بیماری هپاتیت یک از عارضه هایی است که هر فرد ممکن است بدون آن که خود بداند به آن مبتلا شده باشد. این بیماری که بر اثر نوعی ویروس به وجود می آید روی کبد تاثیر منفی دارد، اگر قصد دارید در خصوص این بیماری بیشتر بدانید پس ادامه ی مطالب را از دست ندهید؛ چرا که راه های انتقال، راه های درمان و… آن را شرح خواهیم داد.
هپاتیت به چه نوع بیماری گفته می شود؟
بزرگترین غده ای که در بدن یافت می شود کبد است. این غده مسئولیت های زیادی به عهده دارد به طور مثال به ساخت متابولیک، ذخیره و تغییر آن می پردازد؛ سپس آن را ترشح می کند. به بیان ساده تر این که خونی را که از مواد مغذی غنی شده است را از دستگاه گوارش دریافت کرده، سپس از آن ها نگهداری می کند. در صورت نیاز این خون را به صورت مواد شیمیایی تغییر داده و به نقاطی از بدن که نیاز دارند ارسال می کند. زمانی که ویروس یا پاتوژن های عفونی به بدن منتقل می شوند؛ مستقیما روی کبد تاثیر می گذارند و کبد را متورم می کنند؛ از همین رو کار آن مختل می شود. به طور کلی هپاتیت ها انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها قابل سرایت به دیگران نیز هستند.
انواع هپاتیت
همانطور که گفتیم هپاتیت انواع متفاوتی دارد که به شرح زیر هستند:
هپاتیت نوع A
این نوع از هپاتیت از که به نسبت سایر موارد مشابه خطر کمتری دارد؛ معمولا از طریق خوراکی های آلوده به بدن انسان سرایت می کند. جالب است بدانید که در بسیاری از مواقع خود به خود درمان خواهد شد. هپاتیت نوع A کبد را تنها برای مدت زمان کوتاهی متورم خواهد کرد. در میان تمامی کسانی که به این بیماری مبتلا هستند؛ تنها 20 درصد از آن ها به بیمارستان و بستری شدن نیاز دارند. مهم ترین راه پیشگیری از این نوع هپاتیت تزریق واکسن است.
بیماری هپاتیت نوع B
بیماری هپاتیت نوع B به نسبت نوع اول خطرناک تر است؛ به گونه ای که از راه های بسیاری می تواند به فرد دیگر منتقل شود. رابطه جنسی، استفاده از سرنگ مشترک و انتقال از مادر به جنین از شایع ترین راه های انتقال آن است. معمولا این نوع از هپاتیت بیشتر گریبان گیر بزرگسالان خواهد شد. بسیاری از افرادی که به آن مبتلا می شوند، می توانند با راه های موجود درمان شوند. اما در برخی افراد این بیماری تا زمان مرگ با شخص همراه است. به شکلی که حتی شاید هیچ نشانه ای از آن در فرد وجود نداشته؛ اما همچنان قابل سرایت باشد.
13 خوراکی برای درمان کبد چرب
هپاتیت نوع C
نوع سوم بیماری هپاتیت که با نام هپاتیت C شناخته می شود؛ تنها در اثر تماس با خون و سرنگ های آلوده به انسان منتقل می شود. سوزن هایی که برای خالکوبی مورد استفاده قرار می گیرد نیز می تواند عاملی برای سرایت این بیماری به شمار آید. جالب است بدانید که این نوع از هپاتیت در بدن افراد معمولا بدون علائم است یا اگر علائمی وجود داشته باشد بسیار خفیف است. در صورتی که این نوع از هپاتیت در بدن بسیار شدید شود، می تواند کبد را به شدت دچار التهاب کند. بر اساس آمار به دست آمده سالانه چیزی حدود 16000 نفر در ایالات متحده بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
بیماری هپاتیت نوع D
هپاتیت نوع D معمولا برای کسانی رخ می دهد که به نوع B مبتلا هستند. پس از بروز این نوع هپاتیت وضعیت آن ها بدتر می شود. جالب است بدانید که هپاتیت نوع چهارم از دو راه مختلف، یعنی هم از مادر به نوزاد و هم رابطه جنسی می تواند قابل سرایت باشد.
هپاتیت نوع E
هپاتیت نوع پنجم یا هپاتیت نوع E بسیار شبیه به نوع A است. یعنی از طریق خوردن و آشامیدن انتقال می یابد. چیزی که در این جا اهمیت دارد این است که بیشتر در آسیا، مکزیک، هند و آفریقا دیده می شود.
بیماری هپاتیت خود ایمنی
نوع دیگری از هپاتیت وجود دارد که با هر آن چه که تا به حال خوانده اید متفاوت است. در این نوع عارضه که با نام هپاتیت خود ایمنی شناخته می شود؛ بدن کبد را به اشتباه به عنوان یک عنصر مضر و اضافی در نظر می گیرد. از همین رو به آن حمله می کند، بسته به این که کبد تا به چه میزان دچار التهاب شود می تواند عملکرد صحیح خود را به همان نسبت از دست دهد. بر اساس آمارها زنان، سه برابر بیشتر از مردان دچار این نوع از بیماری هپاتیت می شوند.
هپاتیت چه علائمی را به همراه دارد؟
از آن جایی که هپاتیت تنها یک نوع خاص نیست و انواع مختلفی دارد؛ در نتیجه انتظار می رود هر یک از آن ها به شکل خاصی در بدن ظاهر شوند. اما به طور کلی علائمی که در پس این بیماری در بدن افراد نمایان می شوند به شرح زیر است:
چنانچه شخصی به نوع عفونی آن دچار شده باشد؛ در اغلب مواقع هیچ علائمی به همراه نخواهد داشت. مگر زمانی که آسیب به کبد وارد شود. پس از آن که بیماری به نوع حاد خود رسید به سرعت علائم آن ظاهر می شوند. نشانه های این عارضه شامل:
- خستگی
- علائمی شبیه به آنفلوانزا
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع روشن
- احساس درد در ناحیه شکم
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- پوست زرد، که ممکن است نشانه ای از بیماری یرقان به شمار آید
توجه داشته باشید که اگر بیماری مزمن باشد؛ قدرت رشد آن بسیار کم است. در نتیجه علائمی که همراه آن خواهد بود نیز بسیار خفیف است. در اکثر مواقع شخصی که به هپاتیت مبتلا شده است علائمی شبیه به آنفلوانزا را تجربه می کند.
علائم بیماری های کبدی
راه های پیشگیری از هپاتیت چیست؟
همانطور که در بخش های قبلی گفتیم هپاتیت از راه های مختلفی می تواند به بدن سرایت کند؛ پس جای نگرانی نیست. چرا که با رعایت یکسری نکات می توان از انتقال آن پیشگیری کرد. موثر ترین راه ها شامل موارد زیر هستند:
- برای کسانی که در محیط های پرخطر مثل بیمارستان ها کار می کنند؛ حتما باید واکسینه شوند، واکسن هپاتیت A و B وجود دارد.
- حتی افرادی که با یک بیمار مبتلا به هپاتیت B زندگی می کنند نیز باید واکسینه شوند.
- شخصی که از یک مادر مبتلا به هر نوع هپاتیتی متولد شده باشد باید برای تزریق واکسن در سن مناسب اقدام کند.
- از آن جایی که برخی از انواع این عارضه از طریق رابطه جنسی نیز قابل سرایت است؛ در نتیجه اگر یکی از زوجین به این بیماری مبتلا باشد، شخص سالم هر چه سریعتر باید برای واکسینه شدن به مراکز درمانی مراجعه کند.
- یکی از بهترین راه های پیشگیری از هپاتیت این است که با فردی که به آن مبتلاست رابطه جنسی برقرار نشود و یا این که هیچ گونه تماس خونی با او نداشت.
- در صورتی که دستتان دچار جراحت های جدی شد؛ حتما آن را پانسمان کنید. چنانچه برای انجام این کار به کمک دیگران نیاز داشتید حتما از او بخواهید که از دستکش استفاده کند.
- توجه داشته باشید که اهدا خون، پلاسما، اعضای بدن و بافت؛ در صورتی که شخص به بیماری هپاتیت مبتلاست. اصلا جایز نیست زیرا اشخاص دریافت کننده نیز مبتلا خواهند شد.
- به هیچ عنوان از لوازم شخصی مثل ریش تراش، لوازم آرایش و… دیگران به شکل استفاده نکنید.
- لازم به ذکر است که تاکنون برای هپاتیت نوع C هنوز هیچ واکسنی تولید نشده است؛ پس تنها راه چاره در خصوص این نوع این است که نکات بهداشتی را رعایت کنید.
روش های تشخیص این عارضه
در صورتی که هر یک از علائم این بیماری را برای مدتی مشاهده کردید باید برای معاینات به پزشک متخصص مراجعه کنید، تا سلامت یا عدم سلامت شما را تشخیص دهد. راه های تشخیص شامل موارد زیر است:
تشخیص بیماری هپاتیت با انجام معاینات فیزیکی
پزشک در این مرحله در خصوص هر چیزی که ممکن است از طریق آن به هپاتیت دچار شده باشید را بررسی کرده و با شما صحبت خواهد کرد. دردهای شکمی و حساسیت هایی که داشته باشید نیز بررسی خواهد شد. در صورتی که پوست شما زرد رنگ باشد این امکان وجود دارد که آزمایشات دیگر را نیز انجام دهید.
انجام آزمایشات عملکرد کبد
در این نوع آزمایش با استفاده از نمونه خون عملکرد کبد بررسی خواهد شد. معمولا زمانی که آنزیم کبد بالا باشد می تواند بدان معنا باشد که شخص به این بیماری مبتلاست.
انجام آزمایشات خون
اگر آزمایش عملکرد کبد غیر طبیعی باشد بیمار باید بار دیگر برای آزمایش خون مراجعه کند. این آزمایش برای بررسی وجود ویروس های هپاتیت و آنتی بادی های مربوط به هپاتیت خود ایمنی گرفته می شود.
تشخیص بیماری هپاتیت با سونوگرافی
در سونوگرافی که با استفاده از امواج فراصوت گرفته می شود عکس هایی از اندام های داخلی به دست می آید تا بررسی روی کبد دقیق تر انجام شود.
بیوپسی کبد
سخت ترین نوع تمامی راه های تشخیص، بیوپسی کبد است که پزشک مستقیما از بافت کبد مقداری برای نمونه برمی دارد. بدین شکل که او از طریق پوست یک سوزن را به داخل شکم و قسمتی که کبد قرار دارد فرو می کند تا نمونه را بردارد.
نتیجه گیری
بیماری هپاتیت که از طریق یک ویروس به بدن وارد می شود روی کبد تاثیر می گذارد. بدین شکل که آن را متورم کرده و اجازه نمی دهد به طور طبیعی عمل کند. این بیماری از راه های مختلفی مثل استفاده از خوراکی های آلوده، سرنگ آلوده، رابطه جنسی و…. قابل انتقال است. بهترین راه پیشگیری از آن رعایت بهداشت است.
دیدگاهتان را بنویسید