افسردگی کودکان در دوره پیش از نوجوانی پدیدهای نادر است. با اینکه کودکان افسرده، تغییرات شیمیایی یا آناتومیک صحیحی ندارند که شما احتمالات خطرناک آن را حس کنید. اما باز هم باید این بیماری در کودکان به موقع تشخیص و درمان شود. افسردگی در کودکان نوعی تمایل است که در برخی کودکان مبتلا به اوتیسم (درخودماندگی) یا کودکانی که مشکل در یادگیری دارند رخ میدهد. این مشکل دقیقاً نوعی ناهنجاری در DNA است.
علائم و نشانههای افسردگی کودکان
نشانههای افسردگی در کودکان متفاوت است و اغلب در طول دوران رشد آن قابل تشخیص نخواهد بود. بنابراین درمان هم نمیشود. زیرا این نشانهها نیز مانند هیجانهای عادی و تغییرات روانشناختی که طی دوران رشد روی میدهد نادیده گرفته خواهد شد. برخی از این علائم عبارتند از:
- تندمزاجی یا عصبانیت
- تغییر در اشتها (پرخوری یا کم خوری)
- تغییر مزاج ناگهانی یا تغییر در ساعات خواب(کم خوابی یا پرخوابی)
- ناراحتی مکرر و گریه کردن
- ناامیدی
- تمرکز پایین
- کاهش علاقه به شرکت در فعالیتها یا ناتوانی در لذت بردن از فعالیتهای مورد علاقه
- بیحوصلگی طولانی مدت
- کاهش انرژی
- جامعه گریزی و کناره گیری از جمع و روابط عمومی ضعیف
- اعتماد به نفس پایین و احساس گناه
- حساسیت شدید نسبت به طرد شدن و شکست
- زودرنجی بسیار زیاد
- خشم و کینه توزی
- دشواری در ایجاد روابط
- شکایات فراوان از بیماریهای جسمی مثل سر درد و دل درد
- غیبتهای مکرر از مدرسه یا عملکرد ضعیف در مدرسه
- صحبت یا تلاش برای فرار از خانه
- فکر کردن یا اقدام به خودکشی
دلیل بروز افسردگی در کودکان
دلایل مختلفی هستند که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر خلق و خوی کودک تاثیر میگذارند و باعث بروز افسردگی در آنها میشوند. افسردگی یک بیماری است که علتهای آن میتواند ژنتیکی، روان شناختی، زیستی یا محیطی باشد. هریک از عوامل ذکر شده، هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان موجب بروز افسردگی خواهد شد. در صورتی که علت ژنتیکی باشد؛ باید به اختلاف سطح هورمونها و مواد بیوشیمیایی بدن، در عوامل روان شناختی به رابطه والدین و کودک و همین طور به حالات روحی و روانی پدر و مادر توجه کرد. افسردگی به معنای فقدان یا از دست دادن است.
کودکان افسرده؛ فرد، محیط یا چیزی دوست داشتنی را از دست دادهاند و یا آن را هرگز به دست نیاوردهاند. بسیاری از کودکان تجربههای زندگی ناامید کنندهای دارند. آنها در فقر زندگی میکنند. والدینشان بدزبان یا بیتوجه هستند یا از هم جدا شدهاند و یا دائماً در حال مشاجره هستند. آنها در سیستمهای آموزشی نامناسبی درس میخوانند. تمامی این کودکان شرایط ناامید کنندهای دارند. این شرایط الزاماً باعث افسردگی نمیشوند. اما ممکن است نوعی نشانههای رفتاری ایجاد کنند که زمینه ساز بیماری افسردگی شود.
روشهای درمان
با اینکه درمان کامل افسردگی، کاری شخصی و خانوادگی است و والدین در جریان کلی درمان هستند. داروی ضد افسردگی میتواند بخش مهمی از درمان محسوب شود. اما این، تنها راه درمان نیست. والدین باید در کوتاه مدت، شاهد کاهش علائم افسردگی باشند و اگر برخی شرایط باعث تحریک افسردگی کودکان می شود؛ آنها را از زندگی کودک به کلی حذف و یا به حداقل برسانند. مثلا اگر پدر و مادری با هم اختلاف دارند، میتوانند با کاهش و حل تعارضهایشان، از آشفتگی روانی در کودک خود که باعث بروز افسردگی میشود جلوگیری نمایند.
تاثیرات کمبود هورمون رشد در کودکان
به کودک توجه کنید
برای کودک خود زمان ویژهای اختصاص دهید. تنها توجه خود را به تامین خوراک و پوشاک او معطوف نکنید. بلکه فرصتهایی را برای سپری کردن اوقات فراغت با یکدیگر تدارک ببنید. توجه به نیازهای فردی، تحولی و جنسیتی هر یک از فرزندان و کسب اطلاعات درباره ویژگیهای هر یک از مراحل سنی و تغییرات مرتبط با آن، خصوصاً در سالهای آغازین بلوغ نقش به سزایی در افسرده نشدن کودکان دارد.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترکودک را برای قبول شکست آماده کنید
پیش از آنکه کودک به علت شکستهای مکرر در موقعیتهای اجتماعی، دچار سرخوردگی و ناامیدی شود. او را برای مواجه شدن با این شرایط یا دشواریهای احتمالی آن، آماده کنید. مثلاً با یکدیگر تمرینهایی را در این زمینه انجام دهید.
کودکتان را حمایت کنید
به گونهای بر فعالیتهای کودک نظارت داشته باشید که در عین وابسته نساختن او به خودتان، همواره احساس کند که از حمایت و پشتوانه شما برخوردار است تا احساس بیکسی و تنهایی نکند. همچنین این احساس را در کودک خود ایجاد کنید که فکر کند همواره او را درک میکنید.
احساس اعتماد داشتن خود را به کودکان خود نشان دهید
کودکان از اینکه احساس کنند والدینشان به آنها اعتماد دارند لذت میبرند. پس همیشه طوری رفتار کنید که این احساس به آنها دست یابد.
از خود درمانی برای کودک پرهیز کنید
والدین باید درمانهای ارائه شده از سوی متخصصان را جدی بگیرند. با دقت پیگیری کنند و نکات مطرح شده، در جلسات مداخلات روانشناختی را به دقت اجرا کنند و در مصرف داروهای توصیه شده مقاومت و تعصب به خرج ندهند.
برای درمان افسردگی کودکان ، او را تشویق کنید
توانمندیهای او را نادیده نگیرید و در ازای انجام هر کار خوب، او را تشویق کنید. همچنین با روشهای مختلف عزت نفس را در کودکتان افزایش دهید و دیدگاهی مثبت در ذهن او از دنیا، خلق کنید. محیط اطراف را برای کودک، ناراحت کننده و ناامید کننده توصیف نکنید.
سبک زندگیتان را تغییر دهید
والدینی که کودک افسرده دارند، باید سبک زندگیشان را به نحوی که مورد علاقه فرزندشان اسن، تغییر دهند. تغییر سبک فرزند پروری از والدینی پرخاشگر یا بیتفاوت، به والدینی مقتدر و در عین حال مهربان، در این مسیر بسیار موثر است. در این زمینه میتوان از دورههای آموزشی موجود در کلینیکهای تخصصی استفاده نمایید.
همچنین، بررسی محیط های دوستی یا آموزشی کودک به منظور ریشه یابی علل محیطی مشکلات او و تلاش برای کاهش استرسهای موقعیتی و درمان افسردگی کودک نیز بسیار حائز اهمیت است.
اهمیت فلوراید تراپی دندان کودکان
راههای پیشگیری از افسردگی کودکان
نوع رفتار والدین با کودکشان تاثیر ویژه و مستقیمی در بروز افسردگی در آنها دارد. والدین در برخورد با کودک خود، باید به جنسیت آنها توجه داشته باشند. زیرا نیازها و واکنشهای فردی در دختران و پسران دارای تفاوتهایی است که در صورت عدم توجه به آنها، عوارضی همچون افسردگی را ممکن است در دراز مدت به همراه داشته باشد. همچنین ارتباط نسبی درباره خصوصیات فیزیولوژیک و تغییرات مربوط به آن، به خصوص در دوران بلوغ فرزندان و برخورد و واکنشهای مناسب، بسیار مهم هستند.
از طرفی والدین باید به ارتباطات خود و سالم ساختن محیط خانواده برای رشد طبیعی جسمی، اجتماعی، عاطفی و اخلاقی فرزندان و پیشگیری از مشاجرات خانوادگی برای حفظ امنیت عاطفی اعضای خانوادهها، از طریق ارتباط توجه داشته باشند. تقویت نقاط مثبت رفتار و عملکرد فرزندان از طریق دادن پاداش مادی، کلامی و غیرکلامی و تشویق آنان از نکات دیگری است که خانوادهها باید آن را در نظر بگیرند.
توجه به نیازها و علایق فرزندان و ارائه پاسخ مناسب با جنس و سن آنها و همچنین داشتن برنامه ریزی منظم برای فرزندان جهت استفاده مناسب از وقت و هدفمند بودن هر مرحله از زندگی، در پیشگیری از افسردگی موثر خواهد بود. از سوی دیگر خانوادهها باید به موفقیت تحصیلی فرزندان و تلاش برای شکوفایی تواناییهای ذهنی، جسمی و استعداد آنها و برخورد منطقی در مواجه شدن با مشکلات تحصیلی توجه کنند و تشویق به شرکت در فعالیتهای ورزشی، علمی، هنری و استفاده صحیح از اوقات فراغت را فراموش نکنند.
نتیجه گیری
کودکان خصوصاً در دوران اوایل زندگی خود، به توجه و محبت والدین نیاز دارند. این موضوع که چه چیزی آنها را خوشحال میکند و انرژیشان را افزایش میدهد، مسئلهای است که باید پدر و مادرها به آن توجه نمایند. دلایل متفاوتی موجب افسردگی کودکان میشود که باید علت اصلی آن بررسی شود. بنابراین اگر نگران احوالات فرزند خود هستید؛ بهتر است به یک پزشک روانشناس مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید