تاریخ امروز3 آذر 1403

هر چیزی که درباره پیچ خوردگی تخمدان باید بدانید

پیچ خوردگی تخمدان ، زمانی رخ خواهد داد، که تخمدان به دور بافت‌های نگهدارنده خودش پیچ می‌خورد. این وضعیت می‌تواند جریان خون در تخمدان و لوله رحمی را موقف کند. این چرخش می‌تواند باعث درد شدید و بروز علائم دیگری در زنان شود. چرا که تخمدان به حد کافی خون دریافت نخواهد کرد. اگر محدودیت خون برای مدت طولانی ادامه یابد، می‌تواند حتی منجر به مرگ بافتی شود. پیچش تخمدان، معمولاً فقط یک تخمدان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همچنین پزشکان ممکن است ،این شرایط را پیچش اضافی نام گذاری نمایند. مشخص نیست که چند بار این وضعیت رخ خواهد داد. اما پزشکان معتقدند که این وضعیت، یک تشخیص غیر طبیعی است. در این مقاله قصد داریم سطح آگاهی شما خانم‌هایی که در معرض این عارضه قرار دارید؛ افزایش دهیم. پس به منظور آشنایی هرچه بیشتر با علائم و راه‌های درمان پیچ خوردگی تخمدان ، این مطالب را تا انتها مطالعه نمایید.

 

با پیچ خوردگی تخمدان بیشتر آشنا شوید

ایجاد پیچ خوردگی در تخمدان‌ موجب خواهد شد که خون به لوله فالوپ و تخمدان نرسد. اگر مشکل خون ‌رسانی تا مدت زمان طولانی ادامه پیدا کند؛ منجر به مرگ بافت می‌شود. به علت نرسیدن خون کافی به تخمدان پیچ خورده، این بیماری با درد شدید در ناحیه شکم و علائم دیگر همراه خواهد بود. این بیماری، معمولاً تنها روی یک تخمدان اثر می‌گذارد و تعداد پیچ خوردگی‌های آن متفاوت است. مسئله‌ی قابل توجه، این است که بیشتر جراحی‌های اورژانسی زنان به دلیل پیچ خوردگی در تخمدان است. از این رو این بیماری باید به سرعت تشخیص داده و درمان شود.

خانم‌ها از دوران کودکی تا پس از یائسگی، امکان دارد به این بیماری دچار شوند. بنابراین این عارضه برای زنان، محدود رده سنی نخواهد داشت. البته در خانم‌هایی که در رده‌های سنی 20 تا 40 سالگی هستند این احتمال بالاتر است. چرا که زنان جوان دارای بافت‌های انعطاف‌پذیرتری هستند و تخمدان قادر به حرکت است و می‌تواند با تغییرات هورمونی، پیچ و تاب بخورد. همچنین در زنان باردار این چرخش تخمدان شایع‌تر است.

تخمدان

علت عارضه‌ی چرخش تخمدان

در صورت ناپایداری تخمدان، پیچ خوردگی می‌تواند رخ دهد. به عنوان مثال، کیست یا توده تخمدان می‌تواند باعث انحراف آن شود و تخمدان را ناپایدار کند. یکی دیگر از علل شایع این وضعیت، بافت تخمدان است که آن را به رحم متصل می‌کند. در برخی شرایط، ممکن است طولانی‌تر از حد طبیعی شود. بافت تخمدان طولانی‌تر، یک عامل خطر برای بروز این وضعیت محسوب خواهد شد.

همچنین روش‌هایی برای بارور شدن  (ART)، مانند ایجاد تخمک گذاری، یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند خطر این عارضه را در زنان افزایش دهد.

دقت داشته باشید که زنان در طول دوران بارداری؛ ممکن است به این وضعیت مبتلا شوند. در سه ماهه اول، احتمال تشکیل کیست‌های جسم زرد وجود دارد که باعث بروز این عارضه می‌شود. همچنین سطح بالاتر هورمون در دوران بارداری، می‌تواند باعث تغییراتی در بافت‌های بدن از جمله بافت‌هایی که تخمدان‌ها را در جای خود نگه می‌دارند، شوند. اگر بافت‌های بدنتان سفت نباشند؛ ممکن است خطر بروز این وضعیت را افزایش دهند.

 

علائم و نشانه‌های چرخش تخمدان

علائم پیچ خوردگی در تخمدان به‌ صورت ناگهانی و بدون هیچ زمینه‌ای ظاهر می‌شود. درد شکم و حساسیت به لمس در قسمت پایین شکم، در برخی از بیماران به مدت چند هفته، حالت رفت و برگشتی دارد. علت آن می‌تواند به این دلیل باشد که تخمدان تلاش می‌کند تا به وضعیت اولیه و اصلی خود بازگردد. در بعضی مواقع، بیمار می‌تواند با لمس شکم خود توده‌ای را احساس کند. علت این اتفاق به دلیل عدم خون ‌رسانی به تخمدان است که موجب می‌شود بزرگتر ‌شود. اگر شما دچار این مشکل شده باشید، علائم زیر در شما بروز می‌کند:

  • احساس گرفتگی عضلات شکم
  • احساس حالت تهوع
  • بروز درد شدید و ناگهانی در ناحیه پائین شکم
  • احساس درد شدید در لگن
  • استفراغ
  • بروز تب
  • خونریزی غیر نرمال

دردهای شکمی

توجه داشته باشید…

چرخش تخمدان حتماً با درد همراه است. چنانچه دچار تهوع و استفراغ شدید؛ اما درد نداشتید، نمی‌توان آن را به این بیماری ارتباط دهید.
به علاوه دقت داشته باشید که علائم این بیماری به علائم بیماری‌های دیگر از جمله آپاندیس، سنگ کلیه و عفونت ادراری شباهت دارد. در نتیجه هنگام بروز این علائم، برای تشخیص صحیح بیماری، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

 

راه‌های تشخیص

اگر علائم پیچش تخمدان را تجربه کردید، بلافاصله به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. هر چه این شرایط دیرتر درمان شود، احتمال بروز عوارض جبران ناپذیر آن بیشتر است. پس از ارزیابی علائم و بررسی سوابق پزشکی، پزشک معاینه لگن را برای تعیین مناطق درد و حساسیت انجام خواهد داد. همچنین سونوگرافی را از طریق واژن، برای مشاهده تخمدان، لوله رحمی و جریان خون انجام می‌دهد.

همچنین ممکن است پزشک برای تشخیص چرخش تخمدان، از آزمایش‌های زیر استفاده کند:

  • سونوگرافیاز طریق واژن، که شامل قرار دادن یک پروب سونوگرافی کوچک در واژن صورت می‌گیرد.
  • سونوگرافی شکمی، که از یک پروب سونوگرافی در خارج شکم استفاده می‌کند.
  • آزمایشات تصویربرداری دیگر، مانند سی تی اسکن یا ام آر آی
  • یک آزمایش کامل شمارش خونیا CBS  که می تواند تعداد گلبول‌های سفید بدن را اندازه گیری کند.

اگرچه پزشک شما می‌تواند بر اساس این یافته‌ها مقدمات این عارضه را تشخیص دهد. اما تشخیص قطعی به طور معمول در طی جراحی اصلاحی صورت می‌گیرد.

سونوگرافی

روش‌های درمان

تنها راه درمان پیچ خوردگی تخمدان جراحی است. همچنین ممکن است پزشک قبل از جراحی، داروهایی را برای کاهش درد و حالت تهوع تجویز نماید.

یک پزشک اغلب انجام جراحی را در اولین فرصت توصیه خواهد کرد. اگر چرخش تخمدان، جریان خون را برای مدت طولانی محدود کند، ممکن است بافت تخمدان از بین برود. بنابراین جراح باید تخمدان را به طور کامل خارج کند.

 

درمان پیچ خوردگی تخمدان با لاپاراسکوپی

پزشک یک وسیله سبک و باریک را در یک برش کوچک از شکم وارد می‌کند. با این کار، پزشک می‌تواند اندام‌های داخلی شما را ببیند. همچنین یک برش دیگر ایجاد می‌کنند تا دسترسی به تخمدان فراهم شود. هنگامی که تخمدان قابل دسترسی است، پزشک از یک پروب بی پرده یا ابزار دیگری، برای از بین بردن آن استفاده خواهد کرد. این روش به بیهوشی عمومی نیاز دارد و معمولاً به صورت سرپایی انجام می‌شود. اگر در دوران بارداری باشید؛ ممکن است پزشک این جراحی را به شما توصیه نماید.

 

درمان پیچ خوردگی تخمدان با لاپاراتومی

با این روش، پزشک شکاف بزرگتری در قسمت زیرین شکم ایجاد خواهد کرد تا به راحتی به تخمدان و پیچ خوردگی دست یابد. این کار زمانی انجام می‌شود که شما در بیهوشی عمومی قرار دارید و مجبور خواهید بود یک شب در بیمارستان بستری شوید.

اگر زمان زیادی گذشته باشد و از دست دادن طولانی مدت جریان خون باعث از بین رفتن بافت اطراف شده باشد. پزشک روش‌های زیر را انتخاب خواهد کرد:

 

درمان پیچ خوردگی تخمدان با اووفورکتومی

اگر بافت تخمدان و رحم دچار نکروز یا مرگ بافتی شده باشند، پزشک از این روش لاپاراسکوپی، برای برداشتن هر دو آنها استفاده خواهد کرد. همچنین ممکن است از این روش، به منظور جلوگیری از وخیم‌تر شدن اوضاع در زنانی که در سن یائسگی قرار دارند، استفاده شود.

مانند هر عمل جراحی، خطرات این روش‌ها ممکن است شامل لخته شدن خون، عفونت و عوارض ناشی از بیهوشی باشد.

با این تفاسیر، پزشک برای اطمینان خاطر از داشتن جریان خون کافی و زنده ماندن بعد از پیچ خوردگی، به بررسی تخمدان ادامه خواهد داد. اگر نشانه‌هایی از مرگ بافتی را نشان دهد، پزشک ممکن است مجبور شود تخمدان را در جراحی دیگری خارج کند.

یک پزشک ممکن است در مورد مراقبت‌های بعدی، مانند پرهیز از بلند کردن جسم سنگین یا فعالیت بدنی شدید، برای چند هفته توصیه‌هایی ارائه دهد. چرا که شما باید بیش از پیش مراقب خود باشید.

فرد می‌تواند با استفاده از داروهای بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، درد و ناراحتی را تسکین دهد.

افرادی که این عارضه را پشت سر گذاشته‌اند؛ باید در اسرع وقت علائم عفونت یا عارضه دیگری را به پزشک گزارش دهند. علائم عفونت شامل موارد زیر است:

  • تب
  • افزایش درد لگن
  • ترشحات با بوی بد
  • زخمی که بهبود نمی‌یابد
  • قرمزی و التهاب در محل‌های برش

پیچ خوردگی تخمدان

عوارض چرخش تخمدان

یک عارضه احتمالی چرخش تخمدان، نکروز است. نکروز تخمدان، به مرگ بافت تخمدان به دلیل از دست دادن خون اشاره دارد. اگر این اتفاق پیش آید؛ پزشک مجبور است تخمدان آسیب دیده را با جراحی خارج کند. جراحی برای نکروز تخمدان، می‌تواند بر باروری اثرگذار باشد. زیرا تخمدان، تخمک را برای لقاح، تولید و آزاد می‌کند. با این وجود، اگر پزشک تخمدان را خارج نکند، فرد در معرض خطر عفونت تخمدان است که می‌تواند در نهایت باعث آبسه یا پریتونیت شود.

برای هر کسی که پیچ خوردگی تخمدان را تجربه کند، ضروری است که برای مراجعه‌های بعدی، به منظور مطمئن شدن از بهبود تخمدان و دریافت خون کافی، برنامه ریزی کند.

 

نتیجه گیری

متاسفانه بیماری پیچ خوردگی تخمدان، قابل پیشگیری نخواهد بود و ممکن است هر خانمی را درگیر این عارضه کند. اما احتمال بروز این بیماری در افرادی که سابقه کیست تخمدان دارند بیشتر خواهد بود. خطر بروز این اختلال، با افزایش سن کاهش می‌یابد و البته بعد از سال‌های باروری نیز تخمدان کوچک‌تر شده و احتمال بروز این مشکل کمتر می‌شود. مگر اینکه توده یا کیست در تخمدان به وجود آید. از آنجایی که علائم و درد ناشی از این بیماری به علائم داشتن کیست تخمدان نیز شبیه خواهد بود، بهتر است با مراجعه به پزشک از بروز این عارضه مطمئن شوید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.