تاریخ امروز2 آذر 1403
خشک کردن میوه

خشک کردن میوه را به روش‌های درست یاد بگیرید

میوه‌ها، یکی از گروه‌های مهم غذایی در تغذیه‌ی انسان هستند؛ به گونه‌ای که متخصصان حوزه‌ی سلامت، سفارش می‌کنند، هر روز 3 تا4 واحد از آن‌ها مصرف شوند. هر واحد میوه، حدود 60 کیلو کالری انرژی و ویتامین و مواد معدنی به بدن انسان می‌رساند.

تمام مواد غذایی، علاوه بر این که توسط انسان مورد استفاده قرار می‌گیرند، دیگر جانداران نیز از آن‌ها برای تغذیه استفاده می‌کنند. باکتری‌ها، قارچ‌های تک سلولی، حشرات و لارو آن‌ها از اولین موجوداتی هستند که میوه‌ها را مورد حمله قرار می‌دهند. به این ترتیب، تنها پس از چند روز و گاهی حتی پس از چند ساعت از چیدن میوه، کار تخریب میوه‌ها آغاز می‌شود؛ به گونه‌ای که ابتدا با لک‌های کوچک سطحی و سپس حالت کپک زدگی و له شدگی، میوه غیر قابل مصرف می‌شود. همین موضوع کار صادرات و حمل و نقل میوه‌های تازه را سخت می‌کند.

چیپس میوه یا همان خشک کردن میوه، جایگزین بسیار مناسبی برای رفع این معضل است. خشک کردن میوه یک شغل خانگی پرسود و کم دردسر محسوب می‌گردد. همچنین فرایند خشک کردن میوه، در اصل، روشی مناسب برای محافظت از طعم میوه است.

خشک کردن میوه

مزایای خشک کردن میوه برای تولیدکننده چیست؟

– هزینه‌ی ایاب و ذهاب به محل کار ندارید

– وقت شما در ترافیک رفت و آمد به محل کار تلف نمی‌شود

– درصورتی که در منزل و ابعاد کوچک به خشک کردن میوه می‌پردازید، مشمول مالیات نمی‌شوید

– برای خشک کردن میوه در منزل، هر تلاشی بکنید سود خالصش برای خودتان است

مزایای چیپس میوه برای مصرف کننده:

– این محصولات ماندگاری بسیار بالایی دارند

– با خشک کردن میوه خواص آن از بین نمی‌رود

– می‌توانید در فصولی که آن محصول کشت نمی‌شود، از آن بهره‌مند باشید

– امکان استفاده از میوه‌هایی که در همه جا کشت نمی‌شوند، فراهم می‌گردد


برای داشتن تجربه ای متفاوت، چای را با این روش‌ها دم کنید

آیا خشک کردن میوه، از ارزش غذایی آن کم می‌کند؟

روش‌های مختلف خشک کردن میوه، اثرات کم و بیش متفاوتی بر روی مقدار مواد مغذی میوه‌ی خشک شده دارد. روش خانگی، یعنی پهن کردن میوه‌ها در جلوی آفتاب موجب ضایع شدن شدید ویتامین C و برخی دیگر از مواد مغذی می‌شود. در برخی موارد به منظور راحتی فرآیند خشک کردن و کشتن میکروب‌های بیماری‌زا، ابتدا مدت کمی میوه‌ها را می‌جوشانند یا بخار می‌دهند. این کار باعث حفظ تیامین (ویتامینB1) و پیش سازی ویتامین A (بتاکاروتن) در میوه‌ها می‌شود؛ اما مقدار ویتامین C را کاهش می‌دهد. در بعضی دیگر از موارد، پیش از شروع خشک کردن میوه، از مواد دیگری مانند دی اکسید سولفور استفاده می‌کنند؛ که این کار به حفظ برخی مواد مغذی مانند ویتامین A و C کمک می‌کند، ولی برخی دیگر از مواد مغذی (مثلا ویتامین B1) را از بین می‌برد. خشک کردن با دمای بالا موجب کاهش کیفیت پروتئین و ایجاد مشکل در هضم پروتئین میوه‌های خشک توسط بدن می‌شود.

خشک کردن میوه

برای تولید خانگی چیپس میوه چه امکاناتی لازم است؟

برای خشک کردن میوه با دستگاه، نیاز به فضای چندان بزرگی ندارید و یک اتاق 6متری هم کفایت میکند؛ شما یک دستگاه خرد کن میوه و یک دستگاه خشک کن میوه نیاز دارید؛ که انواع ایرانی آن در بازار موجود هستند و هم کیفیت خوبی دارند هم قیمت مناسبی. یک یخچال کوچک صندوقی برای نگهداری میوه‌هایی که خشک کردید مورد نیاز است، به همراه یک دستگاه کوچک وکیوم برای بسته بندی آن‌ها  تهیه نمایید.

خشک کردن میوه

4 روش خشک کردن میوه

 

1- خشک کردن میوه در آفتاب

ساده‌ترین و رایج‌ترین روش خشک کردن میوه، پهن کردن آن‌ها در معرض آفتاب است. در این روش، میوه را نصف یا خرد کرده و به مدت چند روز در فضای بیرون و در معرض نور آفتاب قرار می دهند. برای خشک کردن میوه رطوبت هوا باید زیر 60 درصد باشد. خشک شدن میوه‌ها چند روز طول می کشد؛ بنابراین لازم است که هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب و صد البته آفتابی باشد.

دستورالعمل:

میوه ها را روی سینی توری استیل ضدزنگ، پلاستیکی یا فایبرگلاس با روکش تفلون قرار دهید و با کمی فاصله از یکدیگر روی توری بچینید. سینی میوه را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله بگیرد و با جریان هوای بیشتر، میوه‌ها بهتر خشک شوند. بر روی آن یک توری نازک بیاندازید و زیر نور آفتاب قرار دهید. برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن میوه‌ها، در زیر سینی یک ورق آلومینیوم قرار دهید. هوای خنک شب می‌تواند میوه را دوباره مرطوب کند؛ پس سینی را در شب هنگام، در جای سرپوشیده قرار دهید. هر روز چند بار به میوه‌ها سر بزنید و میوه‌هایی که ترد شده‌اند، یعنی شکل چروکیده و جویدنی به خود گرفته‌اند را جمع آوری کنید.


مقاله مربوط به دستگاه بخور و فواید بی نظیر آن را در روژه مگ بخوانید.

خشک کردن میوه

2-سرخ کردن میوه برای خشک شدن آن

روش سرخ کردن، یکی دیگر از بهترین روش‌ها برای ‌های پر نشاسته و کم رطوبت است. معمولا از این روش برای خشک کردن میوه‌هایی مثل موز استفاده می‌شود.

3-خشک کردن میوه با شکر

خشک کردن با شکر، نوع دیگری از روش خشک کردن میوه است؛ که با خیساندن یا جوشاندن میوه در یک شیره شکری انجام می‌شود.


مقاله چگونه پیتزای خانگی درست کنیم؟ را در روژه مگ بخوانید.

4-خشک کردن میوه با میوه خشک کن

استفاده از دستگاه میوه خشک کن، باعث می‌شود، آب میوه به صورت خیلی آرام، با حرارت خیلی کم تبخیر شود. اکثر این دستگاه‌های میوه خشک کن در کف خود، المنت برقی مشبک دارند؛ که روی آن‌ها هواکش هم تعبیه شده است.

بسته به نوع میوه و نوع دستگاه میوه خشک کن، 24 ساعت وقت لازم است تا میوه‌ها به صورت کامل خشک شوند. اگر قصد خشک کردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات را داشته باشید، استفاده از دستگاه‌های میوه خشک کن، یکی از بهترین گزینه‌هاست. میوه خشک کن را روی تنظیمات خشک کردن میوه قرار دهید و اگر چنین تنظیماتی ندارد، آن را روی درجه ی حرارت 57 درجه ی سانتی گراد بگذارید. سپس میوه‌ها را درون خشک کن بچینید.

میوه‌ها در این دستگاه با توجه به نوع و ضخامت آن به 24 تا 48 ساعت زمان برای خشک شدن نیاز دارند. بعد از 24 ساعت اول، برای جلوگیری از خشک شدن بیش ازحد میوه‌ها، آن‌ها را مدام چک کنید. میوه‌های خشک و ترد شده را جمع آوری کنید. میوه‎‌ی خشک باید نسبتا سفت شده باشد.

نتیجه گیری:

اکثر میوه‌های خشک شده بین 9تا 12ماه قابل استفاده هستند و همچنان خوش طعم و مفیدند. حتما آن‌ها را در ظرف در دار یا کیسه، بسته بندی کنید تا دیرتر خراب شوند و در یخچال نگهداری نمایید. می‌توانید از چیپس میوه به عنوان میان وعده‌ی غذایی سالم استفاده کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.