همهی ما باید یاد بگیریم که شکل درست عذرخواهی کردن را یاد بگیریم. چرا که، هیچ کس کامل نیست. همه مرتکب اشتباه میشوند و همهی ما ممکن است با رفتار و اعمال عمدی یا غیر عمدیمان باعث رنجش دیگران شویم. همیشه عذرخواهی کردن آسان نیست. اما معذرتخواهی به خاطر کار اشتباهی که انجام دادهایم مؤثرترین راه برای برگرداندن اعتماد و ایجاد تعادل در رابطه است.
عذرخواهی کردن زمان مناسب دارد
دانستن زمان عذرخواهی کردن به همان اندازه مهم است که بدانید چگونه عذرخواهی کنید.
به طور کلی، اگر گمان میکنید کاری که شما انجام دادهاید (خواه عمدی خواه غیرعمدی) باعث ایجاد احساس بدی در شخص دیگر شده است، بهتر است عذرخواهی کنید و ناراحتی به وجود آمده را برطرف کنید. در این مقاله با هم یاد میگیریم که برای جبران اشتباهمان چگونه عذرخواهی کنیم که نشان دهیم واقعا در پی مرمت اعتماد و رابطهی خدشهدار شده هستیم.
روش صحیح عذرخواهی کردن
ابراز پشیمانی کنید
هر عذرخواهی باید با چند کلمهی اساسی شروع شود، مثل: «متاسفم» یا «معذرت میخواهم». این جملات کوتاه خیلی مهم هستند، چون پشیمانی شما را نشان میدهند.
مثلا میتوانید بگویید: «معذرت میخوام که دیروز سرت داد زدم. از رفتارم احساس شرمندگی و خجالت میکنم.»
کلمات شما باید صادقانه و واقعی باشند. با خودتان و طرف مقابلتان رو راست باشید. اگر برای معذرتخواهی دلیل دیگری دارید و از آن به عنوان وسیلهای برای رسیدن به هدف دیگری استفاده میکنید، بهتر است اصلا معذرتخواهی نکنید.
زمان هم در اینجا از اهمیت برخوردار است. به محض اینکه متوجه شدید فردی را رنجاندهاید، باید فورا تدارکات عذرخواهی کردن را بچینید.
مسئولیت کارتان را بپذیرید
قدم بعدی در عذرخواهی کردن این است که مسئولیت اعمال و رفتارتان را بر عهده بگیرید و به اشتباهی که مرتکب شدهاید اعتراف کنید.
در اینجا باید با فردی که او را آزردهاید احساس همدردی کنید و نشان دهید که احساساتش را درک میکنید. خود را به جای او بگذارید و تصور کنید چه احساسی داشته است.
به عنوان مثال: «میدانم دیروز وقتی سرت داد کشیدم ناراحت شدی. مطمئنم این موضوع تو را خجالتزده کرد. مخصوصا، چون همهی اعضای تیم هم آن جا حضور داشتند. اشتباه کردم که با تو اینطور رفتار کردم.»
چه رفتارهایی در محیط کار اشتباه هستند؟
جبران کنید
وقتی میخواهید جبران کنید، باید برای اصلاح موقعیت پیش آمده اقدامات لازم را انجام دهید.
قول بدهید که دیگر اتفاق نمیافتد
در ادامهی عذرخواهی کردن ، قول بدهید دیگر این رفتار را تکرار نخواهید کرد. این مرحله خیلی مهم است، چون به آن فرد اطمینان میدهید که رفتارتان را تغییر خواهید داد. این به بازسازی اعتماد کمک میکند و باعث ترمیم رابطه میشود.
میتوانید بگویید: «از حالا به بعد، استرسم را بهتر مدیریت خواهم کرد تا دیگر سرِ تو و دیگر اعضای تیم داد نزنم و لطفا اگر یک بار دیگر این کارم تکرار شد، به من تذکر بده.»
اگر قول میدهید که رفتارتان را تغییر خواهید داد حتما این کار را انجام بدهید. چون در غیر این صورت، اعتبارتان زیر سؤال میرود و دیگران اعتمادشان را به شما از دست میدهند.
انتقاد را با گشاده رویی بپذیرید
در مجادلهای که هر دوی شما تصور میکنید حق با شماست و مشکل مربوط به طرف مقابل است؛ به ویژه اگر قبلا نیز مکرراً بر سر موضوع فعلی بحث کردهاید، لطفا انتقاد طرف مقابل خود را با روی باز و به راحتی گوش کنید.
گذشته را یاد آوری نکنید
هنگام عذرخواهی کردن به چیزی که اکنون در حال روی دادن است توجه کنید. آتش بیارِ معرکه شدن راهی به جایی نخواهد برد و با فراموش کردن گذشته زودتر به توافق میرسید.
هنگام عذرخواهی کردن بهانه نیاورید
در طول معذرتخواهی خیلی از افراد میخواهند برای رفتار و اعمالشان دلیل بیاورند. گاهی اوقات این میتواند مفید باشد. ولی گاهی توضیح بیش از حد شکل بهانه آوردن به خود میگیرد و این میتواند تأثیر عذرخواهی را کاهش دهد. سعی نکنید برای کم کردن بار مسئولیت خود، تقصیرها را به گردن فرد دیگری بیندازید.
این مثالی از بهانه آوردن در معذرت خواهی است: «معذرت میخواهم که دیروز وقتی به دفترم آمدی سرت داد زدم. کارم خیلی زیاد بود و رئیسم خواسته بود تا پروژه را یک ساعت زودتر از زمان تعیین شده تمام کنم.» در این مورد، رفتار بد خود را به بهانهی استرس داشتن توجیه میکنید و اینطور نشان میدهید که تقصیر طرف مقابل بوده که در یک روز شلوغ کاری مزاحم شما شده است. این کار باعث میشود ضعیف به نظر برسید.
رویکرد بهتر این است که بگویید: «معذرت میخواهم که دیروز سرت داد زدم.» این جمله مختصر و مفید است و هیچ بهانهای برای رفتار شما نمیآورد.
نکته:
حتما هنگام عذرخواهی کردن با خودتان منصف باشید و به اندازهی لازم مسئولیتها را به عهده بگیرید. نیازی به اغراق کردن نیست.
محیط دور برتان را درست کنید
محیط اطراف تاثیر مستقیمی روی احساسات ما دارد. عصبانیت یک احساس خشن است اما با مراقبت همراه با توجه محبتآمیز همیشه میتوان آن را کنترل کرد.
انتظار نداشته باشید که فورا بخشیده شوید
به یاد داشته باشید که شاید طرف مقابل آماده نباشد که فورا شما را ببخشد. به او زمان دهید تا از نظر روحی آماده شود.
مثلا، بعد از اینکه معذرتخواهی کردید، میتوانید بگویید: «میدانم که هنوز برای بخشیدن من آمادگی نداری و درکت میکنم. فقط میخواستم بگویم که خیلی معذرت میخواهم. لازم نیست همین حالا من را ببخشی، به اندازهی کافی وقت داری تا متوجه شوی کاملا تغییر کردهام.»
از عواقب قانونی کارتان مطلع باشید
مراقب باشید که در بعضی از کشورها، معذرت خواهی رسمی به عنوان سندی برای اعتراف به گناه شناخته میشود.
قبل از اینکه از طرف سازمانتان معذرت خواهی کنید، بهتر است با رئیستان صحبت کرده یا با یک مشاور حرفهای مشورت کنید، ولی این را بهانهای برای عذرخواهی نکردن قرار ندهید، مگر اینکه ریسک این کار خیلی بالا باشد.
چرا بعد از تولد فرزند، روابط زوجین سرد میشود؟
موقع عذرخواهی کردن مشکلترین کلمه را به زبان بیاورید
یک عذر خواهی واقعی میتواند یکی از دشوارترین پیشنهاداتی باشد که ما ارائه میدهیم. بر خلاف تصور عموم همه افراد قادر به زبان آوردن این کلمه بوده و تا به حال هیچ کس بعد از گفتن آن غش نکرده است.
عذرخواهی کردن باید واضح و صریح باشد
برای عذرخواهی کردن باید به رفتار و اشتباهتان که باعث دلخوری دوستتان شده اشاره کنید و به دلیل همان اشتباه از او دلجویی کنید و جملات کلی که بیان نمیکند از کدام کارتان پشیمانید. از گفتن جملاتی مانند اگر باعث ناراحتیات شدهام، مرا ببخش، بپرهیزید. زیرا عذرخواهی باید خیلی ساده، صریح و مصداقی باشد. مثلا بگویید:برای اینکه به فلانی گفتم تو آدم خسیسی هستی، مرا ببخش. اگر کارتان علتی داشته علت آن را هم بیان کنید و بگویید که چرا چنین خطایی را مرتکب شدهاید؛ تا طرف مقابل شما فکر نکند از او متنفر هستید.
برای آینده درس بگیریم
بهتر است از تکرار این اشتباه در آینده اجتناب کنیم و قبل از هر کار و سخنی که از دهانمان بیرون میآید اندیشه کنیم وسپس برای جبران قدم برداریم و قادر باشیم تغییراتی در آینده ایجاد کنیم تا دیگر آن اتفاق نیفتد؛ این یک شیوه برای ارزش گذاشتن برای کسی است که از او عذرخواهی میکنیم.
نتیجه گیری
هر انسانی کم و بیش اشتباهاتی دارد، ولی در این میان آنهایی برنده هستند که میدانند چگونه آن را جبران کنند و بار دیگر سعی کنند آن اشتباه تکرار نشود.
عذرخواهی کردن به تنهایی صدمه را پاک نمیکند و آن را درست نمیکند. این بدان معناست که میدانید اعمال یا حرفهای شما اشتباه بوده است و در آینده سختتر تلاش خواهید کرد تا دوباره از وقوع آن جلوگیری کنید.
عذرخواهی نکردن هنگام اشتباه، میتواند به روابط شخصی و حرفهای شما آسیب برساند. همچنین میتواند منجر به عصبانیت، نارضایتی و دشمنی شود که شاید با گذشت زمان برطرف شود.
دیدگاهتان را بنویسید