در زمان کودکی وقتی که یکی از دندان هایمان را از دست می دادیم، با خوشحالی و هیجان خاصی دندان افتاده را پیش پدر و مادرمان می بردیم و با صبر و حوصله منتظر در آمدن دندان های جدید می شدیم. اما اکنون که بزرگتر شده ایم همه چیز تغییر کرده و دیگر نه تنها برای افتادن دندان هایمان هیجان نداریم بلکه حتی این اتفاق ممکن است وحشتناک ترین کابوسی باشد که برای ما به واقعیت می پیوندد.
افتادن دندان ها در بزرگسالی به دلایل مختلفی رخ می دهد که از جمله آنها می توان به پوسیدگی دندان و تصادف اشاره کرد. این حادثه می تواند سلامت شما را به خطر انداخته و شرایط زندگی را بسیار دشوار تر از قبل کند. اما امروزه روش های مدرن و تکنولوزی های پیشرفته در صنعت دندان پزشکی به طرز شگفت انگیزی توسعه یافته و تحولات اساسی را در این زمینه به وجود آورده است.
شما به راحتی می توانید تمام مشکلات به وجود آمده برای دندانتان را با بهره گیری از کمک متخصصان حاضر در این موضوع و همچنین بهترین و کارآمد ترین روش ها درمان کنید. از بین روش های درمانی، ایمپلنت دندان یکی از قابل اعتماد ترین راه حل ها برای جایگزین کردن دندان های افتاده محسوب می گردد. این روش به طور قابل توجهی کیفیت زندگی شما را افزایش می دهد و به دلیل شباهت زیادی که به دندان های واقعی انسان دارد دیگر لازم نیست نگرانی در این زمینه داشته باشید. در واقع ایمپلنت دندان برای شما یک سرمایه گذاری با ارزش به شمار می آید.
ایمپلنت دندان چیست؟
بیشتر افراد ایمپلنت را به عنوان روشی فوق العاده برای درمان می دانند چرا که این راه حل، کیفیت بالا و ماندگاری طولانی مدت را تضمین می کند و چیزی است که تا آخر عمر برای شخص باقی می ماند. در این روش، دندان پزشک یک پیچ کوچک از جنس تیتانیوم را داخل لثه قرار داده و سپس روکش دندان انتخابی شما را روی آن می گذارد.
استفاده از ایمپلنت ها از دهه ۱۹۷۰ به بعد شروع شد یعنی چیزی در حدود پنجاه سال پیش. ایمپلنت ها در واقع لوازمی فلزی بوده که توسط جراحی به استخوان فک جوش می خورند و با متصل شدن به این ناحیه قادر هستند تا استحکام و پشتیبانی لازم برای دندان های مصنوعی که قرار است نصب شود را فراهم بیاورند. به این ترتیب شما می توانید با خیال آسوده و بدون نگرانی از ایجاد هر گونه آسیب یا مشکلی، غذا بخورید و یا صحبت کنید.
انواع ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان به دو صورت انجام می گیرد:
اندوستال و ساب پریوستال. شما با توجه به فرم، اندازه و سلامت استخوان ها و همچنین نظر پزشک متخصص یکی از این دو روش را انتخاب می نمایید.
امروزه ایمپلنت اندوستال بسیار شایع بوده و اکثر افراد از این روش استفاده می کنند. در ایمپلنت اندوستال، پیچ های تیتانیومی با تکنیک های مناسب در قسمتی که دندان وجود ندارد، تعبیه می گردند. برای مراقبت از ایمپلنت های اندوستال باید توجه داشته باشید که به طور منظم دندان هایتان را با خمیر دندان های حاوی سیلیسی مسواک بزنید. این کار باعث کمتر شدن باکتری ها و التهابات می گردد.
در روش پریوستال، ایمپلنت فلزی در زیر لثه و کمی بالاتر از استخوان فک جایگذاری شده و به تدریج، می تواند به استخوان ناحیه فک پیوند بخورد. ایمپلنت ساب پریوستال کمتر مورد استفاده قرار گرفته و برای افرادی که حمایت کافی از طرف استخوان فک ندارند، گزینه مناسبی می باشد.
روش کاشت دندان
ایمپلنت دندان از قرار گرفتن سه قسمت مهم روی یکدیگر به وجود می آید:
ایمپلنت یا پیچ (ریشه)، تاج (دندان)، روکش (رنگ و ظاهر).
هر کدام از این سه قطعه وظایف خاص و مربوط به خود را دارند و برای داشتن یک دندان زیبا و مقاوم ضروری می باشند. همانطور که قبل تر هم اشاره کردیم، پیچ فلزی نقش ریشه دندان را بازی می کند.
تاج، یک دندان مصنوعی بوده که در قسمت بالای اباتمنت جای گذاری می گردد. اباتمنت بین ایمپلنت و روکش قرار گرفته و وظیفه آن نگه داشتن تمام اتصالات در کنار یکدیگر است.
روکش ها در واقع فرم، ظاهر و رنگی کاملا مطابق با دندان های طبیعی دارند که سبب می شود تا دندان های ایمپلنت از سایر دندان ها به راحتی تشخیص داده نشوند.
این روش رایج درمانی همانند دندان مصنوعی است با این تفاوت که ریشه نیز دارد. ایمپلنت ها به عنوان ریشه دندان در قسمت استخوان فک کاشته شده و ظاهری شبیه به پیچ دارند. در حقیقت ایمپلنت در استخوان فک شما میپیچد و پایه محکم و ثابتی را برای نصب تاج جدید آماده می کند.
ابتدا پیچ ایمپلنت با جراحی داخل استخوان فک جای گذاری می شود و پس از آن باید صبر کرد تا این دو قسمت خود به خود با یکدیگر ترکیب شده و کاملا به هم جوش بخورند. به طور معمول ۴ تا ۶ هفته طول می کشد تا ایمپلنت های جدید با استخوان فک سازگار شوند و بعد از آن قطعه ای به نام اباتمنت در پیچ ایمپلنت قرار می گیرد که دندان مصنوعی روی آن سوار می شود. (البته در طول این دوره شما می تواند مثل همیشه به راحتی هر چیزی بخورید و یا حرف بزنید)
بعد از اتمام مرحله آماده سازی ریشه وقت آن می رسد که تاج دندان مصنوعی را به آن متصل نماییم. در آخرین مرحله هم روکش سفارشی روی دندان جدید قرار گرفته و ظاهری طبیعی و زیبا به آن می بخشد.
نحوه مراقبت از دندان ها پس از جراحی
مراقبت از این دندان ها فرقی با مراقبت از دندان های معمولی ندارد. شما هر ۶ ماه یکبار باید توسط یک دندان پزشک چکاپ شوید و روزانه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. البته باید توجه داشته باشید که تا زمان اتمام مراحل پس از درمان، از خوردن غذا های سفت یا ترد اجتناب کنید و به توصیه های پزشک معالجتان عمل کنید.
مزایای ایمپلنت
شباهت زیاد به دندان های واقعی انسان
راحت بود هنگام صحبت و جویدن غذا
جلوگیری از کاهش ارتفاع فک
بهبود ظاهر لبخند و افزایش اعتماد به نفس
نحوه آسان مراقبت و نگهداری
دوام و ماندگاری بالا
مقاومت بیشتر نسبت به سایر روش های درمانی
معایب ایمپلنت
مقاومت در برابر سفید شدن
ضرورت جراحی
قیمت بالا
نیاز به پیوند استخوان در صورت داشتن استخوان های ضعیف در ناحیه فک
چه کسانی نمی توانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟
افراد دارای سابقه شیمی درمانی/ رادیو تراپی
افراد مبتلا به پوکی استخوان
افرادی با استخوان فک بسیار ضعیف
مصرف کنندگان دخانیات
آیا کاشت ایمپلنت دندان، درد دارد؟
روش های این نوع از درمان، درد زیادی را برای فرد به همراه نداشته و اکثر اوقات نیز دارو های بی حسی و آرام بخش به بیماران تزریق می شود تا این عمل را بدون هیچ گونه دردی پشت سر بگذارند. اگرچه ممکن است چند روز بعد از جراحی برای خوردن غذا ها، درد مختصری را تحمل کنید.
آیا گذاشتن ایمپلنت خطرناک است؟
تا زمانی که شما تحت نظر پزشکان متخصص و مجرب جراحی شوید و تمام دستورالعمات آنها را به خوبی اجرا کنید، مشکلی برایتان به وجود نمی آید. ایمپلنت دندان جزو روش هایی می باشد که همواره از درصد موفقیت بالایی در بین سایر روش ها برخوردار بوده است.
اگر بیمار مورد نظر استخوان های محکم و سالمی برای گذاشتن ایمپلنت در فک داشته باشد، نتیجه نهایی عالی از آب درمیاید و حتی امکان دارد دندان های جدید از نظر کاربرد، راحتی و طبیعی بودن کاملا شبیه دندان های واقعی فرد عمل کنند.
ماندگاری ایمپلنت دندان
اگر به خوبی از دندان های جدیدتان مراقبت کنید و نکات بهداشتی دهان و دندان خود را به طور منظم انجام دهید، معمولا بین ۱۵ تا ۲۵ سال دوام می آورند.
عدم موفقیت در عمل ایمپلنت
به طور مجموع، حدود ۵ تا ۱۰ درصد از کل جراحی های ایمپلنت دندان با شکست مواجه شدند که این آمار بسیار ناچیز است. علائم وجود مشکل در جراحی ایمپلنت دندان در ادامه بیان شده:
درد شدید در ناحیه ایمپلنت
شل شدن یا جابجایی ایمپلنت
لثه متورم
فرو رفتگی لثه
سخت تر شدن عمل جویدن
همچنین شایع ترین عوامل شکست در این روش شامل موارد زیر می شود:
سیگار کشیدن
مشکلات سینوسی
عفونت
آسیب بافتی
واکنش های آلرژیک
عدم اتصال ایمپلنت به استخوان فک
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، استخوان فک از پیچ ایمپلنت داخل لثه حمایت می کند و در صورتی که این استخوان ها کم باشند و یا قدرت و استحکام ضروری را نداشته باشند، فرد مورد نظر مجبور است برای ایجاد پشتیبانی لازم، عمل پیوند استخوان را نیز انجام دهد. دلایل عمده کمبود استخوان در قسمت فک به موارد زیر ختم می شود:
بیماری لثه
بالا رفتن سن فرد
آسیب در اثر حوادث مختلف
دیدگاهتان را بنویسید