از سرطان دهان چیزی میدانید؟ آیا نسبت به علائم سرطان دهان آگاهی دارید؟ سرطان، رشد غیرقابل کنترل سلولهایی است که به بافتهای اطراف خود حمله و آنها را تخریب میکنند. تقریبا میتوان گفت که امکان وقوع سرطان در تمامی بافتها و اندامهای بدن وجود دارد؛ یکی از این بافتها دهان است. در این مقاله شما را با علائم سرطان دهان، علل سرطان دهان، تشخیص و پیشگیری از آن و درمان سرطان دهان آشنا خواهیم کرد.
سرطان دهان چیست؟
به طور کلی، سرطان دهان به دستهای از بیماریهای سرطانی مربوط به ناحیه سر و گردن گفته میشود، که منحصراً دو ناحیه فضای دهانی و اورنوفارنکس را مورد هدف قرار میدهند. نکتهای که در رابطه با این بیماری مهم به شمار میرود، تشخیص به موقع و زودهنگام علائم سرطان دهان است. اگر علائم سرطان دهان درست و به موقع، تشخیص داده نشود و درمان آن آغاز نگردد، حتی خطر مرگ هم وجود خواهد داشت.
در سرطان دهان ، رشد سلولها در دهان، زخمی ایجاد میکند که بهبود نمییابد. سرطان دهان میتواند لبها، زبان، گونهها، سقف دهان، نرمکام، سختکام، سینوسها، لثهها و حلق را دربرگیرد.
علائم سرطان دهان چیست؟
علائم سرطان دهان در مراحل ابتدایی
از جمله علائم سرطان دهان در مراحل اولیه، میتوان به دشواری در جویدن، شکل گیری تودهها و زخمها و وصلههای سفید یا قرمز در دهان اشاره کرد. تشخیص و درمان زودهنگام سرطان دهان میتواند به پیشگیری از رشد بیشتر بیماری یا گسترش آن به بخشهای دیگر بدن کمک کند.
علائم سرطان دهان نگرانکننده
علائم سرطان دهان متفاوت هستند، اما هر فردی که موارد زیر را برای بیش از دو هفته تجربه کند باید به منظور بررسی دقیق به پزشک مراجعه کند:
– دشواری در جویدن یا بلع
– یک توده یا زخم در دهان، گلو یا لبها
– یک وصله سفید یا قرمز در دهان
– دشواری در حرکت دادن زبان یا آرواره
– کاهش وزن بی دلیل
– زخمی که بهبود نمییابد یا خونریزی دارد
– تحریک پذیری، درد، یا تودههایی در هر قسمت دهان یا روی لبها
این علائم ممکن است به واسطه شرایط دیگری مانند آلرژی یا یک عفونت نیز شکل بگیرند و در صورت مواجهه با آنها نباید بلافاصله نگران ابتلا به سرطان شوید.
درباره دیسک گردن چه میدانید؟
از دیگر علائم سرطان دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
وجود تورم یا ضخیم شدن، برآمدگی یا توده، پوسته پوسته شدن یا ایجاد خوردگی و از بین رفتن پوست روی لبها، لثه یا سایر نواحی داخل دهان
خونریزی دهان
بیحسی بیدلیل، از دست دادن احساس درد یا حساسیت در هر قسمت از صورت، دهان یا گردن
وجود زخمهای دائمی روی صورت، گردن یا دهان که به سادگی خونریزی میکنند و در عرض ۲ هفته بهبود پیدا نمیکنند
احساس درد یا گیرکردن چیزی در انتهای گلو
وجود مشکل در بلع، جویدن، حرفزدن و حرکت دادن فک یا زبان
خستگی، گلودرد مزمن یا تغییر صدا
درد گوش
تغییر در حالت قرارگرفتن دندانها یا دندان مصنوعی روی هم
چه عواملی علائم سرطان دهان را تشدید میکنند؟
محققان میگویند که جهشها در DNA یک سلول با تحریک رشد غیرعادی و مرگ سلولی علت سرطان دهان میشود.
در شرایطی که عامل تحریک کننده جهش اولیه در بسیاری موارد همچنان نامشخص باقی مانده است، عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از تنباکو و الکل
هر نوع استفاده از تنباکو که شامل ورود مواد سرطانزا به دهان میشود، به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش میدهد. مصرف الکل نیز میتواند این خطر را افزایش دهد.
سابقهی سرطان در خانواده
سرطان دهان نیز ممکن است به صورت موروثی مانند دیگر سرطانها انتقال یابد.
سیگار کشیدن
احتمال دچار به سرطانهای دهانی در افراد سیگاری شش برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است. مصرف کنندگان انواع فرآورده های دودی، پنجاه برابر احتمال ابتلا به سرطانهای گونه، لثهها و لب را شامل میشوند.
سن
خطر ابتلا به سرطان دهان با افزایش سن بیشتر میشود و میانگین سن تشخیص این بیماری 62 سال است.
ویروس پاپیلومای انسانی
این یک عفونت قابل انتقال از طریق رابطه جنسی است که پیوندهایی قوی با برخی انواع سرطان دهان دارد و میتواند سبب بروز علائم سرطان دهان شود.
قرار گرفتن در معرض خورشید
خورشید پرتوهایی را منتشر میکند که میتوانند موجب سوختگی لبها شده و احتمال ابتلا به سرطانهای دهان را افزایش دهد.
جنسیت
مردان نسبت به زنان، دو برابر احتمال بیشتری دارند که به سرطان دهان مبتلا شوند. دلیل این شرایط همچنان نامشخص است.
انواع سرطان دهان
سرطان سلولهای سنگفرشی
بیش از ۹۰ درصد سرطانهایی که در حفرهی دهان ایجاد میشوند، سرطان سلولهای سنگفرشی است. به طور معمول، دهان و گلو با سلولهایی به نام سلولهای سنگفرشی پوشیده شده است که مسطح هستند و در مقیاس میکروسکوپی مانند پولک ماهی به نظر میرسند. سرطان سلولهای سنگفرشی زمانی ایجاد میشود که بعضی از این سلولها تغییر کنند و غیر عادی شوند.
عوارض کلسیم را جدی بگیرید!
سرطان وروکوز (زگیلی)
حدود پنج درصد تومورهای حفرهی دهان، کارسینومای وروکوز هستند. این سرطان، یک نوع سرطان با رشد بسیار کند سلولهای سنگفرشی است. این نوع سرطان به ندرت به دیگر قسمتهای بدن منتشر میشود ولی ممکن است به بافتهای مجاور و نزدیک خود حمله کند.
کارسینومای غدد بزاقی مینور
این عارضه شامل چندین نوع سرطان دهان است که ممکن است به غدد بزاقی مینور گسترش پیدا کند، این غدد در سراسر پوشش دهان و گلو قرار دارند. این نوع از سرطان شامل آدنوئید سیستیک کارسینوما، موکواِپیدرموئید کارسینوما، و پلیمورفوس آدنوکارسینومای low-grade است.
لنفوم (نوعی سرطان غدد لنفاوی)
به سرطان دهانی که به لنف ( بخشی از سیستم ایمنی بدن ) کشیده میشود لنفوم گفته میشود. لوزهها و پایهی زبان (قسمت انتهایی زبان) دارای بافت لنفی هستند.
تشخیص سرطان دهان چگونه ممکن است؟
تشخیص زودهنگام بیماران مبتلا به سرطان دهان باعث کاهش مرگومیر و کمک به بهبود درمان و رفع علائم سرطان دهان میشود. جراحان دهان و دندان میتوانند مبتلایان را در مراحل اولیه تشخیص دهند. در صورت مشاهده موارد مشکوک توسط پزشکان، ممکن است آزمایشهای تخصصی از قبیل بیوپسی، عکسبرداری اشعهایکس از قفسه سینه، سیتیاسکن و امآرآی در دستور کار قرار گیرد.
آیا سرطان دهان قابل درمان است؟
بله! در مرحلهی اول مشاهدهی علائم سرطان دهان ، اگر تومور به اندازه کافی کوچک باشد، قطعا روش جراحی (حذف) تومور توصیه میشود. همچنین درمانهایی از قبیل پرتودرمانی پیوسته با شیمیدرمانی یا بدون آن در صورت غیر قابل بازگشت بودن بافت آسیب دیده توصیه میشود.
در صورت گستردگی محل درگیر در سرطان دهان، جراحی آن نیازمند سطح بالاتری از تکنیکها و تجهیزات است. ممکن است تعداد جراحیهای مورد نیاز بیش از یک مورد باشد و حتی جراحیهای پلاستیک برای بازسازی اندام آسیبدیده در دستور کار قرار گیرد.
معمولا بیماران مبتلا به سرطان دهان در طول زندگی خود از مشکلات عدیدهای از قبیل مشکلات گفتاری، مشکل نگه داشتن وزن، مسائل مربوط به تیروئید، مشکلات بلع، عدم توانایی بلع، از دست دادن حافظه، ضعف، سرگیجه و کاهش شنوایی رنج میبرند.
پس از درمان، توانبخشی برای بهبود حرکت، جویدن، بلعیدن و سخن گفتن ضروری است. دراین مرحله ممکن است آسیبشناسان گفتار و زبان درگیر شوند.
نتیجه گیری
علائم سرطان دهان در هر فردی متفاوت است و متخصصانی که تجربه و آگاهی کافی برای تشخیص و درمان بیماری دارند، میتوانند برنامهی درمانی متناسب با هر نوع سرطان خاص هر فرد را ارائه کنند. اما سادهترین راهکار در رابطه با سرطان دهان، پیشگیری از ابتلا به آن از طریق پرهیز از عوامل بیماریزا و همچنین تشخیص زودهنگام آن، پیش از آسیبرسانی گسترده به اندامهای سر و گردن است.
دیدگاهتان را بنویسید