تاریخ امروز3 آذر 1403
تقویت گفتار و تکلم کودک

قدرت گفتار و تکلم کودک خود را تقویت کنید

تقویت گفتار و تکلم کودک بخشی از روند بزرگ شدن آنها است. نوزادان از وقتی به دنیا می‌‌آید صداهای مختلفی را ایجاد می‌‌کنند، مثل گریه کردن، نق نق کردن و انواع صداهای دیگر. با بزرگتر شدن و اغلب قبل از یک سالگی، نوزاد سعی می‌‌کند؛ اولین کلمات را به زبان بیاورند. تا 2 سالگی بعضی از کلمات را یاد می‌‌گیرد، تا نیازهای خودش را برطرف کند. ممکن است این کلمات مامان، بابا یا هر چیز دیگری باشد. این نقطه از زندگی برای شما بسیار جالب است. اما با بزرگتر شدن کودک، ممکن است در مقایسه مهارت‌های کلامی‌‌‌فرزندتان، با سایر کودکان هم سن تفاوت‌هایی ببینید و متعجب شوید. در این مقاله راهکارهایی برای بهتر حرف زدن کودک را به والدین معرفی خواهیم کرد.

 

راهکارهای تقویت گفتار و تکلم کودک

طبیعی است که کودکان با سرعت‌های مختلفی حرف زدن را یاد می‌‌گیرند. پس اگر کودک شما دیرتر از خواهر و بردار بزرگتر خودش به حرف آمده است، احتمالاً مشکل نگران کننده‌ای وجود ندارد. با این وجود، توجه به این موضوع می‌‌تواند برای کمک به تکلم بهتر فرزندتان مفید باشد. واقعیت این است که بعضی از کودکان برای اینکه بتوانند بهتر صحبت کنند، نیاز به کمی‌ ‌کمک اضافه دارند. بنابراین، در این زمان والدین نقش اساسی در خوب حرف زدن بچه‌ها دارند. مطالعات نشان داده است، کودکانی که در سنین پایین با آنها بیشتر صحبت شود و برایشان کتاب خوانده شوند، تعداد کلمات بیشتری یاد می‌‌گیرند و بهتر از بقیه بچه‌ها صحبت خواهد کرد.

 

با کودکتان صحبت کنید

همه کارهای روزانه را به شکل داستان برای کودکتان بگویید. برای مثال به فرزندتان بگویید: الان می‌‌خواهیم به حمام برویم. حالا می‌‌خواهم آب بازی کنیم. بعد از اینکه لباس پوشیدیم؛ می‌‌خواهیم غذا بخوریم.

تقویت گفتار و تکلم کودک

برای کودک خود کتاب بخوانید

هیچوقت برای اینکه شروع به کتاب خواندن برای کودک کنید، زود نیست. کتاب خواندن باعث می‌شود که کودک شما در آینده هم به این کار علاقه داشته باشد. شما باید از کتاب‌های ساده شروع کنید و به تدریج با بزرگ شدن فرزندتان به دنبال کتاب‌هایی تصویری و داستان‌های طولانی تر باشید. گفتن داستان‌هایی که چندین شخصیت دارد و دارای ماجراجویی است؛ در بهتر صحبت کردن بچه‌ها کمک می‌ کند. اما باید داستان‌هایی انتخاب کنید که پایان خوبی داشته باشد و کودک را نترساند.

 

برای تقویت گفتار و تکلم کودک با او موسیقی گوش دهید

کودکان خردسال عاشق موسیقی و جست و خیز با آن هستند. شما می‌‌توانید ترانه‌های کودکانه را برای این کار انتخاب کنید، بچه‌ها با شنیدن این ترانه‌ها کلمات زیادی یاد می‌‌‌گیرند. با دنیای اطراف خود بیشتر آشنا می‌شوند و شکل درست تلفظ کلمات را می‌‌شنوند.


حقایقی در رابطه با شنوایی کودکان نوپا

 

علایق کودک خود را دنبال کنید

اگر متوجه شده‌اید که کودک شما به یک کتاب یا تصاویر خاص علاقه دارد، درباره آن صحبت کنید. مثلاً اگر ماشین دوست دارد، بیشتر درباره ماشین‌ها صحبت کنید. سعی کنید او را در صحبت کردن مشارکت دهید و با فرزندتان در تعامل باشید. حتی می‌ توانید صدای کودک را ضبط کنید و دوباره برای او پخش کنید.

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

از طرز صحبت کردن کودکتان ایراد نگیرید

این کار می‌تواند تاثیر منفی ایجاد کند. در عوض، با تکرار تلفظ صحیح کلمات، کاری کنید او این شکل درست بیان را تکرار کند و یاد بگیرد. در نتیجه به خاطر تلاش‌هایی که می‌ کند او را تشویق کنید.

تقویت گفتار و تکلم کودک

برای تقویت گفتار و تکلم کودک ، از تلویزیون و موبایل کمک بگیرید

آکادمی‌ اطفال آمریکا توصیه می‌‌کند که کودکان زیر 2 سال به هیچ وجه تلویزیون تماشا نکنند، و کودکان بالای 2 سال فقط دو ساعت در روز و برنامه‌های با کیفیت را ببینند. با وجود اینکه برخی از برنامه‌های آموزشی می‌‌تواند برای بچه‌ها مفید باشد، سایر برنامه‌های تلویزیونی پاسخگوی نیاز کودک برای کمک به حرف زدن روان تر نیستند.

 

به کودکتان فرصت انتخاب بدهید

شما می‌توانید با قرار دادن گزینه‌های مختلف برای فرزندتان، او را تشویق به صحبت کردن کنید. مثلا یک سیب و یک پرتقال را جلویش بگذارید و سوال کنید که سیب می‌خواهد یا پرتقال؟ هر کدام از آنها را نشان داد، ترغیب کنید تا اسم آن را تلفظ کند.

 

به کودکتان کمک کنید جمله‌های طولانی‌تری بگوید

یکی دیگر از روش‌هایی که در صحبت کردن ماهرانه‌تر کودک کمک می‌کند، این است که کاری کنید تا جواب‌های طولانی‌تر بدهد. برای مثال اگر یک گربه می‌بیند و کلمه گربه را می‌گوید، می‌توانید به او بگویید که بله این یک گربه قهوه‌ای کوچک است. با این روش احتمالاً کودک در اولین تلاش کلمات گربه کوچک را تکرار کند.

 

برای تقویت گفتار و تکلم کودک ، او را به فضای بیرون از خانه ببرید

رفتن به فضاهایی مثل باغ وحش، موزه یا آکواریوم‌ها دنیای جدیدی برای کودکتان می‌آورد. فرزند شما احتمالاً با نگاه کردن به این موجودات جذاب، دوست دارد که اسم آنها را یاد بگیرد و تکرار کند.


ارتباط اسباب بازی کودکان با شغل آنها در آینده

 

عفونت‌های گوش کودک را درمان کنید

کودکان در صورت عدم مراقبت صحیح مستعد ابتلا به عفونت‌های گوش هستند که ممکن است منجر به خطر کم شنوایی و در نتیجه تاثیر در یادگیری تکلم شود. اگر عفونت گوش کودک تایید شد و پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرد، حتماً آن را در زمان مناسب و مقدار تعیین شده به فرزندتان بدهید و دوره درمان را کامل کنید. بعد از پایان دوره درمان، مجدداً کودک را برای معاینه ببرید تا از رفع کامل عفونت مطمئن شوید.

تقویت گفتار و تکلم کودک

اگر کودک با انجام روش‌های گفته شده، هنوز قادر به صحبت کردن نیست؛ چه باید کرد؟

ممکن است همه تلاشتان را کرده باشید؛ اما کودکتان هنوز در صحبت کردن مشکل داشته باشد. علائم تاخیر در تکلم شامل موارد زیر است:

  • کودک تا 2 سالگی صحبت نمی‌کند.
  • در جمع کردن یک جمله مشکل دارد.
  • نسبت به سنی که دارد؛ تعداد کلمات محدودی به زبان می‌آورد.

احتمال دارد تاخیر در صحبت کردن به خاطر ناتوانی ذهنی یا اختلالات شنوایی باشد. همچنین عدم توانایی یا میل برای صحبت کردن، یکی از نشانه‌های اوتیسم است. باید علت صحبت نکردن کودک را مشخص کنید. شاید لازم باشد به متخصص گفتار درمانی، روانشناس یا متخصص شنوایی مراجعه کنید؛ تا علت مشخص و روش‌های درمانی لازم پیاده شود.

 

نتیجه گیری

شنیدن اولین کلماتی که فرزند شما به زبان می‌آورد؛ برای شما خیلی هیجان انگیر است، و هر چه بزرگتر می‌شود با قرار دادن جملات بیشتر در کنار هم، می‌تواند هیجان شما را بیشتر کند. اما وقتی می‌بینید که کودک شما آنطور که انتظارش را داشتید حرف نمی‌زد، شاید دلسرد می‌شوید. حتی اگر کودک شما در صحبت کردن تاخیر دارد، نشان دهنده یک مشکل جدی نیست. هر یک از بچه‌ها حرف زدن را در سنین مختلفی یاد می‌گیرند. اما اگر نگران هستید یا احساس می‌کنید مسئله جدی وجود دارد، به متخصص اطفال مراجعه کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.