تاریخ امروز2 آذر 1403
عوارض مصرف قرص ضد بارداری

از عوارض مصرف قرص ضد بارداری مطلع هستید؟

عوارض مصرف قرص ضد بارداری مسئله ی بسیار مهمی است که در صورت استفاده، باید به آن توجه کنید. روش های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد. یکی از آن ها استفاده از قرص های ضد بارداری است. این قرص ها انواع متفاوتی داشته که هر یک ترکیبات خاصی به همراه دارند. اما همه ی آن ها یک عملکرد داشته و آن هم این است که مانع از بارداری می شوند. در این مقاله قصد داریم در خصوص عوارض مصرف قرص ضد بارداری برای شما صحبت کنیم پس ادامه ی مطالب را از دست ندهید تا هر آن چه باید در این باره بدانید را به شما بگوییم.

 

مکانیسم اثر قرص های ضد بارداری

به طور کلی این قرص ها به دو روش عمل می کنند که توضیح آن ها به شرح زیر است:

  • از تخمک گذاری جلوگیری می کنند، یعنی در هر ماه که تخمدان ها باید به طور طبیعی تخمک آزاد کنند این عملکرد آن ها متوقف می شود.
  • در اطراف دهانه رحم ماده ی مخاطی روانی وجود دارد که به اسپرم ها کمک می کند تا به راحتی وارد رحم شوند. دیگر مکانیسم اثر این قرص ها این است که این مخاط را سفت می کنند در نتیجه اسپرم ها نمی توانند به بدن رحم ورود پیدا کنند و شخص باردار نمی شود. گاهی هم با توجه به نوع قرص ممکن است از ضخامت لایه مخاطی کاسته شود که در این صورت شرایط مناسب برای کاشت تخمک وجود نخواهد داشت و بارداری صورت نمی گیرد.

 

انواع قرص های ضد بارداری

قرص های ضد بارداری را در انواع مختلف، با مکانیسم های متفاوتی ساخته می شوند. از جمله این قرص ها می توان موارد زیر را نام برد:

 

قرص ‌های ترکیبی

این نوع از قرص های ضد بارداری باید به طور روزانه مصرف شوند. با دارا بودن هورمون های استروژن و پروژسترون می توانند به خوبی چرخه ی قاعدگی را تنظیم کنند.

 

قرص ‌های با سیکل طولانی

در این نوع از قرص ها نیز هورمون های استروژن و پروژسترون وجود دارند. با این تفاوت که چرخه ی قاعدگی را طولانی تر می کنند. به بیان ساده تر این که اگر قرار است یک شخص به طور طبیعی 12 بار در سال عادت ماهیانه داشته باشد؛ با مصرف این قرص ها تنها 4 بار در سال عادت ماهیانه خواهد داشت؛ یعنی هر 12 هفته یک بار چرخه قاعدگی اتفاق می افتد.

 

قرص‌ های پروژسترون

برخلاف دو نوع قبلی که دارای دو هورمون بود، اما این نوع از قرص تنها هورمون پروژسترون دارد. مصرف آن نیز به صورت روزانه است.


اقدام به بارداری می‌کنم، اما باردار نمی‌شوم، چرا؟

 

قرص ‌های با دز پایین (LD)

قرص های ضد بارداری با دوز پایین یا همان قرص های LD که هم به صورت قرص های ترکیبی( دارای دو نوع هورمون) و هم به صورت قرص های دارای پروژسترون تولید شده از میزان هورمون کمتری برخوردارند. عملکرد و مزیت قرص های LD درست مثل قرص های HD است که دوز بالاتری دارند. تنها تفاوتی که دارند این است که دوز ضعیف تر عوارض کمتری به همراه دارند.

 

قرص‌ های اورژانسی

سایر قرص هایی که معرفی شد باید پیش از رابطه جنسی مصرف شوند. این در حالی است که قرص های اورژانسی را پس از رابطه جنسی به منظور جلوگیری از باردار مصرف می کنند. معمولا اشخاصی که رابطه ی حفاظت نشده ای دارند، از این نوع قرص ها استفاده می کنند. جالب است بدانید که قرص های اورژانسی نیز خود زیر مجموعه هایی دارند که شامل قرص های ترکیبی، قرص های پروژسترون و قرص های آنتی پروژسترون است.

عوارض مصرف قرص ضد بارداری

آیا قرص های ضد بارداری عوارضی نیز دارند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم؛ بله. عوارض مصرف قرص ضد بارداری در آزمایشات و تحقیقات صورت گرفته به دست آمده و اثبات شده است. البته این بدان معنا نیست که تمامی زنانی که قرص ضد بارداری مصرف می کنند از عوارض آن رنج ببرند. بلکه در برخی افراد هیچ عارضه نداشته و در برخی دیگر تنها یک یا دو مورد مشاهده می شود. با این حال عوارضی که در این میان وجود دارد عبارتند از:

 

لکه ‌بینی بین دو قاعدگی

بر اساس آمار به دست آمده درصدی از زنانی که قرص های ضد بارداری مصرف می کنند؛ در بین دو قاعدگی دچار لکه بینی می شوند. عموما تا 3 ماه اول پس از شروع قرص ها این مشکل به وجود می آید که البته جای نگرانی نیست. چرا که با مصرف سومین بسته از این نوع قرص ها در 90 درصد مواقع لکه بینی متوقف می شود. توجه داشته باشید که اگر پس از مصرف قرص های ضد بارداری بیش از 3 تا 5 روز دچار خون ریزی شدید هستید؛ باید به پزشک زنان مراجعه کنید. علت لکه بینی بین دو قاعدگی این است که رحم در حال سازگار شدن با پوشش آندومتر نازک تر یا میزان هورمون های متفاوتی است که دریافت می کند.

 

تهوع از عوارض مصرف قرص ضد بارداری

از دیگر عوارض مصرف قرص ضد بارداری می توان به حالت تهوع هایی که با آن همراه است اشاره کرد. البته در بسیاری از موارد تنها افرادی که برای اولین بار از این قرص ها استفاده می کنند دچار حالت تهوع می شوند که پس از گذشت مدتی از بین می رود. برای کاهش عوارض مصرف قرص ضد بارداری و تهوعی که با آن همراه است می توان آن را همراه با غذا یا به هنگام خواب میل کرد. در صورتی که با گذشت زمان طولانی پس از مصرف، این قرص ها همچنان دچار تهوع شدید، به پزشک مراجعه کنید.

 

حساس ‌شدن سینه‌ ها از عوارض مصرف قرص ضد بارداری

برخی از افراد عوارض مصرف قرص ضد بارداری را بزرگ شدن و حساس شدن سینه ها می دانند. این موضوع به دلیل تغییرات هورمونی است که در بدن به وجود می آید و تا چند هفته پس از شروع مصرف در بدن مشاهده می شود. برای کاهش حساسیت سینه ها پیشنهاد می کنیم مصرف کافئین و نمک را کاهش دهید و از پستان بند استفاده کنید. طولانی بودن مدت زمان درد یا متورم شدن آن ها می تواند خطرناک باشد. پس به این موضوع توجه کافی داشته باشید.

 

سردرد

هورمون های جنسی یکی از عوامل موثر در سردردها، خصوصا سردردهای میگرنی هستند. همانطور که گفته شد قرص های ضد بارداری دارای میزان قابل توجهی از هورمون های جنسی هستند. پس می توان نتیجه گرفت که یکی دیگر از عوارض مصرف قرص ضد بارداری، افزایش سردرد است. هر چه دز قرص های استفاده شده کمتر باشد، احتمال ابتلا به سردرد نیز کمتر می شود. به احتمال زیاد زمانی که بدن شخص به این نوع از قرص ها عادت کند به مرور زمان از میزان و شدت سردردها نیز کاسته خواهد شد.

عوارض مصرف قرص ضد بارداری

افزایش وزن از عوارض مصرف قرص ضد بارداری

جالب است بدانید در پژوهش های بالینی صورت گرفته، هیچ رابطه مستقیمی روی مصرف قرص های ضد بارداری و تغییرات وزنی مشاهده نشده است. اما بسیاری از بانوانی که از این قرص ها استفاده می کنند دچار اضافه وزن شده اند. تجمع چربی در قسمت سینه ها و باسن بیشترین میزان افزایش سایز را به همراه دارند. پس می توان گفت که تجمع چربی در برخی قسمت های بدن نیز جزئی از عوارض مصرف قرص ضد بارداری به شمار می آید. عملکرد هورمون های جنسی بر سلول های چربی این گونه است که به افزایش سایز آن ها منجر می شود. اما تعداد آن ها را افزایش نمی دهد.


عوارض پیشگیری از بارداری را جدی بگیرید

 

نوسانات خُلقی از عوارض مصرف قرص ضد بارداری

دیده می شود که برخی از افراد پس از مصرف قرص های ضد بارداری، دچار نوسانات خلقی می شوند. به طور مثال بسیار حساس می شوند. در صورتی که قبلا یا در حال حاضر دچار افسردگی هر چند خفیف هستید؛ پیشنهاد می کنیم حتما با پزشک خود مشورت کنید. چرا که ممکن است مشکلات جدی تری برای شما به بار آید.

 

تأخیر در عادت ماهیانه

بر اساس دستوری که روی قرص های ضد بارداری نوشته شده، اگر به درستی آن ها را مصرف نمایید؛ تغییر در چرخه ی عادت ماهیانه به وجود نخواهد آمد. اما جالب است بدانید برخی از بانوان با وجود این که به درستی و با دقت قرص ها را مصرف کرده اند؛ اما دچار تاخیر در عادت ماهیانه می شوند. دلیل آن هم به مواردی همچون استرس، تیروئید، اختلالات هورمونی، بیماری و حتی مسافرت بستگی دارد. در صورتی که پس از مصرف یک بسته از قرص های ضد بارداری، در عادت ماهیانه شما تاخیر مشاهده شد یا این که بسیار سبک بود؛ پیش از این که بسته دوم را شروع کنید حتما تست بارداری انجام دهید.

 

کاهش میل جنسی از عوارض مصرف قرص ضد بارداری

گاهی هورمون هایی که در قرص های ضد بارداری وجود دارد بر روی افراد تاثیر منفی داشته و باعث کاهش میلی جنسی در آن ها می شود که یک موضوع آزار دهنده است. در صورتی که این مشکل برای مدت طولانی ادامه پیدا داشت؛ حتما به پزشک مراجعه کنید. این موضوع برای همه صدق نمی کند بدین معنا که در برخی افراد حتی افزایش میل جنسی را به همراه دارد.

عوارض مصرف قرص ضد بارداری

ترشحات واژن

از دیگر عوارض مصرف قرص ضد بارداری که بسیار مشهود بوده، ترشحات واژن است که در بدن هر فرد ممکن است به شکل خاصی تغییر کند. به طور مثال برخی ها افزایش ترشحات را دارند؛ این در حالی است که اشخاص دیگر با کاهش رطوبت واژن روبه رو هستند که می تواند در حین رابطه جنسی باعث آزار زن باشد.

 

نتیجه گیری

قرص های ضد بارداری که برای جلوگیری از بارداری معمولا پیش از رابطه جنسی استفاده می شوند، در انواع مختلف با مکانیسم های متفاوت تولید می شوند. برخی از بانوان پس از استفاده از این قرص ها دچار عوارض مصرف قرص ضد بارداری شده اند. از جمله این عوارض می توان به لکه بینی، تهوع، حساس شدن سینه ها، کاهش میل جنسی و… اشاره کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.