رشد عاطفی کودک مسئله ای است که والدین باید در طول دوران کودکی فرزند خود به آن اهمیت دهند. سال های اولیه زندگی هر شخص مهم ترین سال های زندگی او به شمار می آید. چرا که مسیر رشد احساسات و عواطف اوست. شاید برای بسیاری از مردم این موضوع پیش پا افتاده یا کم اهمیت باشد؛ اما واقعیت امر این است که در این سال حتی شخصیت کودک هم شکل می گیرد. به طور مثال او یاد می گیرد که احساسات و عواطف به چه معنا هستند، تشخیص می دهند که علت به وجود آمدن این احساسات چه بود، یاد می گیرند که احساسات خود و دیگران را چگونه شناسایی و مدیریت کنند؟ در این مقاله قصد داریم در خصوص رشد عاطفی کودک صحبت کنیم؛ پس اگر به عواطف و احساسات فرزندتان اهمیت می دهید، تا انتهای مطالب را به خوبی مطالعه نمایید.
بروز عاطفه در کودکان شامل چه بخش هایی است؟
بسیاری از والدین که قصد دارند به رشد عاطفی کودک خود کمک کنند، نمی دانند که چه زمان بروز عاطفه در آن ها رخ می دهد و چه موقع باید برای کمک ها به آن ها اقدام کرد. به طور کلی نشانه های زیر خبر از آن می دهد که کودک شما به بلوغ عاطفی رسیده است:
- واکنش های فیزیکی از خود نشان می دهد. به طور مثال افزایش ضربان قلب، تنفس و سطح هورمون ها نیز تغییر می کند.
- می توانند احساساتی را تشخیص داده و نام ببرند.
- می توانند افکار یا قضاوت هایی داشته باشند که مرتبط با احساسات هستند.
- نشانه های عملی در آن ها مشاهده می شود؛ مثل فرار، مبارزه و یا میل به نزدیک شدن
- در رفتار آن ها می توان بروز احساسات را به خوبی مشاهده کرد.
مواردی تاثیرگذار در رشد عاطفی کودک
پس از این که دریافتید چه چیزهایی نشان از بروز عواطف کودک است؛ بهتر است بدانید که چه عناصری آن ها را تحت تاثیر قرار می دهند. از جمله این عناصر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هر نوع ارزش یا باوری که کودکان یا حتی نوجوانان، در خصوص نحوه ی صحیح یا اشتباه بروز عاطفه از مربیان و خانواده خود یاد می گیرند.
- مجموعه رفتارهای عاطفی که کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد به شکلی که پس از مشاهده آن توسط دیگران، آن ها نیز سعی در تجربه کردن آن دارند.
- از دیگر عواملی که در بروز عاطفه آن ها موثر است، می توان به میزان برآورده شدن عواطف آن توسط والدین اشاره کرد.
- جالب است بدانید که حتی سطح استرس موجود در خانواده نیز در این رابطه تاثیر مستقیم دارد.
- صفات شخصیتی کودکان و نوجوان می تواند باعث بروز هر چه بهتر عواطف او شود.
- هنجارهای فرهنگی نیز به اندازه سایر موارد ذکر شده حائز اهمیت است.
هر کودک با توجه به شخصیت، خانواده، محیط اطراف، دوستان، محل زندگی و... می تواند به شکل خاصی رشد عاطفی داشته باشد. به طور مثال برخی از آن ها در یک محیط مناسب هستند در نتیجه به خوبی و در سنین پائین می توانند عواطف خود را بروز دهند این در حالیست که برخی دیگر دیرتر از آن چه که باید بروز و رشد عاطفی دارند.
روش های صحیح تشویق کودکان
والدین چگونه می توانند به رشد عاطفی کودک کمک کنند؟
مطمئنا اولین و مهم ترین مکانی که باعث رشد و تعالی هر فرد می شود، خانواده و والدین او هستند. پس می توان گفت که والدین در رشد عاطفی کودک می توانند تاثیر گذارترین و مهم ترین افراد باشند. والدین در هر شرایطی که باشند باید همیشه به احساسات کودک توجه کنند. سپس برای مدیریت آن ها برنامه ریزی کنند. با توجه به مطالعات صورت گرفته و اهمیت رشد عواطف در کودکان، امروزه در بسیاری از مراکز آموزشی و حتی مدارس کلاس هایی برای یادگیری مهارت های عاطفی و اجتماعی برگزار می کنند. اما تنها یادگیری مهم نیست؛ بلکه باید کودکان این مهارت ها را در زندگی روزمره خود نیز به کار بگیرند. از جمله راه هایی که می توان به کودک برای پرورش صحیح عواطف آن ها کمک کرد می توان موارد زیر را نام برد:
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترسعی کنید خود را با احساسات و عواطف آن ها هماهنگ کنید
برخی از عواطف مثل ترس یا خشم را می توان به راحتی در کودکان تشخیص داد؛ اما همیشه این چنین نیست. بدین معنا که نمی توان همیشه به خوبی آن ها را تشخیص داد. اگر می خواهید خود را با عواطف آن ها هماهنگ کنید؛ پس ابتدا باید زبان بدن آن ها یا همان Body Language را شناسایی کنید. برای این کار می توانید به رفتارها و واکنش هایی که هنگام صحبت کردن دارند توجه داشته باشید، با این روش بهتر می توانید پاسخگوی نیازهای آن ها باشید. علاوه بر آن راهنمایی های موثرتری برای مدیریت عواطف آن ها خواهید داشت.
به کودک در شناخت و تشخیص عواطف و همچنین درک آن ها کمک کنید
هر چقدر که برای کودک زمان بگذارید و در خصوص عواطف موجود با او صحبت کرده و به او آموزش دهید؛ مسلما در خصوص شناخت عواطف خود و به طبع عواطف دیگران بیشتر به کودک کمک خواهد شد. توجه داشته باشید که رشد عاطفی در هر کودک با توجه به سن و شرایط دیگر می تواند متفاوت باشد. پس اگر قرار است در این باره به او آموزش دهید با توجه به شرایط و سنی که دارد پیش بروید. به طور مثال نوجوانان می توانند تقریبا تمامی عواطف را شناسایی و درک کنند؛ اما برای مدیریت آن ها با مشکل مواجه می شوند .در نتیجه نیاز دارند که توسط خانواده و محیط اجتماعی آموزش های مدیریتی را یاد بگیرند.
برای رشد عاطفی کودک ؛ مانع ابراز عواطف منفی نشوید
چه بخواهید و چه نخواهید عواطف منفی وجود دارند و شما نمی توانید آن ها را از وجود کودک و اطراف او حذف کنید. پس سعی کنید به او بفهمانید که عواطف همیشه مثبت نیستن.، به جای نگرانی بهتر است مهارت های لازم برای برخورد با عواطف منفی و یا پیچیده را آموزش دهید. به طور مثال اگر کودک در مواجه شدن با یک موضوع دچار خشم یا ناامیدی می شود؛ هیچ اشکالی ندارد. اما اگر نتواند این نوع از عواطف خود را به درستی کنترل و مدیریت کند با مشکل مواجه خواهد شد.
دیگر به کودکتان رشوه ندهید
برای رشد عاطفی کودک ؛ سعی کنید الگوی مناسبی برای او باشید
کودکان می بینند، و از رفتارهای شما می آموزند. اگر این جمله را در گوشه ای از ذهن خود داشته باشید می دانید که برای کمک به رشد عاطفی کودک ابتدا خودتان باید الگوی خوبی باشید. این که چگونه عواطف خود را بروز می دهید یا چگونه با آن ها روبه رو شده و به مدیریت آن ها می پردازید؛ می تواند اولین قدم برای کمک به کودک باشد. زیرا او پیش از قرار گیری در اجتماع تنها در محیط خانواده رشد می کند.
نتیجه گیری
کودکان نیز مانند بزرگسالان عواطف مشابه و مشترک دارند؛ اما به علت عدم آگاهی و آموزش شاید به درستی نتوانند آن را بروز داده و مدیریت کنند. پس مانند هر چیز دیگری در این زمینه نیز به آموزش نیاز دارند. والدین در این زمینه موثرترین شخص هستند. در این مقاله راهکارهایی در خصوص کمک به رشد عاطفی کودک آورده شده که می تواند به شما والدین عزیز کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید