدید و یا سرگرمی از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. هنگامی که شبکههای اجتماعی صرفا وسیلهای برای سرگرمی هستند، باید در استفاده از آنها دقت زیادی به خرج داد زیرا باعث میشود انگیزه برای به انجام رساندن کارهای اصلی و مهم از بین برود. همچنین این شبکهها باعث بهم ریختن تمرکز و توجه افراد و اتلاف وقت میشوند؛ آن هم در حالی که این تمرکز و زمان با ارزش میتوانست صرف انجام کارهای مهم شود. کاهش زمان استفاده از شبکههای اجتماعی باعث میشود به احساس بهتری دست یابید.
ورزشکردن
تحرک و ورزش باعث ترشح هورمون اندورفین که هورمونی شادیآور است میشود. ورزشکردن از راهکارهایی است که ذهن را از استرس رها کرده و انگیزه و اعتمادبهنفس را افزایش میدهد. بدن قوی ذهن قوی را به دنبال خود دارد.
منفیبافی ممنوع!
افراد بیانگیزه اصولا منفیباف بوده و باور دارند که اثربخشی کمی دارند. این افراد احتمال بسیار کمی برای موفقیت خود در نظر میگیرند و تصور میکنند نمیتوانند اثر مثبتی در کارها داشته باشند. یکی از راههای موثر غلبه بر این مشکل نوشتن اهداف و شناسایی چالشهای پیش رو است. گاهی یک هدف یا چالش دشوار باعث میشود فرد تلاش بیشتری به خرج دهد.
اختصاص دادن زمانی به تفریح برای درمان بی انگیزگی
گاهی انجامدادن کاری بیشتر از آنچه که فکرش را میکردید و برای آن زمان تعیین کرده بودید به طول میانجامد. در این مواقع خسته و کلافه شده و انگیزه شما کاهش مییابد. در نتیجه مهم است که بدانید کی دست از انجامدادن کار بکشید و به تفریحاتی مثل قدمزدن، دیدار با یک دوست یا حتی تماشای یک سریال بپردازید.
آگاهی از تاثیر خرده عادتها
افراد بیانگیزه هنگام فکرکردن به خواستههایشان به انجام یک کار بزرگ و فراموشنشدنی بهصورت یکباره و همیشگی فکر میکنند. به همین دلیل وقتی به موفقیتی دست نمیییابند انگیزه خود را ازدستداده و ناامید میشوند. برای جلوگیری از این مسئله و درمان بیانگیزگی بهتر است که از خرده عادتهایی مثل روزی یک قاشق کمتر غذا خوردن، روزی یک صفحه کتاب خواندن و… آغاز کرد و بعد به تدریج آن را توسعه داد.
داشتن هدفهای بزرگ قدمی موثر در درمان بی انگیزگی
درست است که باید از کم شروع کرد و قدمبهقدم جلو رفت اما مشخصکردن هدف بسیار مهم است. ابتدا هدفی بزرگ تعیین کرده و سپس آن را به اهداف کوچک تقسیم کنید. در قدم بعدی برای هدف خود برنامهریزی و برایش تلاش کنید. یک هدف بدون برنامهریزی چیزی جز یک رویای دستنیافتنی نیست!
استفاده از فرصتها
فرصتهای خوب، شانسی و اتفاقی به شما داده نمیشوند. باید به دنبال فرصتهای مناسبی که برای شما امکان کسب موفقیت، ثروت، آرامش و … را فراهم میکنند باشید و بهخوبی از آنها استفاده کنید. باید از محیط امن خود خارج شده و بدون ترس، برای انجام کاری که میخواهید اقدام کنید.
انجامدادن یک کار خوشحالکننده در درمان بیانگیزگی موثر است
وقتی خوشحال هستیم انرژی ما بیشتر است و یادگیری سریعتری خواهیم داشت. همچنین همکاری ما با دیگران بهتر خواهد شد و تصمیمهای مناسبتری خواهیم گرفت. برای احساس خوشحالی میتوان به انجام کارهای بسیاری از جمله وقت گذراندن با کسانی که دوستشان داریم، خواندن کتاب موردعلاقه، نوشیدن چای یا قهوه، و … پرداخت.
شکرگزاری
به جای فکرکردن به نداشتهها بهتر است بابت نعمتهایی که در اختیار داریم شکرگزار باشیم و قدر آنها را بدانیم. باید به ارزش داشتههایمان، هرچند کوچک، پی برده و از آنها نهایت استفاده را ببریم. یکی از کارهایی که دراینخصوص میتوانیم انجام دهیم، نوشتن یادداشت شکرگزاری برای تمام چیزهایی است که داریم.
بدون تلاش نمیتوان به جایی رسید
به طور معمول افراد میخواهند یکشبه به قله موفقیت و پاداشی هنگفت برسند که به بیانگیزگی منجر میشود. افراد باید بدانند که بدون تلاش و پشتکار و استفاده درست از زمان و فرصتها نمیتوان به موفقیت رسید. بااستعدادترین افراد نیز بدون این که زحمتی بکشند به جایی نخواهند رسید. همچنین کارمندانی که هنگام کار به مقدار زیادی از اینترنت و شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، بیانگیزهتر از بقیه افراد هستند.
تقصیر را گردن دیگران نیندازید!
افرادی هستند که به هنگام مشکلات تقصیر را گردن دیگران انداخته و از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکنند. این افراد باید یاد بگیرند که اشتباه خود را قبول کرده و مسئولیت آن را به عهده بگیرند. این کار باعث میشود که افراد با تحلیل کردن اشتباه خود از تکرار آن جلوگیری کرده و با انگیزه بیشتری به راه خود ادامه دهند.
استفاده بهینه از زمان برای درمان بی انگیزگی
یکی از دلایلی که افراد احساس بیانگیزگی میکنند این است که وقت خود را تلف کرده و نمیتوانند یک برنامهریزی موثر انجام دهند. مدیریت زمان بهعنوان یکی از روشهای درمان بیانگیزگی باعث میشود انگیزه افزایش یابد زیرا فرد، موفق به انجام آن کار شده و شایسته تشویق است. بهتر است مهارتهای مدیریت زمان را فرا بگیرید و مدام به خودتان یادآوری کنید که این شما هستید که زمانتان را کنترل میکنید.
صحبتکردن با فردی مطمئن
صحبتکردن با فردی که با او احساس راحتی میکنیم میتواند در کاهش افکار منفی، بهترشدن خلق و همچنین افزایش انگیزه ما موثر باشد. وقتی احساس میکنید عملکردتان بهاندازه گذشته خوب نیست، بهتر است با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید تا فشار ذهنی شما کاهش یابد. اگر نگران قضاوت شدن هستید میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید.
اهمیت ثبت پیشرفت در درمان بی انگیزگی
مقدار و مسیر پیشرفت خود را ثبت کنید تا هم انگیزه شما افزایش یابد و هم خطاهای خود را راحتتر شناسایی کرده و بتوانید سریعتر به مسیر درست بازگردید.
مقایسه ناسالم را دور بریزید!
مقایسه باطن زندگی خود با ظاهر زندگی دیگران باعث بی انگیزگی ما میشود. باید توجه داشته باشیم موقعیت و شرایط هر کس با دیگری متفاوت است و بهتر است به جای مقایسه کردن فقط بر روی اهداف خود و چگونگی رسیدن به آنها تمرکز کنیم.
اطلاعات و دانش خود را افزایش دهید
افرادی که دانش و اطلاعات بالایی دارند به طور معمول از افراد دیگر فعالتر هستند. این افراد مدام در حال حرکت به سمت جلو هستند که باعث میشود انرژی آنها افزایش یابد. زمانی که اطلاعات شما افزایش مییابد، دوست دارید آنها را تجربه کرده و در زندگی به کار ببرید. هرچقدر آگاهی شما بیشتر شود انگیزه شما نیز بیشتر خواهد شد.
سخن پایانی
ابتدا باید دلایل بیانگیزگی را جویا شد و سپس برای رفع ریشهای آن اقدام کرد. در مطلب بالا سعی شد چندی از روشهای درمان بی انگیزگی را به شما معرفی کنیم. اگر این روشها را امتحان کردید و بازهم مشکل شما حل نشد، مراجعه به یک مشاور و روانشناس حاذق میتواند کمک زیادی به درمان بی انگیزگی شما بکند.
دیدگاهتان را بنویسید