مدیریت احساسات در محیط کار از مهم ترین چالش هایی به شمار می رود که بیشتر افراد جامعه با آن مواجه بوده و به دنبال دریافت راهکار مناسبی برای آن هستند. گاهی در محیط کاری تحت شرایطی قرار می گیریم که ممکن است این شرایط ما را در تنگناهای مختلفی قرار داده و موجب جریحه دار شدن احساسات ما شوند. مثلا ممکن است برخی کارها لغو شده و یا توسط مشتری و سرپرست خود مورد تشر واقع گردیم. در چنین شرایطی عدم مدیریت صحیح احساسات، نه تنها مشکلات ما را برطرف نمی سازد؛ بلکه می تواند به راحتی دردسرهای مختلفی را نیز برایمان به دنبال داشته باشد. هم اکنون ممکن است با این پرسش که چگونه می توان احساسات خود را کنترل نمود مواجه شوید. در ادامه قصد داریم تا به بیان راهکارها و اهمیت بالای مدیریت احساسات در محیط کار پرداخته و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم؛ بنابراین توصیه داریم تا انتها ما را مهمان نگاه خود کنید.
اثرات منفی عدم مدیریت احساسات در محیط کار
همه ی ما ممکن است به طور طبیعی در شرایط تنش زایی قرار گیریم که این شرایط موجب پرخاشگری و عصبانیت ما شوند. فریاد زدن یا کز کردن در یک گوشه از جمله واکنش هایی به شمار می روند که در امتداد این دسته تنش ها بروز می یابند و تا ساعت ها ما را با مشکلات متعددی مواجه می سازند. این رفتارها ممکن است شما را با مشکلات قابل توجه ای در خانواده رو به رو نسازد؛ اما لازم است بدانید به طور جدی می تواند به اعتبار شما در محیط کاری لطمه زده و شما را متحمل ضررهای جبران ناپذیری نماید. توصیه ما به شما مدیریت احساسات در محیط کار است که امروزه راهکارهای متنوعی برای این امر بیان شده اند که هر کدام با اثرات مثبت خود می توانند به شما کمک های شایانی نمایند.
هوشیاری و تمرکز خود را در محیط کار افزایش دهید
عوامل مهم ایجاد تنش در محیط های کاری
عوامل مختلفی می توانند زمینه ساز ایجاد تنش در محیط های کار شوند که این عوامل شامل مواردی همچون کسری بودجه برای تسویه حقوق ها، تعلیق کارکنان و تغییر سمت کارکنان اشاره نمود که هر کدام با اثرات منفی خود می توانند کارکنان را با مشکلات متعددی مواجه سازند. باید بدانید بروز این دسته از وضعیت ها در محیط های کاری طبیعی بوده و عدم مدیریت احساسات و پرخاشگری در چنین شرایطی تنها شرایط را دشوارتر می نماید.
در صورتی که مدیر شما مجبور به تعلیق کارکنان خود شود؛ به طور طبیعی افرادی راه نگه می دارد که بتوانند به بهترین حالت ممکن مدیریت احساسات در محیط کار را پیشه راه خود قرار دهند. جدای از تمامی مطالبی که بیان شد، حال این شما هستید که انتخاب می کنید طی این شرایط چه برخوردی را از خود نشان دهید. واکنش شما به شرایط موجود نشان دهنده میزان احساسات مثبت و منفی شما است. پس چه بهتر که بتوانید به خوبی احساسات خود را مدیریت نموده و شرایط سودمندتری را برای خود رقم بزنید.
احساسات و عواطف منفی و اثرگذار در محیط های کاری
پیرو مطالبی که در بخش های قبل طی بررسی نحوه مدیریت احساسات در محیط کار بیان شد؛ قصد داریم تا به بیان عواطف مخربی بپردازیم که به راحتی می توانند بر روی جایگاه شما در محیط های کاری اثرات منفی گذاشته و شما را متحمل دردسرهای جبران ناپذیری نمایند. طبق تحقیقاتی که فیشر طی پژوهش های خود انجام داده است؛ مهم ترین عواطف مخرب و منفی شامل ناامیدی و آزردگی، نگرانی و عصبی بودن و عصبانیت و خشم می شوند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. در ادامه به تشریح هرچه بیشتر این عواطف منفی می پردازیم تا با کسب اطلاعات بیشتر گام های موثرتری را در راستای مدیریت احساسات در محیط کار بردارید.
اثرات مخرب ناامیدی و آزردگی
همان گونه که بیان شد یکی از عواطف منفی در محیط های کاری ناامیدی و آزردگی است که به طور معمول تحت شرایط خاصی بروز می یابد. گاهی فرد ممکن است حس کند در یک شرایط بد گیر افتاده و توانایی انجام حرکت مثبتی را ندارد. این وضعیت به راحتی می تواند حس ناامیدی و آزردگی را در وجود وی بیدار نموده و او را در تنگنای بدی قرار دهد. راهکارهای متنوعی برای مقابله با آزردگی وجود دارد که درادامه به بیان یکی از این راهکارها در جهت مدیریت احساسات در محیط کار می پردازیم.
ارزیابی شرایط موجود
زمانی که دچار ناامیدی شدید توصیه داریم حتما از نظر ذهنی یک مکث نموده و در ذهن خود به ارزیابی علل ناامیدی خود بپردازید. این ارزیابی به شما کمک می کند تا به این سوال که دلیل نگرانی شما چیست؟ پاسخ داده و شرایط بهتری را برای خود رقم بزنید. دلایل ناامیدی خود را یادداشت کنید و از میان موارد نوشته شده، به دنبال یافتن یک نقطه قوت بگردید. اگر بخواهیم در قالب یک مثال این مورد را تشریح کنیم می توان گفت در صورتی که مدیر شما برای حضور در جلسه تاخیر داشته است و این مسئله شما را آزرده کرده می توانید از این تاخیر نهایت استفاده را نموده و از آن به عنوان یک فرصت برای آمادگی هرچه بیشتر خود بهره ببرید.
اثرات مخرب نگرانی و عصبی بودن در محیط های کاری
دومین تنشی که برخی از کارکنان در محیط های کاری با آن مواجه هستند، نگرانی و عصبی بودن است که گاهی طبیعی بوده و نمی توان آن را انکار نمود. اما اگر نتوانید این عواطف را کنترل کنید شرایط بدتری را برای خود ایجاد می کنید. این امر می تواند اثرات مخرب قابل توجه ای همچون کاهش میزان بازدهی، کاهش سلامت روان و عدم ریسک پذیری را برای شما به دنبال داشته باشد که هرکدام اهمیت خاص خود را دارند.
توصیه های لازم برای مقابله با نگرانی و عصبی بودن
دراین بخش قصد داریم تا در راستای بیان چگونگی مدیریت احساسات در محیط کار توصیه هایی را تشریح کنیم که سازنده بوده و می توانند در این مسیر به شما کمک های شایانی نمایند.
خود را درگیر نگرانی ننمایید
گاهی ممکن است برخی افراد انرژی های منفی بسیاری را به دیگران منتقل کنند؛ توصیه می کنیم به هیچ عنوان در چنین شرایطی خود را قرار نداده و وارد بحث و گفتگوهای میان آن ها نشوید.
آیا همه میتوانند کاریزماتیک باشند؟
انجام تنفس های عمیق
ممکن است خنده دار به نظر برسد و با خود فکر کنید که تنفس عمیق چه تاثیری در کاهش میزان عصبانیت من دارد؛ اما لازم است بدانید این امر به راحتی می تواند ضربان قلب شما را تنظیم نموده و با اضطراب شما مقابله کند. توصیه داریم حتما در چنین شرایطی برای مدیریت احساسات در محیط کار برای پنج ثانیه نفس خود را به داخل کشیده؛ سپس به آرامی طی مدت زمان پنج ثانیه نفس خود را به بیرون بفرستید. تمرکز روی تنفس می تواند میزان عصبانیت شما را کاهش داده و شرایط نرمال تری را برایتان رقم بزند.
نگرانی های خود را یادداشت کنید
گام سوم در راستای کنترل عصبانیت نوشتن تمام مسائلی است که موجب تلاطم ذهن شما شده اند. یک دفترچه یادداشت تهیه نموده و در چنین شرایطی یک گزارش با عنوان گزارش نگرانی ها یا عصبی بودن ها تهیه کنید. رسیدگی به این گزارش ها را به هیچ عنوان نباید فراموش کنید. بنابراین لازم است بعدها طی یک فرصت مناسب همه آن ها را مورد تحلیل قرار داده و میزان ارزش آن ها را ارزیابی کنید.
مدیریت احساسات در محیط کار با کنترل خشم
لازم است بدانید خشمی که از کنترل خارج شده است بسیار مخرب بوده و آثار منفی بسیاری برای شما به دنبال دارد. بیشتر افراد جامعه نمی توانند به درستی این دسته از احساسات خود را مدیریت کنند و همین امر موجب بروز مشکلات متعددی برای آن ها می شود. ما در این بخش قصد داریم تا به بیان راهکارهایی بپرازیم که می توانند سطح خشم شما را کاهش داده و شرایط بهتری را برایتان فراهم سازند.
علائم اولیه بروز خشم را مورد بررسی قرار دهید
همه افراد جامعه قبل از بروز خشم و عصبانیت متوجه علائم اولیه آن می شوند؛ پس لازم است بدانید تشخیص این علائم اثرات مثبت بسیاری در راستای مدیریت احساسات در محیط کار به همراه خواهد داشت. انتخاب درست در چنین شرایطی تنها به دست خود شما انجام می پذیرد؛ پس بهتر است جانب احتیاط را در نظر گرفته و عمل ناشایستی انجام ندهید.
حین عصبانیت کار خود را متوقف کنید
متوقف کردن کاری که دارید انجام می دهید یک گام اساسی در زمینه کاهش میزان عصبانیت شما به شمار می رود. در بخش های قبل نحوه انجام تنفس عمیق را به شما آموزش دادیم؛ پس کار خود را متوقف نموده چشمان خود را ببندید و به طور ممتد تنفس عمیق را تمرین کنید.
سخن آخر
به عنوان یک جمع بندی در پایان این مقاله کاربردی باید بگوییم امروزه عوامل مختلفی می توانند موجب عدم کنترل احساسات شما در محیط های کاری شوند؛ لذا بهره مندی از تمامی راهکارهای بیان شده می تواند به شما کمک کند تا ضمن حفظ جایگاه خود در فضای کاری سلامت خود را نیز تضمین نموده و در این مسیر گام های موثری را بردارید. اگر شما در تصورات خود بتوانید چهره خود را حین عصبانیت مجسم کنید؛ قطعا به یک چشم انداز منفی در نگاه مدیر و دیگر همکاران خود دست خواهید یافت. بنابراین بهتراست این دسته از عواطف منفی را از خود دور نموده و مسیر مثبت تری را در پیش بگیرید. بهره مندی از دانش و تجارب مشاورین فعال در این زمینه نیز می تواند به شما در راستای مدیریت احساسات در محیط کار کمک های قابل توجه ای نماید.
دیدگاهتان را بنویسید