تاریخ امروز29 خرداد 1403

همه چیز درباره‌ی تست پاپ اسمیر

سرطان رحم چهارمین علت شایع مرگ در بین زنان سراسر جهان است. سرطانی که امروزه با کمک روش‌های مختلف قابل تشخیص و درمان خواهد بود. پاپ اسمیر یک آزمایش غربالگری برای تشخیص سرطان یا عوامل منجر به آن در خانم‌ها محسوب می‌شود. این آزمایش از طریق نمونه برداری و سلولی شناسی گردن رحم صورت می‌گیرد. انجام منظم این تست، بهترین روش برای تشخیص به موقع انواع بیماری‌ها در زنان است. در این مقاله می‌خواهیم با فواید و عوارض تست پاپ اسمیر بیشتر آشنا شویم.

 

درباره تست پاپ اسمیر چه می‌دانید؟

تست پاپ اسمیر یک آزمایش روتین غربالگری به منظور تشخیص سرطان رحم است که برای تمام خانم‌ها ارزان و  قابل دسترس خواهد بود. در این آزمایش، پزشک با نمونه برداری از دهانه‌ی رحم و ارسال آن به آزمایشگاه، می‌تواند به میزان تغییرات سلولی ناخواسته در بافت رحم شما پی‌ ببرد. این روش به راحتی می‌تواند شما را از بروز سرطان و عوامل بیماری‌زا خطرناک مطلع کند. بنابراین توصیه می‌شود تمام خانم‌ها تست پاپ اسمیر را طبق دوره‌های آن به طور منظم انجام دهند.


روش‌هایی برای کاهش دردهای قاعدگی، بهترین مقاله برای خانم‌هایی است که با این مشکل مواجه هستند.

فواید تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر می‌تواند فرد را از بروز عفونت‌های ویروسی مثل ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که علت اصلی ابتلا به سرطان رحم است، با خبر کند. با تشخیص به موقع و شروع درمان زود هنگام، می‌توان سرطان رحم را قبل از آن که به صورت جدی شروع شود، متوقف کرد. ابتلا به این نوع سرطان خاموش اکثرا بدون علامت است.

متاسفانه میزان ابتلا به سرطان دهانه‌ رحم و مرگ ناشی از این بیماری، در سال‌های گذشته به دلیل پیشگیری، تشخیص به موقع و غربالگری توسط پاپ اسمیر تا حد چشمگیری کاهش یافته است. اگر نتایج این تست غیرطبیعی باشد، نشان دهنده‌ی مراحل اولیه‌ی بیماری است که پزشک باید به طور دقیق آن را بررسی نماید و سپس نظر نهایی را بدهد.

پاپ اسمیر

عوامل موثر بر ابتلا به سرطان دهانه رحم

مهمترین عواملی که در بروز سرطان دهانه رحم در خانم‌ها موثر است و خطر ابتلا به آن را افزایش می‌دهد، عبارتند از:

  • شروع رابطه‌ی جنسی در سنین پایین
  • داشتن شرکای جنسی متعدد
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • سابقه‌ی ابتلا به سرطان دستگاه تناسلی
  • سیگار کشیدن

انجام تست پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم محدودیت سنی ندارد. از طرفی چون زنان بالای 50 سال بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند، توصیه می‌شود این افراد تست پاپ اسمیر را حتی بعد از یائسگی ادامه دهند.

 

نکته‌ی مهم

افرادی که جراحی برداشتن رحم یا هیسترکتومی را انجام داده‌اند؛ بهتر است آزمایش سالانه‎‌ غربالگری را به منظور بررسی تغییرات پیش سرطانی مشاهده شده در تست پاپ اسمیر یا سایر سرطان‌های دستگاه تناسلی تحتانی انجام دهند.

 

چه کسانی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند؟

اغلب زنان 21 تا 64 سال باید هر ساله تست پاپ اسمیر را به منظور تشخیص عوامل بیماری‌زا انجام دهند. همچنین بهتر است هر یک از افراد زیر، به طور مکرر نسبت به انجام این تست اقدام نمایند:

  • زنانی که مادرشان در دوران بارداری در معرض دی اتیل استیل بسترول قرار گرفته‌اند.
  • زنانی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
  • زنانی که در گذشته تست پاپ اسمیر غیرطبیعی داشته‌اند.
  • زنانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا به HIV مبتلا هستند.

 

تست پاپ اسمیر هر چند وقت یک بار باید تکرار شود؟

عوامل متعددی، از جمله خطرات احتمالی و سن افراد در تعداد دفعات انجام این تست تاثیرگذار خواهد بود.

  • زنان بالای 21 سالی که رابطه جنسی نداشته‌اند: نیازی به انجام این تست ندارند.
  • زنان بالای 21 سالگی که رابطه جنسی داشته‌اند: هر 3 سال یکبار باید این آزمایش را انجام دهند.
  • زنان 21 تا 29 سال: هر 3 سال یکبار نیاز به انجام این آزمایش دارند.
  • زنان 30 تا 65 سال: هر 3 تا 5 سال یکبار. البته اگر نتیجه تست پاپ اسمیر و HPV منفی بوده است.
  • زنان 65 سال به بالا: این زنان ممکن است دیگر به آزمایش نیازی نداشته باشند؛ پس بهتر است با پزشک خود مشورت کنند.

پاپ اسمیر

نتایج تست پاپ اسمیر

به طور کلی دو نتیجه غیرعادی و عادی برای تست پاپ اسمیر وجود دارد:

 

تست پاپ اسمیر نرمال یا عادی

اگر نتیجه تست عادی یا نرمال باشد، یعنی رشد سلولی غیرعادی در دهانه رحم شما وجود ندارد. نتیجه عادی گاهی با عنوان منفی نیز شناخته می‌شود. بنابراین اگر تست شما منفی بود، دیگر لازم نیست سال بعد، پاپ اسمیر انجام دهید.

 

تست پاپ اسمیر غیرنرمال یا غیرعادی

اگر نتیجه آزمایش دهانه رحم شما، غیرعادی باشد؛ لزوما به منظور ابتلا به سرطان نیست؛ بلکه ممکن است به دلیل رشد غیرعادی سلول‌ها در دهانه رحم به وجود آمده باشد. همچنین شاید این رشد، خبر از ایجاد پیش سرطان در بدن فرد بدهد. سلول‌های غیرعادی سطوح مختلفی دارند:

  1. آتیپیا
  2. خفیف
  3. متوسط
  4. دیسپلازی شدید
  5. کارسینوم درجا

سلول‌های غیرعادی از انواع پیشرفته آن رایج‌تر است. بسته به اینکه وضعیت سلول‌ها به چه شکل است، تعداد آزمایشات و معاینات دقیق‌تری به نام کولپوسکوپی از بافت دهانه رحم صورت می‌گیرد. در برخی از مواقع پزشک به منظور بررسی بیشتر از دهانه رحم بیوپسی یا بافت برداری انجام می‌دهد.

 

عوارض تست پاپ اسمیر

مراحل انجام این تست چندان پیچیده و دردناک نیست. همچنین پاپ اسمیر هیچ عارضه‌ای ندارد و تنها ممکن است بعد از انجام این آزمایش، تا چند ساعت درد و سوزش احساس کنید. احتمال لکه بینی بعد از پاپ اسمیر طبیعی است و به همین دلیل توصیه می‌کنیم همراه خود نوار بهداشتی داشته باشید.


سرطان سینه دیگر کابوس زنان نیست، مقاله‌ای تاثیرگذار برای خانم‌های عزیز مجله زیبایی روژه

نکاتی که باید قبل از پاپ اسمیر رعایت کنید:

برای انجام این تست باید چند روز از پایان قاعدگی شما گذشته باشد. به علاوه توصیه می‌شود تا دو روز قبل از این تست از موارد زیر دوری کنید، زیرا ممکن است در تفسیر تست، مشکل ایجاد کند:

  • دوش واژینال
  • ارتباط جنسی
  • داروهای واژینال به جز آنهایی که توسط پزشک تجویز شده است.
  • داروهای ضد بارداری واژینال مثل کرم‌ها، فوم‌ها یا ژل‌های جلوگیری از بارداری

پاپ اسمیر

نتیجه گیری

همانطور که گفته شد، سرطان دهانه رحم یک بیماری شایع در زنان است. خوشبختانه با کشف پاپ اسمیر به راحتی می‌توان عوامل بیماری‌زا و سرطان‌ها را در این ناحیه تشخیص داد. انجام منظم این تست به زنان کمک می‌کند تا پیش سرطان‌ها و HPV را به موقع تشخیص و درمان کنند. توصیه می‌شود تمام خانم‌هایی که بیشتر در معرض خطر این سرطان‌ها قرار دارند، سالیانه این تست را انجام دهند تا سلامت بدن خود را حفظ نمایند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.