تاریخ امروز29 خرداد 1403
دم کردن چای

چای را با این روش‌ها دم کنید

چای، یک نوشیدنی آرام بخش و گرم است که در کشور ما طرفداران زیادی دارد. در واقع چای به عنوان یک نوشیدنی ثابت روزانه در بین مردم شناخته شده است. اغلب افراد از این نوشیدنی در هنگام صبح، به وقت استراحت و یا به منظور کاهش استرس و اضطراب استفاده می‌کنند. چای علاوه بر عطر و طعم دلنشینی که دارد، برای تکمیل حال خوب ما، در بسیاری از موقعیت‌ها نیاز است؛ اما یک روش صحیح در دم کردن چای به شما این امکان را می‌دهد تا خواص آن را حفظ کرده و طعم واقعی این نوشیدنی را به خوبی بچشید. در این مقاله می‌خواهیم شما را با روش‌های دم کردن چای بیشتر آشنا کنیم تا چای خوش طعم‌تری نوش جان کنید.

تاریخچه‌ی چای

با اینکه چای پرطرفدارترین نوشیدنی ایرانی است؛ اما سابقه‌ی چای ایرانی به حدود 110 سال قبل بازمی‌گردد. مصرف چای سیاه در ایران، از اواخر قرن 15 و 16 شروع شده است، در صورتی که سابقه‌ی کشت آن به یک قرن پیش برمی‌گردد.

جالب است بدانید قهوه، نوشیدنی رایج ایرانی‌ها در زمان‌های گذشته بوده است. اما به دلیل دوری ایران از کشورهای تولیدکننده و حمل و نقل دشوار در آن دوران، چای به سادگی جایگزین قهوه شد؛ زیرا چین و هند با وجود راه‌های مناسبی هم‌چون جاده ابریشم به ایران نزدیک‌تر بوده‌اند.

نخستین بار کاشف السلطنه، ژنرال کنسول ایران در هند، توانست فنون کاشت چای را یاد بگیرد و با مطالعه آب و هوای ایران، بهترین نقطه برای کشت آن، یعنی شمال کشور را انتخاب کند. کاشف السلطنه، با تحمل سختی‌های فراوان و با وجود مخالفانی که داشت، بالاخره توانست کاشتن چای را در ایران گسترش دهد. به همین منظور لقب پدر چای ایران را به او نسبت دادند.

دم کردن چای

انواع مختلف چای

جالب است بدانید چای در انواع رنگ‌ها و حالت‌ها وجود دارد. علت اصلی این تفاوت‌ها، در میزان اکسیداسیون شدن برگ چای است. در حقیقت اکسیداسیون شدن چای پس از جدا شدن آن از ساقه، آغاز می‌شود و میزان آن به نوع فرآوریِ اعمال شده، روی برگ چای وابسته است.


مقاله چگونه پیتزای خانگی درست کنیم؟، یک انتخاب و راهنمای هوشمندانه در این روزهای کرونایی

چای زرد

چای زرد نسبت به انواع دیگر، کمتر شناخته شده و تا حدودی در مقایسه با بقیه انواع چای، گران قیمت‌تر است. مراحل فرآوری برگ چای زرد، شبیه به چای سیاه است؛ با این تفاوت که برگ‌ها را در نوعی بسته بندی‌های خاص قرار داده و گاهی همراه با بخار دادن، آن را پوشش می‌دهند. در واقع اکسیداسیون در این چای، به آرامی صورت گرفته و در نهایت چای زرد طعمی ملایم‌تری نسبت به چای سبز دارد.

دم کردن چای

چای سیاه

عمل اکسیداسیون در این نوع چای، به صورت کامل انجام می‌شود و رنگ چای را به قرمز و قهوه‌ای تیره تبدیل می‌کند. چای سیاه بیشترین نوع چای مصرفی در غرب و نقاطی از شرق جهان به شمار می‌رود. در هر فنجان هشت اونسی از این نوع چای، حدود 40 تا 60 میلی‌گرم کافئین وجود دارد. کشور چین دو گروه بزرگ از چای سیاه را، یکی در شمال چین و دیگری، یعنی چای سیاه ایالت (یونان) چین را تولید می‌کند.

چای سفید

چای سفید از گلبرگ‌های تازه گیاه چای تولید می‌شود. این نوع چای در نور طبیعی آفتاب خشک شده و اکسیده نمی‌شود. چای سفید از کمترین مقدار کافئین برخوردار است. مهم‌ترین مرکز کشت این نوع چای در استان فوجیان چین قرار دارد. هنگامی که برای نخستین بار چای سفید را می‌نوشید، شاید برای شما بی‌مزه و طعمی شبیه به آب داشته باشد؛ اما بعد از مدتی در دهان و نفس‌تان یک مزه‌ی شیرین ملایم احساس خواهید کرد.

چای سبز

چای سبز یکی دیگر از نوشیدنی‌های پرطرفدار است که کافئین کمتری دارد و به ایجاد آرامش و رفع بی‌خوابی کمک خواهد کرد. در هر فنجان 8 اونسی چای سبز چینی، حدود 30 تا 35 میلی‌گرم کافئین وجود دارد. این مقدار در چای سبز ژاپنی، 25 تا 30 میلی‌گرم است.

چای سرخ

این نوع چای متعلق به آفریقای جنوبی است. چای سرخ یک نوع گیاه با برگ‌های سوزنی شکل و فاقد کافئین است. ریبوس یا همان چای سرخ را با استفاده از برگ‌های یک درختچه به نام آسپالاتوس لینیرایز درست می‌کنند؛ که معمولا در سواحل غربی آفریقای جنوبی رشد خواهد کرد. برای افزایش طعم چای، آن را اکسیده می‌کنند و این عمل، رنگ چای را از سبز، به قرمز تغییر می‌دهد. البته ریبوس سبز هم وجود دارد که تخمیر نشده است؛ این نوع از ریبوس گران‌تر بوده و طعم علفی بیشتری نسبت به نسخه‎‌ی سنتی آن دارد. نکته‌ی اصلی در رابطه با ریبوس سبز این است که آنتی اکسیدان‌های بیشتری نسبت به چای سرخ سنتی دارد و برای سلامتی بسیار مفید است.

9 مورد از خواص و فواید چای

1- تسکین قلب

2- تقویت نیروی فکری و افزایش تمرکز

3- تسریع حرکات تنفسی

4- افزایش آب بدن و در نتیجه تعرق بیشتر

5- افزایش سرعت گردش خون بدن

6- مناسب برای بیماران عصبی و میگرنی

7- احساس بازگشت و تجدید نیرو

8- رفع خواب آلودگی و خستگی

9- گوارش بهتر غذا در معده

چای، یک آنتی اکسیدان قوی!

آنتی اکسیدان موجود در چای جزو یکی از خواص باور نکردنی این نوشیدنی محسوب می‌شود. چای، سرشار از پلی‌فنون است و به عنوان یک آنتی اکسیدان از آسیب‌هایی که سیگار و یا سایر مواد شیمیایی به DNA وارد می‌کند، جلوگیری می‌کند. در واقع چای همان آنتی اکسیدان موجود در میوه‌ها و سبزیجات را دارا است، که همه‌ی افراد روزانه از آن استفاده می‌کنند. این خواص چای می‌تواند به شما در حفظ سلامت بدن کمک نماید.

چند روش‌ جالب، که بهتر است در رابطه با دم کردن چای بدانید!

مناسب‌ترین آب برای دم کردن چای:

نقش آب در دم کردن چای و حفظ طعم خوش آن بسیار موثر است. برای مثال اگر در آب مصرفی‌تان، کلر یا موادی مانند فلوراید وجود داشته باشد، طعم چای دمی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. پس برای داشتن چای خوش طعم، از آب تصفیه شده و یا آب چشمه استفاده کنید. البته که استفاده از آب چشمه در هر زمانی مقدور نیست. اما اگر به دل طبیعت رفتید و آب سالم پیدا کردید؛ حتما از این آب برای نوشیدن چای استفاده کنید.

مناسب‌ترین ظرف برای دم کردن چای:

بهترین جنس قوری برای دم کشیدن چای، قوری چینی و یا شیشه‌ای است. ترجیحا توصیه می‌شود از قوری‌های فلزی استفاده نکنید. هم‌چنین بهتر است از قوری‌هایی با اندازه متناسب استفاده نمایید؛ تا برگ‌های چای به راحتی در آب شناور شوند و به حفظ طعم و مزه‌ی نوشیدنی کمک کنند. اگر دستگاه چای ساز دارید؛ به این نکته توجه کنید که قابلیت تنظیم دما را داشته باشد.

اندازه و مقدار کافی برای دم کردن چای:

عده‌ای بر این باورند که قاشق چای خوری مناسب‌ترین پیمانه برای درست کردن چای است؛ اما اینطور نیست، انواع چای با یکدیگر تفاوت دارند و نمی‌توان از قاشق یکسان برای پیمان کردن آن استفاده کرد. مهم‌ترین موضوع در داشتن چای خوش عطر و طعم، توجه به وزن و مقدار مصرف آن است.

دم کردن چای

نکاتی در رابطه با روش‌های دم کردن چای

در رابطه با دم کردن چای نکاتی وجود دارد که به شما برای حفظ خواص و طعم چای کمک خواهد کرد:

به عنوان یک قانون، توصیه می‌شود برای هر فنجان چای، 2 گرم (یعنی یک قاشق چای خوری)، چای استفاده نمایید. برای دم کردن چای سبز که برگ‌های درشت‌تری دارد، از 2 قاشق چای خوری استفاده کنید.

برای دم کردن چای ، دقت داشته باشید و سعی کنید زمان آن طولانی نشود؛ تا از سیاه رنگ یا تلخ شدن چای جلوگیری نمایید. برای داشتن یک چای خوب مقدار آن را افزایش داده و از زمان آماده سازی آن کم کنید. درمورد دمنوش‌ها، می‌توانید بسته به ذائقه‌ی خود، مدت زمان دم کشیدن را افزایش دهید.


بهترین روش‌های رنگ کردن خانه را یاد بگیرید.

از شیر آب گرم برای جوشاندن چای استفاده نکنید و اجازه دهید مقداری آب از شیر خارج شود. سپس از آب سرد استفاده کنید. زیرا آب سرد پر از اکسیژن است و برای آزاد کردن عطر و طعم چای مناسب‌تر خواهد بود.

هر چای کیسه‌ای مناسب یک فنجان است، اما اگر چای غلیظ‌ تری می‌خواهید؛ بهتر است از دو چای کیسه‌ای استفاده نمایید.

چای را مستقیما داخل آب جوش نریزید؛ بلکه از نگهدارنده‌ی چای درون قوری استفاده کنید.

دقت داشته باشید که آب به نقطه‌ی جوش کامل نرسد؛ زیرا در این صورت اکسیژن بیشتری را آزاد کرده و باعث بی‌مزه شدن چای شما خواهد شد.

قوری را قبل از دم کردن چای گرم کنید؛ فرقی ندارد از چای دمی یا کیسه‌ای استفاده می‌کنید.

ترجیحا از قوری چینی استفاده نمایید.

3 تا 4 دقیقه برای دم کشیدن چای کافی است.

برای هربار جوشاندن چای از آب تازه استفاده کنید.

نتیجه گیری

چای یک نوشیدنی پرطرفدار در تمام جهان است، که روز به روز به میزان طرفدارانش اضافه می‌شود. تمام مراحل صرف چای، دم کردن چای و نوشیدن آن نیست. بلکه مهم‌ترین قسمت آن حفظ عطر و طعم چای است، که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. انواع مختلفی از این گیاه در دنیا وجود دارد، که هر فرد متناسب با سلیقه و هدف خاصی، از آن استفاده می‌کند. در واقع چای بعد از آب، جزو پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌های جهان است که به دلایل متفاوتی نوشیده می‌شود. امیدوارم به کمک این مقاله، بتوانید به رازهای داشتن یک چای خوش عطر و طعم پی برده باشید و آن را به دیگران هم بیاموزید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.